FOTBAL  »  Superliga  »  RAPID

ANALIZĂ GSP GSP prezintă avantajele și dezavantaje pentru Rapid în urma prezenței în play-out

suporteri rapidiști
suporteri rapidiști

Articol de , - Publicat miercuri, 13 aprilie 2022 12:37 / Actualizat miercuri, 13 aprilie 2022 14:00

Prezența în play-out înseamnă pentru Rapid mai puțini bani din drepturi TV, dar șanse mai mari de a prinde Europa.

După un start de campionat neașteptat de bun, Rapid a avut în partea a doua a sezonului regulat un șir de rezultate nefaste, care au condus la clasarea finală pe loc de play-out, ceea ce a însemnat îndepărtarea lui Miță Iosif și instalarea lui Adrian Mutu pe banca giuleștenilor. 

Chiar dacă clasarea în zona secundă a clasamentului a fost văzută la vremea aceea de suporteri ca un mare insucces, nu înseamnă că sezonul giuleștenilor este unul ratat. Gazeta prezintă avantajele și dezavantajele pe care le aduce prezența în play-out pentru gruparea feroviară.

DEZAVANTAJE

1. Drepturi TV mai „subțiri” pentru Rapid

Drepturile TV reprezintă cel mai mare venit al majorității cluburilor din România. Diferența dintre ultimul loc de play-off, locul 6, și poziția 7, prima din play-out, este de 200.000 de euro, iar cu cât echipa coboară în clasament, evident, diferența se adâncește. 

Chiar dacă Rapid ar reuși să continue forma bună și să rămână la final pe locul 7, pe care îl ocupă acum, suma de bani pierdută ar fi destul de importantă.

Cum se împart sumele din drepturile TV în Liga 1

GSP prezintă avantajele și dezavantaje pentru Rapid în urma prezenței în play-out

2. Bani pierduți din bilete și marketing de Rapid

Un alt mare dezavantaj din punct de vedere financiar este în zona de bilete și produse vândute la stadion. Cifrele arată că fanii giuleșteni au venit în număr semnificativ mai mare atunci când echipa s-a duelat cu echipele aflate acum în play-off. 

Cum în play-out meciul cu Dinamo s-a jucat fără spectatori, suporterii au umplut noua arenă cu Botoșani și, poate, vor veni în număr mare la stadion și cu FCU Craiova, dar în condițiile în care Rapid ar fi ajuns în play-off, meciurile cu CFR, FCSB și CSU Craiova ar fi garantat rețete financiare mult mai semnificative, atât din bilete, cât și din vânzarea produselor cu însemnele clubului.

Suporteri la meciurile Rapidului jucate în București împotriva echipelor din play-off

EtapăAdversarSpectatori
3Farul8.250
5FCSB35.000
7CSU Craiova11.000
10Voluntari3.052
19FC Argeș2.000

Media de spectatori: 11.860

Suporteri la meciurile Rapidului jucate în București împotriva echipelor din play-out

EtapăAdversarSpectatori
1Chindia15.000
2Gaz Metan5.000
21Botoșani2.465
23UTA5.000
28Dinamo15.000

Media de spectatori: 8.493
* au fost luate în calcul meciurile din sezonul regulat jucate pe Arena Națională

AVANTAJE

1. Un traseu mai facil spre cupele europene pentru Rapid

Surprinzător, există și avantaje în a juca în play-out. Rapidiștilor le-ar fi fost aproape imposibil, dacă prindeau play-off-ul, să se claseze la final în Top 3, care oferă calea spre Europa, având în vedere bătălia aprigă care se duce între CFR, FCSB și CSU Craiova, dar le este infinit mai ușor să prindă unul dintre primele două locuri din play-out, care pot aduce un loc în Conference League. 

În acest moment, după un parcurs perfect, echipa se află pe locul 1 în play-out, la 2 puncte în fața lui Sepsi și la 3 în fața lui Botoșani. Dacă ar păstra acest loc, și-ar asigura prezența în barajul pentru Europa. Ar trebui mai întâi să treacă de cealaltă echipă care prinde loc de baraj în play-out, iar apoi să înfrunte ocupanta locului 3 sau 4 din play-off (în funcție de cine va câștiga Cupa României).

2. Mutu s-a impus în fața suporterilor rapidiști

Jucând în play-out, Adrian Mutu a avut șansa de a întâlni în primele sale meciuri pe banca giuleștenilor adversari de același nivel sau de nivel mai slab, iar parcursul a fost unul perfect: 5 meciuri - 5 victorii. Asta i-a permis să-și repare rapid relația cu galeria Rapidului, care îl contestase la început pentru trecutul său dinamovist

Mai mult decât atât, în partidele fără miză de genul celor cu Clinceni sau Mediaș, el are șansa de a experimenta și de a da șanse cât mai multor jucători, pentru a creiona lotul, politica de achiziții și filosofia de joc pentru sezonul următor.

GSP prezintă avantajele și dezavantaje pentru Rapid în urma prezenței în play-out
Explic. foto: Mutu i-a cucerit pe fanii vișinii cu cele 5 victorii consecutive obținute

VIDEO. Tiradă la adresa lui Victor Angelescu. Florin Manea: „Nu are bani să întrețină Rapidul! Am ajuns să avem o shaormerie pe tricou”

Citește mai multe știri din Liga 1:

Inzaghi de la FCSB » Puștiul roș-albaștrilor are cifre spectaculoase, deși antrenorii nu sunt mulțumiți de cum se pregătește

Tânăra speranță a lui Dinamo e acuzată că refuză cu greu o șaorma cu de toate și ia cluburile de noapte la rând

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (3)
ucluj2011
ucluj2011  •  13 Aprilie 2022, 18:13

Rapidul are cea mai bună medie de spectatori oricum , mai bună decîât FCSB cărora le măriți artificial nr. de spectatori. La meciul cu Voluntari nu au fost nici 1.000 de spectatori , voi ați scris 5.000. La meciul cu CSU Craiova au fost aprox. 15.000 de spectatori voi ați scris 25.000 ( MM vă dă numerele astea ca să fie și ei "lideri" la audiență dacă tot nu pot fi la fotbal. Oricum Rapidul are venituri din vînzarea de bilete (cum reiese din documentele care chiar voi le-ați publicat) de DOUĂ ORI ȘI JUĂTATE MAI MULT decât FCSB și în REALITATE o medie cu aprox. 3.000 de spectatori mai mare decât FCSB. Și da , Rapidul probabil că va evolua în Conference League după încheierea campionatului , pentru că înafară de CFR , FCSB și CSU Craiova chiar nu văd pe nimeni putînd pune probleme Rapidului în acest moment.

919842761413123
Roksana Aleksandra  •  13 Aprilie 2022, 16:22

astia de la gsp , inainte sa faci anunturi dastea specifica ca stadionul giulesti are 14000 nu 100000 cat are arena nationala... e logic sa scada spectatorii ca nu pot sa intre mai mult de 15000 la gramada fara scaune ( 14000 sunt pentru scaune )

amicu
amicu  •  13 Aprilie 2022, 15:30

Asta cu spectatori este IRELEVANTA. 1. Până la meciul cu Botoșani, Rapidul nu a jucat acasă...a fost în pribegie 2. Nr de spectatori a fost influențat de anumite restricții din pandemie 3. In afara de CFR CSU și FCSB...restul competitoarelor din playoff sunt egale sau sub nivelul de atracție a celor din playout. 4. Rapidul a avut medii bune de spectatori și în ligile inferioare

Vezi toate comentariile (3)
Comentează