FOTBAL  »  Superliga  »  FRF

Sandu nu înţelege deciziile arbitrilor şi ale comisiei: "Dinamo - CFR şi Steaua - Rapid trebuiau oprite!"

Articol de GSP - Publicat joi, 27 septembrie 2012 00:00 / Actualizat joi, 27 septembrie 2012 17:35

Mircea Sandu, preşedintele FRF, pune la zid comisiile ligii, într-un comunicat postat pe frf.ro, pentru lejeritatea cu care au tratat manifestările rasiste de la meciurile Dinamo - CFR Cluj şi Steaua - Rapid.

Mai mult, şeful FRF spune că decizia corectă ar fi fost oprirea partidelor şi, în cel mai rău caz, oprirea definitivă a acestor, dacă suporterii ar fi continuat.

"Federaţia Română de Fotbal este profund îngrijorată de escaladarea rasismului şi xenofobiei în timpul meciurilor de fotbal. Manifestările rasiste şi xenofobe de la meciurile Dinamo - CFR Cluj şi Steaua - Rapid, reflectate pe larg în mass-media, au avut o gravitate deosebită şi au determinat reacţia puternică a unor instituţii şi organizaţii.

Citeşte şi: Comisia LPF şi observatorul Nedelescu ne iau la mişto » Explicaţii halucinante pentru bannerele rasiste şi incidentele de la Steaua - Rapid!

Din păcate, nu acelaşi lucru s-a întîmplat în cazul oficialilor şi comisiilor ligii care au tratat aceste incidente cu o lejeritate nepermisă, ignorând dispoziţii regulamentare imperative, aplicabile în această situatie. Astfel, în conformitate cu dispoziţiile art.60.10 lit.a, b şi c din Regulamentul de organizare a activităţii fotbalistice, oficialii jocurilor  ar fi trebuit să dispună, în ordine:  oprirea jocului, suspendarea jocului pentru 10 minute şi, după caz (la a treia repetare a comportamentului rasist/xenofob), oprirea definitivă a jocului, fiind obligaţi să consemneze aceste fapte în rapoartele lor. Apoi, ca urmare a sesizării instanţei disciplinare, ar fi trebuit aplicate sancţiunile prevăzute de art.54 din Regulamentul disciplinar", a spus Mircea Sandu, conform comunicatului FRF.

Citeşte şi: Pe lîngă MM, şi ofiţerul de presă a făcut "SHOW" după meciul cu Rapid

Sandu a criticat şi oficialii cluburilor din Liga 1, care instigă suporterii prin declaraţiile din presă sau prin reacţiile din timpul partidelor: "Mai grav este faptul că oficiali ai unor cluburi, unii extrem de vizibili în media, au făcut declaraţii şi au avut comportări care aduc atingere gravă regulamentelor FRF şi legilor în vigoare.

Citeşte şi: MM a garantat bannerul rasist! » Steliştii l-au omagiat la derby pe un criminal care a ucis 24 de ţigani

Faţă de toate acestea, FRF atrage atenţia tuturor cluburilor de fotbal afiliate precum şi Ligii Profesioniste de Fotbal că au obligaţia respectării cu stricteţe a dispoziţiilor arătate mai sus, precum şi a prevederilor imperative ale art.9 din Statutul FRF – Neutralitate şi non-discriminare, repetarea unor astfel de abateri urmînd a conduce la aplicarea unor sancţiuni disciplinare şi statutare extrem de severe".

În timpul meciului dintre Dinamo şi CFR Cluj, scor 0-1, din etapa a opta, fanii gazdelor au scandat lozinci rasiste la adresa maghiarilor. La fel s-a întîmplat şi la partida dintre Steaua şi Rapid, scor 1-0, unde suporterii "roş-albaştrilor" au afişat mai multe bannere cu tentă rasistă la adresa romilor. În plus, la finalul partidei, mai mulţi oficiali ai Stelei au arătat semne obsecene şi au scandat sloganuri rasiste.

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (109)
ciocaneanu
ciocaneanu  •  30 Septembrie 2012, 00:50

Sandu nu e nici procuratura, nici politie, samd. El nu poate lua decit indirect masuri impotriva cluburilor. Era insa clar ca datorita lipsei de reactie a comisiilor, care s.-au facut ca au dat amenzi si i-au pedepsit pe cei vinovati, UEFA nu va intirzia sa ia atitudine. Mai exista forumuri care nu pot fi nici cumparate si nici influentate de clanul machedonilor!

kand
kand  •  29 Septembrie 2012, 23:27

cat timp la LIGA e Dragomir nu va fi DREPTATE in fotbalul din ROMANIA

merace
merace  •  29 Septembrie 2012, 20:08

Bun, deci Sandu afirma public ca unii au comis abateri grave de la regulamente, dar de ce nu ii sanctioneaza?! Ca e usor sa te speli pe maini anuntand ca nu aprobi niste lucruri, dar daca se incalca regulamente, ar trebui aplicate sanctiuni.

Vezi toate comentariile (109)
Comentează