FOTBAL  »  Superliga  »  STEAUA

STEAUA » Mai jos nu se poate (5) » Modelul haosului perfect: 7 antrenori, 35 de jucători. Cum va fi în noul sezon?

Sorin Cîrţu a fost al şaselea antrenor care a luat loc pe banca Stelei în sezonul trecut
Sorin Cîrţu a fost al şaselea antrenor care a luat loc pe banca Stelei în sezonul trecut

Articol de - Publicat sambata, 25 iunie 2011 00:00 / Actualizat sambata, 25 iunie 2011 14:47

Steaua este într-un moment de cotitură al istoriei sale: se pregăteşte să părăsească stadionul pe care cei mai mulţi dintre milioanele de fani de acum ai echipei au plîns de bucurie la capătul unor meciuri de legendă şi s-au îndrăgostit definitiv de culorile roş-albastre.

Plecarea Stelei din Ghencea vine la capătul unei perioade în care singurul zîmbet pe feţele suporterilor a fost adus de Cupa recent cîştigată în faţa lui Dinamo. În ultimii 5 ani însă, contraperformanţele au fost multe, iar scandalurile s-au înmulţit, avîndu-l mai mereu în prim-plan pe Gigi Becali.

Acum, Steaua încearcă să se ridice de la podea. Pare a avea o strategie coerentă, a transferat mulţi jucători în acest intersezon, iar patronul dă semne că s-ar implica mai puţin la echipă, din moment ce antrenorul şi achiziţiile au fost decise de managerul MM Stoica. Va dura însă liniştea? Totul depinde, ca în ultimii ani, de Becali. Gsp.ro analizează, într-o serie de articole, cauzele care au transformat-o pe Steaua din ”fosta cîştigătoare a Cupei Campionilor” în ”echipa controversatului Gigi Becali”, un club care trăieşte, se dezvoltă sau regresează în funcţie de toanele patronului.

În primul articol, gsp.ro a creionat portretul lui Becali, cu bune şi rele.

În a doua parte, gsp.ro a analizat alte trei aspecte care au tras în jos formaţia roş-albastră: presiunea pusă de patron pe jucători şi pe antrenori, felul în care clubul este condus de rudele lui Becali şi situaţia în care se regăseşte Academia, un proiect ce părea cîştigător la lansare.

Azi, alte 3 episoade.

EPISODUL 5 - Antrenori pe bandă rulantă
De cînd Gigi Becali se află la conducerea clubului din Ghencea, Steaua a colaborat cu nu mai puţin de 14 tehnicieni. Doi dintre aceştia, Marius Lăcătuş şi Massimo Pedrazzini, au stat de cîte trei ori pe banca Stelei! Italianul a fost de fiecare dată o manta de vreme rea, mandatele sale din cele trei sezoane însumînd doar opt etape.

Sezonul trecut a fost cel mai negru din punct de vedere al rotaţiei antrenorilor: 7 tehnicieni au luat loc, pe rînd, pe banca "roş-albaştrilor": Victor Piţurcă, Eugen Neagoe, Ilie Dumitrescu, Edi Iordănescu, Marius Lăcătuş, Sorin Cîrţu şi Cătălin Necula, ultimul supervizat din tribună de Cosmin Olăroiu.

Singurii antrenori care au cîştigat trofee au fost adepţi ai stilului italian: Walter Zenga şi Cosmin Olăroiu. Lor li se datorează ultimele patru performanţe interne: două titluri de campioană, o Cupă şi o Supercupă.

Actualul tehnician al Stelei are avantajul că se înţelege foarte bine cu managerul Mihai Stoica, dar şi cu alţi cîţiva oameni cu care a colaborat la Unirea Urziceni: secunzii Gabriel Caramarin şi Eugen Nae, preparatorul fizic Michele Bon, directorul sportiv Narcis Răducan, dar şi 4 jucători: Brandan, Galamaz, Rusescu şi Bilaşco.

EPISODUL 6 - Ruptură suporteri - conducere
Cea mai mare problemă a Stelei în ultimele sezoane a fost relaţia dintre conducere şi fani, deteriorată la maximum. Cei mai mulţi dintre suporteri s-au îndepărtat de echipă în momentul în care Gică Hagi a fost criticat, jignit şi în final demis de Gigi Becali.

De cînd a început să fie înjurat şi fluierat de spectatorii din Ghencea, patronul a răspuns cu jigniri, numindu-i "golani", "vagabonzi" şi "drogaţi". De fiecare dată a susţinut însă că "adevăraţii fani ai Stelei mă iubesc, cei care mă contestă sînt doar 200-300 de derbedei". Dacă în ceea ce îi priveşte pe suporterii din Peluza Nord a fost mai înţelegător, ajungînd la un consens cu aceştia, lucrurile au stat diferit cu membrii Peluzei Sud. Aceştia i-au dat, de altfel, şi cele mai mari bătăi de cap, amenzile primite de club venind din cauza lor.

Steaua a fost la un pas chiar să fie exclusă din Europa după ce suporterii au afişat un banner discriminator şi au aruncat cu o torţă în suporterii maghiari ai lui Ujpest, în urmă cu doi ani.

Fanii au organizat proteste în mai multe rînduri, dar nu au reuşit să schimbe ceva în felul în care este condus clubul în ultimii opt ani. Mutarea Stelei la Mogoşoaia i-a dat prilejul latifundiarului din Pipera să declare că le-a făcut pe plac celor care i-au strigat tot timpul: "Pleacă din Ghencea!".

EPISODUL 7 - Transferuri multe, reuşite puţine
Steaua e, probabil, clubul cu cea mai mare medie de transferuri în Liga 1. În fiecare pauză competiţională, dar mai ales vara, Gigi Becali, nemulţumit de performanţele echipei, face schimbări masive în lot. De cele mai multe ori însă,Gigi Becali şi ceilalţi care girează pentru achiziţii "luftează".

Patronul a "reuşit" de cîteva ori performanţa să cumpere fotbalişti pe bani mulţi, pe care apoi i-a dat gratis (de exemplu, Szekely). Unii au ajuns în Ghencea şi au stat mai mult prin clinicile de recuperare, cazul celor veniţi de la Timişoara (Emeghara, Pleşan, Ov. Petre), în timp ce alţii nici n-au apucat să joace (Gora Tall, Todorov, Tininho). În sezonul precedent, Steaua a rulat nu mai puţin de 35 de jucători!!

Şi în această vară, Steaua e printre cele mai active echipe pe piaţa transferurilor. Au venit M. Costea, Rusescu, Tatu, G. Matei, Băjenaru, D. Popa şi Prepeliţă, foarte probabil vor urma Bourceanu şi Moraes. Cîţi dintre ei vor reprezenta cărţi cîştigătoare?

NU RATA! Mîine, ultimele 3 episoade din analiza GSP.RO!

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (11)
hanmocar
hanmocar  •  25 Iunie 2011, 17:59

FORZA STEAUA ! FORZA GIGI ! dusmanii CRAPA DE CIUDA !

l0gan..
l0gan..  •  25 Iunie 2011, 17:02

pai daca nu i ajuta arbitri onicas avram tudor diaconu etc etc ......locul de anu asta adica 5 o sa planga lumea din ghena dupa el

jalemare
jalemare  •  25 Iunie 2011, 16:28

dupa transferuri pare ca se pregateste de divizia B

Vezi toate comentariile (11)
Comentează