FOTBAL  »  Superliga  »  MITĂ PENTRU ARBITRI 2

Stenogramele confirmă mafia din arbitraj » Serea a luat 5.000$ pentru 3 cartonaşe galbene împotriva Stelei!

Ionica Serea
Ionica Serea

Articol de GSP - Publicat vineri, 07 mai 2010 00:00

Stenogramele DNA dezvăluie că Penescu a cerut înapoi o parte din mita dată la meciul FC Argeş - Steaua, 2-2

Din cei 21.000 de dolari primiţi pentru a-i ajuta pe piteşteni în partida cu steliştii, "centralul" din Focşani a păstrat doar 5.000, fiindcă Argeşul n-a învins. Restul i-a restituit patronului din Trivale!

Dosarul " Mită pentru arbitri II", în care sînt arestaţi de o săptămînă Ionică Serea şi Marius Martiş, scoate la iveală amănunte senzaţionale despre felul în care Cornel Penescu ajungea să corupă brigăzile pentru a o ajuta pe FC Argeş.

Gazeta Sporturilor a intrat în posesia mai multor documente şi stenograme din dosar şi vă prezintă astăzi, pas cu pas, derularea faptelor de corupţie.

Pasul 1
Discuţie Penescu - Constantin

Pe 17 martie 2009, Cornel Penescu i-a solicitat într-o convorbire telefonică lui Gheorghe Constantin, fostul şef al CCA, să-l delege la întîlnirea FC Argeş - Steaua pe Ionică Serea, arbitru agreat de patronul piteştenilor.

A doua zi, după ce a aflat că Serea va fi delegat, Penescu vorbeşte cu locotenentul său, Liviu Făcăleaţă, căruia îi cere să plece la Focşani şi să se vadă cu "centralul" partidei. Potrivit unor stenograme DNA, patronul Piteştiului îl îndeamnă pe Făcăleaţă "să meargă în excursie cu merindele", pe care trebuie să le aibă "pregătite". În aceeaşi zi, Făcăleaţă achiziţionează de la o casă de schimb valutar suma de 21.000 de dolari.

Pasul 2
Făcăleaţă merge după Martiş şi Serea

Tot pe 18 martie, Liviu Făcăleaţă îi contacta pe arbitri şi le propunea aranjarea meciurilor. Astfel, el s-a întîlnit în casa lui Martiş din Focşani cu Serea, căruia i-a înmînat mita de 21.000 de dolari. Apoi, conform stenogramelor DNA, Făcăleaţă l-a sunat pe Penescu spre a-i transmite că totul e rezolvat.

Făcăleaţă: E OK!
Penescu: Venii?
Făcăleaţă: Normal, am vorbit clar, numai că "ăştia" au rămas acolo, la acesta. Tot ce am vorbit, am zis tot. E pro! Vorba ăstuia: "Bă! Unii au acela mai mic. Creierul". E speriat un pic. Îi zisei să aibă grijă, să nu... Ştii de ce!

Trei cartonaşe, 5.000 de dolari
Pe 20 martie, FC Argeş termină la egalitate, 2-2, meciul cu Steaua, acasă. Serea nu are probleme majore de arbitraj. Înainte, Penescu îi ceruse să nu avertizeze jucători de la echipa sa, dar să acorde cartonaşe galbene şi roşii jucătorilor stelişti.

"Centralul" din Focşani a dat patru avertismente, trei steliştilor şi unul pentru gazde. Printre jucătorii sancţionaţi de Serea a fost portughezul Tiago, care a devenit suspendat pentru etapa următoare, cu Bistriţa.

Pasul 3
Rezultat neconvenabil, banii returnaţi

Nemulţumit de rezultatul întîlnirii, Cornel Penescu i-a transmis lui Făcăleaţă să-i ceară lui Serea banii înapoi. Astfel, pe 27 martie, la o săptămînă distanţă de la disputarea meciului, Martiş se întîlneşte cu Făcăleaţă la un hotel din Bucureşti şi îi returnează acestuia suma de 16.000 de dolari. Restul de 5.000 au rămas în posesia lui Serea.

DIALOGURI RELEVANTE DIN STENOGRAME
Făcăleaţă: Ce faci?
Serea: Ce să fac? Uite, pe acasă.
Făcăleaţă: Aha. Sînt pe la fratele nostru diseară (n.n. Martiş). Pe la ce oră eşti şi tu liber?
Serea: Pe la opt, nouă.
Făcăleaţă: Am înţeles!

Martiş: Vii cînd vrei, mă! Nu trebuie să mă mai suni.
Făcăleaţă: Ce faci?
Martiş: Bine. Uite, sînt la birou.
Făcăleaţă: Aha! Bem un ceai diseară, nu?
Martiş: Da, mă! Vii... Rămîi la mine, nu?
Făcăleaţă: Nu ştiu dacă rămîn. Vedem.
Martiş: Hai! Cum vrei tu. Bine. Te aştept, nici o problemă, nici nu tre' să mă mai suni, vii cînd vrei.
Făcăleaţă: Am vorbit... pe la opt, nouă să ne auzim toţi. Am vorbit şi eu cu "aşa" (n.n. Serea).
Martiş: Păi, ştiu, că m-a sunat. În jur de opt să fii pe aici.

Al 5-lea dosar pentru Penescu
Cînd noul dosar în care Serea şi Martiş au fost arestaţi va fi finalizat şi trimis spre judecată, va fi al 5-lea caz în care Cornel Penescu este inculpat. Finanţatorul piteştean este acuzat că ar fi dat mită nu doar arbitrilor şi oficialilor FRF, ci şi primarului Craiovei, Antonie Solomon, directorului Gărzii Financiare Argeş, Aurel Stoian, comisarilor Liviu Mîrţoiu şi Iulian Popescu şi inspectorului teritorial de muncă Florian Anghelina.

Martiş a minţit
Fostul arbitru Marius Martiş a recunoscut că a păcălit organul de urmărire penală. El era convocat la audieri la DNA Piteşti pe data de 26 aprilie 2010, însă a absentat sub pretextul că se afla la Baia Mare cu prefectul judeţului Maramureş. La şedinţa secretă de vineri, cînd i-a fost prelungit mandatul cu 29 de zile, el "şi-a schimbat depoziţia, arătînd că informaţia furnizată a fost o glumă şi că, de fapt, era în compania unei persoane de sex feminin şi nu dorea ca soţia să afle despre aceasta", se precizează în încheierea de la Tribunalul Argeş.

Badea ştia manevrele
Stenogramele din dosar scot la iveală faptul că Ionuţ Badea, fostul antrenor al lui FC Argeş, ştia că Penescu încerca să corupă brigada delegată la meciul cu Steaua: "Penescu a încercat să mituiască şi asistenţii Ionel Popa şi Zoltan Szekely, însă aceştia au refuzat oferta, conform unei convorbiri cu antrenorul Badea". "Vezi, la margine nu e siguranţă! M-am simţit dator să spun lucrul ăsta, să nu iei în calcul că...", spune Penescu, în timp ce Badea i-a răspuns: "Da, adică nici într-o parte, nici în alta. Asta voiam să ştiu!".

Ianovschi, principalul martor
Ca şi în primul dosar de corupţie din arbitraj, procurorii aduc în discuţie declaraţia martorului-cheie Mihai Ianovschi care l-a denunţat pe patronul piteştean: "După ce afla numele arbitrului ce urma să fie delegat la centru, Penescu se arăta dispus să plătească acestora o sumă de pînă la 25.000 de euro sau dolari pentru un arbitraj favorabil, aspecte ce reies din declaraţiile martorului Ianovschi".

DOSARUL TRANSFERURILOR
Borcea: "Stăm cu anii prin tribunale"

Un alt caz legat de fotbal trimis în instanţă a ajuns la episodul al 18-lea. Tribunalul Bucureşti a rămas ieri în pronunţare pînă pe 13 mai pe o excepţie de neconstituţionalitate legată de actul de sesizare a DNA. În cazul admiterii cererii, subiectul va fi dezbătut de către Curtea Constituţională. La finalul şedinţei, Crisit Borcea era revoltat: "Prelungim prea mult procesul, o să stăm cu anii pe la tribunal. M-am săturat!". (George Ştucan)

FCSB se transformă total » Planul lui Becali pentru Liga Campionilor conține și „opțiunea interzisă, din umbră”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (12)
 •  07 Mai 2010, 13:35
Postat de chris_gali pe 07 Mai 2010, 06:31

mda.....si martis striga ca e....nevinovat !!!...de fapt toti striga in gura mare ca sunt ....nevinovati !!!.......toti sufera de ....teoria conspiratiei !.....acum Becali se face si mai de inteles de ce a ajuns sa plateasca pe U cluj doar ca sa joace....CORECT !!!

In sfarsit! Isi mai da seama cineva de hoti sunt tocmai cei care striga hotii! De acord: valizele mai mult decat necesare in fotbalul romanesc. Problema e cine se opune ca meciurile jucate pe teren sa fie premiate si mai ales DE CE?

 •  07 Mai 2010, 12:35

astia s gainuse, altii sunt mai periculosi[cred], si nu se ia nimeni de ei, se stiu toti. O MARE VRAJEALA.

jardia
jardia  •  07 Mai 2010, 12:01

da iancu cind ajunge la dna

Vezi toate comentariile (12)
Comentează