FOTBAL  »  Superliga  »  STEAUA

Tiberiu Bălan îi dă dreptate lui Ilie Stan: "Voi fi Sînmărtean al Stelei!"

Bălan mai are contract cu Steaua pînă în vară, cu opţiune de prelungire
Bălan mai are contract cu Steaua pînă în vară, cu opţiune de prelungire

Articol de - Publicat luni, 16 ianuarie 2012 00:00 / Actualizat duminica, 15 ianuarie 2012 22:10

Tiberiu Bălan îşi numără coşmarurile şi dezamăgirile pe care le-a strîns pînă la 31 de ani, dar pariază că în retur va arăta că merită să rămînă la Steaua. Îi e ruşine de Becali, cere pensii pentru fotbalişti şi se minunează şi acum ce ochi magic are Mircea Lucescu.

Tibi seamănă cu Zicu. Şi ca stil de joc, deşi el e dreptaci, nu stîngaci ca machedonul, dar mai ales prin aparenţa de om neimplicat în spatele căreia se ascunde un tip talentat şi capabil să-şi analizeze inclusiv eşecurile proprii. Bălan se declară capabil să cîştige meciuri de unul singur şi regretă accidentări care i-au provocat, cumulat, ani de absenţă de pe teren. Are 31 de ani şi-i plînge pe foştii jucători care-şi duc vieţile în sărăcie la sfîrşitul carierelor. Vorbeşte rar, cu un accent ardelenesc pe care nu l-a pierdut nici într-un deceniu petrecut la cluburi bucureştene.

- Ilie Stan zice "antrenat şi motivat, Bălan ar trebui să conducă mingea pe teren fără să i-o poată lua nimeni". Ce înseamnă?
- El mă cunoaşte foarte bine, de pe vremea cînd eram la Sportul, la Urziceni. Ţine legătura cu Dan Petrescu şi acum, din cîte ştiu. Şi mi-aduc aminte că am cîştigat cîteva meciuri împotriva echipelor lui Ilie Stan chiar de unul singur, în mare parte. Are motive să aibă încredere în mine. Adică mă ştie personal, nu merge pe vorbe sau pe informaţii din alte părţi.

- Dar tot Ilie e trist că "Bălan s-a trezit la 31 de ani".
- N-a fost vina mea niciodată! Eram treaz şi la 20 de ani, şi la 24, cînd am ajuns la echipa naţională, şi la 25, cînd era să cîştig campionatul cu Sportul. Au fost nişte accidentări care m-au tras în jos, plus problema cu preşedintele de la Sportul, care m-a ţinut întruna acolo în speranţa de a cîştiga milioane şi milioane.

- Şi aici e de neînţeles. Spuneai mereu că vrei să pleci, dar contractul tău mai dura, deci îl prelungeai. De ce?
- Nu pot să-ţi spun acum ţie exact motivele. La un moment dat vor ieşi la iveală.

- Deci era împotriva voinţei tale?
- Eu le ştiu, dar înţelege că nu pot să ţi le spun!

"Arena Naţională m-a rupt!"

- Ideea că talentul nu dispare e valabilă şi pentru tine?
- Normal. Sînmărtean e un exemplu. Calităţile tehnice nu se pierd niciodată. Dacă n-aş fi avut ambiţie, m-aş fi lăsat de vreo trei-patru ori, la ce probleme am avut. Ambiţia şi încrederea că sînt bun nu mi le-am pierdut niciodată.

- Care a fost cea mai gravă? Care te-a speriat cel mai tare?
- Cea mai gravă? Nu m-au speriat, da' m-au ţinut cîte şase luni, opt luni.

- Ce ai avut de ai stat opt luni?
- Ruptură la ligamentele încrucişate şi la menisc.

- Cam ca Florin Costea, nu? Ca Dănănae, Gabi Matei.
- Da, da, exact.

- Iar la Steaua ai avut leziuni musculare. Ţi-a explicat cineva cauza? Sau ce să faci ca să le eviţi?
- Sînt motive multe: lipsa de continuitate, lipsa unui cantonament cap-coadă, pe care nu l-am avut în ultimii ani, la Sportul. Absenţa unui ritm, din cauză că am fost plimbat de la o echipă la alta. Plus terenul!

- Care teren?
- Arena Naţională.

- Atît de prost e?
- Da' nu numai eu spun asta! Dacă mi-au spus-o şi colegi, şi adversari? E prost tare, se rupe. Cred că terenul e motivul principal. Acum ce să facem...Încerc să fac totul perfect, ca să nu-mi mai fie frică, să nu mă mai rup din nou.

"Sînt bun cînd fac ceva ieşit din comun"

- Eşti mijlocaş central? Sau ce post îţi place?
- De la mijloc încolo, nu contează unde sînt. Şi cînd joc mijlocaş dreapta, îmi place să ies din zonă, să ajung în centru, să conduc acţiunea. D-aia e important ca jucătorii să se ştie între ei: dacă fac asta şi se termină acţiunea, un mijlocaş central poate să iasă în dreapta şi să acopere, să mă înlocuiască. Şi atunci nu mai e nici o problemă că eu mă mişc şi că-mi părăsesc zona, spaţiul.

- Ce înseamnă un meci bun?
- Sînt jucător de atac. Randamentul înseamnă goluri şi pase decisive, nu contează că sînt pus în dreapta, în stînga, vîrf. Un meci bun înseamnă să ies în evidenţă prin ceva tehnic ieşit din comun.

- Care a fost cel mai tehnic coechipier pe care l-ai avut?
- Tehnic şi să mai fi auzit de el?

- Nu neapărat superfaimos. Zi-mi unu, doi, trei la care te uitai şi ziceai "Incredibil ce face ăsta cu mingea!".
- Păi...Cum îl cheamă...A fost şi la Steaua, e din Buzău.

- Claudiu Ionescu?
- Aşa, Claudiu Ionescu! L-am prins la Rapid, eu aveam 18 ani, el avea 15. Calităţi incredibile! Stîngul, dreptul, controla mingea formidabil!

- E interesant că el s-a cam ratat...
- Da, sînt mulţi jucători care n-au ajuns unde le-ar fi permis talentul. Dar în generaţia aia, cînd am ajuns eu la Rapid, erau Tamaş, Ghioane, Maftei, Raţ. Lucescu strînsese mulţi foarte buni. Mai erau Mutică, Bundea. Au ajuns toţi pe la echipa naţională, prin străinătate.

"Să nu se scrie că beau vin în vacanţă!"

- Eşti printre fotbaliştii favoriţi ai tabloidelor. Îţi reproşezi ceva?
- Zvonuri. N-au venit cu probe. Doar se aude, aşa...Eu ştiu exact situaţia mea şi nu-mi bat capul.

- Dar faci excese?
- În Bucureşti nu ies deloc în cluburi. A, că mai ies la un restaurant sau mă întîlnesc cu cine am eu chef, da, dar e treaba mea asta. N-am familie, n-am copii, nu am responsabilităţi pentru care să fiu criticat.

- E posibil să mai exagereze paparazzi, OK...
- Da' avem şi noi o viaţă, pînă la urmă! Nu pot să-mi mai fac o familie din cauza presei? Judecaţi-mă pentru meseria mea!

- Cam acelaşi lucru zicea Tamaş: "Dacă restul oamenilor au voie să bea alcool, eu de ce să n-am? Că sînt fotbalist?".
- Am un principiu de care ţin cont: depinde şi cînd bei, şi cît bei. Adică să nu faci excese. Nu e normal să fiu urmărit şi în vacanţă şi să se scrie că am ieşit şi am băut un pahar cu vin!

- Deseori, Becali vorbeşte frumos despre tine. Ce relaţie ai cu el?
- Am purtat o discuţie chiar înainte să plec în vacanţă.

- Ai fost să-l întrebi dacă mai rămîi?
- Nu, nu, nu! Nu s-a pus problema de continuitate. El a vrut să reconfirme încrederea faţă de mine. Mă simt dator, îţi dai seama... Adică eu n-am venit aici să păcălesc pe nimeni. Sper să-i întorc domnului Becali acest credit, acest vot de încredere, că pînă acum n-am izbutit.

- Dar de unde încrederea faţă de tine?
- Cred că datorită unor rezultate personale am ajuns la Steaua, că nu m-a ajutat pe mine foarte mult echipa.

- O să ai bani suficienţi ca să trăieşti după ce te laşi?
- Problema pensiilor ar trebui rezolvată la noi, că vezi, sînt mulţi jucători care se lasă şi după doi ani nu mai au ce mînca, rămîn fără nici un ban. Eu sper să mă pot descurca. Sper! Nu sînt sută la sută sigur.

- Ai vrea să rămîi în fotbal?
- Depinde de situaţia financiară pe care o voi avea la momentul respectiv, o să mă orientez în funcţie de asta.

"N-am ţinut legătura cu Dacian Varga, dar înţeleg că a revenit la Sportul. Întrebaţi-l pe Şiman, că el e şi impresar, şi tot!" ( Tiberiu Bălan)

"Cred că Bourceanu e supărat pe noi la cît de tare aleargă la antrenamente! Glumesc. Există nişte standarde şi e nevoie să le atingi. Dacă le depăşeşti, e treaba ta" (Tiberiu Bălan)

"Cum să n-avem şanse la titlu? Opt puncte, cîte ne separă de Dinamo, se pot recupera într-o săptămînă cu etapă intermediară" (Tiberiu Bălan)

"Ştiu că acest stagiu la munte e util, ştiu că, făcut corect, te ţine un an întreg, dar eu aştept cu drag mingea" (Tiberiu Bălan)

A murit Carol Creiniceanu
Fostul fotbalist al Stelei, Carol Creiniceanu, a murit ieri, la vîrsta de 73 de ani. El a evoluat ca extremă a roş-albaştrilor timp de zece ani, între 1961 şi 1971, timp în care a cucerit un titlu şi şase Cupe ale României. Creiniceanu a fost timp de doi ani şi antrenor secund în Ghencea.

Borcea l-a recuperat pe Garcea de la Gigi

Masorul Bogdan Ionescu, zis Garcea, a plecat ieri din cantonamentul Stelei şi s-a întors la Dinamo, la cîteva săptămîni de cînd fusese cooptat la gruparea din Ghencea! Cristi Borcea l-a recuperat după intervenţii la Gigi Becali. "Naşule, ce naiba, fac ăştia de la club mişto de mine că după ce mi l-ai luat pe Pîrvulescu acum îmi sufli şi angajaţii", i-a spus dinamovistul patronului stelist, care s-a lăsat înduplecat. Culmea, înainte de Sărbători, cînd masorul a fost adus la Steaua, Becali declarase că a decis să-l angajeze tocmai pentru că Borcea i-l recomandase.

20.000 de euro pentru Kassi

Meciul caritabil de sîmbătă dintre Steaua '86 şi România '94 în sprijinul Kassandrei Rotariu, fata lui Iosif Rotariu, a strîns nume importante din istoria fotbalului românesc, precum Victor Piţurcă, Belodedici, Stelea şi Tudorel Stoica. În total, pentru cea de-a 30-a operaţie a Kassandrei s-a strîns suma de 20.000 de euro. În afară de preţul biletului, 10 lei, plătit de fiecare spectator, s-au donat şi sume de bani. Unul dintre oamenii care au contribuit cel mai mult a fost selecţionerul Victor Piţurcă.

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (5)
ady_my_star
ady_my_star  •  16 Ianuarie 2012, 13:09

romanii astea...talet fara psihic!

clayd
clayd  •  16 Ianuarie 2012, 12:11

SA DEA DUMNEZEU SA ITI ARATI TALENTUL DIN RETUR!AVEM INCREDERE IN TINE!BAFTA!

dan14
dan14  •  16 Ianuarie 2012, 03:41

chiar ?

Vezi toate comentariile (5)
Comentează
Close