FOTBAL  »  Superliga  »  FURTUNĂ ÎN ARBITRAJ

Trage şi peştii cei mari după el? » Dedesubturile dosarului în care Avram a fost arestat pentru 29 de zile

Afaceristul Ţerbea (stînga) şi deja celebrul său elicopter cu care l-a plimbat pe Avram pe ruta Bucureşti - Tg. Mureş
Afaceristul Ţerbea (stînga) şi deja celebrul său elicopter cu care l-a plimbat pe Avram pe ruta Bucureşti - Tg. Mureş

Articol de GSP - Publicat luni, 26 septembrie 2011 00:00 / Actualizat duminica, 25 septembrie 2011 21:35

Mărturiile care l-au "înfundat" pe Avram ar aparţine pilotului de elicopter şi unui recepţioner de hotel * În cele 29 de zile cît va fi arestat, şeful CCA ar putea oferi DNA informaţii care să zguduie fotbalul românesc * Anchetatorii s-ar fi asigurat, tocmai de aceea, ca Avram să fie supus unei presiuni psihice.

Suma pe care Vasile Avram ar fi primit-o drept mită de la Sorin Ţerbea pentru ca FCM Tîrgu Mureş să aibă parte de arbitrii pe care îi agreează reprezintă salariul pe şapte luni al lui Avram ca şef al arbitrilor. Filmul ascuns al evenimentelor care s-au desfăşurat în ultimele 48 de ore între DNA, CCA, Bucureşti, Tîrgu-Mureş şi celulele de arest ar putea face însă din aceşti 19.000 de euro preţul corect pentru o anchetă fără precedent.

Schema "Penescu"
Asemănarea dintre situaţia lui Avram şi cea din "dosarul Penescu" nu se rezumă doar la scenele cu mascaţi, percheziţii şi cătuşe. Ancheta care a dus la arestarea arbitrilor în cazul Penescu a pornit în urma unor interceptări telefonice care nu vizau nicidecum lumea fotbalului, ci pe cea a afacerilor patronului piteştean.

Şi în dosarul în care Avram este inculpat, informaţiile care au declanşat ancheta provin tot din convorbiri telefonice, însă cel interceptat ar fi fost Sorin Ţerbea, după cum susţin sursele Gazetei! Personaj controversat, mureşeanul se afla în vizorul autorităţilor de mai multă vreme. Motivele: afaceri dubioase, un trecut infracţional şi legăturile strînse cu politicul, Ţerbea fiind un apropiat al fostului ministru Miron Mitrea. Avocatul lui Avram s-a rezumat să comenteze ieri: "Au nişte interceptări fără nici o valoare".

Visul procurorilor: numele mari din Liga 1!
Miza reală pentru procurori a devenit, astfel, corupţia din fotbal. Oarecum surprinşi, anchetatorii se pare că au canalizat imediat eforturile spre "peştii mari" din fotbalul românesc: mita de 19.000 de euro primită de Avram a devenit peste noapte doar prilejul de a-l avea la dispoziţie pe şeful arbitrilor, presupus depozitar al unor "bombe" care pot da peste cap personaje importante din Liga 1!
Conştienţi că probele sînt suficiente în cazul de faţă şi că vor obţine facil păstrarea în arest pentru 29 de zile a lui Avram, procurorii par să fi folosit "procedurile specifice" în cazul fostul arbitru, sperînd că în zilele următoare acesta va ceda şi va oferi informaţii spectaculoase.

Presiune psihică pe Avram
Procurorii l-au "săltat" în zori de acasă pe Avram, chiar sîmbătă, la două zile după ce acesta împlinise 57 de ani. Şeful CCA a fost adus în sediul DNA prin spate, ferit de ochii presei, pentru ca la miezul nopţii să fie scos încătuşat pe uşa principală, cînd duba aştepta deja de minute bune, cu uşa deschisă, înconjurată de ziarişti şi cu un jandarm cu cagulă la volan!

Mai mult decît atît, Avram se pare că a fost audiat timp de doar două ceasuri, deşi a petrecut aproape 11 ore în birourile DNA, de la 14:00 la 00:30! Între timp, a fost audiat martorul Andrei Chivulete, care a părăsit clădirea liber, se pare că în mod intenţionat tocmai sub ochii lui Avram! Ieri, deşi unele voci spun că judecătorul de serviciu al Tribunalului Bucureşti ar fi fost disponibil încă de la primele ore ale dimineţii, anchetatorii au preferat să îl păstreze în celula de arest pe Avram pînă la prînz, pentru a pune presiune pe acesta.

Venirea lui Ţerbea şi "proba" lui Chivulete
Nu întîmplător, Ţerbea a fost ridicat sîmbătă de DNA, din locuinţa lui de la Tîrgu-Mureş la aceeaşi oră la care Avram era însoţit de procurori la sediul CCA. Totul a fost pregătit astfel încît Ţerbea să ajungă în birourile anchetatorilor fără ştirea şefului arbitrilor: Avram aştepta deja de ore bune pe holurile clădirii din strada Ştirbei Vodă, cînd duba cu afaceristul mureşean ajungea în Bucureşti!
Arbitrul Andrei Chivulete a fost audiat ca martor, iar declaraţia lui se pare că s-a referit strict la ziua de 21 mai 2011, cînd s-au comis presupusele infracţiuni de către Ţerbea şi Avram. Chivulete a arbitrat partida FCM Tîrgu Mureş - U Cluj 0-2 şi surse din rîndul anchetatorilor vorbesc că a fost chestionat doar dacă ştie cum s-a deplasat supervizorul meciului, Vasile Avram, de la Bucureşti la Tîrgu-Mureş şi retur. Chivulete ar fi scris simplu şi clar: cu elicopterul!

Cheia cazului: pilotul şi recepţionerul!
În acest moment, două personaje puţin cunoscute au legat lucrurile pentru anchetatori: Iacobescu, pilotul de elicopter al lui Ţerbea, şi Chiorean, şeful recepţiei la hotelul deţinut de omul de afaceri. Aceştia au fost aduşi la DNA sîmbătă, la ora 22:00, iar audierea lor a fost determinantă: celor doi li s-ar fi promis un tratament blînd cu privire la complicitatea pe care au avut-o, în schimbul unor informaţii clare.

Angajaţii lui Ţerbea ar fi recunoscut exact cum s-au desfăşurat evenimentele pe 21 mai, cînd Iacobescu l-ar fi transportat cu elicopterul pe Avram pînă la Tîrgu-Mureş şi înapoi în Bucureşti, oferindu-i, după cum susţin procurorii, împreună cu Chiorean, un plic din partea lui Ţerbea. În comunicatul DNA, cei doi sînt în continuare urmăriţi penal, ca învinuiţi, dar nu au fost reţinuţi, ca inculpaţi, şi nu s-a mai propus arestarea lor preventivă.

2.500 euro cîştiga lunar Vasile Avram ca şef al CCA, suma de 19.000 euro pe care ar fi primit-o drept mită reprezentînd salariul lui pe 7 luni

200.000 euro ar fi primit Vasile Avram din partea FRF dacă ar fi fost destituit din poziţia de şef al arbitrilor înainte de finalul mandatului său, în 2014, conform unei clauze din contract

Avram poate primi pînă la 20 de ani!
În cazul în care va fi condamnat pentru luare de mită în formă continuată, şeful CCA poate primi o pedeapsă cu închisoarea pentru o perioadă între 3 şi 15 ani, în timp ce Sorin Ţerbea, pentru dare de mită în formă continuată, poate fi închis între 6 luni şi 5 ani. La aceste pedepse, în cazul în care instanţa consideră insuficient maximul prevăzut de Codul Penal, se adaugă un spor datorat formei continuate în care a fost comisă infracţiunea. În situaţia lui Avram, forma continuată o reprezintă faptul că ar fi acceptat atît suma de 19.000 de euro, cît şi transportul cu elicopterul Bucureşti-Tîrgu Mureş şi retur, iar sporul de pedeapsă merge pînă la 5 ani de închisoare.

"Suma de 19.000 de euro despre care se tot vorbeşte era suma cu care Sorin Ţerbea pleca în Germania pentru a-şi achiziţiona echipament mobilier. Banii aceştia nu au ajuns la Vasile Avram" (Adrian Penciu, avocatul lui Vasile Avram)

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (60)
zadkiel
zadkiel  •  27 Septembrie 2011, 09:28

Singurul om din fotbal cara l-a sponsorizat pe Traian Basescu, in campania din 2009 cu o suma astronomica de bani, OFICIAL, nu vorbim de barfe fara acoperire, a fost Arpad PASKANY, care si-a asigurat protectia politica pt ca DNA si DIICOT sa nu intervina in furaciunile ordinare ale clubului CFR Cluj! Asa se explica zecile de penaltiuri obtinute de CFR, fara sa existe contact, golurile din offsite cu galeata si golurile adversarilor regulamentare anulate in stilul marsav al maghiarilor! DE CE NU AU DAT SI ALTII DIN FOTBAL SACI DE BANI LUI TRAIAN BASESCU?? Asa se explica palmaresul ciordelilor ceferiste!

zadkiel
zadkiel  •  26 Septembrie 2011, 22:57
Postat de bluelion71 pe 26 Septembrie 2011, 22:41

Pariu pe... 19.000 de euro ca, daca era PSD-ul la putere, nimeni nu se atingea de dl Terbea? Asa se scrie istorie si asa se face "justitie" in Romanica basesco-udrista, domnilor!

De 7 ani ne-am saturat de telenovele cu, catuse si interceptari date pe surse presei ( desi este ilegal) si ZERO CANDAMNARI DEFINITIVA LA PESTII MARI! Dupa telenovela de prost gust cu 'vamesii si politistii de frontiera' in care au cautat cu penseta pe cei care primeaua spaga 3-10 Euro !!!!, in timp ce regina Blejnar, baga in tara/scoate din tara, ilegal, vapoare, trenuri si duzine de Tiruri cu marfa! Asa o sa fie si cu arestarea lui Avram! Procesul o sa tina 7 ani si va fi achitat sau 3 ani cu suspendare! Tot Nasul si Corleone vor fi lasati de sistem la butoane! Singurul real pericol pt MAFIE, este Mititelul care va castiga sigur procesul, in tara sau afara! O sa vedeti!

bluelion71
bluelion71  •  26 Septembrie 2011, 22:41

Pariu pe... 19.000 de euro ca, daca era PSD-ul la putere, nimeni nu se atingea de dl Terbea? Asa se scrie istorie si asa se face "justitie" in Romanica basesco-udrista, domnilor!

Vezi toate comentariile (60)
Comentează