FOTBAL  »  Superliga  »  EXCLUSIV GSP / UN OFICIAL DE LA NYON COMENTEAZĂ CAZUL "VALIZA CU BANI"

UEFA a vorbit în exclusivitate cu Gazeta: "Regulamentul nostru nu interzice premierile!"

Articol de - Publicat vineri, 06 iunie 2008 00:00

Thomas Giordano, şeful Departamentului de presă al forului continental, spune că stimularea altor echipe e practicată în multe campionate

UEFA nu e ocupată doar cu organizarea Campionatului European, dovadă că ieri de dimineaţă, la ora 11:00, un ceas mai devreme în Elveţia, şeful ofiţerilor de presă de la Nyon, Thomas Giordano, a răspuns imediat la apelul Gazetei Sporturilor. Şi chiar dacă trecuseră doar 15 ore din momentul în care la Bucureşti se luase decizia depunctării Stelei, oficialul UEFA era la curent cu cazul.

- Bună dimineaţa, domnule Giordano, din România vă deranjăm.
- Bună dimineaţa. Vă rog, cu ce vă pot ajuta?

- Avem un caz în Liga I, Steaua a fost depunctată joi cu 7 puncte din cauza faptului...
- Da, ştim cîte ceva despre acest lucru. Sîntem cît de cît la curent din ce am citit în presă, dar care este problema noastră?

- Steaua riscă vreo sancţiune pe plan european?
- În momentul de faţă, pentru UEFA nu există nici un caz Steaua. Nu există aşa ceva la noi, la nici o comisie.

- Cum ar putea ajunge cazul pe masa UEFA?
- Vom aştepta să primim o înştiinţare oficială din partea Federaţiei Române de Fotbal sau chiar putem să ne sesizăm şi noi direct, fără a fi informaţi de la Bucureşti.

"Aşteptăm o decizie finală"
- Şi care sînt paşii pe care îi urmează forul continental în astfel de situaţii?

- Steaua mai are posibilitatea de a ataca în ţară decizia de depunctare?

- Da, mai are două căi de atac.
- Atunci, e prematur să discutăm. UEFA aşteaptă întotdeauna ca ultima instanţă să dea verdictul, astfel încît acesta să fie definitiv şi irevocabil. Pînă atunci, noi trebuie să aşteptăm derularea cazului.

- Bun, dar Steaua poate ajunge în situaţia lui FC Porto, scoasă de UEFA din cupele europene?
- UEFA poate decide, dacă are argumente, să excludă o echipă din cupele europene. La FC Porto a fost vorba despre nişte acte de corupţie în afara oricărui dubiu. S-au dat bani la arbitri, deci a fost mită.

"Noi vom decide dacă e vorba despre corupţie"
- Steaua a fost depunctată pentru că a promis bani unei echipe ca să joace corect. FRF încadrează acest lucru la capitolul corupţie, care e punctul de vedere pe care îl are UEFA?

- Aici e cu totul altceva. Ce vă pot spune în mod foarte clar e că regulamentul UEFA nu interzice astfel de premieri. În plus, în mai multe ţări se practică aşa ceva şi nu e considerat ilegal.

- UEFA poate decide, după analiza cazului, că nu e vorba despre corupţie sau va lua de bun ce trimite federaţia română, care a încadrat speţa la articolul numit "corupţie"?
- Bineînţeles că membrii de la Comisia de Control şi Disciplină a UEFA vor analiza documentaţia şi se vor pronunţa. Dacă FRF spune că e corupţie, asta nu înseamnă că, automat, noi vom decide imediat că Steaua e vinovată de corupţie. Cu alte cuvinte, chiar dacă Steaua a fost depunctată, ca şi FC Porto, putem decide ca ea să nu fie exclusă din Liga Campionilor pentru că, repet, sînt cazuri diferite, însă nu vă pot spune ce vor decide sau cum vor delibera cei 10 membri ai comisiei noastre deoarece nu mă pot băga în mintea lor.

"Data limită e 1 august"
- Va trimite UEFA un om la Bucureşti ca să se informeze mai bine despre acest caz?

- Nu, asta sigur nu vom face. Aşteptăm toată documentaţia la Nyon şi apoi vom vedea dacă va exista un caz Steaua pentru UEFA.

- OK, dar cît se poate aştepta, că Steaua e în turul 3 preliminar al Ligii, iar în cazul în care s-ar pune în discuţie excluderea ei, ar trebui primită acolo altă echipă?
- Pînă cel tîrziu la 1 august, data tragerii la sorţi, trebuie ca situaţia să fie clară.

- Steaua se va putea apăra la Comisia de Disciplină a UEFA?
- Da, dar nu prin persoane, ci doar cu documente. Dacă nu le convine decizia şi vor face apel, abia atunci vor putea trimite un om, avocatul sau pe cine vor dori.

Cine judecă la UEFA
Comisia de Control şi Disciplină a UEFA va analiza cazul Stelei dacă decizia luată joi de Comisia de Disciplină a FRF va rămîne definitivă şi irevocabilă. Şeful acestui for este austriacul Thomas Parte, iar cei 3 vicepreşedinţi sînt din Danemarca, Elveţia şi Ungaria. Toată comisia are 10 membri, însă e nevoie de minimum 4 pentru a putea fi luată o decizie.

Duminică, 5 finale pentru salvare! Dinamo și FCU Craiova sunt la mila rezultatelor » Toate CALCULELE în dreptul fiecărei echipe

„Vă spun în premieră, la Dinamo a fost o tentativă de puci în vestiar!” » Omul care l-a adus pe Kopic a dat tot din casă


Comentarii (198)
 •  10 Iunie 2008, 13:59

e coruptie atunci cand incersi ca castigi meciul cu arbitrii sau cand dai bani dinainte altei echipe sa piarda meciul.asta e coruptie.becali le dadea bani sa joace fotbal ,o sa se faca FRF daca trimite cazul la UEFA.adica in romania o echipa nu trebuie sa joace fotbal corect(cum era cazul lui u cluj) ci trebuie sa se dea la o parte ca sa castige CFR fara probleme si sa fie toata lumea sigura ca nu ia steaua titlul?!mai degarba aia era coruptie,sa joace la misto si sa dea meciul lui CFR..

 •  07 Iunie 2008, 21:37

deci dupa cum se vede lu steaua si tuturor stelistilor o sa li se szuga pwenysele.uefa e uefa iar hotii din rimania de la comisie sunt hotii.va astept pe la mine sa mi-o luati in gura!!!!

 •  07 Iunie 2008, 21:37

"- Cum ar putea ajunge cazul pe masa UEFA? - Vom aştepta să primim o înştiinţare oficială din partea Federaţiei Române de Fotbal sau chiar putem să ne sesizăm şi noi direct, fără a fi informaţi de la Bucureşti." vedeti cum mancatorii de kkt de la gsp scormonesc rahatul numa' pt scandaluri si pt a da in steaua?!

Vezi toate comentariile (198)
Comentează