FOTBAL  »  Superliga  »  ASTRA GIURGIU

UPDATE Imaginea Astrei făcută zob în L'Equipe de un fost jucător: "Niculae făcea chetă pentru cauciucuri de iarnă" » Răspunsul clubului

Articol de GSP - Publicat sambata, 13 decembrie 2014 00:00 / Actualizat sambata, 13 decembrie 2014 18:15

Astra Giurgiu a uimit toată Europa în vară cînd o elimina pe pe Olympique Lyon, una dintre cele mai mari echipe din Hexagon. Avea să fie doar un foc de paie, iar echipa lui Ioan Niculae a ieşit la rampă în ultimele luni doar prin aventurile patronului şi rezultatele ruşinoase din grupele Europa League.


UPDATE 18:11 Oficialii Astrei au reacţionat astăzi vizavi de interviul apărut în L"Equipe şi-au oferit un drept la replică în care au demontat, punctual, acuzaţiile venite dinspre fostul lor fotbalist. Pe alocuri, de un umor negru. Iată comunicatul:

"Constatăm cu uimire tupeul din afara terenului al jucătorului francez «profesionist» Alassane Toure, care denigrează clubul Astra, fără temei. Punctual, Toure a plecat de la Astra după ce a încasat 30.000 de euro, pentru cele 225 de minute oficiale jucate, printre care eşecul de la CFR Cluj şi eliminarea deţinătoarei trofeului din Cupa României, la Mioveni. Jucătorul vorbeşte despre evenimente la care nu a participat (deplasarea de la Glasgow, întîrziată puţin pentru că s–au aşteptat vizele pentru jucători, nu din cauza unor probleme financiare, pentru că, să nu uităm, Astra a plecat de marţi spre Scoţia, unde a stat pînă vineri, la un hotel de 5 stele, deci nu se poate vorbi de economie ), iar episodul cu cheta nu putea fi decît o glumă, ţinînd cont că Astra are, foarte probabil, cel mai modern mijloc de transport din toată Liga I, modelul Setra, seria 500, al doilea livrat în România – care a costat peste 200.000 de euro. Iar cauciucurile de iarnă nu se luau în octombrie, cînd a plecat Toure de la echipă, "uitînd" totuşi să achite cei 5000 de euro pe care s-a angajat să-i restituie, prin actul de reziliere. În plus, clubul nu şi-a schimbat sediul, aşa cum spune el, ci s-a antrenat o perioadă scurtă la Mogoşoaia, tocmai pentru a se finaliza lucrările de amenajare a terenului de antrenament de la Giurgiu, unde echipa are condiţii din ce în ce mai bune, construindu-se un sediu nou, iar terenul este impecabil, lucru remarcat de oficialii UEFA la meciurile din grupe, unde Astra nu a avut nici ceea mai mică problemă pentru a se ridica la standardele impuse. Înţelegem că Toure are timp de "poveşti", am remarcat acest lucru şi în timpul cît s-a aflat la echipă. Totuşi, pentru a juca la nivelul pe care Astra l-a arătat, trebuie să fie conştient că trebuie mult mai mult decît simplul act de prezenţă!".

***

Fostul jucător al Astrei, Alassane Toure, care şi-a reziliat contractul în urmă cu o lună, povesteşte pentru L'Equipe cîteva episoade uluitoare pe care le-a trăit în România.

Cotidianul francez a acordat o pagină articolului despre Astra, pe care l-a titrat "Preşedintele a făcut chetă în autobuz". Echipa din România a fost descoperită de francezi după episodul cu Lyon din Europa League.

“Ce-am putut vedea la Astra? Un mic stadion, la malul Dunării, la cîteva sute de metri de Bulgaria, o echipă cosmopolită alcătuită din brazilieni, greci, francezi sau japonezi, un club devenit jucăria preferată a lui Ioan Niculae, cel mai bogat om din România, care şi-a construit o avere cu care se clasează pe locul 660 mondial (1,1 miliarde de euro). Asta e faţa vizibilă a unui club cu o istorie haotică, redenumit şi mutat de multe ori”, scriu ziariştii de la L’Equipe citaţi de DigiSport.

"Ne-am schimbat sediul la cîteva zile"
Apoi intervin completările lui Toure, jucător care critică dur conducerea Astrei: "E bine că am trăit asta la 25 de ani. Acum ştiu ce vreau şi ce nu".

“Am fost sedus de posibilitatea de a juca în Europa League, dar şi de aspectul financiar, însă am fost uimit de ce am trăit. În primul rînd, clubul şi-a schimbat sediul după cîteva zile. Ne antrenam la Bucureşti, într-un soi de Clairefontaine (n.r bază de pregătire) local, apoi am plecat la Giurgiu, fără nici o explicaţie.

Apoi am aflat că Astra nu plătise chiria pentru centrul de antrenament. Aşadar, trebuia să facem două ore cu autobuzul pentru a ajunge la antrenamentele de la Giurgiu”, continuă dezvăluirile fundaşul de 25 de ani.

"Se stingeau luminile în timpul antrenamentului"
Toure spune că acela a fost doar un eveniment şi continuă poveştile neverosimile cu cîteva episoade care îl au în prim plan şi pe Ioan Niculae:

“Am trăit evenimente ca la nebuni. Nu eram deloc bine încadraţi. N-aveam sală de fitness, luminile se stingeau în timpul antrenamentului, dar astea sînt doar detalii. Într-o zi, preşedintele s-a urcat în autocar şi a făcut o chetă printre jucători pentru a cumpăra cauciucuri de iarnă.

Altădată, autobuzul ce ne ducea la Giurgiu nu mai avea benzină. Eu aveam o maşină închiriată, dar ceilalţi au rămas blocaţi trei ore în parcare”.

"Niculae nu plătise avionul"
Deşi nu a fost la Glasgow, Toure spune că a aflat de la colegi despre un eveniment de-a dreptul incredibil care s-a întîmplt înaintea meciului cu Celtic din Europa League:

"N-am fost acolo, dar atunci cînd au mers la Glasgow, pentru meciul cu Celtic, jucătorii au fost nevoiţi să aştepte pe asfalt cîteva ore pentru că patronul nu plătise avionul.

Cu toate astea, ei nu se plîng. În fotbalul românesc, e aproape o chestie culturală, nu cunosc decît situaţii de genul ăsta. Pot spune că, într-un fel, ei sunt sclavii acestui sistem.

Niculae crede că în fotbal exista Real, Barcelona, iar apoi Astra. Chiar a declarat unui ziar la un moment dat că nu înţelege cum de el plăteşte jucătorii şi totuşi aceştia pierd”.

"Mi-am negociat plecarea"
Toure spune că nu i-a fost uşor nici să plece de la Giurgiu şi recunoaşte că a negociat cu Ioan Niculae plecarea de la Astra:

“Înţelesesem că nu mai am cum să progresez acolo, dar preşedintele mi-a spus clar că dacă nu plătesc nu pot pleca. La început, mi-a cerut 15.000 de euro pentru rezilierea contractului, în cele din urmă ne-am înţeles să dau doar 5.000. 
Şi Ellliot Grandin a trecut prin aceeaşi experienţă.

De exemplu, agenţia de unde îi fusese închiriată maşina nu mai primise banii pe ea de şase luni. Pînă la urmă, e o experienţă. A trebuit să fiu pregătit şi pentru aşa ceva, însă cum nu voiam să îmi omor cariera, a trebuit să plec”.

Ziariştii francezi nu au uitat nici de elefantul lui Niculae
Autorul articoului, Hugo Delom, nu este străin de ultima ispravă a lui Ioan Niculae. Este vorba despre elefantul împuşcat pe care l-a împăiat şi l-a adus acasă în schimbul a 60.000 de euro.

“Astra cultivă multe curiozităţi. În ciuda faptului că patronul îşi permite să plătească 60.000 de euro pentru permisiunea de a omorî un elefant, a-l împăia şi a-l trimite la el acasă, jucătorii nu sînt cu salariile la zi.

Dar asta se întîmplă peste tot în fotbalul românesc. Din cauza crizei financiare, este posibil ca la startul sezonului viitor să nu se alinieze nici măcar 12 echipe la start”.

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (49)
unico_biancorossi
unico_biancorossi  •  14 Decembrie 2014, 02:47
Postat de superstar23 pe 13 Decembrie 2014, 20:40

Cu atat mai mare umilinta. O astfel de echipa a scos pe Lyon! Nu imi este simpatic Niculae, dar este totusi roman, si este vorba si de imaginea Romaniei, nu doar a Astrei.

exact,

unico_biancorossi
unico_biancorossi  •  14 Decembrie 2014, 02:47
Postat de adriann_ pe 13 Decembrie 2014, 18:50

Niculae e un taran care a dat de bani ca urmare a afacerilor cu statul. La el in sat erai cel mai tare barbat daca braconai un mistret mai zdravan asa ca s-a dus sa impuste cel mai mare animal pe care l-a putut gasi. Ce mai conteaza ca din punct de vedere vanatoresc isprava lui e nula? (te duc aia intr-o pozitie din care nu risti nimic si din care ar nimeri si Stevie Wonder) Ce-l interesa pe el era sa aiba ceva MAAAARE de aratat in sat...

momentan e cel mai bogat roman si cu asta basta.

superstar23
superstar23  •  13 Decembrie 2014, 20:40

Cu atat mai mare umilinta. O astfel de echipa a scos pe Lyon! Nu imi este simpatic Niculae, dar este totusi roman, si este vorba si de imaginea Romaniei, nu doar a Astrei.

Vezi toate comentariile (49)
Comentează