FOTBAL  »  Superliga  »  PETROLUL

UPDATE Şpagă de 300.000 €! Primarul Ploieştiului, Iulian Bădescu, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile

Articol de - Publicat miercuri, 04 martie 2015 00:00 / Actualizat miercuri, 04 martie 2015 17:18

Procurorii îl acuză pe edil de luare de mită şi abuz în serviciu. Aflat după gratii de la sfîrşitul anului trecut, finanţatorul ”lupilor”, Dan Capră, ar fi făcut un denunţ împotriva primarului, căruia i-ar fi întors un procent de 10% din banii distribuiţi de municipalitate pentru club, printr-un ONG privat

UPDATE Magistraţii Tribunalului Prahova au decis astăzi ca primarul Iulian Bădescu să fie arestat preventiv pentru 30 de zile în dosarul în care este acuzat de luare de mită şi abuz în serviciu, anunţă Digi24. Acestuia i s-a făcut rău şi a primit îngrijiri chiar pe holurile tribunalului.

Ştirea iniţială

"Nu vreau să ajung la puşcărie!", se confesa Nicoleta Crăciunoiu apropiaţilor la sfîrşitul lui 2013, parcă prevestitor pentru avalanşa penală ce avea să se prăvale peste Petrolul.


Directoarea economică a Primăriei Ploieşti tocmai fusese destituită, pentru că refuzase să semneze documentele prin care municipalitatea dorea să finanţeze clubul fanion al judeţului.

Invocase nelegalitatea contractului cu Asociaţia Comunitară "Lupii Galbeni", un ONG condus de fraţii Capră, prin care urmau să meargă spre jucători şi staff-ul tehnic milioane de euro din fonduri publice. A reacţionat inclusiv cu o sesizare către DNA Ploieşti.

Prejudiciu imputat: 1,8 milioane €
La circa un an şi jumătate de la declanşarea diferendului, principalul finanţator al Petrolului, Dan Capră, şi primarul oraşului, Iulian Bădescu, au ajuns în spatele gratiilor! Primul a fost reţinut în noiembrie 2014 pentru evaziune fiscală cu un prejudiciu de 15,4 milioane de euro, iar edilul s-a ales ieri cu un mandat de arestare pe 24 de ore sub acuzaţia de luare de mită şi abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave.

Procurorii îi impută lui Bădescu faptul că a încălcat legea administraţiei publice şi cea privind finanţele publice locale. Concret, el semnat contractul de cooperare cu Asociaţia Comunitară "Lupii Galbeni" şi regulamentul de punere în aplicare "în lipsa vizei de control financiar preventiv propriu, sustrăgînd aceste operaţiuni controlului de legalitate".

Prejudiciu invocat: 8 milioane de lei (circa 1,8 milioane euro). Practic, anchetatorii fac referire la susţinerea nelegală a unui ONG privat din fondurile municipalităţii.

De asemenea, Bădescu e acuzat că ar fi luat mită de 300.000 de euro, echivalentul unui comision de 10% din suma ce urma să fie distribuită către club pentru plata fotbaliştilor. Portarul phon.ro notează că ar fi vorba despre un denunţ făcut de Capră împotriva primarului.

Audiere de 7 ore, suspendat de PSD
De altfel, la ieşirea din sediul DNA, cu cătuşele la mîini, Bădescu a confirmat scenariul: "Capră zice că am negociat cu el atunci cînd nu era în Consiliul de Administraţie. Nu e nici o dovadă, ci numai un denunţ, corelat cu o pretinsă acuzaţie de abuz în serviciu. Sper ca instanţa să-şi spună cuvîntul".

Audierea lui Bădescu a durat peste şapte ore şi a fost asistat de doi avocaţi. El va fi prezentat azi în faţa judecătorilor pentru un mandat de 29 de zile. Tot ieri, PSD Ploieşti l-a suspendat din funcţia de preşedinte. Deocamdată, Primăria va fi condusă de viceprimarul Raul Petrescu. În acelaşi dosar, DNA a început urmărirea penală şi măsura controlului judiciar pe 60 de zile asupra Oanei Iacob (secretar) şi Iuliei Alexandru (director executiv la Direcţia Juridică). Acuzaţia faţă de ambele este, ca şi în cazul lui Bădescu, de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave.


"Probabil că domnul Capră, de acolo din arest, a fost sfătuit sau presat să dea o declaraţie împotriva mea. Acest zvon circulă de mult timp în piaţa ploieşteană"
Iulian Bădescu, la intrarea la DNA

"Noi am încasat banii, i-am distribuit către jucători şi staff în conturi anunţate dinainte Primăriei, am trimis contractele aferente. Totul e supertransparent şi legal"
Dan Capră, octombrie 2013

1,8 milioane de euro achitaţi, 1,2 milioane de euro blocaţi
În decembrie 2012, Consiliul Local Ploieşti aproba cooperarea dintre Primărie şi Asociaţia Comunitară "Lupii Galbeni" "în vederea finanţării şi realizării în comun a unor acţiuni, servicii şi proiecte de interes public local, avînd ca obiectiv principal susţinerea şi promovarea echipei de fotbal FC Petrolul". Acordul prevedea trei trepte de premiere, în funcţie de performanţe: 1 milion euro pentru clasarea pe locurile 6-10 / 2 milioane euro pentru poziţiile 1-5 / 1 milion euro pentru cîştigarea Cupei României. Pentru parcursul din sezonul 2012/2013 (loc 3 şi Cupa României), Primăria a apucat să vireze doar 1,8 milioane euro. Diferenţa de 1,2 milioane euro a fost blocată după demararea anchetei DNA.

Liderii încasărilor: Contra şi Geraldo
Fotbaliştii şi staff-ul tehnic de la Petrolul, versiune 2012-2013, au încasat bani în două tranşe, conform plăţilor etapizate făcute de Primărie. Fostul antrenor principal Cosmin Contra a încasat suma cea mai consistentă: 187.500 de euro. Dintre jucători, liderul a fost Geraldo, care a primit 105.500 euro.

Rămîne în arest preventiv
Ziua de ieri a adus un alt verdict nefavorabil şi lui Dan Capră. Curtea de Apel Ploieşti a dispus rămînerea în arest preventiv a finanţatorului Petrolului. Judecătorii au respins ca nefondată contestaţia formulată de Capră.

27 de consilieri locali au fost audiaţi în ancheta DNA Ploieşti: au trecut prin faţa procurorilor toţi reprezentanţii municipalităţii care au avizat contractul cu Petrolul

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (13)
vladutz13
vladutz13  •  04 Martie 2015, 18:05
Postat de otelul_64 pe 04 Martie 2015, 10:42

Si la Otelul sa vina sa vedem cum de au disparut banii cu asa mare usurinta!! LA PUSCAROAIE CU TOTI GOLANII!

Pai fa si tu un denunt la DNA< ca astia nu au timp sa caute singuri, au prea multe denunturi, care mai sunt si corecte.

vladutz13
vladutz13  •  04 Martie 2015, 18:03

Nu stiu in legatura cu prejudiciul... poate nu au facut contractele legal, ca altfel orasul trebuie sa poata finanta un club sportiv. De mita ce sa mai zicem??? Sa-l bage la inchisoare.

morarroion
morarroion  •  04 Martie 2015, 17:57
Postat de bdgeorge pe 04 Martie 2015, 17:29

Badescu sa mutat la PSD cand PDL-ul era la putere ..bati campii poate e spagar (habar nu am) poate a facut abuz in serviciu dar nu este oportunist a plecat din PDL la opozitie dupa 1 an cand PDL-ul era pe cai mari...greseala lui esteca sa bagat in fotbal asta este o mare tampenie pe bune stadionul era de ajuns..cand vad ca o gloaba ca Geraldo incaseaza numai PRIMA 105 mii de euro ma crucesc (mai ales cand stiu ca acelasi jucator mai ia inca 30 mii pe luna (euro) de la Pertrolul??? si acelasi jucator in aeroport cand a venit din primul cantonament primul lucru facut a fost sa se duca la ATM ..dupa care a urmat o criza in autocar ca nu au intrat banii..

In puii mei,Badescu asta s-a mutat in PSD cand PDL-ul era in cadere libera!Un oportunist,care a taiat finantarea clubului ca nu si-a luat el spaga!Uitati ca acum cateva luni a fost primul care a cerut insolventa Petrolului pt neplata chiriei la stadion,de parca arena aia era facuta din banii mamei lui si se astepta sa joace acolo el cu neamurile lui, nu echipa orasului!

Vezi toate comentariile (13)
Comentează