FOTBAL  »  Superliga  »  STEAUA - DINAMO 3-0

VIDEO Derby? Nu, o execuţie în linişte » Diferenţa de valoare s-a văzut şi pe tabelă: Steaua - Dinamo 3-0

Golul lui Szukala a făcut diferența la finalul unei prime reprize în care roș-albii își depășiseră condiția actuală
Golul lui Szukala a făcut diferența la finalul unei prime reprize în care roș-albii își depășiseră condiția actuală

Articol de - Publicat sambata, 01 noiembrie 2014 00:00 / Actualizat sambata, 01 noiembrie 2014 00:19

Steaua a jucat economicos şi a forţat atît cît să nu îşi pună rezultatul în pericol. Dinamo a încercat marea cu degetul. Marea era rece.

Derby-ul care netezeşte valorile şi ascute ambiţiile. Meciul acela care sfidează ierarhii şi întreţine focul rivalităţii. Ştiam textele pe de rost, sunau frumos, dar întîmplările din ultimii 3 ani nu ne îndemnau să credem.

VIDEO: Vezi AICI fazele meciului!

Toată lumea, de la specialişti la microbişti de o seară, ştia că Steaua este mai puternică decît Dinamo, iar meciul de acum nu urma decît să scrie încă o pagină a supremaţiei roş-albastre. Hai să vedem!

Dinamo agresivă, Steaua la aspiraţie
Nu au fost doar ironii între cei doi antrenori înaintea partidei, au fost şi mesaje pe care urma să le înţelegem de-abia după primul fluier al băimăreanului Cristi Balaj. Evocînd agresivitatea Stelei din epoca Reghecampf, Stoican ne anunţa de fapt cum are de gînd să joace echipa lui.

Vezi AICI desfăşurarea liveTEXT a meciului!

Cu fundaşii centrali, Cordoş şi Nedelcearu, aproape de centrul terenului, cu linia de mijloc luptînd sus, pentru tăierea din faşă a acţiunilor lui Sînmărtean şi Chipiciu.

Steaua. Cînd spunea că roş-albaştrii se bazează pe posesie, iar asta exclude agresivitatea, adică presingul şi marcajul susţinute, Costel Gâlcă ne spunea că nu are de gînd să abdice de la filosofia lui de joc.

Faptul este că Steaua a respirat mai greu primele 15-20 de minute, timp în care Grecu (9) a plasat o pasă filtrantă la Alexe, blocat de un Arlauskis la fel de atent şi acum, cînd este ademenit cu tot soiul de oferte.

Replica liderului vine în minutul 24, atunci cînd acelaşi Grecu scoate o minge din picioarele lui Adi Popa, servit bine de Cristi Tănase.

Ritm da, dramatism ba
Derby-ul se aşază la mijlocul primei reprize, fără ca Dinamo şi Steaua să renunţe la stilul arătat în prima parte. Matei, Vali Lazăr şi Alexe încearcă să destabilizeze prin viteză şi combinaţii rapide, de dincolo vine replica prin pase elaborate între Sînmărtean, Chipciu, Tănase şi Adi Popa, folosit pe post de rachetă de semnalizare spre poarta lui Marc.

Meciul are ritm, nu are încă dramatism. Prepeliţă (27) îl deposedează în ultima clipă pe Alexe, intrat frontal în careu. Faza continuă periculos pentru Steaua, cu şutul lui Bilinski respins de Arla şi alt şut al lui Matei, peste poartă, însă dintr-o poziţie care ar fi meritat o execuţie mai limpede.

Cap-ciocan
Steaua simte că adversarul îşi doreşte ceva mai mult decît să nu se facă de rîs şi răspunde printr-o ocazie uriaşă a lui Keşeru (35), care şutează din 3 metri, dar se loveşte de opoziţia lui Marc, reflex excepţional. Continuă duelul pe contre, mai ales pentru că Dinamo ştie că singura şansă este să arate curaj. Repriza pare să meargă spre un cuminte 0-0, chiar dacă centrarea lui Bărboianu (41) găseşte cu precizie capul lui Bilinski.

În prelungirile primei părţi, rutina-experienţa-viclenia-atenţia-bafta aduc golul lui Szukala, cap-măciucă după lovitura liberă executată de Sînmărtean, gol ce găseşte apărarea din faţa lui Marc cu gîndul la căldurica din vestiar. Este 1-0 şi Steaua are toate motivele să paseze şi mai mult în partea a doua. Şi să îi lase pe dinamovişti să fie agresivi.

Ceaţa. Şi golurile liniştii
Alexe trece din nou pe lîngă gol la 10 minute de la reluarea partidei. Şut slab din marginea careului după un corner bătut de Vali Lazăr sub ameninţarea petardelor. Steaua potoleşte avîntul dinamovist prin tehnică superioară şi printr-o linişte pe care nu ţi-o dă doar rezultatul de acum, ci şi istoria recentă.

Băieţii antrenaţi de Gâlcă nu îşi propun să facă spectacol şi, mai mult decît atît, dau impresia că nu au nici o problemă să conserve avantajul. Toamna tîrzie apare dintr-o dată personaj al derby-ului, iar jocul devine neclar, la propriu, prin minutul 63. Moment în care prin locul în care ar fi trebuit să fie acoperişul stadionului pătrunde o perdea groasă de ceaţă.

E ceaţă şi în ideile lui Dinamo, chiar dacă Matei, activ, dar neglijent, este înlocuit de Dorin Rotariu. Şi, pe fondul unui joc lipsit de nerv şi de calitatea unui derby adevărat, Steaua loveşte decisiv pe final de meci prin Papp (77) şi Keşeru (80).

Încă o dată, apărarea lui Dinamo se afla în altă parte. Cu mintea şi cu trupul.
E ceaţă, e cam frig şi e cam puţin fotbal. Este Liga 1. Or fi fost cu gîndul la votul de duminică?

"Dinamo a fost echipa mai bună în prima repriză, dar dacă n-a marcat... Experienţa Stelei a ajutat-o să cîştige. Am o nedumerire, nu înţeleg de ce Keşeru nu joacă în echipa naţională" (Ilie Năstase)

"Victorie clară, e bine că ne păstrăm primul loc. Am fost supramotivaţi, plus că eu cred că situaţia financiară diferită a celor două echipe se reflectă şi în joc. Ar fi culmea ca LPF să dicteze sancţiuni pentru petarde şi torţe, aceste evenimente chiar n-au influenţat şi nici n-au oprit derby-ul, atmosfera a fost senzaţională" (Adrian Popa, mijlocaş Steaua)

"Echipa e tînără, am avut ocazii, am jucat bine în prima repriză, dar nu s-a terminat bine. Pînă la urmă, 0-1 sau 0-3 tot înfrîngere e" (Constantin Anghelache, preşedinte Dinamo)

"Singura legătură între actuala Dinamo cu marea echipă din anii '80 e cel pe care îl văd în acea imagine, Constantin Anghelache" (Bogdan Stelea, la DolceSport)

Ce a declarat Gâlcă, după meci:
- "Era foarte important acest meci pentru mine. Am început greu, am intrat în jocul lor. Repriza secundă am desfăcut jocul mult mai bine şi ne-am impus clar. La pauză nu mă gîndeam că putem cîştiga cu 3-0"
- "Ce am schimbat în partea a doua? Mijlocaşii de bandă au intrat mult mai mult în centru şi aici am dezechilibrat-o pe Dinamo, am început să ne creăm ocazii, am şi marcat şi totul a fost perfect"
- "De ce l-am scos pe Sînmărtean? Avea galben, am preferat să-l schimb, bine, nu neapărat din cauza asta, fiindcă el nu e un jucător agresiv, dar aşa am gîndit. A fost supărat? E normal, orice jucător e deranjat cînd e schimbat, dar eu trebuie să mă gîndesc la binele echipei"
- "Această victorie e pentru Rusescu. Trece printr-o perioadă complicată, a fost aproape să-şi piardă ochiul, se va opera, sper să-i reuşească operaţia şi să-l avem cît mai repede înapoi, la echipă"

639882-steaua-dinamo-3-0.jpg

ALTE ŞTIRI DE LA MECI:

La primul Derby
Derby de România şi-a disputat aseară cel de-al 157-lea episod din istorie în toate competiţiile. Dacă pentru Alexe a fost al 9-lea din carieră, Cordoş, Nedelcearu şi Marc au fost la cel dintîi Derby. De partea cealaltă, Tănase a ajuns liderul prezenţelor în Steaua - Dinamo, cu 12 meciuri, în timp ce Arlauskis şi Papp au luat pentru prima dată contact cu un clasic al fotbalului românesc. Cele mai multe Derby-uri în istorie le-a disputat Dănciulescu, 36, urmat de Dinu, 32, Lăcătuş şi T. Stoica, fiecare cu cîte 30.

INBOX:
- Cinci dintre bişniţarii de bilete au fost identificaţi şi le-au fost întocmite dosare penale.
- Deşi a vrut să vină la Derby de România, Simona Halep nu a mai ajuns în tribunele Arenei Naţionale. La un alt meci dintre cele două echipe, disputat pe Ghencea, Simona a dat lovitura de start a partidei.
- Keşeru a jucat aseară din primul minut, dar a purtat o cască de protecţie (foto) după accidentarea suferită la meciul cu ASA Tg. Mureş, atunci cînd a suferit o comoţie celebrală. În minutul 30 acesta a renunţat să o mai poarte.
- Polonezul Kamil Bilinski a avut probleme aseară. El s-a accidentat încă din start la glezna dreaptă.

Interviu-eveniment cu Stanislas Wawrinka, omul care „a spart” BIG 4: „Am ZERO regrete pentru Wimbledon și am trăit cel mai frumos sentiment din tenis ”. Ce spune despre dispariția reverului cu o mână

Presimte o alegere-șoc la Rapid: „Sunt aproape sigur că el vine! Este înaintea lui Șumi ca variantă”


Comentarii (63)
hap.ciu
hap.ciu  •  01 Noiembrie 2014, 23:21

Ati venit turbati si ati plecat dresati!Sa nu aveti soarta Politehnicii TM!Si ei tot la fel cantau cand le umpleam poarta!Scor mincinos,daca marcam la sutul ala,am dominat prima repriza,etc!In 3 meciuri v-am dat 9(NOUA) goluri!Visati la UCL in continuare,somn usor! P.S. Va mai trezim noi cand va dam cate 5,cate 3!

conasu_boeru
conasu_boeru  •  01 Noiembrie 2014, 23:05

Geambasu, cred ca in articolul asta ai mancat mult rahat ! Te stiam un ziarist care face o analiza completa a unui joc , nu mazgaleste ca orice putoi de ziarist facut la telefon ! Au fost 25-30 de min. cand Steaua a fost inghesuita in 40 de metri si dominata jignitor si tu bati campii....Scorul este mincinos dupa ocazii si dominare !

joedoe
joedoe  •  01 Noiembrie 2014, 13:36
Postat de adi_stelistul pe 01 Noiembrie 2014, 09:55

Scorul a fost exagerat dupa evolutia jocului. Asta-i evident. A contat experienta si valoarea intrinseca. Plus si norocul, ca si ala conteaza. Ii dau dreptate lui Alexa ca daca Dinamo marca in prima repriza la una dintre ocazii jocul era altul.

Falimentu 2 are MINUS 15 milioane,Steaua face anual in jur de 30 milioanedin care reinvesteste o parte 5-10milioane.......Diferenta dintre PERFORMER si Faliment MORAL /SPORTIV/economic.

Vezi toate comentariile (63)
Comentează