FOTBAL  »  Superliga  »  JUSTIŢIE

Ziua femeilor în fotbalul românesc » Opt judecătoare se vor pronunţa azi în "Dosarul Transferurilor" şi în "Dosarul Sechestrării"

Gigi Becali a plecat din ţară chiar înainte de proces.
Gigi Becali a plecat din ţară chiar înainte de proces.

Articol de GSP - Publicat luni, 11 februarie 2013 00:00 / Actualizat luni, 11 februarie 2013 01:33

"Cei 8 grei", condamnaţi la 40 de ani de închisoare, cumulat, au primul termen în faza recursurilor la Înalta Curte, în faţa unui complet prezidat de şefa Secţiei Penale. Finanţatorul Stelei află dacă cei 11 ani şi 6 luni de închisoare cu executare ceruţi de procurori sînt acceptaţi de instanţa exclusiv feminină, cu preşedinta ICCJ în componenţă, potrivit surselor Gazetei şi luju.ro.

Achitaţi la Tribunal, condamnaţi în noiembrie 2012 de Curtea de Apel, cei 8 oameni de fotbal implicaţi în " Dosarul Transferurilor" şi acuzaţi de înşelăciune, evaziune fiscală sau spălare de bani, se apropie de un verdict definitiv. Astăzi, la ÎCCJ, un complet de trei judecătoare are pe ordinea de zi primul termen al recursurilor depuse atît de inculpaţi, cît şi de procurori.

Dosar pe fast-forward
Completul care judecă "Dosarul Transferurilor" e format, potrivit surselor Gazetei şi luju.ro, din Lavinia Lefterache, Lucia Tatiana Rog si Corina Jîjîie, ultima fiind chiar preşedinta Secţiei Penale de la Înalta Curte. Cel mai probabil, astăzi va fi vorba doar de o amînare, dar după cum Gazeta a anunţat în exclusivitate încă din 24 ianuarie, magistraţii sînt hotărîţi "să termine repede" cu acest dosar.

Programat iniţial pe 14 mai, acest prim termen are loc azi, în urma cererii procurorilor. "În maximum 6 luni e gata", preconizau luna trecută jurişti cu experienţă.

Procurorii se bazează pe inculpaţi?
Inculpatul identificat în motivarea Curţii de Apel drept personaj principal al infracţiunilor este Ioan Becali. Potrivit enational.ro, miza procurorilor e condamnarea fostului impresar. Practic, DNA ar marşa chiar pe ajutorul altor inculpaţi: Jean Pădureanu şi declaraţiile lui "apreciate" de instanţă care i-au adus o condamnare cu suspendare, mărturia lui Gică Popescu potrivit căreia a fost influenţat de Ioan Becali în cazul transferului lui Bratu la Galatasaray.

Ultima "pistă", potrivit aceleiaşi surse, ar fi George Copos, deja condamnat, cu drept de recurs, la 4 ani de închisoare cu executare în "Dosarul Loteria". Varianta fugii din România, prin intermediul fostei soţii, de origine columbiană, e vehiculată de enational.ro drept una pe care Ioan Becali o ia tot mai mult în calcul.

Ce poate decide instanţa supremă
- menţine, măreşte sau micşorează pedepsele Curţii de Apel Bucureşti
- întoarce cauza spre rejudecare fie la Tribunal, fie la Curtea de Apel
- achită inculpaţii

Cine judecă "Dosarul Transferurilor"
Procesele celebre şi trecutul tumultos al celor trei judecătoare de la ÎCCJ.

Corina Jîjîie
- preşedinte al Secţiei Penale a ÎCCJ, procuror timp de 22 de ani (1980-2002), a decis în 2010 arestarea judecătorului Florin Costiniu, preşedinte al Secţiei Civile de la Înalta Curte!

Lavinia Lefterache
- judecător la ÎCCJ din decembrie 2011, a fost acuzată în lumea juridică pentru faptul că ar fi ajutat DNA să planteze microfoane în Institutul Naţional de Magistratură (dosarul examenelor fraudate, potrivit luju.ro)
- membru în completul care l-a condamnat la 7 ani de închisoare pe fostul ministru Ioan Avram Mureşan (mai 2012), apoi în completul care l-a achitat pe fostul ministru Şerban Mihăilescu în Dosarul "Armele de vînătoare" (iunie 2012)
- în noiembrie 2012, avocatul Lucian Anton a citat-o pe Lefterache într-un memoriu către CSM: "Lavinia Lefterache, la întîlnirea cu studenţii Universităţii Româno-Americane, a făcut o declaraţie care m-a pus pe gînduri: «Candidatul ideal pentru admiterea la INM este domnişoara de 24 de ani»"

Lucia Tatiana Rog
- a fost membru în completul de 3 judecători care l-a achitat pe Gigi Becali în "Dosarul schimburilor de terenuri cu MApN" (octombrie 2012) şi în cel care l-a achitat pe Adrian Năstase în "Dosarul Mătuşa Tamara" (decembrie 2011)
- magistrat la Tribunalul Bucureşti în 2006, a admis eliberarea din arest a lui Ovidiu Tender, hotărîrea fiind infirmată la doar cîteva zile de instanţa superioară
- soţia unui fost ofiţer SRI, ar fi fost acuzată în decembrie 2011, în plenul CSM, de procurorul general al României, Laura Codruţa Kovesi, că are "dosar cu note la SRI" (luju.ro)

558327-pedepse.jpg

 

Becali: "Nu văd femeile în funcţii foarte mari"

Achitat în octombrie 2011 de acuzaţiile că i-ar fi sechestrat pe cei care i-au furat maşina, Gigi Becali aşteaptă în Dubai decizia definitivă a ÎCCJ

La cinci luni după declaraţia lui Becali din septembrie 2012, care a stîrnit protestul organizaţiilor ce luptă pentru drepturile femeilor, ironia sorţii îl face pe patronul Stelei să depindă de cinci judecătoare ale Curţii Supreme!

"Eu nu vorbesc cu femeia! V-am spus că nu intru în dialog cu femeile. Să discute între ele!", declara Gigi Becali în octombrie 2012.

Astăzi, culmea, predicţia lui Becali se transpune în concret, ba chiar îi poate afecta decisiv libertatea: cinci femei, judecătoarele Livia Stanciu, Florentina Dragomir, Francisca Vasile, Sorina Popescu si Alina Ioana Ilie, vor decide definitiv, potrivit surselor Gazetei şi luju.ro, în " Dosarul sechestrării"!

Riscă 11 ani şi 6 luni de închisoare
Pe 19 octombrie 2011, Becali a fost achitat de completul de trei judecători al ÎCCJ în ceea ce priveşte acuzaţiile de sechestrare de persoane. Incidentul se referă la o presupusă privare de libertate a celor care i-au furat finanţatorului Stelei automobilul în ianuarie 2009.

Procurorii au considerat nefondată decizia ÎCCJ şi au făcut recurs, dosarul a ajuns la completul de 5 judecători, iar acesta decide azi dacă achitarea lui Becali este justificată sau cei 11 ani şi 6 luni de închisoare cu executare pe care îi cer procurorii reprezintă o condamnare întemeiată.

"Iau avionul şi-am plecat!"
Becali a intervenit sîmbătă seară, telefonic, la sportro: "Acum sînt în Dubai. Mîine o să mă duc la meciul lui Olăroiu. Luni o să fiu în ţară, ca să nu mai speculeze nimeni că vreau să fug". Şi-a nuanţat însă repede poziţia: "În România e posibil orice, dar să-ţi recuperezi maşina şi apoi să faci puşcărie nu e posibil. Sînt aici mai mult pentru liniştea mamei, e mai bine să mă ştie ea aici. Dacă ar fi vreo problemă, ipotetic vorbind, avionul e pe pistă şi am plecat şi de aici. Voi credeţi că eu sînt papagal să mă iau după Băsescu şi să stau în ţară?".

"Cine se teme de Înalta Curte înseamnă că are o problemă, se ştie vinovat. Eu n-am nici o emoţie" (Gigi Becali)

"Becali a săvârşit fapta de lipsire de libertate cu intenţie directă, pentru că a prevăzut şi acceptat posibilitatea producerii ei atunci când şi-a trimis bodyguarzii să-i aducă pe presupuşii hoţi ai limuzinei sale" (din recursul procurorilor, potrivit mediafax.ro)

Cine judecă "Dosarul Sechestrării"
Numele grele condamnate sau achitate de cele 5 judecătoare ale ÎCCJ şi cum sînt percepute în lumea juridică.

Livia Stanciu
- preşedintă a Înaltei Curţi, membru în completul care l-a condamnat la închisoare pe Adrian Năstase în "Dosarul Trofeul Calităţii"
- luna trecută, luju.ro a publicat informaţii potrivit cărora Stanciu locuieşte într-o locuinţă de 213,56 mp pentru care chiria este de 699,3 lei, imobil RAPPS. În fapt, chiria modică nu e plătită de Stanciu, ci de ÎCCJ, potrivit legii.

Florentina Dragomir
- fost procuror, numită prin decret semnat de Traian Băsescu, a făcut parte din completul care l-a condamnat pe Adrian Năstase în "Dosarul Trofeul Calităţii"
- a condus completul care a decis extrădarea în SUA, săptămîna trecută, a fostului ofiţer MApN Aurel Frăţilă. Acesta e acuzat că ar fi vîndut produse militare cu regim special către Iran, ţară sub embargo SUA.
- în august 2011, din postura de judecător al Curţii de Apel Bucureşti, a decis arestarea preventivă a vicepreşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, Remus Baciu, pentru trafic de influenţă

Francisca Vasile
- a făcut parte din completul care l-a achitat, în noiembrie 2012, pe fostul ministru al justiţiei, Tudor Chiuariu, în dosarul în care era acuzat de abuz în serviciu contra intereselor publice ("Dosarul Poşta Română")
- a majorat, în iunie 2012, de la 6 luni la 1 an de închisoare cu suspendare condamnarea lui Sorin Ovidiu Vîntu pentru acuzaţiile de şantaj asupra lui Sebastian Ghiţă, iar în iulie 2012 a mărit, de la 3 ani cu suspendare, la 6 ani cu executare pedeapsa pentru Andrei Plăcintă, fiul fostului ministru al tineretului şi sportului, Sorina Plăcintă

Sorina Popescu
- membru în completul de 5 judecători care l-a achitat pe Adrian Năstase în "Dosarul Mătuşa Tamara" (decembrie 2011), preşedinta completului care i-a condamnat în iunie 2012 pe Cătălin Voicu, Florin Costiniu, Costel Căşuneanu şi Marius Locic în dosarul "Lotul Voicu", sentinţă ce nu este definitivă
- membru în completul care l-a condamnat în aprilie 2012 la 18 luni de închisoare cu executare, pentru trafic de influenţă şi dare de mită, pe milionarul Ilie Carabulea, acţionar principal la Banca Carpatica

Alina Ioana Ilie
- membru în completul care l-a condamnat pe Adrian Năstase în "Dosarul Trofeul Calităţii"

Campionul modest de la FCSB » Povestea unui fotbalist atipic din vestiarul roș-albastru: greu încercat în copilărie și salvat de soție + locuiește în zona blamată de bucureșteni

FCSB se transformă total » Planul lui Becali pentru Liga Campionilor conține și „opțiunea interzisă, din umbră”


Comentarii (61)
e_lae
e_lae  •  11 Februarie 2013, 14:11

@tigruzzu: Mata-mare stie ca o freci aiurea pe net, cocalare ?

romeo_daniel7
romeo_daniel7  •  11 Februarie 2013, 14:03
Postat de tigruzzu pe 11 Februarie 2013, 12:33

În ce ai dat cu capul? La ce nivel ”a ajuns” 5te-oaia, la 0:1 cu Qabala? Pffff, ce zombieficați sunt unii!?...

nici nu stiu de ce-mi bat capul cu unul ca tine,dar hai sa incerc sa te fac sa intelegi. 1)Steaua are cei mai multi sustinatori din Romania si cand joaca au audienta si se vinde bine(bilete spectatori,bani din televizari)si afara si in Romania.2)Steaua a scos in ultimii 7-8 ani din participarile din cupele europene peste 70 mil.euro(cu ce am scris la punctul UNU)..nu crezi ca o echipa din Romania se poate tine singura cu 10 mil.euro pe an? Dar,acesti bani au intrat in proportie de 75% in buzunarul lui Becali,restul in echipa.Steaua finanteaza si fam.Becali ! In Germania majoritatea echpelor nu au patroni.Ex.Bayern sau Dortmund dar traiesc din audienta si spectatori. Sper sa intelegi :-))

romeo_daniel7
romeo_daniel7  •  11 Februarie 2013, 13:56
Postat de e_lae pe 11 Februarie 2013, 11:34

Nu inteleg cum se poate baza cineva pe judecata unor muieri aflate la menopauza... e hilar oricum ! Logic gandind, cum poate face cineva care-si apara un bun, 11 ani de parnaie iar unul care omoara trei persoane, scapa cu suspendare ? Ce legi sunt astea ? Daca intra un hot peste mine in casa, ma fac ca nu il vad, ca sa nu am probleme cu justitia ???

Nu asa se pune problema,daca intra un hot peste tine in casa poti face si crima ca nu patesti nimic.La Becali este total diferit: a observat ca masina lipseste,cam dupa 10 min.si sa apucat sa dea telefoane la interlopi(deci are treaba cu lumea interlopa)si a aflat imediat la cine este masina si cum sa-i gaseasca.Intrebare:tu daca ramanea-i fara masina unde sunai? Banuiesc ca nu ai treaba cu lumea interlopa(doar cei cu bani au)si sunt sigur ca suna-i la POLITIE ! Stiu ca o sa zici ca nu mai recuperai masina,si ai dreptate,dar nu asta este problema. Ei vor sa-l salte pe Becali ca a facut multe 'magarii' de a ajuns asa bogat,dar problema mare este ca nu au dovezi(adica hartii)si il ia cu asta .

Vezi toate comentariile (61)
Comentează