FOTBAL  »  LIGA 2  »  VIITORUL CONSTANŢA

Dică explică de ce a ales Viitorul şi sfătuieşte Steaua: "Trebuie să ne urcăm pe Twente, publicul stelist vrea spectacol"

Nicolae Dică va juca în 2012 în Liga B pentru echipa lui Gică Hagi +3   FOTO
Nicolae Dică va juca în 2012 în Liga B pentru echipa lui Gică Hagi

Articol de GSP - Publicat marti, 31 ianuarie 2012 00:00 / Actualizat luni, 30 ianuarie 2012 19:09

Din cantonamentul noii sale echipe, Viitorul Constanţa, fostul idol din  Ghencea, Nicolae Dică, 31 ani, explică alegerea sa surprinzătoare şi oferă sfaturi Stelei pentru "dubla" cu Twente.

Dicanio crede că secretul eliminării olandezilor va sta în unitatea grupului: "În coeziunea lotului s-a aflat şi forţa noastră în 2006, cînd am ajuns în semifinalele Cupei UEFA"

E unul dintre transferurile cele mai surprinzătoare ale iernii şi a trecut cumva plutind peste marea de amicale, de scandaluri şi de mutări comico-experimentale de la nivelul Ligii 1. La 31 de ani şi jumătate, Nicolae Dică s-a mutat la Viitorul Constanţa, în divizia secundă, unde mirajul de a face parte din proiectul lui Hagi a învins tentaţia unui contract anonim de final de carieră prin China, Emirate sau Kazahstan.

"Au fost discuţii mai apăsate încă de anul trecut, i-am spus lui Zoli Iaşko faptul că ar fi interesant să vin la club, iar acum am şi bătut palma, cu gîndul să promovăm, să ne menţinem în primul eşalon şi apoi să ne gîndim la mai mult", descrie fostul stelist alegerea neaşteptată. "Echipa aceasta a crescut an de an şi mi-am dat seama că aici e locul unde se cultivă ideea performanţei", continuă argumentele lui Dicanio, tolănit comod pe un fotoliu din holul luxosului resort "Zeynep" din Belek.

"Să nu luăm gol la Bucureşti!"
Şi, de aici, îşi îndreaptă privirea către meciul primăverii, Steaua - Twente: "Va fi greu pentru noi. Important e ca Steaua să se preocupe să nu ia gol, fiindcă şi un 0-0 în tur le lasă porţile deschise la calificare pentru revanşa din Olanda. Iar 50.000 de oameni în tribune îi vor împinge de la spate la Bucureşti, ceea ce înseamnă un moral fantastic. În plus, la o asemenea întîlnire nu-ţi mai stă capul la chestii colaterale, te concentrezi şi te gîndeşti cum să faci pentru ca totul să iasă bine".

Din propria experienţă, Dică vine acum şi cu un sfat către trupa din Ghencea: "Să fie la fel de uniţi cum am fost noi în 2006, cînd am ajuns în semifinalele UEFA. Dacă vor munci unul pentru altul, vor reuşi să treacă mai departe. Şi e important că, de la venirea lui Ilie Stan, se simte această coeziune specială a grupului care i-a ajutat să ajungă, deocamdată, în primăvara europeană. S-a simţit forţa asta specială după acel 0-5 din Israel, cînd antrenorii şi jucătorii au ştiut imediat cum să se mobilizeze şi să treacă repede peste acea catastrofă".

"Cînd mă uit la Rusescu, mă văd pe mine"
Iar Dică are încredere maximă contra lui Twente într-o nouă explozie a lui Rusescu: "E tipul de jucător în care mă regăsesc. Deşi e mai lent, gîndeşte foarte bine fazele şi surprinde prin execuţie. Are o inteligenţă care-l poate face să decidă o partidă. Şi, în mod normal, jocul ar trebui să-l ajute să apară deseori la finalizare, fiindcă la o asemenea partidă n-ai cum să nu te duci peste adversar. Lumea aşteaptă spectacol!".

Amicul Tănase e şi el pe lista fostului idol din Ghencea: "Chiar şi cînd n-a făcut meciuri strălucite, a reuşit lucruri care l-au scos în evidenţă. Ăsta e genul de întîlnire în care Cristi trebuie să inventeze o fază, un gol, o pasă!".

"Nu mi-au explicat nici acum despărţirea din vară"
Se simte în glasul lui regretul că, vara trecută, n-a mai fost păstrat în Ghencea, astfel încît să fie acum în vestiarul Stelei înaintea confruntării cu olandezii: "Cînd m-am întors la echipă, mi-au spus că voi rămîne dacă o să am evoluţii bune. Aveam încredere că nu sînt un jucător terminat, am marcat 6 goluri în 5 luni, am fost golgeterul returului trecut, am contribuit şi la cîştigarea Cupei României, dar s-a decis că nu mai am valoare de Steaua. O mare dezamăgire, fiindcă am făcut toate sacrificiile posibile şi n-am primit nici măcar o explicaţie la despărţire".

Mărturiseşte că rămîne, totuşi, un fan al roş-albaştrilor şi în lupta pentru campionat: "Va fi greu. Echipa are de luptat cu mai mulţi adversari aflaţi înaintea sa. Am vorbit şi cu Ilie Stan zilele trecute şi mi s-a părut foarte optimist, deşi înţelege şi el că bătălia nu va fi simplă. Chiar mi-a zis că se gîndeşte şi la titlu, fiindcă se bazează foarte tare pe grupul pe care-l acum la dispoziţie".

...despre plecarea la Catania: "Am fost sfătuit să nu merg la o echipă mică, inclusiv familia a stat în dubiu, mai ales că se discuta deja şi varianta Benfica. Dar m-am încăpăţînat eu, am crezut că de la o formaţie mai fără pretenţii din Serie A voi putea face repede pasul către un club mai mare. Recunosc acum că am făcut o alegere greşită şi pripită"

...despre executanţii de lovituri libere: "Dintre români, doar Sînmărtean a mai rămas un bun executant de lovituri libere în Liga 1. Eu stăteam cîte jumătate de oră după antrenamente să exersez numai fazele fixe, foarte importante în ziua de azi, cînd totul e supertacticizat"

...despre experienţa la CFR Cluj: "M-am simţit bine acolo, dar antrenorul nu m-a folosit unde trebuia. Şi nu prea mă descurcam în sistemul respectiv, dar am pus şi eu un pic umărul la acel event din 2010"

...despre echipa naţională: "Îmi plac Bumba şi Chiricheş din noua generaţie. Sînt nume interesante, cu viitorul în faţă, iar faptul că au ajuns inclusiv la acest stagiu din Antalya al reprezentativei demonstrează că Piţurcă are încredere în ei"

Vrea să devină antrenor, şi-a notat pregătirile din ultimii 5 ani
Dică mărturiseşte că, după finalul carierei de fotbalist, intenţionează să devină antrenor: "Urmează să iau în vară licenţa «A» şi apoi să mă pot ocupa de cea PRO. Îmi notez cam toate antrenamentele de vreo cinci ani încoace, am şi aici, în Antalya, un caiet în care completez tot ce fac la Viitorul. Pe bancă, mi-ar plăcea să fiu genul lui Oli, care a rămas modelul meu de tehnician. Şi-mi doresc să depăşesc performanţele izbutite ca jucător, fiindcă sînt de felul meu un tip foarte ambiţios".

Cum comentează cinci episoade cruciale ale carierei
Victoria cu 4-1 contra lui Dinamo Kiev, în Champions League - "Se pune gol dacă intrăm şi noi în careu?"
E partida în care Dică a marcat două goluri pe arena din capitala Ucrainei. "Era în toamna lui 2006 şi Steaua nu mai jucase de vreo zece ani în Liga Campionilor. Aveam emoţii foarte mari şi-mi aduc aminte că, în seara dinaintea partidei, Oli ne-a pus nişte imagini geniale cu Kievul. Un pic dezorientat, l-am întrebat atunci: «Dar se pune gol pentru noi dacă intrăm măcar în careu?». Mi-a zis apoi separat că simte că va fi un meci mare, a avut dreptate".

"Dubla" cu Real din sezonul 2006-2007: 1-4 şi 0-1 - "Bănel plutea, se uita în gol la televizor"
"N-am reuşit mare lucru, dar a fost ca un vis să joci împotriva unei asemenea formaţii. Ţin minte că-l urmăream pe Cannavaro la TV, mi se părea un jucător foarte puternic, mă întrebam cum vor fi duelurile cu el. Am descoperit un fotbalist mai scund decît îmi închipuiam, dar extrem de robust. Iar autogolul lui Bănel de la Madrid e de nepovestit. Am stat în cameră cu el în acea deplasare şi parcă îl văd şi acum cum plutea după meci, nu înţelegea ce s-a întîmplat. Se uita în gol la un film spaniol care rula pe televizor. L-a luat somnul abia spre dimineaţă".

Semifinala UEFA pierdută cu Boro - "Nici acum nu-mi dau seama ce s-a întîmplat"
O şansă fabuloasă irosită de Steaua de a prinde finala UEFA din 2006 după un retur misterios contra lui Middlesbrough, 2-4 după 1-0 acasă. "Nu-mi dau seama ce s-a întîmplat nici după atîţia ani! Mi se pare şi acum inexplicabil cum am luat golul patru în minutul 89. Am simţit ceva nefiresc şi la 2-0 pentru noi. Publicul îi încuraja nebuneşte pe englezi, nu era prima dată cînd jucam într-o asemenea atmosferă, dar pe măsură ce scorul se întorcea, 1-2, 2-2, presiunea tribunei a devenit fantastică".

Accidentarea la ligamente din ianuarie 2007 - "Cel mai greu an din viaţa mea"
S-a accidentat la un "amical" contra echipei secunde a Sienei, în Italia. "Venisem după un 2006 fantastic, fusesem şi cel mai bun jucător al anului, îmi doream să realizez şi mai mult, dar a urmat o perioadă de coşmar. Cea mai grea din viaţa şi din cariera mea. După accidentare mi-a murit tatăl. Totuşi, în turul campionatului următor mi-am revenit, am dat 8-9 goluri, venise Gică antrenor".

Colaborarea cu Olăroiu - "Mă lăsa mai subţire la defensivă"
"Am avut relaţii civilizate cu toţi antrenori, dar parcă Oli m-a pus cel mai mult în valoare. Şi, în plus, am avut norocul unor colegi extraordinari. Oli îmi cerea să fac multe lucruri pe ofensivă, dar la defensivă mă lăsa mai subţire. Nu-mi cerea s-o fac şi pe asta. În schimb, beneficiam de libertate deplină în atac. M-a ajutat să mă remarc, fiindcă îmi dozam şi altfel consumul de energie"

"Bănel a fost practic dat afară de la Steaua cînd a plecat în Franţa. Mă bucur pentru el că a reuşit să se impună. Vorbim des, mi-a zis că-i merge bine şi că băieţii l-au primit formidabil"
Nicolae Dică, atacant Viitorul

"Echipa din 2006 mi se pare mai tehnică decît cea de acum, care are parcă un plus la capitolul viteză de joc. Venirea lui Chipciu cred că va ajuta Steaua chiar să crească ritmul de pînă acum"
Nicolae Dică, atacant Viitorul

"Poate ar fi fost mai bine să aleg un campionat gen Franţa cînd am plecat de la Steaua. Eu am avut însă în minte doar ideea de a merge la o echipă care joacă, se deschide, fiindcă asta era ce aveam nevoie pentru stilul meu"
Nicolae Dică, atacant Viitorul

"E drept că Gigi Becali mai venea în vestiar. Dar e omul care te ceartă şi după zece minute uită, începe să-i încurajeze pe jucători, o dă pe caterincă. N-am avut nici un conflict"
Nicolae Dică, atacant Viitorul

"Am întîlnit la Viitorul şi puşti de 16-17 ani, care mă ştiau doar de la televizor. Pe cîţiva îi cunosc însă de la Steaua, care i-a cedat Viitorului. I-am salutat pe băieţi cînd am ajuns în Turcia şi de acum sînt gata să mă pun în slujba echipei"
Nicolae Dică, atacant Viitorul

32 este numărul apariţiilor lui Dică în tricoul echipei naţionale

3 titluri a cîştigat Dică în carieră, două cu Steaua şi unu cu CFR. În palmares mai are douş Cupe ale României şi o Supercupă

FCSB se întoarce oficial pe Ghencea! Mihai Stoica a făcut anunțul: „Da, sigur! Pe 6 iulie vom juca acolo”

FCSB poate pierde „un jucător excepțional” » Au început negocierile: „E diferență mare între ce solicită și ce e dispus Gigi să ofere!”


Comentarii (6)
spectatorul
spectatorul  •  31 Ianuarie 2012, 11:28

Mi-a parut sincer rau ca nu a fost pastrat in lot asta-vara. Nu multi jucatori din Romania au talentul si abilitatea de a lovi mingea cum are Dica.

stelist1986
stelist1986  •  31 Ianuarie 2012, 10:56

Imi pare rau ca albanezu si fanii lui nu i-au permis sa-si incheie cariera la Steaua. E unul dintre marii fotbalisti care au jucat la Steaua. Ca si Lacatus sau Ilie Dumitrescu n-a putut sa dea randament maxim decat la Steaua. Asta-i face sa apartina Stelei pentru totdeauna.

steaua1986forever
steaua1986forever  •  31 Ianuarie 2012, 10:01

Respect Dica.

Vezi toate comentariile (6)
Comentează
Close