FOTBAL  »  LIGA 2  »  PETROLUL

Opinie Justin Gafiuc » "Don Livio: omul care a început să sape la groapa Petrolului"

Articol de - Publicat luni, 25 iulie 2016 11:33

Condamnat la 6 ani de închisoare pentru devalizarea Petromservice, baronul sindical Liviu Luca e omul care, din anii '90, a început să sape la groapa Petrolului

La sfârşitul săptămânii trecute, Liviu Luca a fost condamnat la 6 ani de închisoare cu executare pentru devalizarea Petromservice, împreună cu escrocul de top Sorin Ovidiu Vântu. Cine se aseamănă se adună, cum ar veni! Spălare de bani şi delapidare au fost acuzele procurorilor, confirmate în instanţă, care a impus şi plata unor despăgubiri în valoare de 36 de milioane de euro pentru grupul de opt inculpaţi din dosar.

Ce ne-ar zice Dănescu despre Cupa din '95?

Pentru cei mai tineri sau cu memoria scurtă, Liviu Luca a fost unul dintre haiducii campionatului românesc în anii '90, când, prin sindicatul "Petrom", a preluat clubul Petrolul, transformat într-un pion important al Cooperativei lui Pădureanu.

Şi, oricât ar părea de forţat, e omul care a săpat ani de zile la groapa galben-albaştrilor, împinşi acum în mormânt de un alt individ penal, Dan Capră. E drept, fiecare dintre cei doi şi-a legat numele de câte o Cupă a României, dar pentru prima, cea din '95, ar fi bine să-i trimitem o misivă pe lumea cealaltă fostului ministru de Interne, George Dănescu, ploieştean, să ne spună culisele simpatice ale finalei cu Rapid şi la ce nivel ajunsese dosarul cu telecomenzile lui Copos!

Mateescu, omul secretelor financiare

Sub mandatul lui Luca, înconjurat de locotenenţi servili şi depersonalizaţi, precum Florin Bercea sau Eugen Goicea, zeci de transferuri dubioase s-au operat la Petrolul, unde există şi azi, respiră şi poate depune oricând mărturie, un director financiar pe nume Valentin Mateescu.

Poate nu întâmplător, bărbatul trecut de 60 de ani, depozitarul unor secrete importante, a străbătut vremurile în curtea "lupilor", indiferent de stăpân!

Cu pistolul pe masă la Cluj

Să luăm trei episoade din viaţa şi activitatea lui Luca, acest Hoffa de România!

Primo. Suntem la sfârşitul anilor '90, Petrolul are meci la Cluj, cu Universitatea, iar Liviu Luca intră în forţă peste echipă şi pune pistolul pe masă, cerând explicit jucătorilor să piardă partida. Motivul? "Am afaceri cu Banca «Dacia Felix»!". Şi, în ciuda unor împotriviri din partea jucătorilor, în frunte cu fostul fundaş stânga Aurelian Leahu, ploieştenii pierd la poalele Feleacului, din ordinul lui Luca.

"Vivi, semnează! E stiloul de la Iliescu!"

Secondo. Steaua presează să-l aducă în Ghencea pe Vivi Răchită, jucătorul îşi doreşte să facă pasul spre roş-albaştri, dar Luca refuză să-i dea drumul. Mai mult, îi pune pe masă o prelungire de contract la Petrolul şi, spre a-l ajuta, un stilou aurit.

"Ar fi bine să semnezi. Instrumentul ăla de scris e un cadou pe care l-am primit din partea lui Ion Iliescu", se justifică Luca, încercând să-l intimideze subtil pe căpitanul "lupilor", atunci în vârstă de 26 de ani.

Jucătorul s-a ţinut tare, l-a înfruntat pe atacator şi a ajuns până la urmă la Steaua, însă detaliile tranzacţiei din 1996 şi adevăratele sume vehiculate reprezintă şi azi unul dintre marile mistere
din conturile Petrolului.

"Nu te-aş sfătui să mă sfidezi, tinere!"

Terzo. E o întâmplare personală cu Liviu Luca, din acelaşi registru al personajului. O întâlnire pe care m-a rugat s-o accept la sediul "Petrom" din Piaţa Amzei, tot pe la sfârşitul anilor '90, când scriam intens despre matrapazlâcurile cuplului Luca - Bercea.

"N-ar fi bine să mai faci o pauză cu aceste subiecte? Uite, avem multe vile ale sindicatului prin toată ţara, poţi merge oricând unde doreşti, împreună cu familia, să te mai relaxezi în nişte vacanţe", m-a abordat bărbatul arogant şi preţios, ca şi cum punea la cale o mare favoare.

Se întâmpla într-o sală imensă, elegantă, între patru ochi. M-am ridicat intempestiv să plec, înţelegând sensul discuţiei propuse de Luca. "Nu te-aş sfătui să mă sfidezi, tinere! Nici preşedintele ţării nu are acest curaj în faţa mea! Afară sunt body-guarzi, iar ei te pot găsi oriunde la nevoie" a fost replica nervoasă a lui Don Livio. M-a condus doar cu privirea până la uşă, sperând că voi ceda. Am plecat şi încă sunt viu, în timp ce viaţa l-a dus pe ameninţătorul "patron" în grija altui gen de "bodyguarzi".

Sancho Panza Bercea

Măcar acum, peste ani, Liviu Luca poate îşi va scrie memoriile ca să aflăm cum s-a folosit de Petrolul şi dacă vreo cărămidă din imperiul imobiliar de la Păuleşti are legătură cu vânzarea vreunui jucător, cu prieteniile din "Cooperativă", cu pistoalele, cu stilourile aurite şi cu vilele de protocol ale Petromului.

Sau poate-l ajută, încă din libertate, Sancho Panza Bercea. Iar între timp, poate că Eugen Goicea îşi aduce aminte pe unde a dispărut puiul Cupei din '95, căruia i-ar fi stat bine într-un muzeu al Petrolului!

O fi târziu și pentru băieții din Parchete să ia un pic la puricat documentele ceva mai vechi din arhiva clubului? Să-l întrebe pe Mateescu, de exemplu! E încă activ și bine informat!

10.000.000 €este averea estimată a lui Liviu Luca: baronul sindical are în proprietate mașini de peste 300.000 de euro, un domeniu întins pe 8 hectare, un iaz de pescuit

 

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (1)
10152745185266576
Romeo Ionescu  •  25 Iulie 2016, 13:18

mențiunea este că astfel de evenimente s-au întâmplat peste tot. Dacă ai scris o jumătate de pagină, sigur despre Steaua sau Dinamo se pot scrie 2 volume. Luca a spus odată că îl plătește pe Vântu în acord cu ceea ce îi spunea acesta. Luca a mișculat banii care au venit din Petrom, din care unii au ajuns și la club. A avut și sarcinile lui, Petromservice a fost o șmecherie bine gândită, o parte pentru angajații care au avut un loc de muncă, nimeni nu știe cât pentru Luca, dar și pentru alții. Nimeni nu a făcut numai de capul lui. Mateescu știe ce scrie în contracte, dar fotbalul a avut tot timpul contabilitate dublă. La negru putem doar intui sau nici măcar atât.

Vezi toate comentariile (1)
Comentează