FOTBAL  »  LIGA 2  »  LIGA 4

VIDEO+FOTO Reportaj cu singura galerie organizată din Liga a 4-a bucureșteană » Cum au ajuns vorbele lui Hagi virale printre ultrași + Legea Dragomir a pus probleme suporterilor

Foto: Alin Grigore +16   FOTO
Foto: Alin Grigore

Articol de - Publicat luni, 28 noiembrie 2016 11:20

 Sâmbătă, 26 noiembrie, ora 14:10, 6 grade Celsius. Am plecat departe de Liga 1 și am mers în cel de-al patrulea eșalon din București.

Odată coborât din troleibuz la capătul lui 86, la Arena Națională, m-au întâmpinat două mașini de Jandarmerie, iar fondul sonor aducea aminte de vremurile trecute: "Progresu'! Progresu'!". Se auzea dinspre terenul bazei de la Electroaparataj, dar ecoul mă lovea de pe Arena Națională.

Am înaintat și am ajuns la intrarea pe stadion. Trecuseră deja 5 minute și echipele tocmai ieșeau de la vestiare timp în care suporterii tot mai veneau și populau micuța tribună de pe Electro.

LEGEA 4 și în Liga a 4-a

Șapte jandarmi erau poziționați fix la intrarea pe teren, iar pentru a ajunge în tribună trebuia să treci de ei. Doi suporteri au încercat să intre cu câte o doză de bere, dar au fost liniștiți rapid de jandarmi: "Nu știți legea 4? Nu aveți voie cu băuturi alcoolice! Nu contează că suntem la Liga a 4-a. E un meci oficial! Haideți, vă rog...".

Cei doi fani s-au dat îndărăt, s-au întors cu spatele și în câteva secunde au dat pe gât berea. Între timp eu intrasem și mă poziționasem în spatele porții. Au intrat și cei doi suporteri și și-au luat locul în tribune ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat.

45 de suporteri gălăgioși

"Câți sunt? Câți sunt?" se auzea din stațiile jandarmilor, care acum erau deja în spatele meu. Răspunsul a venit rapid: "80-90 sunt! Dar sunt liniștiți!". Cam câți vedem la unele meciuri din Liga 1.

Asta era cifra corectă, iar dintre aceștia, 45 erau suporteri ai celor de la Progresul Spartac, liderul Ligii a 4-a. Oameni de toate vârstele, de la 16-17 ani până spre vârsta a doua. Liniștiți? Da, pentru jandarmi, dar gălăgioși din cale afară.

AU CERUT GOL ȘI ASTA AU PRIMIT

Cum era de așteptat Progresul a pornit ofensiva încă din primul minut ajutat din spate de cei 45 de fani. După numai 5 minute, bleu-albaștrii au avut prima mare ocazie de gol. Mingea s-a dus în bara transversală, iar suporterii progresiști au întâmpinat-o cu urale și vestitul: "Progresu'! Progresu'!". Aduceau un pic aminte și de vorba foarte cunoscută a rapidiștilor: "Decât un gol urât, mai bine o bară frumoasă!".

bara

În minutul 15, ultrașii Progresului le-au cerut jucătorilor un gol: "Haide, haide, hai Progresul dă-le gol!". Și fotbaliștii s-au conformat. Cana, nu e celebrul fotbalist albanez Lorik Cana, a înscris dintr-o lovitură liberă de la 25 de metri. Tribuna a luat foc, nu la propriu ca în alte meciuri.

"Lungă și pe a doua"

Electroaparatajul a încercat în mai multe rânduri să pună în pericol poarta adversă, dar fără sorți de izbândă. Și asta a sesizat-o și unul dintre suporterii neutri prezenți la meci, care și-a adus aminte de vorbele recente ale "Regelui".

"Portare, lungă și pe a doua! Doar așa ai jucat de la începutul meciului! Păi are dreptate și Hagi ăla, că nu vorbește de nebun! Lungă și pe a doua! Altceva nu știți!", a fost mustrarea primită de goalkeeperul gazdelor.

Suporterul euforic

Portarul n-a ținut cont de vorbele din tribună și a ținut-o pe a lui. În timpul ăsta un suporter ceva mai amețit de aburii alcoolului s-a luat la ceartă cu cei din galeria Progresului.

- Bă, ce cântați voi aici?
- Unchiule, lasă-ne în pace! Nu avem chef de scandal!
- Nu vedeți, bă, că nu jucați nimic?!
- Bre, du-te de aici, n-auzi că noi nu vrem scandal!

Un jandarm intervine și îl scoate din stadion pe suporterul un pic cam euforic. Progresiștii au revenit imediat la ale lor, de data asta parcă și mai hotărâți: "Un vis ciudat m-a trezit / Și m-a făcut fericit / Nu știu cum se făcea / Că echipa mea revenea în A / Acum sunt la stadion / Echipa mea e pe gazon / Nu-mi doresc altceva / De la ziua asta / Decât victoria!".

Provizii de bere și suc

E pauză, dar suporterii Progresului Spartac își continuă recitalul. În drumul spre vestiare, jucătorilor oaspeților li se scandează numele sau poreclele: "Juniorul ale, la, la, la, la, la!".

Fotbaliștii au intrat la vestiare, jandarmii au luat poziția de "pe loc repaus", iar ultrașii Progresului s-au dus să-și facă proviziile. După circa 10 minute aceștia reapar, profită de o clipă de neatenție a jandarmilor și strecoară în tribună câteva sticle de bere și suc.

Două persoane mai agile la minte îi văd pe cei de la Progresul cum intră cu băutura și concluzionează imediat: "Cred că asta vrea să reprezinte bannerul pe care scrie «ficat nelimitat»".

ficat

MECI REZOLVAT ÎN DOUĂ MINUTE

La două minute de la revenirea pe gazon, Progresul a cultivat pepeni și a cules tot pepeni, nu castraveți. Nechita a făcut 2-0 după un contraatac pe care nu-l puteai opri nici dacă ai fi mâncat spanac.

După alte două minute meciul era rezolvat, 3-0 după ce portarul a degajat mingea în pieptul lui Geană.

Fanii bleu-albaștrilor și-au cântat din nou dorința așa numitei reveniri în "A", deși echipa pe care o susțin nu e continuatoarea de drept a Progresului, care pierdea în 2002 titlul de campioană a României în ultima etapă.

Câștigătoarea se știa încă din startul părții secunde, dar asta nu conta pentru suporterii oaspeților. În afara unui moment în care i s-a cerut demisia antrenorului de la Electroaparataj, suporterii bleu-albaștrii n-au fost stingheriți de nimeni și au cântat timp de 90 de minute. Mai ales că în minutul 85 a mai căzut un gol în poarta Electroaparatajului. Parfeon stabilea scorul final, 4-0.

UN JUCĂTOR A PLECAT DE PE TEREN PUR ȘI SIMPLU

Dar ciudățeniile Ligii a 4-a au continuat să-și facă simțită prezența. Imediat după gol, un jucător al gazdelor a plecat pur și simplu spre vestiare fără a se mai întoarce. Supărarea lui era evidentă. Jucătorul cu pricina era chiar unul dintre fundașii centrali.

Sărbătoarea învingătorilor a pornit cum s-a auzit fluierul de final. Jucătorii și suporterii Progresului s-au bucurat împreună. Poziția în clasament i-a făcut să scandeze la unison: "Cine e pe primul loc? Cine e pe primul loc? Progresul e! Progresul e!".

Fotbaliștii au intrat la cabine, suporterii s-au îndreptat către troleibuz sau către mașinile personale. La vestiare însă cele două echipe au avut să-și reproșeze lucruri, de data asta la nivel de hârțogăraie. Ambele formații au depus câte o contestație privind dreptul de joc al unui junior.

CINE E PROGRESUL SPARTAC?

Progresul Spartac e lider în Liga a 4-a, cu 37 de puncte după 13 meciuri, și nu trebuie confundată cu Progresul (FC Național). De altfel, echipa care se vrea continuatoarea ”bancarilor” este tot în cel de-al patrulea eșalon, ocupă locul 2, la 4 lungimi în spatele liderului și se numește AS Progresul București.

Save

Save

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (6)
1651108321777942
Marius Valentin Mitroi  •  28 Noiembrie 2016, 21:11

Sportul e in liga 4,pe locul 6 momentan, dar la play off merg primele 4 echipe

zidane92
zidane92  •  28 Noiembrie 2016, 19:42

Bafta in demersurile voastre, nationalul si sportul sunt 2 echipe pe care le-am simpatizat intotdeauna si cand astea 2 jucau cu dinamo nu ma suparam de pierdea dinamo, chiar daca pierdeam, nu imi parea rau, echipe frumoase amandoua pacat ca au fost puse pe butuci ca multe altele de mafia din romania! De sportul ce mai stiti? stiu ca se dusese ionut mazilu antrenor la un moment dat?

dinamo_fan
dinamo_fan  •  28 Noiembrie 2016, 14:04

Respect pentru autorul acestui articol. In timp ce alti gesepisti se inghesuiau in fundul lui Becali ca *** uite ca s-a gasit cineva sa urmareasca fotbalul si din liga a 4-a. BVO !

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (6)
Comentează