FOTBAL  »  NATIONALA  »  BOSNIA - ROMÂNIA

Corespondență din Zenica De la Podgorica în „Galațiul” bosniac » De ce a ales Federația de la Sarajevo ca meciul cu România să se joace la Zenica

FOTO: Raed Krishan +27   FOTO
FOTO: Raed Krishan

Articol de , , , - Publicat luni, 06 iunie 2022 17:27 / Actualizat luni, 06 iunie 2022 17:30

România va juca la Zenica într-o atmosferă destul de ștearsă. Naționala Bosniei nu mai prezintă mare interes printre fani, iar orașul ales e unul mic, de provincie, comparat de Enes Sipovici (31 de ani) cu Galațiul. 

  • România s-a făcut de râs la debutul în Liga Națiunilor, 0-2 la Podgorica, vs. Muntenegru
  • „Tricolorii” urmează să evolueze în Bosnia, marți, de la 21:45, liveTEXT pe GSP.ro și în direct la TV pe Antena 1
  • GSP a deplasat o echipă de 4 jurnaliști la Zenica. Vlad Nedelea, Viorel Tudorache, Raed Krishan (foto) și Iosif Popescu (video) transmit din Bosnia cele mai tari informații pentru cititorii Gazetei.

Zenica e locul unde naționala lui Edi Iordănescu caută primul succes din Liga Națiunilor. Un oraș ce numără peste 100.000 de locuitori, aflat la 70 de kilometri de Sarajevo. Oraș industrial, înfrățit cu Hunedoara, Zenica e un loc liniștit, recunoscut doar datorită combinatului siderurgic. 

„E precum Galați, se aseamănă mult, o să vedeți", ne spunea și Enes Sipovici, fostul fundaș al Oțelului. Ca și la Sarajevo, și la Zenica se găsește același gen de diversitate religioasă: musulmani, catolici și ortodocși. Multe în oraș nu-s de văzut. Centrul e fără sare și piper, oraș tipic de provincie, care la 8 seara e pustiu. Chiar și într-o zi de duminică.

Cândva cu noroc, acum uită să câștige

De pe "Gradski" din Podgorica, naționala se mută pe "Bilino Polje", o arenă de 3 stele, cu o capacitate de 15.000 de locuri, ce aduce mult cu stadionul din Petroșani, doar cu o cromatică diferită. Aici e locul unde Dzeko și Pjanici joacă în mod regulat în ultimii ani, părăsind capitala. 

Primul meci jucat de bosniaci la Zenica a fost în 1996, cu Albania. A rămas ca un loc ce poartă noroc naționalei, care între 1995 și 2006 n-a pierdut niciodată la Zenica, jucând aici 15 partide în această perioadă. Pentru că Bosnia are 5 meciuri fără succes acum, la Zenica, ultima victorie fiind în 2019, în preliminariile Euro 2020, cu Finlanda, 4-1.

La Zenica pentru atmosferă

Arena nu e deloc spectaculoasă, nici nu poartă culorile naționalei, NK Celik, echipa ce joacă în mod obișnuit aici, având culorile roșu și negru, însă federația bosniacă de fotbal o alege din alte motive: "Tribunele sunt foarte aproape de gazon, e un stadion în stil englezesc. Se poate pune presiune pe adversar foarte ușor. Tocmai din acest motiv merg mereu acolo. Atmosfera e mai caldă, mai fierbinte, ceea ce nu s-ar fi putut la Sarajevo, unde există acea pistă", a spus Sipovici.

+23 FOTO

200 de români, puțini bosniaci

Naționala Bosniei, chiar cu Dzeko, Pjanici sau Krunici în teren, nu prezintă mare interes. Oamenii își aduc aminte de stadion doar când în Bosnia ajung Franța, Italia, Olanda sau oricare altă națională de top class. Nici azi nu vor fi foarte mulți suporteri. 

200 sunt sigur români, iar bosniacii vor avea parte de maximum 6-7 mii de oameni, crede Sipovici: „Nu prea se mai merge la stadion. Și ăsta e un motiv pentru care meciul nu se joacă la Sarajevo. Fiind un stadion mare, s-ar fi văzut urât să fie în mare parte gol. Cred că vor fi 6-7 mii, maximum, la meci. Dar vei vedea că vor face atmosferă frumoasă". 

Programul României în Liga Națiunilor

  • 4 iunie: Muntenegru – România 2-0
  • 7 iunie: Bosnia-Herțegovina – România, ora 21:45, Zenica (în direct pe Antena 1, liveTEXT pe GSP.ro)
  • 11 iunie: România - Finlanda, ora 21:45, stadion Giulești (în direct pe Antena 1, liveTEXT pe GSP.ro)
  • 14 iunie: România- Muntenegru, ora 21:45, stadion Giulești (în direct pe PrimaTV, liveTEXT pe GSP.ro)
  • 23 septembrie: Finlanda – România, ora 21:45
  • 26 septembrie: România - Bosnia-Herțegovina, ora 21:45

Citește și alte știri din echipa națională:

EXCLUSIV Vrea măsuri dure după dezastrul din Muntenegru: „Trebuie retezat tot, revoluție! Nici Klopp, nici Mourinho nu mai ajută naționala”

CORESPONDENȚĂ DIN BOSNIA Edi Iordănescu cere continuitate » Ce le-a transmis șefilor FRF după înfrângerea cu Muntenegru

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (7)
ertyuiop
ertyuiop  •  07 Iunie 2022, 14:17

Pt. nationala noastra locatia e ceea ce trebuie, ne-am dori ca echipa asta sa fie vizibila in Europa?!!

gimiskutze
gimiskutze  •  07 Iunie 2022, 14:02

Facem un meci bun si catre casa! Am pierdut un electron, deci sunt pozitiv :)

gimiskutze
gimiskutze  •  07 Iunie 2022, 14:00

Galatiul e oras frumos! Ce aveti cu el?

Vezi toate comentariile (7)
Comentează