FOTBAL  »  NATIONALA  »  SPECIAL GSP

EXCLUSIV Piţurcă a ales Gazeta pentru a vorbi în detaliu despre meciul cu Franţa » ŢINTA E CHIVU

Articol de - Publicat sambata, 10 septembrie 2011 00:00 / Actualizat vineri, 09 septembrie 2011 23:51

Enigmatic, selecţionerul lasă un semn de incertitudine în jurul posibilei reveniri a "fugarilor de la Rimini" la "naţională": "Cu Luxemburg şi cu Franţa, în ciuda tuturor absenţelor, am dovedit forţă şi unitate de grup şi că putem avea speranţe"


De două zile, Victor Piţurcă a lăsat Bucureştiul şi grijile în urmă şi s-a refugiat acasă, la Craiova. Era în grădina casei părinteşti cînd a răspuns la telefon. "Îmi place să vin aici în această perioadă a anului. În septembrie e cel mai frumos, nu e cald, se coc viile, nucile. Mă duc în grădină, mai iau un ciorchine de zaibăr, aşa cum am făcut de cînd mă ştiu, îmi încarc bateriile", mărturiseşte el. Asta nu înseamnă că a uitat de fotbal. "Cum să uit, numai la asta mă gîndesc", recunoaşte Piţurcă.

- Domnule Piţurcă, care a fost primul sentiment care va încercat cînd a fluierat arbitrul finalul meciului cu Franţa?
- Nici nu mai ştiu. Eram răvăşit, obosit, Pînă cu două-trei minute înainte credeam că avem prima şansă la calificarea în baraj. Ştiam că e tot 0-0 şi la Bosnia - Belarus. Abia în prelungiri, după ce făcusem ultima schimbare, am aflat că bosniacii au bătut cu 1-0.

- De ce aşa tîrziu, la noi era abia minutul 70?
- Aşa am vrut eu. Am cerut să aflu rezultatul de acolo doar la pauză la noi.

- Poate făceaţi altă schimbare.
- Păi ce,crezi că aş fi făcut altceva? Tot aşa aş fi procedat.

"Am scos maximum cu Franţa"
- N-ar fi trebuit măcar pe final să forţăm în ofensivă, să jucăm şi noi odată la totul sau nimic?
- Normal, voi, ziariştii, numai aşa vedeţi lucrurile. Ce înseamnă totul sau nimic? Cu un adversar atît de puternic, pe un teren atît de greu. Ce să faci. Să arunci atacanţi în teren? Erau oricum destui jucători de atac. Nu asta era soluţia. Am vrut să atacăm, dar trebuia să şi putem.

- Băieţilor ce le-aţi spus după joc?
- I-am felicitat pentru cum au abordat jocul, pentru cum au respectat sarcinile de joc. Mi-a plăcut cum au înţeles să fie un grup. Asta îmi dă speranţe. Perspectivele sînt îmbucurătoare. Am avut absenţe de marcă, din diverse motive, accidentări de ultim minut, jucători noi care a trebuit să intre în joc, un teren greu şi totuşi a ieşit bine spre foarte bine. Normal, era excepţional dacă băteam şi Franţa.

- După meci aţi adormit uşor sau aţi revăzut partida?
- M-am uitat la Bosnia- Belarus, se dădea în reluare pe nu ştiu ce post. N-am dormit decît vreo patru ore. A doua zi am revăzut meciul nostru. Şi acum, la rece, spun la fel. Nu puteam face absolut nimic în plus. Noi le-am pus mai multe probleme în fazele de poartă. Doar voi aţi văzut altfel.

- Adică?
- Păi, cum e posibil să-i dea Geambaşu de la voi nota patru lui Cociş? Doar fiindcă nu-l place? Păi, vă spun eu, Cociş a avut o mulţime de acţiuni în careul Franţei, a făcut un marcaj excelent, a cîştigat toate duelurile aeriene. Dar aşa sînteţi voi, vă daţi mari specialişti şi nu sînteţi. Toţi ziariştii, în general, nu doar voi.

"Am făcut exact ce trebuia cu Franţa. Restul, că trebuia să ne aruncăm peste ei, e de domeniul aventurilor. Ei au avut posesia, dar au pasat mai mult înapoi. Noi am avut patru oportunităţi să marcăm, ei doar una. Cu Franţa, o echipă extrem de puternică"
Victor Piţurcă, selecţioner România

"Nici nouă nu ne-a convenit terenul"
- S-au plîns că i-a încurcat terenul.
- Am văzut. Corect, gazonul a fost greu. Se presupune că avantajează echipa care se apără mai mult, adică România în cazul nostru. Dar încurcă la fel de mult şi echipa care vrea să iasă rapid pe contraatac, adică tot România. În plus, un teren greu avantajează cert formaţia cu jucători mai puternici. Şi aici, francezii ne sînt net superiori. Dar s-a dovedit, ca de atîte ori, ce mult contează grupul, el rezolvă jocul. Ştiu că jucătorii de excepţie pot şi de multe ori chiar fac diferenţa. Ei i-au avut. De ce n-au mişcat?

- Vă aşteptaţi la un asemenea gazon?
- Păi, după ce am văzut la acel prim antrenament pe care l-am făcut acolo, normal că mă aşteptam. Atunci a fost chiar mai rău, cu Franţa mai trecuseră cîteva zile, se mai prinsese iarba. Ştiam că se fac eforturi să putem juca în condiţii cît mai bune. Aici a fost o chestie de profesionalism, de o planificare care trebuia mai bine făcută. Am jucat eu şi pe terenuri mai proaste.

"Hai să comparăm ultimul joc cu cel de la Constanţa, cînd, cu Mutu pe teren, am avut 2-0 şi ne-au egalat. Eu zic că acum am arătat mai a echipă decît atunci, am fost mai iuţi în toate compartimentele. Dacă marcam, nu ne mai egalau niciodată francezii"
Victor Piţurcă, selecţioner România

- După joc l-aţi cam "ciupit" pe Răzvan, cînd aţi spus că ar fi trebui să avem mai multe puncte în grupă pînă acum.
- Asta aşa aţi interpretat-o voi, ziariştii, care căutaţi numai scandalul. Hai să-ţi spun ceva. Recunosc că eu am compromis preliminariile pentru Mondialul din 2010, cînd a venit Răzvan. Pierdusem cu Serbia, în Austria. Acum, cînd am venit eu după el, calificarea era ca şi pierdută. Ăsta e adevărul, după ce am făcut egal cu Albania acasă şi s-a pierdut în Bosnia. Dar îţi mai spun ceva. Dacă prindem barajul şi ne calificăm, tot eu o să spun că e şi meritul lui Răzvan, pentru că o parte dintre puncte le-a obţinut el.

- Mai credeţi în calificare?
- Nu ziceţi voi, ziariştii, mereu, că speranţa moare ultima? Da, mai cred că se poate ca Luxemburg să-i încurce pe bosniaci. Se întîmplă destul de des surprize d-astea în fotbal. Cine ştie? Să mai aşteptăm.

- Putem să batem Belarus şi Albania?
- Eu zic că putem. Cu acest început eu vreau ca acesată echipă să cîştige următoarele cinci meciuri oficiale. Un lucru e clar. Indiferent de şanse, noi trebuie să jucăm la victorie.

"Săpunaru a fost un model în cantonament"
- Cum a fost în primele momente cînd aţi aflat că Săpunaru s-a accidentat la încălzire?
- Pe moment m-a dat peste cap. Chiar mă gîndeam că şansele nostre au scăzut dramatic. Mă bazam pe forţa şi determinarea lui Săpunaru. L-am ales pe Luchin pentru că Măţel jucase cu Luxemburg şi avea o problemă de sănătate. De aceea nu l-am pus nici pe bancă. Şi Luchin, ca şi Chiricheş, a jucat foarte bine.

- Pe Măţel nu l-aţi lăsat în tribune de teamă să nu vă mai atace Dinu Gheorghe?
- Ba da, de asta (rîde). Am văzut cum a băgat el fitile, ca un securist vechi, despre jucătorii de la Astra, că ar fi mai bine pregătiţi. Lumea poate nu ştie, dar Măţel a fost operat de menisc. După fiecare meci i se umflă rău genunchiul. După Luxemburg, cînd a jucat foarte bine, nu i se retrăsese tot lichidul. Chiar l-am scos la încălzire cînd am aflat de Săpunaru, dar nu puteam să risc să mai pierd o schimbare în primele cinci minute. E uşor să arunci cu vorbe. Mă întreb cum s-o simţi Măţel, un jucător tînăr şi de perspectivă, văzînd ce se vorbeşte.

- Apropo de vorbit, după cele spuse de Gigi Becali despre el, Săpunaru zice că se gîndeşte să se retragă de la echipa naţională.
- Am văzut. Cine ştie ce zvon a prins Gigi şi i-a dat drumul. Eu zic că Săpunaru a greşit că i-a răspuns. Şi, mai grav, nu-mi place că a zis că se gîndeşte la retragere. O să am o discuţie cu el. Cum să lipsescă la şedinţa tehnică. Păi, era mai grav decît ce au făcut Mutu şi Tamaş. Din contră, Săpunaru s-a pregătit excelent, a fost sută la sută pentru echipă. Îniante de meciul cu Luxemburg, pentru care era suspendat, am vrut să-i dau o zi liberă, să-şi vadă familia. A refuzat. Mi-a zis că vrea să rămînă alături de noi. Apoi, după ce s-a accidentat, cu lacrimi în ochi el mi-a zis că vrea să joace cu orice risc.

-Şi Marica a transmis semnale că vrea să se retragă.
- Tot din cauza voastră. Voi, la Gazetă, aţi dat un articol că, vezi Doamne, l-am rugat eu vreo oră să ia banderola şi el a refuzat. Îmbîrligături de pe la cei din preajma lui Marica, la care voi aţi marşat. E totul fals. I-am dat direct banderola lui Raţ. Şi-a cîştigat acest drept în atîtea meciuri la naţională, prin valoare, prin muncă. Marica mai are de jucat, de dat goluri, cum a făcut-o şi pînă acum. Va veni şi timpul lui să poarte banderola. A jucat foarte bine şi cu Franţa, cînd trebuia aplaudat, nu huiduit. Dar lumea citeşte, şi articole ca astea îi atrag antipatii.


"Săpunaru şi Marica sînt jucători tineri, mă bazez pe ei. Să nu-i mai aud că vorbesc de retragere. Adică ce, zice unul ceva de noi şi gata, renunţăm? Păi aşa, eu ar fi trebuit să mă retrag primul. Hai să ne retragem toţi, nu?"
Victor Piţurcă, seelcţioner România

"Un fotbalist nu e cu adevărat mare decît dacă joacă şi la echipa naţională. Altfel, e numai pe jumătate fotbalist. Uitaţi-vă la Messi, cel mai mare jucător al lumii. L-au înjurat, l-au huiduit la Copa America şi uite că joacă pentru Argentina"
Victor Piţurcă, selecţioner România

"Am văzut că Chivu a zis iar că nu mai vine. Dar după aceste preliminarii, am să merg să discut cu el şi sper să-l pot convinge să revină la «naţională»"
Victor Piţurcă, selecţioner România

"Încă mai ţin la Adi şi la Gabi"
- Mutu şi Tamaş?
- Ce-i cu ei?

- Îi veţi mai convoca?
- E posibil orice. Poate, cine ştie? Deocamdată sînt excluşi. Am trecut cu bine de Luxemburg şi de Franţa şi fără ei. Dar mai rămîne un "dar". Să nu credeţi că nu ţin la ei, că am uitat că m-au ajutat enorm la precedenta calificare, dar greşelile repetate ale lui Mutu m-au determinat să iau această decizie. Însă timpul mai poate schimba lucrurile. Sînt convins că ei vor să joace la "naţională", că au înţeles că au greşit. Eu zic că ceea ce s-a întîmplat le-a dat de gîndit.

- Mai credeţi în promisiunile lui Mutu?
- Nu e vorba de asta. Promisiunile nu înseamnă nimic. Dar fiecare jucător trebuie să înţeleagă că, atunci cînd vine la lot, trebuie să se subordoneze total programului echipei. Fără disciplină nu se poate obţine nimic.

- Asta e calea fotbalului românesc, disciplina şi organizarea?
- Dacă nu ai valori, aşa se pare. Dar numai asta nu ajunge, nu poţi să faci performanţă. Îţi trebuie şi jucători exponenţiali, care să facă diferenţa, aşa cum e Mutu. O să încercăm să-i găsim. Dacă vom fi perseverenţi, dacă vom miza pe tineri, nu se poate să nu reuşim.

"Meciul cu Franţa îmi dă speranţe pentru viitor. Încă nu sîntem unde mi-aş dori, dar e un punct de plecare care mă face să cred, nu ca să-mi dau curaj sau false iluzii suporterilor, că putem să ne revenim"
Victor Piţurcă, selecţioner România

BOOM economic într-un oraș din România » Investiție de 650 de milioane de euro: fabrica de anvelope se mută din Rusia

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (61)
margelatu2011
margelatu2011  •  13 Septembrie 2011, 12:20

Cu tot respectul, dar Grigoras putea face si el cel putin 0-0 cu Pandurii daca juca asa defensiv! Pitzi e un antrenor mediocru raportat la standardele mondiale! Unii din jucatorii selectionati de el (ca si la Luce II in prima parte) sunt de neinteles! JOS cu SANDU & DRAGOMIR! Jos cu INCOMPETENTA si HOTIA care iau amploare!

margelatu2011
margelatu2011  •  11 Septembrie 2011, 10:16

Mi-ati cenzurat textul? RUSINE! A fost un text lucid si la punct. JOS INCOMPETENTA si HOTIA! Jos SANDU & DRAGOMIR! E de mult timpul!

albuleseivali
albuleseivali  •  10 Septembrie 2011, 20:28

Mai bine l-ai lua acasa pe chviu......

Vezi toate comentariile (61)
Comentează