FOTBAL  »  NATIONALA  »  ISLANDA - ROMÂNIA 0-2

Foto Aplauze pentru Rădoi! Povestea fazei fabuloase care a decis Islanda - România

Mirel Rădoi
Mirel Rădoi

Articol de , , - Publicat sambata, 04 septembrie 2021 09:11 / Actualizat sambata, 04 septembrie 2021 11:00

Golul 2 marcat de România împotriva Islandei a fost, dincolo de un contraatac de mare clasă pe traseul Camora - Ianis Hagi - Răzvan Marin - Stanciu, o carte câștigătoare a uneia dintre filosofiile pentru care Rădoi a fost criticat.

Victoria „tricolorilor” de joi seară a fost securizată în minutul 83, atunci când s-a reușit golul de 2-0. Acesta a fost înscris de Nicolae Stanciu, însă faza întreagă merită o analiză detaliată. Măcar din două puncte de vedere.

PRIMUL: este o lecție despre cum se duce un contraatac perfect, început chiar din propria suprafață de pedeapsă. 

AL DOILEA: este una dintre filosofiile la care Mirel Rădoi n-a renunțat în mandatul său, strategie pentru care a fost deseori criticat, inclusiv de voci ale Gazetei și anume că la fazele fixe ale adversarului, mai ales la cornere, nu se apără cu întreaga echipă în careu, ci lasă 2 sau chiar 3 fotbaliști în atac.

1. DE UNDE PLEACĂ FAZA

Aplauze pentru Rădoi! Povestea fazei fabuloase care a decis Islanda - România

De la un corner al Islandei. Nordicii decid să aducă nu mai puțin de 6 jucători în careul nostru. Rădoi a răspuns cu 7 fotbaliști în propria suprafață. Răzvan Marin a fost lăsat în „căciula” careului, în vreme ce Ianis Hagi și Stanciu sunt undeva spre centrul terenului, flancați de câte un islandez.

2. ROLUL LUI CAMORA

Aplauze pentru Rădoi! Povestea fazei fabuloase care a decis Islanda - România

Mingea din corner a fost trimisă în mijlocul careului, de unde a fost respinsă de Camora până la Răzvan Marin. Acesta i-a pasat-o lui Ianis în banda stângă, care a întors-o la Camora. 

Marin a plecat pe spațiul liber, iar marele merit pentru prima fază a declanșării contraatacului îi aparține fundașului CFR-ului. Acesta a jucat imediat și a reușit o pasă verticală de mare calitate, cu care l-a găsit liber pe Răzvan Marin.

3. 9 ISLANDEZI SCOȘI DIN JOC

Aplauze pentru Rădoi! Povestea fazei fabuloase care a decis Islanda - România

Pasa senzațională oferită de Camora a fost recepționată de Răzvan Marin, care și-a făcut preluare pe poziție viitoare, moment în care nu mai puțin de 9 jucători de câmp ai Islandei sunt scoși din joc. În această captură apar 8 dintre ei, dar lor li se adaugă executantul cornerului, care e undeva în banda stângă a nordicilor, în jurul careului nostru.

4. 4 CONTRA 3 CÂND TRECEM ÎN TERENUL ADVERS

Aplauze pentru Rădoi! Povestea fazei fabuloase care a decis Islanda - România

Răzvan Marin a jucat simplu către cel mai apropiat coechipier, acesta fiind Ianis Hagi, în banda stângă, unul dintre cei doi fotbaliști lăsați de Rădoi în atac la cornerul Islandei. Stanciu era deja atacant, dar și Markovici a apărut în ofensivă, plus Marin. 

Adversarii n-au reușit să se replieze cu mai mult de 3 oameni, astfel că faza contraatacului în jumătatea Islandei a început din postura de 4 contra 3 pentru „tricolori”. O situație care, în mod normal și de cele mai multe ori, dacă e jucată corect, și cu pase oferite pe spațiul liber, se termină cu gol.

5. 3 CONTRA 2 PE PASA FINALĂ

Aplauze pentru Rădoi! Povestea fazei fabuloase care a decis Islanda - România

Faza a curs perfect, Ianis a deschis terenul cât mai mult în stânga, după care i-a pasat în centru lui Răzvan Marin. Așa s-a ajuns la o situație extrem de favorabilă, practic de 3 contra 2, fiindcă cei doi islandezi din stânga lui Marin sunt ieșiți din joc în acest moment și nu mai pot interveni. 

Stanciu pleacă în spatele primului stoper, Markovici e și el o variantă pentru cel aflat în posesia mingii. Pasa a plecat către Stanciu

6. 2 CONTRA 1 LA FINALIZARE

Aplauze pentru Rădoi! Povestea fazei fabuloase care a decis Islanda - România

Stanciu a preluat, a înaintat în careu, unde avea două variante, ambele extrem de la îndemână, din moment ce s-a ajuns în situația ca România să aibă doi jucători la finalizare, iar islandezii un singur fundaș. Stanciu a preferat șutul la colțul scurt și a marcat.

Faza aparține jucătorilor, care au reușit un contraatac cursiv, jucat exact cum cere un astfel de moment al jocului de fotbal, însă în spatele golului stă, fără îndoială, Mirel Rădoi. Cu filosofia lui de a lăsa mereu fotbaliști în atac la cornerele adversarului. 

A avut și de suferit și a și încasat goluri, a pierdut chiar și meciuri din această cauză, un exemplu fiind semifinala cu Germania de la CE U21, din 2019, însă, de această dată, tactica lui s-a dovedit a fi o carte câștigătoare. Exact jucătorii care au fost lăsați în atac la cornerul gazdelor, cărora li s-a adăugat Răzvan Marin, au lucrat reușita de 2-0!

ALTE SECRETE ALE FAZEI

1. S-a jucat dintr-o atingere sau cel mult două!

Un alt lucru care susține și argumentează puternic faptul că faza de 2-0 a venit în urma unui contraatac de manual e modul în care jucătorii noștri au gândit și au jucat balonul. 

Adică exact așa cum e ideal: una sau cel mult două atingeri ale mingii. Nici unul dintre Hagi, Camora, Răzvan Marin și Stanciu n-a păstrat balonul, de fiecare dată când l-a avut, mai mult de două secunde!

JucătorCât de repede a jucat
I. Hagi o atingere/pasă direct către Camora
Camorao atingere/pasă direct către Răzvan Marin
R. Marindouă atingeri/preluare și pasă către I. Hagi
I. Hagidouă atingeri/preluare și pasă către R. Marin 
R. Marindouă atingeri/preluare și pasă către Stanciu
Stanciu două atingeri/preluare și șut

11 secundee perioada de timp cuprinsă între momentul pasei lui Camora, adică declanșarea contraatacului, și execuția finală a lui Stanciu, prin care a făcut 2-0

2. S-a pasat doar în față

Când Jurgen Klopp era antrenor la Borussia Dortmund, această echipă era recunoscută și apreciată pentru modul în care declanșează contraatacurile, iar unul dintre secretele dezvăluite de tehnicianul neamț a fost, la vremea respectivă, că le solicita întotdeauna jucătorilor să paseze doar în față atunci când echipa construiește un astfel de moment al jocului. 

Exact așa au stat lucrurile și la golul lui Stanciu. De la momentul pasei lui Camora și până la final, toți cei care au pasat au făcut-o doar înainte, niciodată în spate sau lateral. 

Contraatacul pleacă de la 12-13 metri de linia de poartă a României, iar finalizarea lui Stanciu e de la 11-12 metri de poarta adversă, ceea ce înseamnă că mingea a parcurs cel puțin 90 de metri între jucătorii noștri.

N-a fost ofsaid!

Pe transmisiunea meciului, regizorul n-a efectuat un stop-cadru pe momentul în care Marin i-a pasat lui Stanciu și impresia generală a fost că asistentul s-a păcălit fiindcă n-a ridicat fanionul și n-a indicat ofsaid. Captura făcută de GSP (foto) demonstrează însă că decizia de a lăsa jocul să continue a fost una perfectă. 

Ultimul fundaș al Islandei, chiar dacă s-a oprit și a dorit să-l lase în ofsaid pe Stanciu, e cel care îl păstrează în poziție regulamentară pe fotbalistul lui Rădoi. 

Faza n-a fost analizată de sistemul VAR fiindcă, deși în toate preliminariile CM e activ acest sistem, la partida de la Reykjavik n-a funcționat din cauza unei defecțiuni pe care organizatorii au anunțat-o cu puțin timp înainte de startul confruntării.

Aplauze pentru Rădoi! Povestea fazei fabuloase care a decis Islanda - România

Totul despre România - Liechtenstein:

Citește mai multe știri despre România:

România a pierdut un titular pentru meciurile cu Liechtenstein și Macedonia de Nord! Problema pe care Rădoi trebuie s-o rezolve URGENT

Victoria cu Islanda nu l-a convins pe Stelea: „Trebuie să fiu nebun să fiu optimist!” + ce jucători l-au impresionat

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (9)
paymax44
paymax44  •  05 Septembrie 2021, 01:19
Postat de dinamo100 pe 04 Septembrie 2021, 13:57

OMG! Daca ii atribuiti lui Radoi merite pentru faza golului 2 atunci trebuie sa treceti in contul lui si nenumaratele pase gresite, nesincronizari, bulevardele din aparare etc. Cu Islanda am avut noroc, echipa lor e slaba in acest moment si nu au punctat ocaziile avute. De aici si pana a-i ridica slavi lui Radoi e cale lunga.

Nu poti da vina pe antrenor din cauza paselor nereusite pentru ca nu el le da. Aici arunci degeaba cu pietre in Radoi ca nu e vina lui, e vina jucatorilor.

dinamo100
dinamo100  •  04 Septembrie 2021, 13:57

OMG! Daca ii atribuiti lui Radoi merite pentru faza golului 2 atunci trebuie sa treceti in contul lui si nenumaratele pase gresite, nesincronizari, bulevardele din aparare etc. Cu Islanda am avut noroc, echipa lor e slaba in acest moment si nu au punctat ocaziile avute. De aici si pana a-i ridica slavi lui Radoi e cale lunga.

polistul68
polistul68  •  04 Septembrie 2021, 12:02
Postat de afara_cu_fcsb_din_capitala pe 04 Septembrie 2021, 11:44

Ce prostalau !! Sorescu a marcat anul acesta cat Morutan si Coman de cand joaca in liga 1 !!

Amice, daca tu pui golurile marcarte cu Mioveni, Chindia si farul...te inseli amarnic..Liga 1 e f slaba, conteaza calitatile jocatorului, goluri date in campionatul nostru, mai putin. De calitatea lui Sorescu ne-am convins toti, e in jucator de travaliu si viteza..si cam atat...dar e util intr0 echipa. Si Radoi, in primul rand vrea sa-si salveze pielea..in situatia lui, nu-si permite sa faca placerile impresarilor/cluburilor. Intelegi ce vrei.

Vezi toate comentariile (9)
Comentează