FOTBAL  »  NATIONALA  »  NAŢIONALA

Marius Dima, preparatorul fizic, e omul care-i “chinuie” în fiecare dimineaţă pe “tricolori”: "Nu se uită nici unul urît la mine!" :)

Preparatorul fizic Marian Dima (foto
stînga) s-a aflat în staff-ul lui Pițurcă și la Steaua și Universitatea Craiova
Preparatorul fizic Marian Dima (foto stînga) s-a aflat în staff-ul lui Pițurcă și la Steaua și Universitatea Craiova

Articol de - Publicat marti, 24 ianuarie 2012 00:00 / Actualizat luni, 23 ianuarie 2012 21:59

Trecut prin stagii de perfecţionare la Clairefontaine şi la Londra, tipul responsabil de suflul jucătorilor de la lot spune că, înaintea cantonamentului din Turcia, s-a consultat cu omologii săi de la cluburi pentru a afla nivelul de pregătire individual al fiecărui internaţional

Trei zile la rînd cu antrenamente la 7:30 dimineaţa nu e un program simplu nici măcar pentru jucătorii "naţionalei" care au mai trecut în carieră prin astfel de experienţe. "În Portugalia, la Benfica, făceam şi cîte patru! Nu e aşa uşor să te trezeşti la ora aia, norocul nostru că cineva din staff sună adunarea", explică Laszlo Sepsi.

Explicaţii despre Mişcarea - Feţelor - Şifonate
Omul care traduce însă cel mai bine eforturile matinale ale "tricolorilor" e preparatorul fizic Marius Dima. Sub privirile şi comentariile lui Piţurcă, el conduce cap-coadă Mişcarea - Feţelor - Şifonate de la lot, cînd abia dacă s-a crăpat de ziuă. "Dacă vrei să dezvolţi o calitate, o faci cu organismul odihnit, iar dimineaţa e momentul cel mai indicat", explică tipul de 39 de ani.

"I-am grupat în funcţie de nivelul pregătirii"
Dezvoltă: "Am discutat înainte cu toţi omologii mei de la cluburile care au trimis jucători la reprezentativă. Asta ca să ştim exact la ce nivel se află fiecare cu pregătirea, pentru a exista continuitate. N-am avut în faţă rezultatele unor teste specifice, dar, în baza informaţiilor de la echipe, căutăm să nu creăm discrepanţe. De aceea, la diferite ateliere, i-am grupat şi în funcţie de acumulările lor de pînă acum. Sînt unii la început, alţii care au lucrat deja şi ture de 2.000 de metri, aşa că am preferat, de exemplu, în prima zi, ţinînd cont de pregătirea de la cluburi, să mergem pe distanţe medii, de 600 m sau 800 m".

"Nu jucători adormiţi sau vioi, ci organisme care reacţionează diferit"
Rapidistul Roman, bunăoară, abia a pornit pregătirile. "E un jucător cu resurse fizice optime. El a mai avut şi o inflamaţie, dar s-a rezolvat", explică Dima. Tănase şi Chipciu au părut, la rîndul lor, printre cei mai neîmpăcaţi cu antrenamentul de 7:30, cu toate că au în spate inclusiv cîteva zile de stagiu la munte, cu Steaua.

Dima nuanţează şi evită să comenteze nume: "Aici nu e vorba că fotbaliştii au venit adormiţi sau vioi. Pur şi simplu, organismul fiecăruia reacţionează diferit, unii se simt mai bine cînd lucrează pe distanţe lungi, alţii pe intensitate, indiferent de oră".
Recunoaşte că e o muncă ingrată la echipa naţională: "La cît îi întinde, preparatorul fizic lăudat de jucători are nişte probleme. Eu însă mă înţeleg foarte bine cu băieţii, ei ştiu că e un efort necesar şi ţin la mine. Nu cred că e vreunul care să mă privească urît!".

"Risc de accidentare la antrenamentele matinale? Risc e în orice moment! Şi mă gîndesc aici, de exemplu, la Pleaşcă. A păţit-o săracul în timpul meciului, nu din motive de pregătire. Pur şi simplu, se întîmplă!"
Marius Dima, preparator fizic echipa naţională

INTERVIU » Victor Piţurcă: "Preferam şase zile cu trei antrenamente"

Selecţionerul spune că apropierea "amicalului" cu Turkmenistan i-a salvat pe jucători de un program la fel de sever ca în startul cantonamentului
- Domnule Piţurcă, rezistă băieţii la ritmul de trei antrenamente pe zi?
- Da, au răspuns bine pînă acum şi, sincer, aş fi preferat să fac acelaşi program timp de şase zile la rînd, nu doar trei. Asta ca să-i pot avea şi pe cei de la Steaua, care se vor întoarce la club începînd din 28 ianuarie.

- Şi de ce aţi renunţat la această idee?
- Pentru că meciul cu Turkmenistanul mă cam încurcă din acest punct de vedere. Am lăsat la numai două antrenamente în apropierea meciului.

- N-ar fi putut fi comasate antrenamentele?
- Sigur, dar dacă porneşti o şedinţă de pregătire cu parte fizică şi treci apoi, de exemplu, la exerciţii de finalizare şi de coordonare, jucătorii nu mai au aceeaşi prospeţime şi concentrare din cauza oboselii.

"Aşa să faci şi cînd te trezeşti după cele două ore de somn!"
"Hai că văd cum vă bucuraţi de minge! Mulţi de-abia acum o vedeţi pe anul ăsta!", i-a întîmpinat Piţurcă pe jucători la antrenamentul de ieri la prînz, care a durat aproape două ceasuri şi în care s-a lucrat la coordonare şi finalizare. "Cristi, condu mingea cu stîngul!", l-a sfătuit Piţi pe Tănase, pe care l-a şi lăudat după un gol spectaculos: "Aşa să faci şi cînd te trezeşti dimineaţa după cele două ore de somn!".

"Giovanni, ai adus vreun chinez pe aici?"
Moment haios cu Piţurcă şi Ioan Becali la antrenamentul de ieri de la prînz al "naţionalei". Văzînd că Marius Niculae marchează din toate poziţiile, impresarul i-a strigat deseori "Bravo!". "Giovanni, ai adus şi vreun chinez pe aici?", l-a interpelat în glumă Piţurcă, trimitere la discuţiile legate de posibila plecare a dinamovistului în Asia.

Bourceanu poate, Mărkuş lovit la gleznă
Căpitanul Stelei a resimţit dureri la piciorul drept în timpul antrenamentelor de ieri. Deşi a luat un calmant, a preferat să continue pregătirea. În schimb, orădeanul Mărkuş a capotat după-amiază, cînd a acuzat o lovitură puternică la gleznă. A ieşit din antrenament şi a mai făcut doar cîteva ture de teren alături de preparatorul fizic Marius Dima.

FCSB se întoarce oficial pe Ghencea! Mihai Stoica a făcut anunțul: „Da, sigur! Pe 6 iulie vom juca acolo”

FCSB poate pierde „un jucător excepțional” » Au început negocierile: „E diferență mare între ce solicită și ce e dispus Gigi să ofere!”


Comentarii (1)
biancorossi
biancorossi  •  24 Ianuarie 2012, 03:10

marius niculae marcheaza din toate pozitiile ?? ce surpriza.... ........))))))))

Vezi toate comentariile (1)
Comentează