FOTBAL  »  NATIONALA  »  ROMÂNIA - SPANIA, AZI, 21:45, GSP.RO, DOLCE 1, TVR1

Sabău nu crede că ibericii vor fi motivați și spune că la Euro va fi mult mai greu contra Albaniei: "Nu pierdem diseară. Și nici cu Franța"

Articol de , , - Publicat duminica, 27 martie 2016 00:00

Cel mai cunoscut internaţional care locuiește la Cluj-Napoca a disecat partida de diseară pentru Gazetă, chiar la parterul Arenei din oraș.

- Domnule Sabău, la ce fel de meci vă aşteptaţi contra Spaniei?
- La un joc de aşteptare din partea noastră, cu organizare atentă şi plecări pe contraatac. Şi avem oameni care se pretează la acest stil, cu replici pe viteză. Mă gândesc la un Torje, la un Stancu. Oricum, nu cred că vom avea în faţă un adversar foarte motivat, care va veni să evolueze cu intensitate şi pasiune. Amicalul cu Italia a fost pentru ei mai important. Va fi probabil un meci echilibrat, pe care nu-l vom pierde.

- Și cel mai relevant test în perspectiva partidei cu Franţa.
- Da şi nu, pentru că Franţa are alt profil, bazat mai mult pe fizic, pe agresivitate, pe când Spania mizează pe posesie prelungită, pe joc elaborat. În plus, nu sunt sigur că ibericii mai au acum motivaţia interioară de a atinge parametrii unei campioane europene. Sigur, sunt jucători excepţionali, dar la un moment dat subconştientul nu mai funcţionează la parametrii optimi de performanţă.

"Stanciu a intrat cu gândul la Euro"

- Cu ce impresie aţi rămas după testul cu Lituania?
- Irelevant! E genul de meci la care mai verifici nişte tineri, gen Tănase sau Filip, se mai pun nişte lucruri la punct, grupul mai socializează, se mai obişnuiesc unii cu alţii. În rest însă, nu te poţi conecta la maximum în faţa unor adversari mai modeşti. S-a văzut că şi jucătorii au fost moi, parcă erau la un meci-şcoală, într-o atmosferă liniştită.

- Plusul...
- E bine că am câştigat şi am văzut un jucător cu atitudine, implicat, preocupat să găsească soluţii, curajos, inventiv. Mă refer la Stanciu, care s-a văzut că, din postura de rezervă, a intrat cu determinarea de a-şi câştiga un loc pentru turneul final.

"Putem încurca Franța"

- Îl vedeți titular la Euro?
- Îmi place că are iniţiativă şi personalitate, pe care aş vrea să le remarc şi când are în faţă formaţii puternice. Admir fotbaliştii care-şi asumă riscuri, trag la poartă, chiar dacă mai prinzi câte un şut strâmb şi râde lumea de tine. Din zece încercări ai însă mai multe şanse să-ţi intre una. Aşa, dacă o tot lălăim şi pasăm necontenit de la unul la altul, nu prea funcţionează! Vorba lui Hagi, trebuie uneori să fii egoist!

- Dar Hagi avea de ce să fie egoist!
- La ce valoare avea, toate motivele din lume erau de partea lui să fie egoist, dădea goluri, pase decisive. Dar noi trebuie să înţelegem la ce nivel ne putem ridica. Printr-o organizare bună şi umilinţă putem să încurcăm chiar şi Franţa la Euro. Mi se pare că va fi mai uşor contra gazdelor decât cu Elveţia şi Albania!

- De ce?
- Fiindcă Franţa te poate trata superficial. Vor fi apăsaţi de o presiune formidabilă, vor dori să aibă iniţiativa totală, să tranşeze repede conturile. Noi ştim însă să abordăm astfel de partide. Stăm bine pe două linii, avem jucători de viteză şi cu aptitudini de reacţie. În schimb, cu Elveţia şi Albania trebuie să ieşi la joc. Să creezi, să construieşti, să iei în mâini soarta partidei.

"Nu suntem peste albanezi"

- Așa că...
- Va fi complicat, pentru că nu suntem peste albanezi, de exemplu. I-am văzut. Au o trupă agresivă, disciplinată, veritabili combatanţi. Plus că au un antrenor italian, care-i ordonează atent.

- Aţi lucrat cu Iordănescu la lotul naţional. E greu să munceşti cu el înaintea unor turnee finale, când creşte tensiunea?
- În primul său mandat, început în '93, era mai relaxat. Dădea libertate jucătorilor, discuta mult cu fiecare, permitea fotbaliştilor să aibă iniţiative, să contribuie cu idei. Apoi, după ce au început să apară rezultatele, a devenit foarte rigid. Era extrem de irascibil.

"Iordănescu devenise rigid și la masă"

- Un exemplu.
- Simţea nevoia să-şi facă simţită prezenţa. A considerat că aşa e bine. Eu nu spun lucrurile astea ca un reproş. Din contră, rezultatele au demonstrat că a procedat corect. E vorba despre atitudine. A şi lăsat iniţiativa jucătorilor de mare valoare. Asculta mult de fotbalişti, lua în considerare părerile lor, asta înseamnă înțelepciune. Avea însă jucători foarte serioşi, dornici cu adevărat de performanţă.

- Concret?
- La masă, de exemplu. Lucruri mărunte, că ţi-ai pus prea mult în farfurie sau n-ai venit fix la ora stabilită. Era prea mult circ la un moment dat. Dar noi, de multe ori mai şi râdeam. Că eram prieteni între noi, ne înţelegeam. Provocam de multe ori nişte mici situaţii tocmai fiindcă ne amuzam câteodată pe seama reacţiilor lui Iordănescu.

"Veți avea surprize în lotul de 23"

- Va risca împotriva Spaniei?
- Dar nu te lasă adversarul să rişti! Trebuie să fim realişti, modeşti şi să ne-nţelegem nivelul. E o problemă de ritm şi adversari în campionat, cu cine te antrenezi, cu cine joci, plus că sunt jucători cu probleme la echipele de club.

- Lotul de 23 se cam ştie, cred.
- Nu e sigur. Iordănescu vine în general cu surprize. Nu-l văd să facă compromisuiri. De ce ar lua pe sfaturi sau simpatii? La vârsta lui îţi doreşte să joci şi atât. Nu e pasionat de interese, transferuri, comisioane, a ajuns la un nivel, vede drept şi nu-l interesează. Greşeli probabil că mai comite, dar nu intenţionat.

55 de selecțiiși 7 goluri are Ioan Ovidiu Sabău la echipa națională între 1988 și 1999

2 turnee finalea prins Sabău: CM 1990 și CE 1996

"Ne vom putea da seama de nivelul real la care ne aflăm cu două luni şi jumătate înainte de Euro"

"Mi-aș dori ca Stanciu să joace la Euro. Din afară, îl văd ca pe un băiat serios, sincer, la locul lui. Trebuie ţinut însă cont şi în ce campionat evoluează, împotriva căror adversari"

"Ne permiteam mai multe lucruri cu Iordănescu, dar ştiam că atunci când începe meciul totul se anulează şi suntem concentraţi sută la sută"

"Din păcate, nu mai avem jucători care să facă diferența. Pe Stanciu să-l vedem într-un meci mare. OK, nu înseamnă că, dacă joacă prost, trebuie exclus"

"Sânmărtean încă îți rezolvă meciul"

Sabău îi ține partea lui Lucian Sânmărtean. "Pînă se reobişnuieşte cu clima mai rece de aici, fiind venit din căldurile arabe, e mai greu. Iar când joci cu adversari gen Lituania, nici nu poţi să-i driblezi, că sunt aşa, mai robotici, nu se aruncă după fentă! Poate că nu mai poate juca meci de meci, dar mai inventează, nu-l vezi 30 de minute, dar scoate un iepuraş din joben o dată şi ţi-a rezolvat meciul."

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (1)
pma77
pma77  •  27 Martie 2016, 12:50

sabau la 48 zici ca are 70 :))

Vezi toate comentariile (1)
Comentează