FOTBAL  »  NATIONALA  »  NAŢIONAL ARENA

SCANDALOS! Risipă de bani publici » Primăria a cumpărat acoperişul Naţional Arena, deşi ştia că nemţii nu îl folosesc

Frankfurt: acoperișul retractabil a rămas la cutie, ploaia inundă gazonul, așa că nemții folosesc și ei din plin clasicele mături spre a scoate apa de pe teren +5   FOTO
Frankfurt: acoperișul retractabil a rămas la cutie, ploaia inundă gazonul, așa că nemții folosesc și ei din plin clasicele mături spre a scoate apa de pe teren

Articol de , - Publicat vineri, 20 ianuarie 2012 00:00 / Actualizat joi, 19 ianuarie 2012 22:30

Gazeta a cules informaţii din Germania, care întregesc tabloul risipei petrecute la Naţional Arena, stadion care a costat aproape 190 de milioane de euro, dintre care 25 de milioane reprezintă acoperişul retractabil, nefolosit niciodată din septembrie 2011 şi pînă azi. Aprobat la iniţiativa administraţiei Adriean Videanu şi contractat în mandatul lui Sorin Oprescu, acoperişul s-a adăugat împotriva opiniei consultantului Louis Berger şi a evidenţei că nici nemţii stadionului-mamă de la Frankfurt nu-l folosesc la fotbal, ci doar la 5-6 concerte pe an! Citeşte informaţiile uluitoare din Germania!

Administraţia de la Commerzbank Arena s-a confruntat cu scandaluri nesfîrşite din cauza inutilităţii plafonului mobil, al cărui mecanism îl acţionează mai mult după meciuri, spre a nu se bloca din cauza inutilizării. Şi la ei plouă înăuntru, cum s-a întîmplat şi la Bucureşti, în decembrie.

În urmă cu nu mai mult de o lună, copertina de la Naţional Arena oferea primul exemplu concret al lucrului făcut de mîntuială. A picat lamentabil testul ploii în timpul meciului Steaua - Voinţa Sibiu (1-0, în Liga 1), disputat pe 19 decembrie.

Aşteptăm să plouă din nou
Spectatorii din zona VIP au avut atunci nevoie de umbrele, deşi se aflau sub acoperişul fix! Motivul: îmbinările imperfecte dintre membrană şi plexiglas permit apei să se scurgă direct pe capetele oamenilor, de jur împrejurul stadionului! Protejate sînt doar două rînduri de scaune, cele care se află exact sub cordonul de beton dintre inelele 1 şi 2! Asta la o lucrare de 25 de milioane de euro, cea pentru acoperişul retractabil, bani din care, susţine Primăria, nu s-a achitat însă nici un cent.

"Din primele zile ale lui ianuarie au început deja verificările la plafon, dar un răspuns dacă lucrurile s-au reglat vom avea cînd va ploua din nou! Despre plăţi vorbim abia după aceea. Nu se decontează nimic pînă nu va exista garanţia finalizării operaţiunii", au precizat surse din PMB. Firma care se ocupă de reparaţii la acoperiş se numeşte Graboplan, o companie maghiară, subcontractor antamat de MaxBogl.

Cum stă însă administraţia stadionului-geamăn de la Frankfurt cu problema acoperişului retractabil? Ce anticipări ne permit să facem experienţele lor? "Au exact aceleaşi dureri de cap la Commerzbank Arena! Şi la ei plouă în incintă!", explică jurnaliştii de la Bild, cel mai bine vîndut ziar din Europa. Iar folosirea părţii mobile a copertinei a generat acolo scandal după scandal de la inaugurarea din 2005.

Blocat la jumătate
Germanii au păţit-o prima oară în timpul semifinalei Cupei Confederaţiilor (2005), Brazilia - Argentina 4-1. S-a pornit furtuna, organizatorii au încercat să închidă acoperişul, dar acesta s-a blocat la jumătatea cursei. Din cauza apei strînse în falduri, canalele de colectare au cedat şi prelata s-a rupt.

Ulterior, constructorul a cerut ca mecanismul să nu mai fie acţionat cînd plouă sau ninge, ci doar înaintea unor astfel de fenomene, ceea ce acum e specificat şi în contractul încheiat pentru Naţional Arena. Adică, în baza prognozelor meteo, administratorii ar trebui să intuiască cu precizie momentele cînd se declanşează ploaia sau ninsoarea şi să desfăşoare plafonul anterior primilor stropi sau fulgi de nea!

Prea mult zgomot
Primăria Frankfurtului a încercat apoi o altă variantă, instituind o regulă specială: "Partea mobilă a acoperişului se poate acţiona la meciuri sau la evenimente, dar numai în perioada mai-noiembrie a anului şi doar cînd e vreme bună". Nici aşa însă n-a mers!
Dacă la un concert U2 sau Bruce Springsteen, spre exemplu, închiderea copertinei a dus la îmbunătăţirea acusticii, la fotbal a avut un efect nefast. Echipele vizitatoare s-au plîns că e prea mult zgomot şi jucătorii nu se pot concentra la ce au de făcut pe teren! A izbucnit un nou scandal, care a implicat şi Federaţia Germană de Fotbal (DFB), aşa că s-a născut o nouă regulă: "La partidele de fotbal numai arbitrul decide dacă acoperişul va fi închis".

Fotbalul a depus armele
Şi uite-aşa, copertina mobilă se trage la ora actuală doar la concerte, care, la Frankfurt, sînt cinci, şase pe an. Şi-o mai acţionează administratorul stadionului, cam o dată pe săptămînă, dar numai după meciuri.

Fie pentru a proteja gazonul, cînd afară e frig sau plouă, fie pentru ca mecanismele să nu fie năpădite de rugină. Fotbalul, în schimb, a renunţat definitiv. Nici clubul local, Eintracht, nici "naţionala", cînd a jucat la Frankfurt, n-au mai cerut închiderea acoperişului! Preferă să joace chiar şi sub cel mai mare potop fără să mai utilizeze acoperişul retractabil din cauza faptului că folosirea lui a devenit o povară în doar cîţiva ani: controverse sportive şi administrative nesfîrşite, birocraţie pentru obţinerea aprobărilor, imposibilitatea de a anticipa perfect ploile/ninsorile.

Ei, curios! Exact aceleaşi discuţii născute la Bucureşti din primele zile de viaţă ale Naţional Arena! Şi asta avînd în spate, din timp, avertismentul ferm al consultantului Louis Berger: prin vocea reprezentantului Cătălin Creţu, Primăria avea punctul de vedere oficial că "acoperişul retractabil reprezintă varianta neeconomică în condiţiile în care poate fi folosit numai în timpul verii şi în cazul ploilor uşoare". Inutil, aşa că 25 de milioane de euro tocmai se pregătesc să zboare pentru un accesoriu care a iscat deja nenumărate semne de întrebare!

126 de milioane de euro a costat stadionul din Frankfurt, la care se adaugă investiţii de 45 de milioane în infrastructura de transport: arena de la Bucureşti s-a făcut cu circa 190 milioane euro

20 de milioane de euro a fost preţul acoperişului Commerzbank Arena, fără a include cubul-video din centru

15 minute durează închiderea copertinei mobile pe Commerzbank Arena: suprafaţa totală exterioară a întregului acoperiş e de 25.000 de metri pătraţi

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (26)
saineanu
saineanu  •  21 Ianuarie 2012, 12:30

Arată bine oricum si e bine că se mai mişcă ceva. macar acum sa il faca repede ca daca vine pdl-ul la primarie nu mai are nico sansa sa fie terminat

saineanu
saineanu  •  21 Ianuarie 2012, 12:26

Nu prea vad eu unde e problema aici. oricum trebuia terminat si acoperisul. acuma, te pomenesti ca nu va place cuma arata stadionul ala?

decateu
decateu  •  21 Ianuarie 2012, 12:14

Da ma, ca daca nu a fost folosit acopersul ala pana acum, asta inseamna ca nu`l vom folosi niciodata. Bravo ma, v-ati gandit mult pana sa spuneti asta. Da`las`ca`i bine sa ne luam de altii, la asta ne pricepem!

Vezi toate comentariile (26)
Comentează