FOTBAL  »  NATIONALA  »  ROMÂNIA - MUNTENEGRU, DUMINICĂ, 21:45, GSP.RO ȘI TVR 1

Silviu Lung Jr. vorbește despre rivalitatea și amiciția cu Pantilimon: ”Nu-mi place să visez, trăiesc clipa”

Articol de - Publicat vineri, 02 septembrie 2016 00:00

Silviu Lung jr., 27 de ani, ar putea fi alegerea-surpriză a lui Daum pentru partida cu Muntenegru, după accidentarea titularului Tătărușanu.

- Silviu, pornim spre Mondiale contra naționalei din Muntenegru. E un adversar potrivit pentru începutul unei campanii dure?
- Trebuie să fim optimiști! Avem un nou selecționer, e entuziasm în jurul naționalei, va fi o campanie interesantă. Nu mai poți spune despre niciun adversar că e ușor de învins. Ne concentrăm deocamdată pe partida cu Muntenegru, luăm pas cu pas.

- Ți-e teamă că gazonul de la Cluj va crea probleme?
- Înțeleg că federația a primit asigurări că lucrurile vor fi în regulă. Sincer, nu cred că, la ora partidei, vom mai avea motive să discutăm despre terenul de la Cluj.

"Panti m-a ajutat mereu cu sfaturi deosebite"

- Cât de important e entuziasmul unui grup la un nou drum?
- Contează enorm. Uite, de exemplu, la Astra am fost ceva mai relaxați în primele etape și am început prost, pentru că ne-a stat mintea mai mult la partidele din cupele europene. E însă important acum să facem primul pas cu dreptul la echipa națională, să fim determinați și să înțelegem cum trebuie mesajele staff-ului tehnic.

- Te apasă rivalitatea de la lot cu Pantilimon?
- Panti a fost mereu alături de mine și m-a ajutat de fiecare dată cu sfaturi deosebite. Are în spate o experiență de Premier League, e un caracter special. Mi-a povestit și foarte multe lucruri din campionatul englez, despre infrastructura și organizarea de acolo.

"A fost o seară incredibilă la Londra"

- După ce ai eliminat de două ori la rând pe West Ham cu Astra parcă e semnul că meriți un loc în Premier!
- Mai am doi ani de contract cu Astra și, dacă va fi cazul, vom găsi împreună opțiunea cea mai bună pentru toate părțile. Eu sunt însă un tip realist. Îmi trăiesc clipa, nu stau să mă gândesc la ce va fi peste un an. Nu-mi place să trăiesc din vise. Dar sigur că-mi place liga engleză, unde țin cu Liverpool și cu Watford. Cu Liverpool fiindcă sunt un admirator al lui Klopp și cu Watford pentru prietenul meu Pantilimon.

- Ai trecut peste euforia meciului făcut cu Astra în returul cu West Ham?
- A fost o seară incredibilă la Londra, iar la final am simțit o stare de epuizare plăcută. Am jucat la intensitate maximă, pentru că era la mijloc o calificare vitală. Am arătat din nou fața acelei echipe care a cucerit titlul sezonul trecut.

"M-au felicitat steliști, dinamoviști, rapidiști"

- Îmi închipui că ai primit sute de mesaje de felicitare.
- Foarte multe, inclusiv de la necunoscuți. Am văzut mesaje și de la dinamoviști, steliști, rapidiști. Toate m-au încântat la fel de mult, pentru că proveneau de la români fericiți pentru rezultatul Astrei. La Londra am încercat să ne bucurăm de fiecare secundă petrecută pe gazon, fiindcă de asemenea meciuri nu avem parte, din păcate, în Liga întâi. O atmosferă fantastică, zeci de mii de oameni în tribune.

- A fost o calificare care a salvat un întreg sezon pentru Astra?
- Și sportiv, și financiar! Dacă părăseai cupele europene așa repede, parcă nici titlul din sezonul trecut nu-și mai păstra aceeași savoare. Lucrurile s-au mai așezat acum și tot ce se va întâmpla în grupe va fi ca un bonus, fiindcă obiectivul calificării ni l-am îndeplinit deja. Va fi însă un nou prilej să ne bucurăm de câteva partide extraordinare.

"Mă furnică pielea când văd secvențe din meciurile lui tata"

- Te apasă comparaţia cu tatăl tău?
- Când aveam 17-18 ani, mă deranja această comparaţie. El e o legendă vie și toată lumea se aștepta ca eu să fiu perfect meci de meci. Mi-a fost greu la început, dar, cu timpul, am trecut peste această chestiune. Până la urmă, nu aveam de ce să mă apese mereu, fiindcă Silviu Lung senior a fost un model și un idol pentru milioane de români. E o mândrie să fiu fiul său.

- Te mai uiți împreună cu tata la meciurile lui memorabile de la "națională" sau de la Craiova?
- Urmăresc cu plăcere emisunea "Replay", unde se mai dau imagini din acele vremuri. Mi se furnică pielea când văd ce atmosferă și ce emulație erau în perioada respectivă. Toată lumea îi iubea pe jucătorii Craiovei.

- Mai există în Bănie spiritul Craiovei Maxima?
- Din păcate, a cam dispărut, încet, încet. Cei mai tineri nu cunosc detaliile meciurilor de glorie sau jucătorii de atunci. Au alte preocupări în ziua de azi. Parcă nu-i mai interesează să meargă la meciuri sau să bată mingea în curtea școlii. La Craiova n-ar trebui însă să se estompeze niciodată spiritul Maximei.

"Va fi un duel provocator cu Totti"

Lung jr. intuiește că dubla cu AS Roma din grupele Europa League va fi o experiență specială: "Îl urmăream foarte des pe Totti în tricoul Romei când eram copil, iar acum uite că ajung să joc, probabil, împotriva lui. E un jucător uriaș. Să vedem dacă Lobby va fi de acord să-mi transmită câteva dintre secretele lui Francesco!".

"Nu putem garanta că vom câștiga împotriva celor din Muntenegru, dar fanii trebuie să știe că vor vedea pe gazon o națională a României care va lupta până în ultima secundă pentru victorie"

"România a dus acum două echipe în grupele Europa League, așa că nivelul nu e așa jos cum se tot trâmbițează. Dar ce facem dacă sunt atâtea cluburi care nu plătesc salariile cu lunile și apoi avem pretenția ca jucătorii respectivi să fie la cel mai înalt nivel?"

3 selecțiiare Silviu Lung jr. în tricoul echipei naționale, pentru care a debutat în 2010 într-un meci amical contra Hondurasului

Pantilimon sau Lung jr?

Ce spun trei foști portari de națională

"Panti joacă de atâția ani în Premier League, are o experiență internațională bogată și, chiar dacă ești rezervă în Anglia, înseamnă enorm. N-are rost să ne mințim. Am jucat și eu afară, știm care e diferența între a evolua peste hotare și în campionatul intern. Nu-i mai puțin adevărat că și Lung junior a făcut două partide foarte bune cu West Ham. Nu-i va fi simplu lui Daum să aleagă, numai că această chestiune ține uneori și de feelingul antrenorului"
Bogdan Stelea, 91 selecții România (1988-2005)

"Dacă iei drept reper criteriul experienței, îl alegi pe Pantilimon ca titular. În cazul în care te raportezi la meciurile jucate în ultima vreme, ai înclina către Lung junior. De multe ori însă, antrenorul se hotărăște la ultimul antrenament, când observă cum se comportă jucătorii respectivi. Nea Puiu așa se ghida mai mereu între mine și Stelică. Era cu ochii pe noi la ultimele două antrenamente, să vadă ce tonus avem"
Florin Prunea, 40 selecții România (1990-2001)

"Aș începe acum cu Silviu Lung junior, pentru că se află pe un trend ascendent și a dat multă siguranță echipei, în special în partidele din Europa. Panti nu prea a jucat în ultima vreme, iar a sta rezervă se resimte mai pregnant la un portar decât la un jucător de câmp. Nu mai ești obișnuit cu poarta, nu mai stăpânești foarte bine reperele din teren. Nu ești în priză, cum se spune"
Gheorghe Liliac, 4 selecții România (1987-1990)

A luat parte la un moment istoric în fotbalul românesc, acum lucrează pe TIR în Germania: „Patronii sunt foarte faini! Mai stau un an și mă întorc acasă”

„Traduceri avem?” » Cum se comportă „Hagi” Luțu la cursurile de director sportiv: „E disperat!”


Comentarii (4)
observator_federal
observator_federal  •  02 Septembrie 2016, 19:02

Silviu Lung Junior este nu doar un sportiv valoros dar si un om de calitate. Ireprosabil pe teren si in afara lui. Deci se poate si asa!

steaua1986forever
steaua1986forever  •  02 Septembrie 2016, 11:28

Pantilimon nu are ce cauta in poarta la meciul cu Muntenegru. Oricine stie treaba asta, doar un spalat pe creier ar putea sa folosească un portar care a aparat ultima data in 2013. Cu toate miile de antrenamente în Anglia (cam asta e tot ce face de ani de zile băiatul asta care păcălește fotbalul pe bani buni) nu are cum sa fie in forma mai buna ca Lung. Daca va apara Pantilimon este clar ca mafia frf e in crestere de forma. ...

1446025852379084
Dragos Nastase  •  02 Septembrie 2016, 10:11

Da exact un interviu frumos deci,se poate face o presa sportiva constructiva dar.

Vezi toate comentariile (4)
Comentează