FOTBAL  »  NATIONALA  »  ROMÂNIA - GRECIA 3-1

Singura certitudine » Liderul noului val, Gabriel Torje, a confirmat că merită un loc de titular

Articol de - Publicat joi, 17 noiembrie 2011 00:00 / Actualizat miercuri, 16 noiembrie 2011 21:30

Lucescu jr. şi Piţurcă au folosit în acest an peste 60 de jucători la lot. Dintre cei tineri, nimeni însă nu s-a impus precum a făcut-o fostul dinamovist, chiar şi în partidele în care a intrat din postura de rezervă.


"Mai am mult pînă să fiu om de bază la echipa naţională. Mă bucur că am înscris contra Greciei şi acum trebuie să mă întorc la Udinese, unde vreau să cîştig un loc în primul «11»". La ultimul meci al "naţionalei" din 2011, 3-1 împotriva elenilor, Gabriel Torje a fost cel mai bun "tricolor", cîştigîndu-şi statutul de lider al noului val. E, practic, singurul jucător din generaţia tînără care a confirmat pe deplin în acest an, devenind titular în tricoul României.

Pasă de gol şi un penalty în 30 de minute
Cum a ajuns aici "Piticul"? A fructificat fiecare şansă oferită de antrenori. A marcat cu Cipru în "amicalul" din februarie, 1-1. Apoi, la Piatra Neamţ, cu Luxemburg, a intrat la pauză, cînd pe tabelă era remiză, 1-1, a dinamizat jocul, contribuind la victoria cu 3-1. Recompensa: titular şi 90 de minute pe teren în 3-0 cu Bosnia şi în amicalul de lux cu Brazilia, la Sao Paolo.

În mandatul lui Piţurcă, a reuşit "dubla" victoriei cu Luxemburg din deplasare (2-0) şi un assist pentru Mutu în 2-2 cu Belarus. Chiar şi cînd selecţionerul l-a folosit doar în repriza secundă, Torje a răspuns puternic: la Liege, contra Belgiei, a reuşit în jumătate de oră o pasă de gol la Daniel Niculae şi a scos un penalty, ratat însă de Raţ!

Incomplet pentru Piţi
Cu toate astea, Piţurcă are momente de ezitare în a-l considera deja un punct fix pe banda dreaptă a "naţionalei": "Din motive tehnice. Pentru că un jucător, indiferent cît e de valoros, la acest nivel trebuie să facă ambele faze. Şi cînd îl ai şi pe Mutu şi pe Torje în teren, e foarte greu să cîştigi". Trimitere spre faptul că nici "Briliantul" nu se dedică defensivei, iar pe ambele flancuri s-ar crea astfel spaţii descoperite pentru ofensiva adversă.

Fostul selecţioner Emeric Ienei nu e însă de acord cu vînzoleala propusă de Piţurcă de la o partidă la alta: "Soluţia cea mai bună e să foloseşti constant fotbalişti titulari pe posturile lor şi în jurul acestora să experimentezi. Torje rămîne în banda dreaptă, acolo nu mai modifici. Altfel, nu ajungi niciodată la un nucleu stabil".

Vîrf retras în Serie A
Situaţia lui Torje de la Udinese oferă însă un alibi onest şi pentru alegerea lui Piţurcă de la "naţională", cînd rezervă, cînd titular? În Serie A, fostul dinamovist e folosit ca vîrf retras, într-o postură în care nu poate excela precum în flancul drept. Iar după un început remarcat în Peninsulă, titular în 7 partide şi 3 pase de gol, a intrat într-un con de umbră. N-a prins nici un minut în ultimele două runde din Italia, şi asta după ce în toate partidele anterioare rezistase pe gazon doar 60-70 de minute.


"În acest moment, cu Torje n-ar trebui să se mai pună în discuţie situaţia lui, rezervă sau titular. E un jucător cîştigat pentru «naţională» şi merită să apară constant în garnitura de start"
Emeric Ienei, fost selecţioner

61% e procentajul acţiunilor reuşite de Torje în meciul cu Grecia

5 e numărul şuturilor expediate la poartă de Torje contra elenilor, cele mai multe încercări în tabăra "tricolorilor": la singurul şut pe poartă a şi marcat pentru 1-0

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (12)
tudyyy
tudyyy  •  17 Noiembrie 2011, 14:51

Lui Torje sa-i dea cineva o palma sa-l trezeasca. Fotbalul se joaca in echipa nu de unul singur cum face el si sa mai lase figurile alea de mare jucator, pt ca la Udinese e rezerva iar la nationala a dat un gol si a ratat 10. Nu e nimic de laudat!

flafy
flafy  •  17 Noiembrie 2011, 14:38

Torje este cel mai bun jucator de la echipa Nationala! si cred ca in curand va ajunge o piesa de baza si la Udinese daca va juca extrema dreapta! respcet Torje! esti un dinamovist adevarat!

stancuvlad
stancuvlad  •  17 Noiembrie 2011, 12:43

Cauta pretexte 666...ce vreti? nu a plecat de la Steaua....nu joaca la Steaua....si mai ales...nu e impresariat de fratii albanezo-samsari Becali (cred ca e cel mai scump transfer al unui jucator roman in care ei sa nu isi fi varat coada si asta ii roade tare) Norocul (vorba vine ) lui Torje este ca se diferentiaza mult prea clar de mai toti coechipierii de la nationala si nu are cum sa nu il ia. Daca ar fi existat ceva dubii...oricat de mici...sau diferenta nu era atat de clara....ar fi gasit 666 un pretext...nu vedeti ca la cauta si acum....

Vezi toate comentariile (12)
Comentează