FOTBAL  »  NATIONALA  »  PROFIL

Starul României - Adrian Mutu

Articol de GSP - Publicat miercuri, 28 mai 2008 00:00

 

Adrian Mutu, "decarul" Fiorentinei şi al echipei naţionale, a trecut peste toate obstacolele ieşite în cale de-a lungul carierei şi a devenit cel mai important fotbalist din echipa lui Victor Piţurcă

Şi-a dorit încă de mic să joace fotbal. Era visul lui...ar fi făcut orice să şi-l îndeplinească. A şi fugit de acasă pentru a se face fotbalist. Părinţii săi, Rodica şi Spiridon Mutu, au povestit recent în serialul "Il Fenomeno" că, pe cînd fiul lor avea doar şase ani, a plecat singur pentru a da probe la un club sportiv. După ce l-au căutat disperaţi în tot cartierul, au aflat că Adrian s-a dus împreună cu băiatul unei vecine pentru a se înscrie la clubul "Aripi Piteşti". Mutu a fost iniţial ales din 300 de copii prezenţi la preselecţie, dar, după ce şi-a convins părinţii că acesta este drumul pe care trebuie să-l urmeze, a suferit o primă dezamăgire. Din cauza vîrstei prea fragede a fost respins.

Pînă la următorul contact cu fotbalul aveau să mai treacă ceva ani. La finalul clasei a opta, Adrian a purtat o discuţie cu părinţii săi, încercînd să-i facă să înţeleagă iubirea sa pentru acest sport. Aceştia au fost de acord ca fiul lor să participe la competiţii între juniori, cu o singură condiţie însă: aceea de a-şi continua studiile.

Minge din banii bunicului
Un alt episod amuzant este povestit de Spiridon Mutu, tatăl jucătorului: "Eu îi cumpăram mingi încă de pe vremea cînd era foarte mic. Dar erau mingi ieftine, de plastic. Prima minge cu adevărat bună şi-a cumpărat-o singur. Era o minge de piele în valoare de 400 de lei. Mă trezesc într-o zi că Adi vine acasă cu o minge veritabilă, mi-am dat seama că ceva nu e în regulă şi l-am întrebat de unde a avut atîţia bani. M-a minţit că îi are de la bunicul lui, drept pentru care l-am sunat pe socrul meu şi l-am întrebat dacă este adevărat. Omul a numărat banii, a văzut că lipsesc şi mi-a spus. I-am tras lui Adi o papară să ţină minte să nu mai pună mîna niciodată pe ceva ce nu-i aparţine, dar am sfîrşit prin a mă juca şi eu cu mingea aceea."

Adrian a fost promovat la echipa mare a lui FC Argeş la doar 17 ani, cel care a avut încredere în talentul său fiind antrenorul Silviu Dumitrescu. Şi nu a durat mult pînă şi-a făcut loc în primul "11".
Una din secvenţele rămase în amintirea suporterilor piteşteni a fost aceea cînd Mutu, la doar 18 ani, a îndrăznit să-l sfideze chiar pe regretatul Nicolae Dobrin. La un meci cu Steaua, "Gîscanul" a dorit să-l schimbe pe tînărul jucător, însă acesta a uimit întreaga asistenţă refuzînd să părăsească terenul! Starul în devenire a dorit să rămînă pe gazon şi nici măcar marele Dobrin nu s-a putut opune voinţei sale.

A ales Dinamo
La doar 19 ani, Adrian Mutu s-a transferat la Dinamo. Deşi era dorit cu insistenţă de rivala Steaua, "Briliantul" a fost direcţionat de acţionarul "cîinilor", Gigi Neţoiu, către Ştefan cel Mare, pentru suma de 600.000 de dolari. După un început de sezon dezamăgitor, Adi a mers la impresarul său, Ioan Becali, care, pentru a-l impulsiona, i-a promis cîte 1.000 de dolari pentru fiecare gol înscris. Noua motivaţie şi-a făcut efectul, iar atacantul a reuşit o performanţă incredibilă, 18 goluri în 18 etape, îndatorîndu-l astfel pe Ioan Becali! În plus, forma bună a atras atenţia mai multor cluburi din străinătate, care şi-au exprimat interesul pentru vîrful dinamovist.

Pasul spre Serie A
Nu a durat mult şi în 1999, după un tur de campionat la Dinamo, Mutu a făcut pasul mare spre campionatul italian. Internazionale a plătit 1,2 milioane de dolari pentru tînăra speranţă a fotbalului românesc. Cu o concurenţă acerbă în atac, unde se mai găseau Ronaldo şi Vieri, Adrian nu s-a putut impune. În cele 10 meciuri jucate, nu a reuşit să înscrie nici măcar un gol. Inter îşi dă seama că ţinîndu-l pe banca de rezerve, nu are cum să crească, astfel că decide să-l împrumute pe român la Hellas Verona.

Aici se căleşte în jocul din Italia şi reuşeşte jocuri foarte bune. În 2000 vine şi prima selecţie la echipa naţională, sub comanda lui Emeric Ienei, într-un meci contra Greciei, pierdut de România cu 2-0. Deja la al doilea joc în tricoul "naţionalei" reuşeşte şi primul gol, cu Cipru (2-0). La finalul sezonului în care a punctat de 4 ori pentru Verona, Mutu participă cu prima reprezentativă la Campionatul European, unde nu reuşeşte să se facă remarcat printre mult mai celebrii Hagi, Popescu şi Petrescu. După turneul final, pe 27 august, Adrian se căsătoreşte cu vedeta tv Alexandra Dinu, avîndu-l naş chiar pe Gheorghe Hagi. Din această căsnicie avea să se nască fiul său, Mario.

Moment de slăbiciune
După un al doilea sezon foarte bun la Verona, în care a marcat 12 goluri, Mutu ajunge elevul lui Prandelli la Parma, echipă la care are o ascensiune incredibilă. 18 goluri într-un sezon şi, alături de un alt jucător trecut pe la Inter, Adriano (23 de goluri), formează un cuplu irezistibil de atacanţi. După numai un sezon, Mutu este transferat la Chelsea, preluată de miliardarul rus Abramovici, care a achitat 23 de milioane de euro, cea mai mare sumă din istorie plătită pentru un fotbalist român! Cu un început perfect, 4 goluri în 3 meciuri, Mutu a devenit idolul tribunelor de pe Stamford Bridge. Salariul mare de care beneficiază, 3 milioane de euro, îl face pe Adrian să piardă măsura banului, cumpărîndu-şi un yacht, maşini sport şi un telefon de 22.000 de euro, pierdut ulterior!

După numai un sezon, din preferatul lui Ranieri a devenit nefolositor în viziunea lui Mourinho, noul antrenor al londonezilor. Pentru că prindea echipa tot mai rar, Adrian s-a refugiat în alte activităţi. În septembrie 2004, vestea că românul a fost depistat pozitiv la un test antidoping a venit ca un şoc. Chelsea îl concediază, iar federaţia engleză îl suspendă pe o perioadă de şapte luni. La doar 25 de ani, cariera lui Mutu intrase într-un moment de cumpănă. La scurt timp, Adi renunţă la colaborarea cu fraţii Becali, impresarii săi la acea vreme.
Revenirea în Italia

Juventus a fost echipa care a crezut în Mutu şi i-a acordat a doua şansă după scandalul în care fusese implicat. Revenit pe 18 mai 2005, după suspendarea de şapte luni, a evoluat doar în ultima partidă, în care a sărbătorit cucerirea unui nou titlu de campioană. Cel de-al doilea sezon la Torino l-a găsit pe Adrian schimbat total. "Fotbalul şi familia sînt totul pentru mine!" erau cuvintele "Briliantului", prin care anunţa lumea că îşi va spăla toate păcatele din trecut. Cu 7 reuşite în 32 de jocuri, românul a contribuit la cucerirea unui nou "scudetto", care avea să fie retras de federaţia italiană în urma scandalului Calciopoli.

Retrogradată la masa verde, Juventus renunţă poate prea uşor la serviciile lui Mutu, pe care îl cedează Fiorentinei, pentru suma de 7,5 milioane de euro. La Florenţa, Adrian se reîntîlneşte cu Cesare Prandelli, care l-a pregătit şi la Parma, antrenorul alături de care "tricolorul" a avut cele mai mari performanţe. Parcă predestinat, Mutu face pereche în atac cu Luca Toni, jucător la fel de valoros ca Adriano şi, alături de care, a format cel mai de temut cuplu din Serie A. Mutu cu 15 goluri şi Toni cu 17 au adus Fiorentina pînă pe poziţia a 6-a, în ciuda celor 19 puncte scăzute după scandalul Calciopoli. Întreaga Peninsulă jubila: Mutu revenise la forma ce l-a consacrat, devenind cel mai bun jucător din prima divizie italiană, conform notelor primite de la cel mai prestigios cotidian sportiv din Italia, "Gazzetta dello Sport".

De bază la "naţională"
Cu Mutu pe teren, echipa naţională a obţinut calificarea la Campionatul European din Austria şi Elveţia, după opt ani de absenţă de la turneele finale. Ultimul, la care a fost prezent şi Adi, a fost Euro 2000, găzduit de Belgia şi Olanda. "Briliantul" a fost unul din jucătorii determinanţi în preliminariile trecute, înscriind şase goluri şi oferind coechipierilor alte două pase decisive. La 29 de ani, românul are 58 de selecţii la prima reprezentativă, pentru care a marcat şi de 27 de ori, ocupînd locul al treilea în clasamentul celor mai buni marcatori ai "naţionalei", unde lider este Hagi (35 de reuşite).

Ca şi Gică cu Brescia înaintea Mondialului găzduit de SUA în 1994, şi Mutu are un sezon excepţional cu Fiorentina. Este golgeterul echipei atît în Serie A, cu 17 reuşite, cît şi în Cupa UEFA, unde a înscris de 6 ori, stabilind un nou record de goluri într-un sezon european la clubul din Florenţa. Viaţa lui Adrian Mutu pare să se fi schimbat total de cînd este căsătorit cu portoricana Consuelo Dominguez, împreună cu care are o fetiţă, Adriana, iar alta va veni pe lume în curînd.

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (18)
 •  17 Iunie 2008, 17:14

consuelooooooo e dominicana tampitilor nu portoricana, dar la cat de frumoasa e mai conteaza ce nationalitate are?bv mutu 2 goluri sa dai cu olanda si apoi mai vedem noi cu spania ;)

 •  17 Iunie 2008, 09:04

sper k Mutu si compania sa ne faca sa iesim azi in strada...Sa nu ne dezamagiti baieti...HAI RAMANIA

 •  15 Iunie 2008, 17:15

hai Romania! putem baieti

Vezi toate comentariile (18)
Comentează