GSP.RO  »  GSP SPECIAL  »  CONFLICT

DOCUMENT Rusul care a reprezentat România la biatlon șochează: „M-au forțat să concurez cu 38,5 grade febră și să împart camera cu un coleg simptomatic” » Antrenorii contraatacă: „Ai fost prea slab!”

Anatoli Oskin / foto: Imago
Anatoli Oskin / foto: Imago

Articol de , - Publicat marti, 08 februarie 2022 14:00 / Actualizat marti, 08 februarie 2022 14:08

Biatlonistul Anatoli Oskin, 32 ani, naturalizat român în 2020, acuză metodele de antrenament din țara noastră și face o serie de acuzații grave, vizați fiind mai ales antrenorii Gheorghe Gîrniță și Gheorghe Vasile. Gîrniță a răspuns deja: „Sunt minciuni!”.

Din îndepărtata peninsulă Kamceatka, biatlonistul Anatoli Oskin confirmă autenticitatea scrisorii trimise către FR Schi Biatlon. Într-un răspuns pentru GSP, antrenorul Gheorghe Gîrniță neagă faptele și spune că „e o scrisoare mincinoasă”.

În urmă cu 4 ani era diagnosticat cu cancer de sânge și abia se putea mișca. Acum, e aur la Beijing pentru Canada! » Povestea extraordinară a lui Max Parrot
Snowboarding
În urmă cu 4 ani era diagnosticat cu cancer de sânge și abia se putea mișca. Acum, e aur la Beijing pentru Canada! » Povestea extraordinară a lui Max Parrot

Biatlonistul Anatoli Oskin vs. antrenorul Gheorghe Gîrniță: „Metode de anii ‘70-‘80” / „Ai fost prea slab”

Un biatlonist care a reprezentat România se plânge, într-o scrisoare trimisă către FR Schi, că metodele de antrenament din țara noastră sunt din anii ‘70-’80, că a fost pus în cameră cu un coleg care avea simptome specifice coronavirusului, că a concurat cu febră - 38,5 grade Celsius - și apoi a fost îndepărtat din lotul național fără explicații.

GSP.ro a confirmat autenticitatea scrisorii chiar cu Oskin, care a părăsit România și, în prezent, a revenit în Kamceatka natală, peninsulă aflată la peste 8.000 de kilometri de țara noastră.

Anul trecut, înainte să plece, Oskin a trimis o scrisoare-manifest către FR Schi, în care a expus principalele probleme de care s-a lovit în România.

Rusul care a reprezentat România la biatlon șochează: „M-au forțat să concurez cu 38,5 grade febră și să împart camera cu un coleg simptomatic” » Antrenorii contraatacă: „Ai fost prea slab!”
Anatoli Oskin / foto: Instagram

Scrisoarea va fi publicată integral de Gazeta Sporturilor la finele acestui articol.

Ce reproșează Oskin?

În principal, Oskin se plânge de metodele de antrenament învechite, de faptul că a fost obligat să stea în cameră cu un coleg ce avea simptome de COVID și că a concurat la rându-i cu febră de 38,5 grade.

„În Suedia am fost obligat cu ultimatum să fac o cursă de selecție cu temperatură de 38,5, este uimitor că am reușit să mă calific”, afirmă Anatoli în scrisoare.

Apoi, spune tot el, în ciuda unor rezultate pe care le considera mulțumitoare, obținute în condiții de boală, a fost lăsat pe dinafara lotului României.

La tabăra de pregătire de la Ramsau, în Austria, m-au pus într-o cameră cu o persoană cu febră mare, în ciuda cererilor și protestelor mele, ca urmare m-am îmbolnăvit și eu de COVID-19
Anatoli Oskin în scrisoare

„Antrenamente de secolul trecut”

Cât despre pregătire, el spune că, înainte de momentul naturalizării, i-a fost promis un antrenor personal și un program de pregătire dedicat lui. Ceea ce nu s-a întâmplat, spune Oskin, în România.

„Antrenamentul pe plan comun e puțin probabil să contribuie la o creștere semnificativă a rezultatelor sportive pe care le așteptam, deoarece metoda de antrenament în echipă este la nivelul anilor ‘70-‘80 ai secolului trecut”, se plânge Oskin în document.

În final, el cere explicații de la FR Schi biatlon pentru care a fost lăsat pe dinafara lotului.

„Am dormit în același pat cu un coleg simptomatic”

GSP.ro l-a contactat pe Oskin și l-a rugat să detalieze evenimentele descrise în scrisoarea adresată Federației. Acesta a răspuns prompt și a adus informații suplimentare.

„La primul cantonament de toamnă din Austria, m-am cazat într-o cameră goală, cum făcuseră toți băieții. Dar antrenorul, Gheorghe Vasile, a venit și mi-a spus: «Pleacă de aici, mai e o cameră pentru tine». M-au pus într-o cameră fără ușă, care avea doar o perdea. Și asta n-a fost tot, am împărțit camera cu un coleg ce avea o temperatură de 38 de grade și care avea toate simptomele evidente ale unei boli virale”, începe Oskin.

El spune că încăperea avea „5 metri pătrați” și un pat mare, pe care l-ar fi împărțit. „Nu pot spune că am dormit îmbrățișați, dar contactul s-a făcut, așa cum s-a dovedit mai târziu. Cerința mea de a fi mutat nu a avut finalitate, deși au existat discuții. Impresia a fost că antrenorilor nu le pasă deloc de sănătatea sportivilor”, adaugă sportivul din Rusia.

„Au evitat testarea ca să nu bage lotul în carantină”

După Austria, Oskin spune că a ajuns în Suedia, la Idre, unde „m-am îmbolnăvit de febră mare și dureri de cap, stare generală proastă și pierderea mirosului, simptome de COVID-19”.

Oskin spune că i-a cerut antrenorului Gheorghe Gîrniță o pauză, dar a primit răspunsul „nu, ia paracetamol și du-te la antrenament”.

Rusul adaugă că s-a antrenat așa câteva zile, până când doctorul clubului Steaua, unde era legitimat, i-a prescris un antibiotic. „Cu toate acestea, după câteva zile, când am cerut să mă ducă la spital, răspunsul a fost nu, din două motive. Unu, spitalul era la 170 de kilometri și e departe. Al doilea, dacă am COVID, toată echipa va fi pusă în carantină”.

Oskin atrage atenția că, în Suedia, nimeni nu și-a făcut vreun test COVID, nefiind obligatoriu. Testele s-au făcut în Finlanda, când „patru persoane, inclusiv eu, am ieșit pozitivi. Am fost puși în carantină timp de 7 zile”.

„Am fost pus să particip, altfel mă trimiteau în Rusia”

Ultima acuză a lui Oskin e legată de etapa cupei mondiale din Germania, la care antrenorul l-a pus să concureze imediat după ieșirea din izolare.

„Am rămas uimit. După două săptămâni de boală, o săptămână în carantină și doar câteva antrenamente, am fost pus să particip. Mi s-a spus clar: nu concurezi, mergi acasă, în Rusia”.

„A fost dorința lui” » Replica antrenorilor de la FR Schi Biatlon

Gheorghe Gîrniță, singurul român medaliat la o competiție internațională la biatlon, argint în 1974 la Minsk, i-a răspuns lui Oskin prin intermediul Gazetei Sporturilor.

Acesta menționează că a fost strict dorința rusului să participe, iar scrisoarea este una „mincinoasă”.

„Nu l-am obligat să participe! Trebuia sa participe pentru a se califica, a fost dorința lui. Din cauza pandemiei, cupa IBU nu s-a mai ținut, iar altfel nu putea să obțină calificarea. În Finlanda nu l-am înscris, pentru că a stat 10 zile în carantină, nu a făcut antrenamente, era normal să nu-l înscriem. I-am dat șansa să se califice în Austria după o săptămână, la fel ca toți sportivii, altfel nu putea să mai ia startul pentru echipa națională”, a spus Gîrniță.

Gîrniță afirmă că este „o scrisoare mincinoasă!”. „Cu metodele astea pe care le critică el am calificat echipa acum 4 ani la Jocurile Olimpice. Vrea să se scuze pentru incapacitatea lui de a face antrenamente. El a crezut că dacă vine în România e cel mai tare, apoi s-a lovit de echipa României care era prea bună pentru el și n-a reușit să se califice. A fost mai slab decât m-am așteptat, de-asta nu a mai fost chemat la lot! Am sportivi în țară mai buni decât el. Ce să fac? I s-au oferit toate condițiile, la fel cum au beneficiat de condiții și ceilalți sportivi”, continuă antrenorul.

N-a fost pus în cameră cu niciun sportiv în Austria, niciun sportiv nu a fost bolnav de COVID, el a fost testat și a ieșit negativ, de asemenea. Altfel, nu plecam în Finlanda, unde am găsit 4 pozitivi asimptomatici, între care și eu. După o săptămână de carantină, am ieșit toți negativ. Am luat doar vitamina C, că doar pe-aia o aveam
Gheorghe Gîrniță, antrenor biatlon

„Oskin vrea să se scuze de incapacitatea lui de a se antrena, nu a făcut două antrenamente legate împreună cu echipa. La 33 de ani era prea departe de forma pe care trebuia să o aibă! În plus, l-au interesat mai mult afacerile, să-și cumpere schiuri, să le trimită în Rusia”, a conchis Gîrniță.

Rusul care a reprezentat România la biatlon șochează: „M-au forțat să concurez cu 38,5 grade febră și să împart camera cu un coleg simptomatic” » Antrenorii contraatacă: „Ai fost prea slab!”
Gheorghe Gîrniță / foto: Adevărul

Gheorghe Vasile, celălalt antrenor menționat de Oskin, n-a putut fi contactat. În prezent, el se află la Beijing, unde se desfășoară Jocurile Olimpice de iarnă.

Scrisoarea integrală trimisă de Anatoli Oskin către FR Schi:

Rusul care a reprezentat România la biatlon șochează: „M-au forțat să concurez cu 38,5 grade febră și să împart camera cu un coleg simptomatic” » Antrenorii contraatacă: „Ai fost prea slab!”

Citește și:

3 români au concurat astăzi la Jocurile Olimpice » Rezultatele obținute

„Sincer, ce căutăm noi aici?” » Pârtie de schi în combinatul siderurgic: imaginile de la Beijing care au făcut înconjurul internetului

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (17)
ionu76
ionu76  •  09 Februarie 2022, 22:48
Postat de steaua.libera pe 08 Februarie 2022, 15:14

Tind să-l cred pe rus, scuze, mai ales văzând poza cu antrenorul, un veritabil Moș Tăgârță expirat.

Atât te duce capul sa jignești și sa crezi un neica nimeni care nu a făcut fata concurenței din lot, un anonim are mai multa credibilitate decât singurul vicecampion mondial roman al tuturor timpurilor. Asa suntem noi romanii ne distrugem valorile pentru anumiți străini anonimi.

ionu76
ionu76  •  09 Februarie 2022, 22:41
Postat de opinca_de_aur pe 08 Februarie 2022, 15:38

Pe bune? O poza te face sa judeci un om? Ia cauta pe net o poza cu preparatorul fizic al lui Max Parrot, ala care a luat aur ieri, dupa ce a avut leucemie acum doi ani! Ti-a dat prin ca ca ar fi timpul sa accelerezi un pic ritmul si sa treci si tu in secolul asta? Cateodata parca nu sunteti iesiti din Evul Mediu, la naiba!

Dacă aduci asemenea jigniri ar trebui sa pui și tu o poza de profi, probabil un *** burtos și frustrat îl numește mos tagarta , sa te mai naști de 10000 de ori și nu o sa ajungi la valoarea domului Girnita VICECAMPIONMONDIAL

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

ionu76
ionu76  •  09 Februarie 2022, 22:34
Postat de mugurcristian pe 08 Februarie 2022, 15:02

Cam are fata de pungaș nea Girnita. Este același care nu a lăsat-o pe Ania Caill sa participe la JO. El spune ca deține dreptatea absoluta, numai sportivii sunt de vina, el este pâinea lui Dumnezeu. Am urmărit la JO cursele de schi fond, locul 78 din 90 de participanți!!! Și cred ca vor mai urma asemenea performante. Eu dau dreptate sportivilor, prin prisma rezultatelor obținute de sportivii antrenați de nea Girnita. Cat de tantalau sa fii sa nu îți dai seama ca numai cu metode superinvechite poți obține rezultate asemănătoare cu Mongolia.

Mugurele ești pe nicăieri, dacă nu ai habar nu te mai avanta ca îndoi tastatura, sunt două ramurii diferite, domnul Girnita face selecția la biatlon, la schi alpin selecția o face antrenorul de la schi alpin. .

Vezi toate comentariile (17)
Comentează