GSP.RO  »  GSP SPECIAL  »  ESEU DESPRE DOPAJUL ÎN SPORTUL ROMÂNESC

Halterele, cel mai viciat sport? + O nouă modă: dopingul în echipă, exemplul Corona Brașov

Articol de - Publicat marti, 20 aprilie 2021 12:45 / Actualizat marti, 20 aprilie 2021 20:24

Cristian Geambașu, unul dintre cei mai respectați jurnaliști din presa din România, cu peste 30 de ani de carieră, publică, astăzi, în Gazeta Sporturilor o cercetare consistentă pe un subiect extrem de sensibil: dopajul în sportul românesc.

Toate episoadele acestei cercetări pot fi găsite AICI

În episodul de mai jos, puteţi citi despre dopajul în haltere + „moda” din handbal: dopajul în echipă

Halterele, cel mai viciat sport? + O nouă modă: dopingul în echipă, exemplul Corona Brașov

HALTERE. O posibilă adaptare a zicalei atunci când subiectul este ramura cu cele mai multe cazuri de dopaj și suspendări din sportul românesc.

Federația Română de Haltere este condusă de 20 de ani de multiplul campion olimpic și mondial Nicu Vlad. Tot de 20 de ani, halterele au devenit teatrul celor mai mari scandaluri de dopaj. Este o coincidență? În loc de răspuns, o amintire rememorată de Cristian Țopescu. Cu ani în urmă, Nicu Vlad i se confesa regretatului comentator, mărturisindu-i senin cum se dopa.

Halterele, cel mai viciat sport? + O nouă modă: dopingul în echipă, exemplul Corona Brașov
Nicu Vlad și o parte din trofeele cucerite în anii '80 (foto: arhiva GSP)

La fel de senin, Țopescu evoca episodul într-un interviu acordat Gazetei. În ziua publicării articolului, Vlad îl obliga pe omul de televiziune la o retractare jenantă. Să lăsăm totuși faptele să vorbească, acestea nu pot fi amenințate de niciun președinte cu zeci de medalii în cârcă.

O federație suspendată, nu doar niște sportivi!

Federația Română de Haltere era înștiințată la începutul lui 2021 că a fost suspendată timp de un an după ce s-au raportat patru cazuri de dopaj în ultimele 12 luni. Florin Croitoru, Răzvan Martin, Roxana Cocoș și Gabriel Sâncrăian erau cei patru sportivi români găsiți dopați. Știrea venea cam în același timp în care Nicu Vlad se realegea ca președinte. Să-i strice omului cheful de reformă!

Halterele, cel mai viciat sport? + O nouă modă: dopingul în echipă, exemplul Corona Brașov
Roxana Cocoș (foto: Raed Krishan/GSP)

Federația Internațională de Haltere (IWF) puncta pe site-ul oficial că România este suspendată după încălcările repetate ale regulilor antidoping (ADRV).

Agenția Internațională de Testare (ITA) a anunțat că a încheiat procesul de verificare a halterofililor Gabriel Sâncrăian și Răzvan Martin. Sâncrăian obținuse medalia de bronz la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro la categoria 85 de kilograme, dar în urma reanalizării probelor de urină, a fost descoperit pozitiv cu testosteron exogen, o substanță interzisă de pe lista WADA. Ca urmare, medalia i-a fost retrasă, iar sportivul a primit o suspendare de 8 ani.

Același lucru s-a întâmplat și în cazul lui Răzvan Martin, medaliatul cu bronz la Jocurile Olimpice de la Londra 2012. Și lui i-a fost retrasă medalia după ce s-a descoperit că a folosit steroizi anabolizanți.

Premiul? Niciun halterofil român la Tokyo

În aceste condiții, România nu va mai putea trimite niciun halterofil la Jocurile Olimpice de la Tokyo, din acest an. Inițial, înaintea suspendării, România ar fi putut trimite doi halterofili, unul la masculin și unul la feminin. Campioana mondială din 2017 la categoria 64 de kilograme, Loredana Toma, era una dintre puținele noastre speranțe la o medalie la Tokyo. Vis interzis!

Trei medalii pierdute

În urma reanalizării probelor de la Jocurile Olimpice, în ultimii ani România a pierdut trei medalii olimpice. Este vorba de bronzul lui Răzvan Martin de la Jocurile Olimpice de la Londra 2012, de bronzul lui Gabriel Sâncrăian, de la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro 2016, dar și de argintul Roxanei Cocoș, tot de la Londra 2012. Cocoș a fost suspendată pentru că a folosit steroizi anabolizanți. 

Corona, virusul de la Brașov

17 jucătoare de la echipa de handbal Corona Brașov au recurs la o metodă interzisă de prevederile Agenției Naționale Anti-Doping, terapie cu laser intravenos.

Halterele, cel mai viciat sport? + O nouă modă: dopingul în echipă, exemplul Corona Brașov
În ianuarie 2021, Bazaliu a semnat cu Podravka Koprivnica

Pe 18 noiembrie 2019, cu mai puțin de două săptămâni înainte de Campionatul Mondial din Japonia, în handbalul feminin românesc exploda bomba: patru jucătoare de la Corona Brașov recurseseră la o metodă interzisă în regulamentul WADA (Agenția Mondială Antidoping), și anume terapie cu laser intravenos! Era doar prima știre.

Ulterior, s-a constatat că toate jucătoarele echipei brașovene fuseseră pe la o clinică medicală, apelând la o procedură care le ajuta să treacă mai repede peste oboseala acumulată la meciuri sau la antrenamente. Corona Brașov era în acel moment pe locul 2 în prima ligă din România, bătuse CSM București și avea aspirații la titlu! Întâmplător sau nu, era cel mai bun început de sezon din ultimii ani pentru clubul ardelean.

Cum să te dai în fapt

Cum s-a descoperit faptul că handbalistele au recurs la acea metodă interzisă? Bianca Bazaliu, Daria Bucur și Cristina Laslo, trei dintre componentele echipei, handbaliste care se aflau și în lotul României pentru Mondialul japonez, au postat poze din timpul terapiei, pe rețelele de socializare! Poze cu acul în vene.

Halterele, cel mai viciat sport? + O nouă modă: dopingul în echipă, exemplul Corona Brașov
Laslo a ajuns între timp la Minaur Baia Mare

WADA a intrat în posesia lor și de aici s-a pornit tăvălugul. Agenția Națională Anti-Doping a intrat pe fir. Cazul Corona a devenit cel mai cunoscut caz de dopaj în masă din sportul românesc. ANAD a realizat chiar un film documentar pe baza mărturiilor și declarațiilor date de către persoanele implicate. Jucătoarele au recunoscut faptele, susținând că nu au știut că încalcă regulamentul WADA.

O treime. Nu chiar sfântă

S-a lăsat cu suspendări drastice. Medicul echipei, Marius Capră, a fost găsit principalul responsabil și a primit 4 ani de suspendare, iar președintele clubului de sub Tâmpa, Liviu Dragomir, doi ani și jumătate. Handbalistele de la Corona au fost împărțite în trei categorii, în funcție de momentul în care și-au recunoscut faptele și cât de repede au ajuns la sediul ANAD. Au fost pedepse de la un an și trei luni până la un an și opt luni de suspendare. În total, 17 handbaliste au recurs la metoda de terapie cu laser intravenos.

Ulterior, la cererea președintelui ANAD, Cristi Balaj, considerându-se că fetele au colaborat și au ajutat Agenția să descopere adevărul, pedepsele au fost reduse cu până la o treime. 

Clubul Corona Brașov a fost retrogradat din prima ligă. A fost exclus și din cupele europene, acolo unde se calificase în premieră în grupele Cupei EHF, a doua competiție europeană ca valoare. 

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează