GSP SPECIAL  »  ANCHETELE GAZETEI  »  GALA BUTE

Procesul "Gala Bute" » Un nou termen pentru Udrea. S-a rămas în pronunțare pentru cei 4 care și-au recunoscut fapta

foto: Alex Nicodim (GSP) +4   FOTO
foto: Alex Nicodim (GSP)

Articol de - Publicat vineri, 16 octombrie 2015 08:55

S-a stabilit un nou termen, 11 noiembrie, pentru procesul Elenei Udrea. În schimb, pentru procedura simplificată în care intră cei 4 care și-au recunoscut fapta, s-a rămas în pronunțare.

UPDATE 16:40
UPDATE 15:30

Au vorbit și ceilalți inculpați, acum vorbesc avocații.

Gheorghe Nastasia, fostul Secretar General din Ministerul Dezvoltării, a făcut cîteva declarații incendiare la primul termen al procesului dosarului Gala Bute.

După declarațiile lui Nastasia, s-a revenit  la declarația despre așa-zisa sponsorizare, iar Nastasia a declarat: "Urma Gala Bute și căutam sponsori"
* intervine avocatul lui Obreja: "Doamna judecător, nu s-a consemnat  cine a sunat la Gărdean"
Judecătoarea: "Ba da, s-a consemnat"
Udrea: "NU SE POATE AȘA CEVA!"
Obreja: "VĂ ROG, SĂ SE CONSEMNEZE!"

UPDATE 12:50

Nastasia s-a bîlbîit în timp ce dădea declarații în fața judecătoarei.

Nastasia a vorbit despre presupuse sponsorizări intermediate de Gărdean: "Dna Udrea mi-a dat impresia că Gărdean știe despre ce e vorba și mi-a zis că a acceptat sponsorizarea. N-am mai discutat nimic altceva. Discuția despre procentul  de 10% a avut loc ulterior. Au fost mai multe discuțiii".

Judecătoarea: Ce sponsorizare? Că ne învîrtim în jurul cozii!

Nastasia nu spune concret despre ce sponsorizare e vorba.

Judecătoarea: Ce e cu acel comision?

Nastasia: O mită! În una din discuțiile din 2010 cu Udrea, s-a vorbit despre un comision de 10%, un procent din încasările pe care le obținea Gărdean din contractele teritoriale finanțate de minister. ACEST COMISION FIIND ÎN REALITATE O MITĂ. NU O SPONSORIZARE!

Ministrul mi-a spus că o să vină Gărdean și o să aducă această sumă. Nu cunosc ca finanțarea unităților administrativ-teritoriale să depindă de acest comision. Am discutat cu Gărdean în septembrie 2011 la minister și mi-a cerut să îi prezint o situație cu sumele prezentate de minister la lucrările executate de SC Termogaz. I-am zis că suma va plăti ministerul către UAT-uri (Unități Administrative Teritoriale) și apoi către SC Termogaz. I-am spus că urmează să fie efectuate plățile. Mi-a dat de înțeles că știe ce trebuie să facă, așa că nu i-am pomenit de procent.

Pe 6 octombrie, Gărdean a venit cu o geantă de 900.000 de euro în sediul ministerului la mine. Fără să mă sune în prealabil. Mi-a spus ce se afla în geantă, eu n-am deschis-o. Mi-a spus că diferența e un contract pe care l-a făcut cu Rudel Obreja pe 3 milioane RON. Nu mi-a spus ce fel de contract are cu Obreja.

Probabil că Gărdean a socotit 10% din valoarea sumelor plătite de minister cînd a afirmat că pentru diferență va încheia acel contract cu societatea lui Obreja. Geanta nu a stat mult la mine. Doar 10-15 minute a stat Gărdean. Apoi, în aceeași zi, am trimis geanta d-nei Udrea. I-am dus-o în caPbinet. ersonal. Era singură, nu mi-aduc aminte exact după cît timp. Era o secretară la intrarea în birou, dar nu mai știu cum o chema. I-am lăsat geanta, am zis că e de la Gărdean, i-am zis ce conține, i-am spus și despre contractul de 3 milioane RON dintre Gărdean și Obreja. Geanta am pus-o pe un fotoliu și am plecat. Udrea nu mi-a spus NIMIC.

În legătură cu punga de 200.000 euro, m-a sunat Lungu, mi-a zis că în ea sînt niște bani de la Gărdean. A doua zi l-am sunat și i-am dus înapoi banii pentru că nimeni nu știa de ei. Inițial, credeam că e o înțelegere. Asta a fost în decursul lui 2011. CREDEAM CĂ E O ÎNȚELEGERE ÎNTRE GĂRDEAN ȘI UDREA. N-am umblat la bani.

N-am discutat cu Udrea despre acești bani din punga de la Lungu. Nu-mi aduc aminte dacă în septembrie 2011 am avut o discuție cu Gărdean prin care să solicit ca banii să îmi fie remiși direct. La minister nu aveam atribuții de acest gen, ca aprobarea plăților pentru UAT. Aveam delegare de a semnat acte normative doar cînd lipsea ministrul din țară. În timp ce Nastasia vorbește, Udrea își țuguie buzele, se ridică și bea din cafea.

Plățile care urmau făcute erau aprobate de către ministru".

UPDATE 12:33

Se reia ședința. Udrea stă între avocat și Tudor Breazu. Urmează să vorbească Gheorghe Nastasia.

"Recunosc în totalitate faptele și vreau să fiu judecat în procedura simplificată. Îmi mențin declarațiile. M-am întîlnit cu Gărdean și d-na Udrea pe 7 februarie la pensiunea mea din Bușteni. Discuția a fost scurtă pentru că era o petrecere. Dl. Gărdean a venit cu dl. Lungu, deci n-am făcut eu invitația.
N-a mai asistat nimeni la discuție în afară de noi 3. Elena Udrea i-a spus lui Gărdean că trebuie să facă niște sponsorizări fără a da alte detalii. Era ziua mea de naștere" Gheorghe Nastasia

UPDATE 12:20

Elena Udrea e foarte agitată. La ședință a stat permanent cu mîinile încrucișate, iar în pauză li s-a plîns jurnaliștilor de felul în care se desfășoară lucrurile: "Nu se poate așa ceva! Nu vedeți că trebuie să spună ceva avocatul de 3-4 ori ca să se consemneze complet? Bine că e presa aici și se înregistrează audio".

UPDATE 12:06

Rudel Obreja, rîzînd către presă: "Nu mă mai pozați că aveți destule cu mine".

Elena Udrea spune că va da declarații după ședință.

UPDATE 12:03

S-a luat o pauză de 20 de minute.

UPDATE 12:00

"În 2009, cînd am mers la Udrea și i-am zis că Gărdean, prietenul meu, nu și-a luat banii, ministrul a spus: «Lasă-mă! Ăsta e omul lui Tăriceanu!»
În acel moment eram prieten cu Gărdean de 10 ani, iar cu Udrea aveam o relație instituțională" Ștefan Lungu

Fostul consilier personal al Elenei Udrea, Ștefan Lungu, a mai adăugat: "Pe 7 februarie 2011, Gărdean era un important actor în industria turismului și de aceea a fost invitat la petrecerea de la Bușteni"
update 11:20

Elena Udrea a postat pe contul său de facebook un mesaj referitor la procesul de astăzi. Aceasta anunță că: "Fiți siguri că mă voi apăra cu toate armele, nu pentru că mă consider în general un politician fără greșeli ci, pentru că acest dosar este proba justiției de tip nou, în care delațiunea este suficientă în inculparea și arestarea unui om." Mesajul integral mai jos

 

De astazi dosarul in care am fost 72 de zile arestata este public. Numit incorect si pe nedrept Gala Bute, ( fata de...

Posted by Elena Udrea on 16 Octombrie 2015
update 10:40

Fostul consilier personal al Elenei Udrea, Ștefan Lungu, fostul secretar general al Ministerului Dezvoltării, Gheorghe Nastasia, și fosta șefă a Companiei Naționale de Investiții, Ana Maria Topoliceanu, precum și Marius Dragoş Botoroagă, și-au recunoscut vina în fața instanței, informează televiziunea Digi24.

Ion Ariton, Rudel Obreja, Tudor Breazu și Elena Udrea și-au menținut declarațiile conform cărora ar fi nevinovați.

În dosar sînt 8 inculpați: Elena Udrea, Ion Ariton, Rudel Obreja, Tudor Breazu, Ștefan Lungu, Gheorghe Nastasia, Ana Maria Topoliceanu și Marius Botoroagă.

Știrea inițială: azi a început procesul

Înalta Curte de Casație și Justiție a programat pentru vineri, 16 octombrie 2015, primul termen al dosarului ”Gala Bute”.

Dosarul a trecut de camera preliminară, unde atît la prima judecată, cît și la contestația completului de doi judecători, instanța a considerat că urmărirea penală a fost legal făcută și că poate începe procesul. Din toate cele 16 cereri și excepții ale apărării Elenei Udrea, judecătorii nu au admis nici una!

E posibil ca, în momentul intrării pe fond, unii dintre inculpați să-și recunoască vinovăția, susțin surse care cunosc dosarul. Nu e vorba de Elena Udrea, ci în principal de denunțătorii săi.

În acest caz, instanța va aprecia dacă îi lasă în dosar pe cei care recunosc faptele sau dacă disjunge cauza, ceea ce poate duce la o întîrziere a judecății.

În dosar sînt 8 inculpați: Elena Udrea, Ion Ariton, Rudel Obreja, Tudor Breazu, Ștefan Lungu, Gheorghe Nastasia, Ana Maria Topoliceanu și Marius Botoroagă.

În parte civilă s-au constituit Ministerul Dezvoltării, ANAF și toate companiile de stat, cele zece, care au sponsorizat gala profesionistă de box din 9 iulie 2011.

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (30)
470301756485693
Лука Чилон  •  17 Octombrie 2015, 07:21

CUM COMENTEAZA TATUKA BASESCU eu sint mik nu stiu nimik tata in pod jupeste oaea .

10206088110775210
Enver Hoxha  •  16 Octombrie 2015, 22:42

Udrea are dreptate. Procurorii n-au găsit nicio dovadă materială despre mita pe care ar fi primit-o. Unde sunt milioanele alea? Nu le-au găsit. Acuzaţia se bazează doar pe afirmaţiile unor inculpaţi care se recunosc singuri vinovaţi de corupţie. Un probatoriu serios ar fi trebuit să demonstreze că Udrea a încasat efectiv banii ăia.

sans.nom
sans.nom  •  16 Octombrie 2015, 22:18
Postat de strauss. pe 16 Octombrie 2015, 21:54

pai vezi tu ......pe noi nu ne interesat niciodata nimic.......si *** astea au jumulit o tzara .Pacat de Dumnezeu sa nu ne intereseze........sunt copii in Romania care n-au vazut o ciocolata in viata lor si jig.odia de Udrea cheltuie 50 mii pe hartie igienica.........................dar probabil ne meritam soarta!!

***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (30)
Comentează