GSP SPECIAL  »  ANCHETELE GAZETEI  »  CEL MAI BUN ANTRENOR AL ANULUI

Dan Petrescu este pentru a treia oară la rînd antrenorul anului: "Vreau să-i întrec pe Hagi şi pe Popescu la un loc!"

Dan Petrescu spune că va rămîne un ultras Steaua indiferent unde îl vor purta paşii vieţii: deocamdată a obţinut la Krasnodar o scădere a clauzei de reziliere de la 15 la 3 milioane de euro.
Dan Petrescu spune că va rămîne un ultras Steaua indiferent unde îl vor purta paşii vieţii: deocamdată a obţinut la Krasnodar o scădere a clauzei de reziliere de la 15 la 3 milioane de euro.

Articol de GSP - Publicat joi, 22 decembrie 2011 00:00 / Actualizat miercuri, 21 decembrie 2011 23:36

După victoriile din 2008 şi 2009, tehnicianul român care a reuşit promovarea şi calificarea în play-offul primei ligi din Rusia, cu Kuban Krasnodar, a fost desemnat şi în 2011 cel mai bun antrenor al anului, devansîndu-i pe Mircea Lucescu şi pe Dorinel Munteanu.

Cînd l-am anunţat că a cîştigat pentru a treia oară titlul de "Antrenorul anului" în Ancheta Gazetei, Dan Petrescu s-a bucurat în viteză. Era prins cu pregătirile pentru a-şi organiza plecarea în Dubai, unde va petrece împreună cu familia prima parte a Sărbătorilor. Inclusiv ziua de astăzi, cînd împlineşte 44 de ani. Ne-am întîlnit la Trattoria Il Calcio, din Herestrău. Întîmplător sau nu, s-a aşezat chiar în colţul dedicat lui Mourinho. Telefoanele îi sună întruna. Comandă un ceai şi apă plată.

- Dane, ca jucător n-ai reuşit nici o victorie în Ancheta Gazetei, dar eşti primul antrenor care cîştigă de trei ori trofeul.
- Îţi dai seama că sînt extrem de măgulit. E cea mai veche anchetă de acest gen din România, unde votul publicului are o mare pondere. Am tras destul ca jucător, atîţia ani, în care am fost pe aproape, dar niciodată n-am reuşit să cîştig. Am avut şi ghinion. (Face iar cu ochiul)

- Ghinion?
- Am fost contemporan cu Gicanii, prietenii mei, Hagi şi Popescu. Nu aveai cum, ei au luat cam tot. Eu nu eram atacant, nu eram căpitan de echipă, la gol mă lipeam mai greu, deh, fundaş dreapta. Uite aşa, Hagi a strîns şapte trofee, Popescu şase, eu zero. Dar mi-a venit şi mie rîndul! (Rîde)

- Chiar ştii cîte trofee are fiecare?
- Doar în cazul lor, că sînt cei mai galonaţi în Ancheta Gazetei. În plus, nu cu ei mă cert eu mereu? (Rîde iar). Dar am de gînd să-i depăşesc, să strîng şi eu peste 13 reuşite ca antrenor. Chiar vreau să-i întrec, nu glumesc! Competiţia asta între noi, dorinţa de a fi cel mai bun, a rămas, chiar dacă am pus ghetele în cui. Să vedeţi ce meciuri ies între noi la tenis!

- Şi cine cîştigă?
- De obicei, eu. Măcar la altele să mă scot dacă atunci cînd eram fotbalist nu reuşeam să-i întrec, nu? Mi se pare normal. (Zîmbeşte)

"Spectacol, goluri, promovare"

- Kuban e la prima promovare în Premier League din Rusia?
- Nu, a mai promovat de alte cinci ori, dar de fiecare dată cădea imediat în liga a doua. Echipa era poreclită "Liftul". Acum sper ca suporterii să schimbe, să ne spună "Ascensorul" sau ceva de genul ăsta.

- A fost bucurie mare după promovare?
- Nu prea. Le era teamă să nu retrogradăm iar. Deşi făcuserăm un record, cu 80 de goluri marcate şi doar 20 primite, în liga a doua. Încă unul a fost că am promovat de pe primul loc.

- Cum a fost la început?
- Cînd am venit la ei, mi s-a spus că am să găsesc jucători experimentaţi, o bază nouă de pregătire. Cînd am ajuns, totul era invers: jucători puţini, foarte mulţi tineri. Iar baza cea nouă încă n-au început s-o construiască! Nu credeam eu că o să promovez. Primul cantonament de iarnă a fost mai mult un trial. Am rulat o grămadă de jucători, am adus mulţi liberi de contract. La Kuban sînt bani, dar nu se aruncă oricum cu ei. Singurul pe care l-am cumpărat cu bani mai mulţi a fost Gigel Bucur. Am ţinut neapărat să mi-l aducă.

- Primul lucru pe care l-ai făcut la echipă?
- Ca peste tot pe unde am fost, am început cu organizarea jocului. Trebuia să-mi asigur baza, defensiva, apoi să dezvolt jocul. Fanii sînt şi acolo pretenţioşi, vor spectacol, goluri. În Liga a doua a fost mult mai greu ca în Premier League. Se juca tare, la rupere, echipele se apărau, nu-ţi dădeau spaţii. Pînă la urmă am reuşit, am făcut şi spectacol, am dat şi multe goluri, am şi promovat.

"E ca şi cum am luat campionatul cu Kuban"

- Iar acum eşti direct în play-off, te baţi cu cei mari.
- Şi asta a fost o mare surpriză pentru mine! Nu mă aşteptam. Pentru că, la început, obiectivul nostru era doar să nu retrogradăm. Hai să-ţi spun ceva! Am terminat campionatul regulat pe 6, iar acum, după un egal şi o înfrîngere în play-off, sîntem pe 8. Toate cele 7 de peste noi ne sînt cu mult superioare. Financiar, ca experienţă în Premier League. Le tot spun şi patronilor că nu avem pe cine să depăşim. Sincer? Eu mă simt ca şi cum aş fi luat campionatul prin această clasare în play-off! Acum nu mai avem grijile retrogradării, avem timp să mai acumulăm.

- Şi, te ascultă patronii?
- Mă ascultă şi nu prea. După promovare ne-am făcut un plan de trei ani. În primul să rezistăm în prima divizie, în al doilea an să ne consolidăm locul şi în al treilea să atacăm o calificare în cupele europene. După vreo 15-20 de etape, cînd au văzut că sîntem pe 4-5, au schimbat obiectivul: calificarea în play-off. Acum, că sîntem în play-off, în primele opt, vor cupele europene! Eu le-am zis că e prea repede, să faci într-un an ce ţi-ai propus pentru trei. Eu am o vorbă: faci paşi mari, poţi să cazi în cap, faci paşi mici, ai viaţă lungă. E bună presiunea, dar prea multă strică.

- Deci ai şi tu probleme cu finaţatorii.
- Am spus eu aşa ceva? Chiar dimpotrivă! Ei mi-au spus: "Dane, tu să nu te superi că noi spunem cîte ceva. Spui şi tu, vorbim!". Şi chiar aşa este. Patronul, Mkrtşian, stă la Doneţk, ne vedem rar. Asociatul său, Tkacev, guvernatorul provinciei Krasnodar, la fel, nu-mi face probleme. N-au ieşit o dată în public să comenteze ceva, nu mi-au reproşat nimic, nici chiar cînd, la sfîrşitul turului, am pierdut trei meciuri consecutiv. Nu, ei au spus mereu că "Dan Petrescu va fi Ferguson al Kubanului"! A, că vorbesc între ei, e altceva. Dar niciodată n-au trimis pe nimeni la mine să-mi transmită ceva.

- Înseamnă că nu sînt genul lui Gigi Becali.
- Nu mă provoca, nu vreau să intru în polemici! Ştiu cum faceţi voi, ziariştii, în România. M-a întrebat unul cine cred că o să ia campionatul. Eu, sincer, i-am spus că Rapid. S-a dus imediat la Gigi: "Ia uite ce a spus Petrescu!". Gigi a zis că sînt "tralala". Apoi au venit la mine. "Uite ce a zis Gigi!". Şi tot aşa. În Rusia nu se întîmplă d-astea. Se scrie numai de fotbal.

"«Naţionala»? Ar fi încununarea carierei!"

- Jucători români mai ai de gînd să iei?

- Normal, dar nu-ţi spun despre cine e vorba, pentru că dacă anunţ că-l vreau eu pe unul, imediat creşte preţul. Nu avem buget de sute de milioane de euro, cum au cele mai mari 7 echipe din Rusia. Păi, ele îşi permit să ia jucători de 10, de 13 milioane de euro.

- Şi, pe viitor, ce-ţi propui?
- Să devenim tot mai puternici, normal. Să încercăm să surmontăm decalajul financiar şi de valoare dintre noi şi Rubin, Zenit, Lokomotiv, Mahacikala şi ceilalţi. Eu tot nu cred că anul ăsta se poate, dar cine ştie? Încercăm!

- Te mai gîndeşti la echipa naţională?
- Normal că mă gîndesc, ar fi încununarea carierei de antrenor pentru orice tehnician. Dar nu mă grăbesc. Ţi-am spus, paşi mici, viaţă lungă. Mai vorbim despre "naţională" peste cîţiva ani, să mai capăt experienţă. Pînă atunci, le doresc baftă "tricolorilor"! Şi tuturor românilor un an mai bun ca 2011!

Dor de Urziceni
Dan Petrescu mărturiseşte că a rămas cu nostalgia timpului petrecut la Unirea Urziceni: "Ce-aş fi fost eu fără Unirea sau Unirea fără mine? Acolo am reuşit să creăm un spirit cum n-am mai avut la nici o altă echipă pe care am antrenat-o. Zilele trecute am trecut pe acolo, în drum spre Chişinău. Am avut fiori şi voi mai avea. Totul e la fel, doar noi nu mai sîntem. Dar sînt convins că Unirea va reînvia, chiar dacă nu va mai lua campionatul. Mă mai întîlnesc cu băieţii, ţinem legătura. Poate facem o întîlnire la 10 ani de la cucerirea campionatului!".

" Traore e cel mai bun jucător pe care l-am antrenat"
Antrenorul lui Kuban e entuziasmat de ivorianul Lacina Traore, pe care a reuşit să-l aducă de la CFR: "E cel mai valoros jucător pe care l-am antrenat. Are supercalităţi. Problema lui era la mentalitate. Vorbesc săptămînal cu el. Ne-a ajutat enorm. Cînd a venit, ratase pregătirea, dar chiar şi aşa a dat 13 goluri, a tras echipa după el! Nu l-am luat să rămînă la Kuban. Va ajunge sigur la o formaţie mult mai mare, are doar 21 de ani".

Ultras Steaua pe viaţă
"Bursucul" spune că "e posibil oricînd să antrenez în România. Prima opţiune ar fi Steaua. Am crescut acolo, de la 9 la 24 de ani. Eu sînt ultras, am fost în galerie, la handbal, la baschet, nu doar la fotbal! Cu AEK Larnaca am fost tot ultras. Ca antrenor, mi-e greu să spun că au şanse să prindă finala Europa League, trebuie să fiu realist. Dar e bine să-şi dorească asta".


"Echipele mari din Rusia ar cîştiga lejer Liga I. Despre Kuban nu pot spune asta, dar ne-am bate la titlu cu şanse mari. Diferenţa o fac banii, dar şi mentalitatea. E mai uşor cînd îţi poţi permite să aduci valori" (Dan Petrescu, antrenor Kuban)

"Tot caut acel spirit al Unirii Urziceni. Am fost aproape să-l refac la Kuban, cînd eram în liga a II-a, dar după aceea s-a mai pierdut, după ce jucătorii au început să fie mai cunoscuţi, să fie chemaţi pe la echipa naţională" (Dan Petrescu, antrenor Kuban)

"Cînd am început sezonul în Premier League, toţi jucătorii mei nu aveau la un loc atîtea meciuri în prima ligă din Rusia cît aveau, individual, cei mai mulţi dintre fotbaliştii marilor echipe de aici" (Dan Petrescu, antrenor Kuban)

"Steaua trebuie să revină în Ghencea! Dar acolo încap numai 30.000 de suporteri. Meciurile mari să le joace pe Naţional Arena! Aţi văzut ce a fost cu AEK Larnaca. Cum să laşi pe dinafară 20.000 de fani?" (Dan Petrescu, antrenor Kuban)

"Cînd am zis, în '98, că nu ne mai calificăm la Mondiale 20 de ani, Popescu m-a dat de gol la presă. Sper să fie mai puţini. Avem şanse pentru 2014. Ne va fi greu, dar şi adversarilor o să le fie la fel de greu cu noi" (Dan Petrescu, antrenor Kuban)

"N-am nici un idol, dar pentru mine Mourinho e cel mai tare. Guardiola îl tot bate, dar să-l vedem şi la altă echipă şi fără generaţia asta de excepţie pe care o are la Barcelona" (Dan Petrescu, antrenor Kuban)

3 milioane de euro e clauza de reziliere pe care o are Dan Petrescu la Kuban, aceasta scăzînd de la 15 milioane de euro, cît era înainte să-şi prelungească angajamentul pînă în 2015

Clasament general
1. D. PETRESCU 24p
2. M. Lucescu    17p
3. Grigoraş    14p
4. D. Munteanu    10p
5. Ciobotariu    8p
6. R. Lucescu    2p

Click pe imagini pentru a vedea cum au votat redactorii Gazetei, ai GSP TV şi oamenii de fotbal
431848-antrenorul-anului1.jpg431849-antrenorul-anului2.jpg

431873-petrescu.jpg

Se dă modelul Unirea Urziceni. Înmulţiţi bugetul de zece ori şi obţineţi 28,5 milioane de euro, lotul de la Kuban. Apoi înmulţiţi suprafaţa României cu 70 şi obţineţi un campionat de fotbal dintr-o ţară cît un continent. Se împlinesc doi ani de cînd Dan Petrescu antrenează în Rusia.

În primul sezon a promovat, în al doilea sezon - a rezistat unei concurenţe care mizează pe bugete de sute de milioane de euro. Nu numai că a supravieţuit, dar s-a descurcat “haraşo”, bine, adică. Vrea să meargă la anul în cupele europene. Şi-a prelungit contractul pînă-n 2015. Asta în condiţiile în care oligarhii se pricep de mai multă vreme la fotbal decît şeicii.

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (8)
raul4steaua
raul4steaua  •  22 Decembrie 2011, 23:28

"Echipa era poreclită "Liftul" " cea mai tare porecla :)) Respectele mele pentru cel mai tare antrenor roman

jedela
jedela  •  22 Decembrie 2011, 14:25

cum sa-l pui pe dorinel pe 4? nu o fi fost de primul loc dar locul 4 este prea de tot... .ati facut ancheta dupa voturile fam. becali ? cred ca de la an la an ancheta voastra o sa devina un mare R.A.H.A.T .

stelist1986
stelist1986  •  22 Decembrie 2011, 13:10

E o rusine ca Dorinel Munteanu sa fie pe 4, el trebuia sa fie pe primul loc. Cu o echipa de retrogradare a castigat campionatul. Sunt fanul lui Petrescu dar Dorinel a fost mai bun. A castigat campionatul si supercupa.

Vezi toate comentariile (8)
Comentează