GSP SPECIAL  »  ANCHETELE GAZETEI  »  SPECIAL

Întîmplări incredibile la o cursă din România » Un arbitru l-a atacat cu un aparat electroşoc pe liderul plutonului de ciclişti!

Eduard Grosu a fost în 2011 cel mai bun ciclist român la categoria de vîrstă U23 / Foto Florian Răducanu +6   FOTO
Eduard Grosu a fost în 2011 cel mai bun ciclist român la categoria de vîrstă U23 / Foto Florian Răducanu

Articol de - Publicat vineri, 23 martie 2012 00:00 / Actualizat sambata, 24 martie 2012 12:01

Tatăl şi, totodată, antrenorul lui Eduard de la Torpedo Zărneşti, Viorel Grosu, e şocat: ”A fost o provocare gîndită de cei din federaţie spre a mă obliga să reacţionez şi să mă suspende. I-a enervat că le-am cerut să explice cum au cheltuit banii din bugetul pe 2011”. Grosu jr. e acum în afara pericolului. FRC susţine că ”familia Grosu e pusă pe scandal, cei doi vor fi suspendaţi”

Ciclismul românesc abia mai respiră, dar are resurse să ofere un incident şocant! Citiţi şi vă cruciţi! S-a întîmplat duminica trecută, pe 18 martie, la Cupa Niro, prima competiţie de şosea a anului organizată de FRC, pe un circuit aflat în incinta complexului Dragonul Roşu, de la marginea Capitalei. O cursă fără miză, doar o verificare a stadiului de pregătire, efectuată pe o "buclă" de 2 km, parcursă de participanţi de 20 de ori.

Iar în timp ce era lider, în tura a 15-a, Eduard Grosu (19 ani, club Torpedo Zărneşti) a fost atacat de pe margine cu un aparat de electroşocuri, după cum susţin sportivul şi tatăl său, Viorel, care-i este şi antrenor! Acţiune reuşită după ce, cu un tur înainte, tentativa eşuase! Agresorul ar fi Mihai Florea (25 ani), fost ciclist şi o prezenţă constantă la concursurile de profil.

FRC: "Florea nu era arbitru, dar e cunoscut ca un tip recalcitrant"

"Era chiar arbitru duminică, a deschis plutonul de pe motocicletă", punctează, agravant, Grosu sr., confirmat de un alt martor, Ionel Dumitru, fost arbitru internaţional: "Toţi concurenţii erau îndrumaţi să nu-l depăşească şi să urmeze traseul pe care-l face el".

Asta în timp ce secretarul general al federaţiei, Vasile Selejan, pretinde că băiatul a venit acolo doar ca simplu spectator: "A fost arbitru pînă anul trecut, n-a avut nici o treabă cu acest sector la «Cupa Niro»". "El e ştiut în federaţie ca un tip mai libertin, mai recalcitrant, poate şi din cauza asta n-a reuşit să treacă toate testele spre a-şi păstra calitatea de arbitru", completează şi Bogdan Floareş, din conducerea FRC.

"Am simţit ca o undă de curent în corp"

Eduard Grosu a cîştigat pînă la urmă cursa, dar susţine că a trecut printr-un moment de groază: "Florea s-a apropiat de mine şi m-a atins cu acel obiect pe care-l avea în mînă. Am simţit ca o undă de curent în corp, m-am dezechilibrat un pic, dar am reuşit să mă controlez şi să trag pînă la finiş". Tatăl său spune că "individul a recunoscut că a folosit aparatul împotriva fiului meu din glumă, dar consider că a existat premeditare".

De ce? "Fiindcă la ultima Adunare Generală, din 9 martie, am avut curajul să solicit să ni se prezinte cum s-au cheltuit banii federaţiei în 2011. Mi-au răspuns atunci că nu sînt pregătiţi, că vor afişa raportul pe site, dar n-au postat nimic nici pînă în ziua de azi. Mă provoacă să comit vreo greşeală, astfel încît să mă suspende pentru că le stau în gît".

Reacţie ciudată a federaţiei: "O să-l suspendăm pe Grosu!"

Interesant e că secretarul general al FRC, Vasile Selejan, vorbeşte acum exact despre asta: "Noi ştim ce s-a întîmplat acolo, dar domnul Grosu n-a depus o sesizare scrisă la federaţie decît joi dimineaţa, deşi regulamentul spune că o contestaţie trebuie făcută la maximum o oră după ce ultimul concurent trece linia de sosire. Pentru că dînsul a încălcat prevederile şi, în plus, vorbeşte public de un complot al federaţiei contra lui şi a fiului său, fără să existe nici un fel de dovezi, vom lua în discuţie sancţionarea lui. Nu face decît să creeze scandaluri, acum cîţiva ani l-a bătut pe un sportiv sloven şi a scăpat de belea numai la intervenţia federaţiei, iar un alt ciclist al său s-a sinucis. În lumea ciclismului sînt multe suspiciuni vizavi de caracterul şi modul său de lucru. Trebuie să luăm poziţie, dacă mîine-poimîine ne pomenim că-i dă în cap vreunui elev de-ai săi?".

Secţia 9 Poliţie se face că nu ştie nimic

Înapoi la incidentul incredibil. La finalul cursei, băiatul a fost controlat de cadrele medicale prezente la faţa locului, iar un echipaj de la Secţia 9 Poliţie a ajuns la Dragonul Roşu după ce Grosu sr. a semnalat povestea la numărul de urgenţă 112. Viorel Grosu: "Au venit doi poliţişti cu o maşină avînd numărul de înmatriculare B26172. Au întocmit doar un proces-verbal, pentru că oamenii de acolo, ştiindu-se cu musca pe căciulă, s-au evaporat imediat. Doctorul ne-a spus pe moment că nu e nici o problemă, dar am repetat analizele la Braşov, luni, şi electrocardiograma a ieşit îngrijorătoare. N-am dormit toată noaptea, am mers iar la EKG, a rezultat că e OK pînă la urmă, dar tot mai sînt îngrijorat. Chiar am ajuns să ne fie frică să ne mai lăsăm copiii la asemenea competiţii? La ce ne putem aştepta dacă la o cursă premiată cu o diplomă apar astfel de intimidări? O să ne împuşte pe după bloc?!".

Ce ştie însă Secţia 9 Poliţie? "La noi nu s-a înregistrat nici un incident de acest gen. Şi, oricum, nu putem da nici un fel de relaţii prin telefon", a venit răspunsul de la Biroul Relaţii Publice al unităţii din Pantelimon. "O să mai facem o plîngere, nici o problemă", conchide Viorel Grosu, care şi ieri era bulversat de incidentul science-fiction petrecut la marginea Capitalei.

Fără agenţi de securitate!
Competiţia de la Dragonul Roşu n-a avut parte de nici un sistem special de siguranţă! Secretarul general FRC, Vasile Selejan, explică însă că nu era nevoie: "Circuitul s-a derulat pe un spaţiu închis, unde nu intrau decît cei care aveau treabă cu concursul. Au existat agenţii de pază de la «Dragonul Roşu», care, la intrare, îndrumau oamenii să ocolească zona pentru a nu perturba concursul. În rest, au fost cei 16 arbitri, amplasaţi în diferite puncte ale traseului".

Plîngere la ANST
Viorel Grosu a redactat un memoriu şi către ANST, document adresat spre rezolvare Doinei Melinte, preşedinta Agenţiei Naţionale de Sport. "Da, ştiu despre ce e vorba, am trimis cazul la federaţie. Dînşii trebuie să facă o anchetă şi să adopte măsurile necesare", spune fosta atletă.

Şeful FRC: fost ofiţer de Miliţie, purtător de cuvînt la NIRO
Preşedintele FRC, Ion Badea, e un personaj controversat. Actual purtător de cuvînt al grupului NIRO, el a ocupat aceeaşi funcţie la PNA, acum DNA, în perioada 2003-2005. A absolvit Şcoala Militară de ofiţeri de Miliţie în 1980 şi a activat ca ofiţer de Miliţie şi de Poliţie pînă în 2000, cînd a fost numit consilier al lui Petre Lificiu, fost ministru PSD al apelor şi protecţiei mediului. În 2005 a fost trecut în rezervă. El nu a putut fi contactat pentru a comenta evenimentele de la Dragonul Roşu, secretarul general Vasile Selejan explicînd că "e plecat în străinătate şi eu vă pot da toate detaliile cazului".

"Credeţi că la competiţiile de ciclism putem şti ce-i în capul fiecărui spectator aflat pe margine? De unde să ştim că e vreun smintit acolo? Uitaţi-vă ce s-a întîmplat şi la Ploieşti cu Galamaz, fiindcă situaţiile pot fi comparabile" (Vasile Selejan, secretar general FRC)

 

"Doar te pişcă, nu păţeşti nimic"

Acuzatul Mihai Florea spune că nu l-a atins pe Grosu şi-şi descrie aparatul ca pe un minidispozitiv de electroşocuri cu cuarţ.

Florea susţine că a vrut să-şi sperie un alt coleg în timpul cursei: "N-am nimic de împărţit cu Eduard". Lucrează ca agent de vînzări pentru decoraţiuni interioare şi se prezintă pe Facebook drept absolvent de Harvard!.

- Domnule Florea, ce s-a întîmplat la cursa de la "Dragonul Roşu"?
- Nimic! Chiar nimic! I-am spus şi lui Eduard, pe care-l cunosc de mult din ciclism, să înceteze cu aceste atacuri la adresa mea, fiindcă nici nu l-am atins! Mi-a zis că n-are nici o treabă cu mine, că el se bate cu federaţia, dar de ce trebuie să mă bage la înaintare? Să-şi rezolve problemele direct, nu folosindu-se de numele meu!

"Sînt mai musculos, dar îmi văd de treaba mea"

- Dar aţi avut acolo un aparat de electroşocuri, pe care l-aţi folosit?
- Am un cuarţ, cum sînt cele de la brichete. Dacă te atinge, te ciupeşte un pic, te pişcă la deget, nu păţeşti nimic. Eu voiam să-l sperii pe un alt coleg. Eduard a trecut la vreo doi metri de mine, cum puteam să-l ating cu acel cuarţ?!

- Aţi dat vreo declaraţie la Secţia 9 Poliţie?
- (Se gîndeşte cîteva secunde). Mmm, nu! Nu! Încă nu! Dar dacă mă vor chema, n-am nimic de ascuns. Dau orice explicaţii!

- Eduard zice că ai început să-l ameninţi pe Facebook, să-şi închidă gura!
- Eu sînt un băiat simplu, îmi văd de treaba mea, dacă sînt aşa, mai musculos, nu înseamnă că sînt şi periculos. Am grijă de mine, care-i problema? L-am rugat numai să înceteze să spună aceste minciuni. Eu chiar îl apreciez ca sportiv, se vede că munceşte şi e un ciclist de valoare.

"Mă bufneşte rîsul!"

- Ştiţi că sînt chiar oameni din federaţie care vă caracterizează drept un tip recalcitrant?
- Da, cine, domne? Mă bufneşte şi rîsul cînd aud minunile astea! E ca şi cu alea cînd îi faci unuia poză cu o fată şi, pe urmă, folosindu-te de imagine, spui că s-a culcat cu tipa respectivă şi-şi înşală soţia sau prietena. E de rîs!

Ce mesaje i-a scris Florea lui Eduard Grosu pe Facebook:

- grosule...stii k fratele tau nu iarta k ati facut tamtamu ala DEGEABA
- dak aveti ceva de impartit cu federatia...treaba voastra...dar nu faceti dastea pe spatele meu..k nu o sa iesiti prea bn din asta....!!!
- si dak mai aud ceva URAT despre MINE pe aici o sa iasa urat ...iti promit!!! asa k potolitiva si vedeti-va de bicikletele voastre k stii doar k o sa ne mai int...
- si sa stergi filmarea asta k numi place cum am iesit...nu aveam freza facuta:))) asta dak vrei sa mai fim prieteni..:p

Dispozitivul poate provoca stop cardiac

Mihai Florea n-a dorit să ofere detalii despre aparatul pe care l-a utilizat la "Dragonul Roşu", dar, în funcţie de capacitatea lui, un dispozitiv de electroşocuri, cu doi electrozi, poate dezvolta o tensiune electrică de peste 10.000 kv în impulsuri! "Există riscul de a provoca un stop cardiac, mai ales dacă se aplică asupra unui om aflat în plin efort", explică medicii. Tensiunea e foarte puternică şi creează de obicei un zgomot care sperie orice fiinţă, indiferent dacă e om, animal sălbatic sau cîine. Un astfel de aparat nu depăşeşte, de obicei, ca preţ de achiziţionare, suma de 100 de euro.

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (4)
steaua.libera
steaua.libera  •  23 Martie 2012, 15:43

La puscarie cu agresorul!

alexhaiducu
alexhaiducu  •  23 Martie 2012, 07:55

la prins pe ciclist cu femeia!

marc_ro
marc_ro  •  23 Martie 2012, 02:21

Nu ma pricep la ciclism, dar tot n-am inteles ce a cautat ala pe traseu?

Vezi toate comentariile (4)
Comentează