GSP SPECIAL  »  DIVERSE  »  TACTICĂ

Antrenorul sau jucătorii, cine sunt mai importanți? ”E ca la pizza, aluatul sau ingredientele”

Massimo Lucchesi (încercuit cu roșu)
Massimo Lucchesi (încercuit cu roșu)

Articol de - Publicat vineri, 04 noiembrie 2016 17:31

Reputatul tactician italian Massimo Lucchesi va fi pentru a treia oară în România, la Timișoara de data aceasta, pe 14 și 15 noiembrie, pentru un workshop dedicat antrenorilor, la invitația bunului său prieten Ciprian Urican.

Peninsularul și-a aprofundat ideile de-a lungul anilor după ce a urmărit cu atenție la lucru antrenori de calibru precum Guardiola, Ancelotti, Conte, Luis Enrique, Zeman, Sarri, Prandelli sau Spaletti. Iată câteva dintre ideile italianului expuse după lecțiile susținute în orașul de pe Bega.

- "Ce contează mai mult, jucătorii sau antrenorul? Mi s-a pus des această întrebare și răspund întotdeauna cu un exemplu: dacă mănânci pizza, ce e mai important, aluatul sau pomodoro, mozzarella, prosciutto și celelalte ingrediente? Niciuna din cele două structuri nu e mai importantă decât cealaltă: ingredientele sunt fundamentale și dau savoare, dar baza este totul și fără aceasta ingredientele nu au valoare"

- "A antrena nu înseamnă numai alegerea sistemului de joc, pregătirea exerciților săptămânale și definirea strategiei pentru competiție. A antrena înseamnă mai mult de atât: semnifică explicarea și cimentarea spiritului de echipă prin identificarea unei identități de joc care valorifică calitățile jucătorilor și în care jucătorul insăși reflectă și depune maximă încredere. Nu e ușor să antrenezi dacă n-ai o metodă de lucru"

- "De-a lungul anilor am întâlnit antrenori foarte buni în plan tactic dar incapabili să explice până la capăt semnificația jocului de echipă. Iar aceasta înseamnă o limitare. Există antrenori buni care implică jucătorii în procesul de antrenament, dar care înca utilizează exerciții învechite și puțin stimulative. Aceasta este de asemenea o altă limită"

- "Sunt antrenori care construiesc exerciții fantastice care însă nu au relevanță cu jocul, dar și antrenori care observă bine situațiile în joc dar antrenamentele au un ritm scazut, adormind jucătorii. Antrenorul trebuie să aibă o metodă de lucru, iar această metodă pleacă de la a înțelege care este rolul antrenorului, adevăratul leader al echipei"

- "Antrenorul trebuie să aibă o metodă și capacitatea de a ști să reconstruiască an după an. Uitați-vă la Guardiola, Conte sau Ancelotti, toți au stiluri diferite, însă se adaptează, se schimbă în fiecare an pentru a atinge cu jucătorii excelența"

- "Jucătorii, fără o organizare ca echipă, care să-i lege și să-i unească, nu reușesc să-și exprime propriul potențial, de aceea au nevoie de colegi și de antrenor. Nici Messi, nici Cristiano Ronaldo nu ar reuși sa fie în top fără colegi de înalt nivel. Dacă sâmbătă și duminică fotbaliștii sunt actorii principali, în timpul săptămânii antrenorul este cel care face diferența"

"Colaborez și cu site-ul lui Ciprian Urican, coaches-ahead.com, și este excelent în educarea și stimularea antrenorilor. Ne auzim des de-a lungul anului analizând diferite aspecte din fotbal"  Massimo Lucchesi

Campionul modest de la FCSB » Povestea unui fotbalist atipic din vestiarul roș-albastru: greu încercat în copilărie și salvat de soție + locuiește în zona blamată de bucureșteni

FCSB se transformă total » Planul lui Becali pentru Liga Campionilor conține și „opțiunea interzisă, din umbră”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează