GSP SPECIAL  »  DIVERSE  »  DRAMA

Aşa aleargă un tată » Bolnav de cancer, un bărbat a cîştigat maratonul împingînd şi căruciorul în care se afla fiica sa

Iram Leon a alergat un maraton întreg cu fetiţa sa într-un cărucior. +3   FOTO
Iram Leon a alergat un maraton întreg cu fetiţa sa într-un cărucior.

Articol de - Publicat joi, 14 martie 2013 00:00 / Actualizat miercuri, 13 martie 2013 19:10

Mesajul lui Iram Leon către lume: "Nu aşteptaţi diagnostice grele ca să începeţi să vă trăiţi viaţa!"

Iram Leon nu mai are mult de trăit. Probabil că fetiţa sa, Kiana, în vîrstă de şase ani, îşi va aminti însă cu drag mult timp de cursa aceasta de maraton, cîştigată de tatăl său. Iram are 32 de ani şi o tumoare pe lobul temporal stîng. A cîştigat Gusher Marathon 2013, o competiţie anuală care se desfăşoară în Beaumont, Texas. Şi a împins-o într-un cărucior şi pe Kiana, pe toată distanţa de 42 de kilometri.

"Boala îmi va mînca pînă la urmă amintirile. Dar sper ca fiicei mele să-i rămînă, mai ales că, probabil, este una dintre ultimele amintiri împreună", spune Iram, care a avut grijă să spună tuturor că fiica sa a venit pe locul întîi, iar el doar pe cel de-al doilea. Povestea lui se înşiră firesc pe beaumontenterprise.com.

Medicamente şi voinţă
Doctorii i-au spus că nu va învinge boala şi că, în cel mai bun caz, va ajunge să trăiască pînă la 40 de ani. Dar lui îi place mai degrabă să vorbească despre fetiţă şi nu despre cancer. "Este singurul meu copil, e centrul universului meu", spune Iram. De obicei, la maratonul de la Beaumont nu ai voie să participi împingînd cărucioare, dar de data aceasta organizatorii, auzind de povestea impresionantă a lui Leon, i-au permis acestuia să îşi ia cu el şi fiica.

Într-o zi cu vreme foarte, foarte vîntoasă, căruciorul cu Kiana în el se mişca exact ca o velă în curenţii de aer. Şi ceea ce părea iniţial un dezavantaj aerodimanic serios i-a servit atletului drept o uriaşă sursă de inspiraţie.

"Nu are cum să fie dezavantaj ceea ce te face să te mişti", povesteşte Leon, care locuieşte în oraşul Austin. "La fiecare control medical întreb cu teamă: «Pot să continuu să alerg, mai pot să am grijă de fetiţa mea?»"

Iram Leon a avut primele crize în luna noiembrie a anului 2010. De atunci, nu mai are voie să conducă maşină şi îşi duce fetiţa la şcoală pe jos. A fost operat deja pe creier şi ia zilnic un pumn de medicamente. În zilele în care participă la maratoane, ia şi mai multe medicamente, care îi dau ameţeală şi greaţă. La maratonul de la Austin a vomitat, dar, din fericire, asta nu i s-a mai întîmplat şi în timpul cursei de la Beaumont. Dar după ce cursa s-a terminat, da, i s-a făcut rău şi a vărsat.

Mai multe planuri afectate
Tumoarea îi afectează memoria, limbajul şi orientarea în spaţiu. De aceea, o curbă la stînga, de pildă, poate fi o adevărată provocare fizică pentru bărbatul de 32 de ani. De obicei, are un grup de alergători care îl ghidează, dar la maratonul de săptămîna trecută, această sarcină i-a revenit unui ciclist care a mers în faţa plutonului de sportivi.

Terapie prin alergare
Alergarea este terapia prin care Leon supravieţuieşte. Spune că este mai bună decît să stain şi să vorbeşti cu un psiholog. "Oamenii nu trebuie să aştepte să-şi trăiască viaţa pînă cînd li se spune că nu mai au mult de trăit. Du-te acasă şi îmbrăţişează pe cineva drag şi nu aştepta să faci aceste lucruri cînd afli că ai o boală care te va ucide. Am alergat toată viaţa şi am fost atît de prost încît am stat pînă cînd am aflat că am cancer ca să îndrăznesc să alerg cu fiica mea", spune Iram Leon.

"Mai repede, tati"
Kianei i-a plăcut mult de tot cursa cu căruciorul. Îşi îndemna tatăl să meargă din ce în ce mai repede şi de uita la el prin peticul de plastic de pe acoperişul vehiculului pentru copii. "Chiar mi-a plăcut să stau aşa acolo", a spus ea. Iram a adăugat că, atunci cînd vor ajunge acasă, el îi va împleti codiţe şi îşi vor picta amîndoi cu ojă unghiile de la picioare. El şi mama Kianei nu mai sînt împreună, dar Iram îşi vede fiica aproape în fiecare zi.

"Capul îmi arde în flăcări"
Pe lungul traseu al maratonului, Iram şi fetiţa lui au ascultat la căşti cîntecele Disney. Pe ultima parte a cursei, atletul şi-a pus însă melodia "Carry On" a trupei Fun. De mai multe ori, mai ales datorită unui vers anume: "My head is on fire / But my legs are fine." "Capul îmi arde în flăcări / Dar picioarele sînt bine-merci". Cu acest cîntec au trecut împreună linia de sosire.

"Du-te acasă şi îmbrăţişează pe cineva drag şi nu aştepta să faci aceste lucruri cînd afli că ai o boală care te va ucide" (Iram Leon, atlet)

3 ore, 7 minute şi 35 de secunde a fost timpul cu care Leon a încheiat maratonul de la Beaumont

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (2)
unurt1
unurt1  •  14 Martie 2013, 17:23

Peste un an o sa auzim cum s-a dopat ca sa castige cursa...

nesv1234
nesv1234  •  14 Martie 2013, 12:12

Mda, acest articol atat de frumos nu va ajuta decat sa treceti clasa pe azi, cel cu rusinea si mandria era sa va lase corijenti....

Vezi toate comentariile (2)
Comentează