GSP SPECIAL  »  DIVERSE  »  MONDIAL PE DVD

Cum a cîştigat Anglia o finală de Mondial printr-o mare eroare. Vezi CM ’66! Miercuri, cu Gazeta!

Articol de - Publicat luni, 06 decembrie 2010 00:00

44 de ani s-au întrebat specialiştii dacă mingea a trecut sau nu linia porţii! I-a lămurit chiar Hurst, autorul golului: “Arbitrul a greşit”

Ce s-ar fi întîmplat dacă în 1966 existau blogurile şi youtube! Internetul ar fi fost copleşit de imagini şi de comentarii după unul dintre cele mai controversate goluri din istoria Mondialelor. Şi o uriaşă eroare de arbitraj, care a decis finala Anglia Germania.

30 iulie, Wembley, 98.000 de spectatori. La 2-2, se intrase în prelungiri, era minutul 111, cînd Ball a centrat de pe aripa dreaptă, iar Hurst a şutat să rupă poarta nemţilor. Mingea a izbit transversala şi a muşcat puţin, foarte puţin linia, înspre plasă. Apoi, a fost respinsă cu capul de Weber în corner.

Povara lui Hurst
Arbitrul elveţian Dienst n-a văzut nimic, dar asistentul de pe acea parte, sovieticul Bahramov, pretindea că are imaginea clară: gol! Şi după 3-2, Hurst a mai înscris o dată: 4-2. Finalul finalei!

44 de ani s-au duelat specialiştii: a fost gol sau nu? În 2010, chiar Hurst, la 68 de ani, a ridicat vălul incertitudinii: “Prea mult am purtat pe umeri această povară. A sosit vremea să recunosc. Mingea a căzut pe linie. Arbitrul a greşit”.

“Am o mare datorie faţă de acel asistent. Dacă Bahramov ar fi aici, i-aş strînge mîna. Datorită lui am reuşit un hat-trick în finală. El mi-a rezervat un loc în legendă”
Geoff Hurst, campion mondial

3 goluri a înscris Geoff Hurst în ultimul act din 1966; a fost singurul hat-trick reuşit într-o finală de Mondial

“Stalingrad”
Tofik Bahramov, asistentul care decisese finala din 1966, a sugerat în ultima clipă a vieţii sale de ce a insistat să fie validat golul lui Hurst. În octombrie 1993, pe patul de moarte, la o lună înainte să împlinească 68 de ani, i s-a repetat aceeaşi întrebare: “A trecut mingea linia porţii?”. Şi el a răspuns cu un singur cuvînt: “Stalingrad”. Fusese răzbunarea sa împotriva nemţilor pentru cei 750.000 de soldaţi sovietici morţi în luptele cu naziştii între 17 iulie 1942 şi 2 februarie 1943.

Eusebio, marele învins
“Perla Mozambicului” a fost unul dintre eroii acelui Mondial. Eusebio a înscris 9 goluri pentru Portugalia, a fost golgeterul turneului, seducîndu-i pe spectatori cu stilul său strălucitor. Marele său meci din ’66 a fost în “sferturi”, contra echipei nord-coreene (revelaţia CM, eliminase Italia lui Mazzola): la 0-3, faimosul atacant a jucat fantastic, marcînd 4 goluri la rînd într-o partidă cîştigată de lusitani cu 5-3. Regretul lui Eusebio a fost că n-a cucerit trofeul atunci. Portugalia a încheiat pe 3.

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează
Close