GSP SPECIAL  »  DIVERSE  »  PRIETENII LUI OVIDIU

VIDEO Dezvăluire de senzație! Cum ar fi trebuit să intre Tudor Gheorghe în Cartea Recordurilor: „Au vrut să mă bage cu ăia de mănâncă șapte râme pe minut!"

Tudor Gheorghe și-a amintit de începuturi, de primele concerte, dar și cum a fost interzis de comuniști și-a renunțat la spectacole timp de mai mulți ani.
Tudor Gheorghe și-a amintit de începuturi, de primele concerte, dar și cum a fost interzis de comuniști și-a renunțat la spectacole timp de mai mulți ani.

Articol de GSP - Publicat duminica, 08 noiembrie 2020 17:30 / Actualizat duminica, 08 noiembrie 2020 17:35

Tudor Gheorghe, muzician, poet, cântăreț și compozitor, a venit în studioul Gazetei Sporturilor pentru o ediție de colecție la "Prietenii lui Ovidiu". Acesta și-a amintit de începuturi, de primele concerte, dar și cum a fost interzis de comuniști și-a renunțat la spectacole timp de mai mulți ani.

  • Emisiunea „Prietenii lui Ovidiu” este difuzată în fiecare miercuri, de la ora 21:00. Poate fi urmărită pe pe site-ul www.GSP.ro, pe pagina de facebook a Gazetei (link AICI), pe contul de Youtube al Gazetei (abonează-te aici), în format podcast pe principalele platforme de distribuție a podcasturilor: Apple Podcast și Spotify.

- Tudorică, primul tău spectacol a fost în 1969.
- „Menestrel la curțile dorului". Cântam două ceasuri cu o pauză. Cântam trei poeți, Arghezi, Barbu, Blaga, dar și folclor. După aia a fost „Risipitorul de frumuseți". Nici nu mai știu câte spectacole am pentru că am foarte multe. Și n-am ținut niciun inventar. Știu că am făcut cinci anotimpuri ale poeziei române, cu orchestră simfonică și cor academic. Poezia română prin frumusețea ei n-are nevoie de artificii exterioare. Ea e frumoasă cum o cântam eu cu chitara, dar merită din când în când o haină de gală. E mai ademenitor pentru generația tânără.

- După anii în care ai fost interzis, cum ai revenit?
- În 1990 am făcut un spectacol care-mi fusese interzis în comunism. L-am dat de câteva ori și mi-am dat seama că nu am ce căuta cu el. Speram ca după Revoluție să terminăm cu șușanelele și cu prostiile. Dăm drumul la opere, iar literatura o să fie bine. N-a fost așa.. M-am speriat când am văzut: "Vin țiganii din Banat", "Hoții dezertori". Când am văzut ce titluri erau pe afișe! Am zis că trebuie să ies din zona asta. Am ieșit, m-am retras și am tăcut nouă ani.

- Nouă ani pierduți!
- Nouă ani pe care i-am câștigat, nu-s pierduți, Ovidiu! În timpul ăsta am făcut șapte spectacole, iar când le-am dat drumul la Sala Palatului au vrut să bage în Guinness Book. Că era un spectacol de o săptămână în care nu se repeta un vers de la un spectacol la altul. "Ce să mă bagi în Guinness Book cu ăia de mănâncă șapte râme pe minut?". N-am vrut și nu am acceptat să depun toate formalitățile alea. Romulus Vulpescu m-a îndrumat, el m-a introdus în marea poezie românească, poezia cultă. Folclorul îl aveam.

- Zi-mi, te rog...
- Ovidiu, trei ani am stat la Institutul de Folclor, trimis de nenorociții ăia de comuniști, alde Burtică și Dumitru Popescu. A venit secretarul cu propaganda și m-au chemat la o discuție. «Ce mai faceți, tovarășul Tudor?». «Lucrez la Macedonski». «Da, da, interesant. Dar te-ai gândit că dacă n-ar fi apărut Bacovia, totuși poezia....». Ăla știa de simbolismul românesc, era citit. Și zice: «V-am văzut spectacolul cu șapte balade. Ar trebui să continuați folclorul pentru că a intrat pe o pantă greu de imaginat. Va dispărea!». Ăla o spunea în '70!"

Citește și alte știri cu Tudor Gheorghe: 

EXCLUSIV Momente șocante » Tudor Gheorghe, drogat cu heroină și dezbrăcat în cadă: „Dădeam din mâini, mi s-a rupt filmul!" » Incredibil ce a urmat

Campionul modest de la FCSB » Povestea unui fotbalist atipic din vestiarul roș-albastru: greu încercat în copilărie și salvat de soție + locuiește în zona blamată de bucureșteni

FCSB se transformă total » Planul lui Becali pentru Liga Campionilor conține și „opțiunea interzisă, din umbră”


Comentarii (2)
ali.bec
ali.bec  •  08 Noiembrie 2020, 19:19

Azi-mâine aflam ca (din) ăștia au pornit revoluția.

mateiserban
mateiserban  •  08 Noiembrie 2020, 18:26

Felicitari pentru viata traita, om demn si simbol al Romaniei! Stejar! Unul dintre cei mai mari artisti romani. Comunist, necomunist,nu conteaza. Eu ii dau dreptate oricim, era o altfel de educatie si altfel de tineret pe vremea comunistilor. Acum sunt toate alde Larisa Iordache si milioanele de fete intre 13 si 16 ani cu snurul in.....Revin la Tudor Gheorghe- cine nu a ascultat "Au innebunit salcamii" si "Acolo este tara mea" a trecut prin viata degeaba...

Vezi toate comentariile (2)
Comentează