GSP SPECIAL  »  DIVERSE  »  ZECI DE MII DE VICTIME DUPĂ SEISMUL DIN HAITI

Cutremur devastator în Haiti: 7 pe scara Richter. Un român a supravieţuit seismului din Haiti

Articol de GSP - Publicat miercuri, 13 ianuarie 2010 00:00

Tragedie cu mii de morţi în vestul statului Haiti în urma unui seism cu magnitudinea de 7 pe scara Richter. Cutremurul s-a produs marţi noapte şi a fost urmat de cel puţin 15 replici, dintre care două foarte puternice, scrie Antena 3.

Vezi imagini de la cutremur  (video)

Statele Unite, Canada, Franţa şi ţările din regiune au anunţat că vor acorda ajutoare şi vor participa la misiunile de salvare din Haiti, la câteva ore după cutremurul cu magnitudinea de 7 grade care s-a produs în insulă, scrie Jurnalul Naţional.

Ministerul Administraţiei şi Internelor a anunţat, miercuri, că poliţiştii români aflaţi în misiunea ONU de menţinere a păcii în Haiti nu au fost afectaţi de cutremurul de şapte grade pe scara Richter care s-a produs în insulă, în apropiere de capitala Port-au-Prince, adaugă Jurnalul Naţional.

Este cel mai puternic cutremur ce a lovit regiunea în ultimii 200 de ani, anunţă New York Times.

Foarte multe clădiri din Port-au-Prince au fost distruse în întregime. Un fotograf american a psotat mai multe imagini din capitala haitiană pe contul său de twitter.

UPDATE 1
Cântăreţul americano-haitian Wyclef Jean a mobilizat o serie de celebrităţi, printre care actorii Brad Pitt şi Angelina Jolie, pentru a sprijini Haiti în urma seismului puternic ce a afectat marţi această ţară, relatează AFP, preluata de Mediafax.

UPDATE 2
Pentagonul a început să trimită nave, echipe de salvare şi experţi către Haiti, a anunţat Comandamentul militar american Sud, într-un comunicat citat de AFP. Un portavion al forţelor navale americane este aşteptat joi, în largul coastelor acestei ţări caraibiene.

UPDATE 3
Bilanţul cutremurului violent care a afectat Haiti ar putea fi "cu mult peste 100.000 de morţi", a declarat premierul haitian Jean-Max Bellerive, pentru postul american de televiziune CNN.

UPDATE 4
"Este cel mai cumplit lucru pe l-am văzut”, a spus reprezentantul Salvation Army în Haiti, Bob Poff, pentru CNN. "Este foarte multă devastare într-o zonă concentrată. Va dura zile, dacă nu săptămîni, pentru a termina de săpat".

UPDATE 5
Poliţiştii români aflaţi în misiunea ONU de menţinere a păcii în Haiti nu au fost afectaţi de cutremur. Ministerul Administraţiei şi Internelor este reprezentat în Haiti printr-un contingent alcătuit din 21 de ofiţeri de poliţie, care desfăşoară activităţi de menţinere a păcii, sub egida ONU din anul 2006.

UPDATE 6
FBI a publicat o alertă împotriva escrocheriilor pe Internet, sfătuindu-i pe americanii care vor să trimită bani pentru sinistraţii din Haiti să "îşi dubleze vigilenţa" faţă de apelurile la donaţii, a relatat AFP, citata de Mediafax.

UPDATE 7
Mama unui poliţist român descrie în Monitorul de Botoşani experienţa trăită de acesta în Haiti: "Erau într-un convoi pe drum spre capitală de la o conferinţă. La început a crezut că s-a stricat Jeep-ul în care erau că se mişca foarte tare. Când s-au dat jos abia puteau sta în picioare. Mi-a spus: «Mamă, nu erau fisuri în asfalt, erau hăuri». Unde stătea el în gazdă nu s-a dărâmat, dar pereţii erau crăpaţi şi li s-a ordonat să îşi ia strictul necesar şi să evacueze".

UPDATE 8
Rutierul american Lance Armstrong a promis că va dona 250.000 de dolari victimelor cutremurului din Haiti, cel mai puternic seism înregistrat în această ţară în ultimii 200 de ani.

UPDATE 9
AFP a dat publicităţii imagini filmate din elicopter cu Port-au-Prince după cutremur. Vezi aici video!

UPDATE 10
Un român a supravieţuit seismului din Haiti. Autorităţile ar putea anunţa peste 100.000 de victime.

Toate bunurile unui român aflat la muncă în Haiti au fost distruse de cutremurul produs în această ţară. Informarea a fost făcută de Ministerul Afacerilor Externe. În acest timp, oamenii au intrat în panică în capitala Port-au-Prince, în urma unei alerte false de tsunami.

Numeroase personalităţi haitiene sunt încă îngropate sub dărâmături în urma cutremurului. Aprope 140 de angajaţi ai Organizaţiei Naţiunilor Unite, printre care şi şeful misiunii, sunt daţi dispăruţi.

Palatul naţional din Port-au-Prince, Haiti, s-a prăbuşit:

Imagini de la dezastru surprinse de AP:

 

 

 

 

 

 

Vezi o galerie foto pe site-ul New York Times (click pe imagine pentru a o accesa):

„Urmează producții de un mare impact, participă și el ...” » Soția unui fost star de la PSG, decizie controversată: „Planul e un milion de dolari în 6 luni”

L-a rugat să nu joace, fiindcă are o presimțire rea, dar el a marcat în poarta Romei! Așa că a schimbat abordarea: „Hai să mai facem copii”


Comentarii (7)
 •  15 Ianuarie 2010, 22:09

pe langa numarului mare de victime si raniti,se estimeaza 2mil de copii orfani,ceea ce va fi f greu. 3mil sunt in acest moment fara apa,mancare si electricitate dumnezeu sa`i ierte pe cei morti si sa`i ajute pe cei ramasi iar cei care cred ca pot ajuta ar fi bine sa doneze,un mic ajutor ar fi o mana cereasca ptr cei din Haiti

 •  15 Ianuarie 2010, 01:40

Preşedintele a declarat la CNN: "cred că sunt peste 100.00 de morţi", în timp ce senatorul Youri Latortue a afirmat pentru AP că numărul morţilor ar putea trece de 500.000 . Ambii recunosc că nu pot da cu precizie un număr al victimelor. doamne fereste sa fie vb de peste 500000

 •  14 Ianuarie 2010, 19:44

dragi si stimatiu redactori! acolo sunt 22 de politisti romani, sa intelegem 'din titlu' ca doar 1 a supravietuit?????

Vezi toate comentariile (7)
Comentează