GSP SPECIAL  »  DIVERSE  »  LESS HATE, MORE SPEECH

Despre discursul urii în online: Site-urile pot fi acuzate pentru comportamentul userilor

Articol de GSP - Publicat vineri, 18 septembrie 2015 14:23

Roxana Bodea, director executiv MRC (Median Research Centre) și Cătălin Țepelin, Digital Manager GSP.ro, au fost invitații lui Vlad Ionescu la Adevărul Live, pentru o dezbatere despre nocivitatea comentariilor agresive din online-ul românesc.

"Toți ne dorim să avem o zonă non-toxică în subsolul articolelor, comentarii de calitate, pe care să le promovăm. Noi, la gsp.ro, avem în site o opțiune de a lua cu embed comentarii ale userilor și de a le integra în articole, căutînd să valorizăm comentariile cu adevărat folositoare sau chiar haioase", spune Țepelin.

Emisiunea integrală poate fi urmărită AICI

"În 5 luni, pe GSP.ro s-au adunat peste 200.000 de comentarii și 75% dintre ele n-au avut nevoie de moderare. Pare rezonabil, așa-i? Doar un comentariu din 4 a fost moderat. Pe de altă parte, dacă eu aș scăpa acum o înjurătură la fiecare 3 cuvinte civilizate, dialogul cu mine ar fi o experiență groaznică. De aceea căutăm să înțelegem în profunzime întregul fenomen, astfel încât în timp să putem diminua cât mai mult acel procent de 25%", a conchis jurnalistul Gazetei. 

"Publisherii pot fi făcuți răspunzători pentru calomniile sau violențele de limbaj din subsolul articolelor găzduite pe site-urile lor" Cătălin Țepelin, Digital Manager gsp.ro

 

"La nivel european, există o decizie recentă a CEDO într-un caz din Estonia care, practic, îi desemnează pe publisheri responsabili de conținutul comentariilor. E un caz foarte interesant care a făcut valuri acum cîteva luni. Un site din Estonia a publicat un articol despre o companie de transport maritim. Articolul era foarte OK, comentariile teribile. După cîteva săptămîni, compania respectivă a notificat site-ul și i-a rugat să șteargă comentariile calomnioase. Site-ul s-a conformat, dar a urmat un proces, s-au cerut despăgubiri. Toate instanțele au zis că site-ul e responsabil pentru conținutul comentariilor, procesul a ajuns la CEDO, unde decizia a fost aceeași.

Multe dintre organizațiile care militează pentru free speech și drepturile digitale au considerat această decizie ca fiind controversată. În primul rînd pentru că ea contravenea unor directive europene, care protejau publisherul respectiv de comentarii ale terților. E o decizie interesantă care poate afecta pe viitor felul în care se poziționează publisherii în relație cu userii. În final, site-ul respectiv a plătit o sumă modică, de 300 și ceva de euro, dar precedentul a fost creat", spune Roxana Bodea.

FCSB se întoarce oficial pe Ghencea! Mihai Stoica a făcut anunțul: „Da, sigur! Pe 6 iulie vom juca acolo”

FCSB poate pierde „un jucător excepțional” » Au început negocierile: „E diferență mare între ce solicită și ce e dispus Gigi să ofere!”


Comentarii (5)
robotzel
robotzel  •  18 Septembrie 2015, 17:04

cand va aud ca "asa o sa fim controlati in totalitate" imi vine sa turbez. nu dragilor ... injuraturile si lipsa de respect si bun simt nu reptezinta un mod normal de comportament si drept urmare trebuie sa dispara. nimeni nu se va lua de voi in caz de comportament civilizat. confundati libertatea de exprimare cu dreptul la jignirea altora ceea ce limiteaza drepturile altora. credeti ca este normal?

sameertx
sameertx  •  18 Septembrie 2015, 15:24

Negoita plateste zilnic zeci de clone (postaci) pe site-ul GSP si voi nu faceti nimic legat de asta...

avetinevoiedegramatica
avetinevoiedegramatica  •  18 Septembrie 2015, 15:59

80% din articolele de pe site-ul asta sunt scrise cu greseli gramaticale, de logica sau neconforme cu realitatea. Redactia aia de la ghesepe e plina *** sa faca articole de 3 randuri si voi vorbiti de calitate|??? *** ASTA CALITATE!

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (5)
Comentează