GSP SPECIAL  »  DIVERSE  »  SPECIAL

DEZBATERE GSP Jocurile copilăriei, atunci şi acum » Cum s-a schimbat viaţa puştilor în ultimele două decenii?

Mingea de 35 sau HDD-ul de 320? 
Fotomontaj: Dan Bucur
Mingea de 35 sau HDD-ul de 320? Fotomontaj: Dan Bucur

Articol de - Publicat miercuri, 21 septembrie 2011 00:00 / Actualizat miercuri, 21 septembrie 2011 14:05

Gazeta Sporturilor şi-a făcut un reflex profesional din a aduce în faţa cititorilor teme importante şi nuanţate, dificil de abordat într-o lume tabloidă. Oamenii au, totuşi, nu doar apetit pentru spectaculos, ci şi nevoie de reflecţie! Azi, Gazeta îţi propune o dezbatere relaxată despre jocurile copilăriei. Cum s-a schimbat viaţa puştilor în ultimele două decenii? Cine cîştigă războiul generaţiilor: vechea mingea de 35 sau iPod-ul de 32 GB? Care e viitorul Generaţiei Net?

PARTICIPĂ LA DEZBATEREA ZILEI Generaţia Net, pro şi contra » Ce spun specialiştii despre viitorul celor "crescuţi digital"

Gazeta Sporturilor şi-a făcut un reflex profesional din a aduce în faţa cititorilor teme importante şi nuanţate, dificil de abordat într-o lume tabloidă. Oamenii au, totuşi, nu doar apetit pentru spectaculos, ci şi nevoie de reflecţie! Azi, Gazeta îţi propune o dezbatere relaxată despre jocurile copilăriei. Cum s-a schimbat viaţa puştilor în ultimele două decenii? Cine cîştigă războiul generaţiilor: vechea mingea de 35 sau iPod-ul de 32 GB? Care e viitorul Generaţiei Net?

PARTICIPĂ LA DEZBATEREA ZILEI Generaţia Net, pro şi contra » Ce spun specialiştii despre viitorul celor "crescuţi digital"

Sînt puse faţă în faţă jocurile generaţiei "decreţeilor" şi preocupările de timp liber ale "generaţiei digitale". Nu e nimic bine şi nimic rău din pornire. Există diferenţe, analizate de psihologi şi de sociologi. Totul într-o dezbatere liberă şi spectaculoasă pe parcursul acestei zile, pe gsp.ro.

 

DE AICI PORNIM: Jocurile copilăriei, atunci şi acum

Copiii de-acum sînt topiţi după poveştile cu dinozauri. Ilustrate, eventual, cu poze 3D. Vorbim despre Tyrannosaurus Rex şi gaşca lui, nu despre noi, cei care am crescut jucînd fotbal în faţa blocului. Noi intrăm în categoria "dinozauri trişti şi neinteresanţi".

Iar prejudecăţile funcţionează în ambele direcţii. Noi ne întrebăm cum rezistă adolescenţii ore-ntregi în faţa computerului, de ce discută, se împrietenesc şi se ceartă doar din taste şi cum se pot dezvolta normal înconjuraţi doar de plăcerile unor lumi virtuale. Ei se întreabă cum am putut creşte fără Internet, smartphone-uri, Facebook şi mess.

Gazeta încearcă să recupereze azi frînturi din universul celor care au acum între 25 şi 45 de ani. Ei sînt proprietarii celor mai colorate amintiri dintr-o perioadă gri, cei pentru care maidanul sau parcarea de bitum au fost mai frumoase decît orice gazon perfect de pe o arenă ultramodernă a anilor noştri. Şi cei care au găsit drumul spre "golul vieţii" şutînd cu sete într-o minge de 35, nu apăsînt tasta D, ca la FIFA 2011.

CUM ERA ATUNCI ...

- Hagilabalon, Hagilabalon! Un pas, doi, trei şi, şi, şiiiiii gooooooool!
- Este, măăăăăă! Bravo, 1-1, hai că-i batem!

- Pfaaaa, vezi că a sărit mingea-n grădină! Tu ai dat-o, tu te duci s-o iei.
- Băi, fii atent, că a ajuns în tufa aia de trandafiri. Mamăăă, poate s-a spart! Da, s-a spart....

- Nu se poate, mă! Ţi-am şi zis să n-o mai dai peste gard ...
- Bă, abia o luasem, era nouă. Cît am jucat? Nici trei meciuri.

- Acuma cu ce mai jucăm?
- Sîntem 4 echipe şi-avem doar o minge de 35, că aia nasoală, de 18, s-a spart ieri. Iar pe Mihai, ăla de la blocu’ 21, care are Artexul ala mişto, nu-l lasă maică-sa să coboare-n faţa blocului pînă nu-şi termină temele …

- Hai, că ne descurcăm noi cumva, are doar o gaură mică. George, du-te şi tu să iei patentul ăla de la taică-tu. Gerets, fă rost de un cui. Bambi, adu chibritul ăla din cutia poştală a lu’ nea Grigore. O lipim aici, pe loc, ce mare brînză?!
- Nu mă duc, mă, după nici un patent, că ori mă trimite la sifoane, ori mă opreşte în casă.

- Lasă, că-l strig io. Tata lu' Georgeeeee, ne daţi şi nouă un patent?
- Vă dau, mă, vă dau. Să urce cineva să-l ia. Şi aveţi şi voi grijă la Dacia aia verde, nu mai daţi cu mingea-n ea, că i-aţi îndoit aripa, ce dracu'!

- N-am dat noi, nea Mişule, ăia de la scara doi au dat! Mulţumim pentru patent. Gata, mă, unde e chibritul? Hai, aprinde băţul şi dă cuiu-ncoa, să-l încingem.

- Hai, că s-a înroşit. Aşa, acuma pune cuiu' pe minge, ia un pic de cauciuc topit şi trage-l peste gaură! Bravo, bravo!
- Este că sînt meseriaş? Ia să vedem dacă s-a lipit. S-o umflăm mai întîi.

- Mai dă-i două pompe şi gata, că după aia e prea tare.
- Gata, mă, am pus scuipat şi nu răsuflă, uite!

- Este, mă! Bravo! Bă, haideţi că a lipit-o! Deci e 1-1. Cine dă gol rămîne la masă!
- Hagilabalon, Hagilabalon ....


... CUM E ACUM

- cf mah
- bn, p.aici, descarc nfs dp torenti, am kef sa ma jok ceva. u?

- io eram la ultimu nivel din angry birds shi mi s.a blokat iphonu'. wtf?
- ai pus.o, i.ai facut jailbreak deci nu mai e in garantzie. Poate ti.l coafeaza Jumpman, ca e calificat omu pe d.astea

- cine mah? Ala de la a saptea C?
- da mah

- pai nu.l am in lista la feisbuc. Ii dau add acuma
- aha. auzi mah? cand apare urm episod din robotzi?

- nu stii? mediocrule :)))) mwahahahahaa. creca maine apare mah
- f tare frate abea astept. tu cf mai pe seara?

- nush. creca bag un shooter pe wii, nishte muzica pe ipod si kam atat. ma culc devreme ca maine dimi ma duc la Bubblehead akasa. si.a luat xbox si facem un fifa 2011
- hai bah lasa consola. nu mergem sa bem o cola la mol?

- poi tu nu vezi ca a.nceput sa ploua?
- ba ej nebun? nu te cred. da.mi link

SUPER FOTO Puzzle cu amintiri » Mingea de 35, guma Turbo, cheia de gît ... Continuă tu!

35% din copiii între 7 şi 11 ani din mediul urban sînt supraponderali sau obezi, conform unui studiu realizat de nutriţionişti români

67% dintre copiii cu vîrste între 7 şi 10 ani intră pe Internet pentru a se juca. Doar 12% caută informaţii pentru a-şi face temele

Citeşte AICI frînturi savuroase din poveştile copilăriei celor care au acum între 25 şi 45 de ani. Te regăseşti în ele? Intră în joc şi refă alături de noi puzzle-ul amintirilor!

Azi, la ora 12:00, vei avea pe gsp.ro opiniile specialiştilor, psihologi şi cercetători, despre viitorul Generaţiei Net!

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (56)
pistruiatu.ro
pistruiatu.ro  •  13 Octombrie 2011, 10:43

Bun schimbul de replici de main sus. Intre generatii este clar o diferenta ca de la cer la pamant. Ma intreb daca nu e bine sa fie asa. E clar ca pe vremea lui Ceasca eram mult mai limitati si poate mai inventivi insa cei ce au chef sa faca treaba azi, au mult mai multe sanse. Oricum, pentru cei ce vor sa isi aduca aminte de cum a fost prin 80, si cum e azi jocul cu prastia de exemplu, recomand sa aruncati o privire peste ://pistruiatu.ro/2011/10/12/sling-shot-camera/ Ce parere aveti ?

pistruiatu.ro
pistruiatu.ro  •  13 Octombrie 2011, 10:04

Excelent articolul! Nu pot decat sa confirm dialogurile imaginate mai sus. Este mare diferenta fata de cum era prin 70 sau 80 si cum este astazi, relatia intre copii si relatia intre copii si adulti. Ma intreb insa daca nu este chiar normal sa fie asa ?

costibb
costibb  •  24 Septembrie 2011, 11:23

nu trebuiesc uitate nici jocurile video ale copilariei noastre,celebrele jocuri pe televizor(mario,contra,biliard).tin minte cand am reusit in sfarsit sa-l cumpar cu banii stransi din alocatie,doua saptamani am zapacit televizorul cu mario.inaintea acestor jocuri,era mania cu tetris,cine avea din ala era privit altfel,toti copii vroiau sa se joace pe el,faceam cu randul.

Vezi toate comentariile (56)
Comentează