GSP SPECIAL  »  DIVERSE  »  INEDIT

FOTO Ambasador cu tatuaje » Nonconformistul Dennis Rodman a ajuns în Coreea de Nord

Dennis Rodman a făcut mereu ce a vrut. Ceea ce nu se poate spune despre gazdele sale, nord-coreenii +2   FOTO
Dennis Rodman a făcut mereu ce a vrut. Ceea ce nu se poate spune despre gazdele sale, nord-coreenii

Articol de - Publicat miercuri, 27 februarie 2013 00:00 / Actualizat marti, 26 februarie 2013 21:03

Într-un moment de tensiune politică între Coreea de Nord şi SUA, Rodman pare să fi fost trimis la Phenian pentru a mai destinde atmosfera dintre cele două lumi.

A fost campion cu Chicago Bulls, umbra nebună a lui Jordan. Acum a plecat către Coreea de Nord, cărîndu-şi cu el tatuajele, piercingurile, reputaţia de băiat nechibzuit. Dennis Rodman este angajat de compania media VICE pentru a realiza nişte emisiuni pe un tărîm puţin dezvăluit americanilor şi, de fapt, lumii întregi.

Fosta glorie din NBA devine astfel şi un ambasador surprinzător al sportului într-un spaţiu în care tensiunile faţă de Statele Unite ale Americii se ascut pe zi ce trece.

USA Today scrie că "Viermele", însoţit de trei membri ai trupei Harlem Globetrotters şi de reprezentanţii companiei VICE, se află în Coreea de Nord pentru a filma o emisiune ce se va transmite la începutul lunii aprilie pe HBO. Rodman este cel de-al doilea american cu ştaif care vizitează anul acesta Coreea de Nord, o ţară care se află în stare de război cu SUA.

Primul american a fost Eric Schmidt, preşedintele executiv al Google. Călătoria fostului baschetbalist vine la două săptămîni după ce statul asiatic a efectuat un test nuclear sub pămînt, sfidînd astfel interdicţiile ONU şi îngrijorînd marile capitale, care consideră că lansarea de rachete şi testele nucleare sînt acte care pun în primejdie securitatea în zonă.

Sportivii americani speră să se implice puţin în diplomaţia sportului, participînd la un camp de baschet rezervat copiilor nord-coreeni. Va exista şi un meci între baschetbaliştii americani şi cei din Coreea de Nord, la care se presupune că va lua parte şi Kim Jong Un, liderul de la Phenian. Musafirii americani au programate vizite la monumente naţionale, la un studio de animaţie şi la un complex de distracţii de gheaţă de la Phenian.

Vizită privată
Departamentul de Stat al SUA nu girează vizita lui Rodman în Coreea de Nord. Un oficial a spus că autoritatea pe care o reprezintă nu încurajează călătoriile particulare pe meleaguri nord-coreene şi că nu a fost contactat pentru vizita iniţiată de compania media. Noul lider Kim Jong Un, care a preluat puterea în Nord după moartea tatălui său, Kim Jong Il, a declarat că vrea să lărgească orizonul cultural şi tehnologic al ţării sale prin schimburi cu alte ţări, inclusiv cu SUA.

Găuri în nas în ţara uniformei
Rodman nu se potriveşte foarte bine cu rigoarea şi sobrietatea impusă în Coreea de Nord. Omul care şi-a făcut tatuaje în toate zonele trupului, găuri în nas şi părul în toate culorile va ieşi cu siguranţă în evidenţă pe un tărîm al uniformei militare şi în care barba sau mustaţa sînt interzise. De altfel, o poză cu băiatul rău, iubitor de alcool şi femei frumoase, cu piercinguri pe limbă, a fost arătată unui locuitor din Phenian, care a exclamat: "Arată ca un monstru!"

Colegul idolului
În Coreea de Nord însă, Michael Jordan, fost coleg de-al lui Rodman la Bulls, a fost idolatrizat de răposatul şef de stat, Kim Jong Il. Aşa că Rodman, care este şi unul dintre cei mai buni apărători şi recuperatori din istoria NBA, ar putea să-i cucerească pe asiatici. După fotbal, baschetul este un sport popular în Coreea de Nord.

"Este important să ţinem canalele de comunicare deschise şi să transmitem că America nu este inamicul Coreei de Nord. Un meci de baschet este un pas în direcţia cea bună" ( Shane Smith, fondator VICE)

5 titluri de campion NBA a cucerit Dennis Rodman cu Chicago Bulls

CV - Dennis Rodman
- născut pe 13 mai 1961, la Trenton, New Jersey
- 2,01 metri, 100 de kilograme
- activitate: 1986-2006
- echipe: Detroit Pistons, San Antonio Spurs, Chicago Bulls, Los Angeles Lakers, Dallas Mavericks, Long Beach Jam, Orange County Crush, Tijuana Dragons, Torpan Pojat, Brighton Bears

Citește și:

„Nu cred că mă mai interesează” » Sătul să aștepte, Gigi Becali e gata să renunțe la un transfer
Superliga
„Nu cred că mă mai interesează” » Sătul să aștepte, Gigi Becali e gata să renunțe la un transfer
Kylian Mbappe, primul mesaj după ce a fost prezentat la Real Madrid + Imaginile care spun totul
Campionate
Kylian Mbappe, primul mesaj după ce a fost prezentat la Real Madrid + Imaginile care spun totul
Tavi Popescu, mesaj de pe patul de spital » Ce a pățit jucătorul de la FCSB: „E prima oară în viață”
Superliga
Tavi Popescu, mesaj de pe patul de spital » Ce a pățit jucătorul de la FCSB: „E prima oară în viață”

Cine stă în poarta României la Euro 2024? Numărul 1 are o mare problemă: „Mă aștept ca Edi să meargă la sigur”

3 MARI întrebări despre selecția lui Edi Iordănescu în apărare: chiar nu exista o alternativă autentică?!


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează