GSP SPECIAL  »  DIVERSE  »  EXPEDIŢIE

GALERIE FOTO James Cameron a devenit primul om care a explorat cel mai adînc punct al Planetei!

Foto: National Geographic +5   FOTO
Foto: National Geographic

Articol de GSP - Publicat luni, 26 martie 2012 00:00 / Actualizat luni, 26 martie 2012 11:17

Regizorul filmelor Titanic şi Avatar, James Cameron, a atins în această noapte cel mai adînc punct al Platenei, Groapa Marianelor. Cameron a folosit un submarin construit special alături de o echipă de cercetători a National Geographic, a filmat şi a explorat fundul Oceanului Pacific şi s-a întors la suprafaţă în această dimineaţă.

James Cameron a petrecut puţin peste trei ore sub apă, după ce a atins adîncimea de 10.898 de metri, după care a început să urce spre suprafaţă. Regizorul canadian în vîrstă de 57 de ani a ajuns înapoi la suprafaţă cu 70 de minute mai repede decît era programat, au anunţat cei de la National Geographic. Niciun raport medical nu a fost făcut public, dar, în condiţiile în care Cameron a mai făcut cîteva scufundări serioase de probă, în ultima perioadă, toată lumea se aşteaptă să nu fie probleme.

Submarinul construit vertical şi denumit Deepsea Challenger l-a condus pe Cameron pînă la cea mai mare adîncime posibilă. Groapa Marianelor este de 120 de ori mai adîncă decît Marele Canion şi are 1400 de metri în plus faţă de înălţimea vîrfului Everest. De maşinărie au fost ataşate camere de filmat şi de luminat, capabile să reziste unei presiuni enorme. Pe fundul Oceanului, submarinul lui Cameron a avut de îndurat o presiune ce era echivalentă cu greutatea a trei maşini SUV care îţi stau pe degetul mic!

Inginerul elveţian Jacques Piccard şi căpitanul de Marină Don Walsh sînt singurii oameni care au mai atins acest punct, în anii '60. Cei doi nu au putut explora prea multe, în condiţiile în care submarinul lor a ridicat nisipul de pe fundul Oceanului la impact şi cercetătorii au fost nevoiţi să se ridice la suprafaţă după doar 20 de minute petrecute la cea mai joasă adîncime.

Acţiunea cutezătoare a lui James Cameron este pregătită alături de o echipă National Geographic de 7 ani. Regizorul este un oceanograf entuziast din copilărie şi a făcut nu mai puţin de 72 de scufundări de recunoaşte în carieră. 33 dintre aceste scufundări au fost la epava Titanicului, subiectul de film care i-a adus 11 Oscaruri şi alte 70 de premii, film ce ieşi pe piaţă în varianta 3D în aprilie.

Citește și:

„Bombă” în eșalonul secund » 4 echipe nu au luat licența pentru Liga 2. Primele reacții în acest caz
Liga 2
„Bombă” în eșalonul secund » 4 echipe nu au luat licența pentru Liga 2. Primele reacții în acest caz
Dan Șucu, discurs fără precedent la adresa lui Daniel Niculae: „Nu vreau să văd asemenea oameni în fața mea!”
Superliga
Dan Șucu, discurs fără precedent la adresa lui Daniel Niculae: „Nu vreau să văd asemenea oameni în fața mea!”
Florentin Petre a semnat cu Dinamo, asistat de Anamaria Prodan, și e făcut praf de Cornel Dinu
Superliga
Florentin Petre a semnat cu Dinamo, asistat de Anamaria Prodan, și e făcut praf de Cornel Dinu

„Te ridică sau te bagă în pământ” » Horațiu Moldovan a povestit cum a cucerit-o pe Aza Gabriela: „Prima noastră întâlnire a fost la asigurări”

Iubita unui jucător cu 400 de meciuri în Seria A i-a mărturisit Dilettei Leotta: „De asta dormim în camere separate”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează