GSP SPECIAL  »  DIVERSE  »  CRONICĂ DE CARTE

Messi, pe îndelete » Biografia unui campion: la ce echipă visa să joace starul Barcelonei cînd era mic

Coperta cărţii dedicate lui Messi. +2   FOTO
Coperta cărţii dedicate lui Messi.

Articol de - Publicat duminica, 17 martie 2013 00:00 / Actualizat sambata, 16 martie 2013 19:24

Cînd a scris cartea despre Messi, ziaristul Luca Caioli nu se gîndea că argentinianul va doborî record după record. Sau se gîndea?

"Messi, povestea băiatului care a devenut legendă" este o carte în limba engleză, care este însă comercializată şi în România. Este scrisă de Luca Caioli, jurnalistul italo-iberic care a luat toate celebrităţile din fotbal la rînd, realizînd biografiile lui Fernando Torres, Roberto Mancini sau Cristiano Ronaldo.

Spre deosebire de cartea despre CR7, cea despre Lionel Messi pare mai caldă. Este scrisă tot într-un stil jurnalistic fluent şi firesc, dar portretul făcut starului Barcelonei este făcut din tuşe mai apropiate. Cărţile seamănă în schimb bine de tot la modul în care sînt construite, Caioli descoperind parcă o reţetă fermecată pentru a fabrica bestseller-uri.

Personaje ascunse
Şi povestea lui Leo Messi începe cu începutul. Adică în oraşul argentinian Rosario, unde fotbalistul a văzut lumina soarelui în vara lui 1987. Şi prima care vorbeşte despre prezenţa lui pe acest pămînt este mama lui Leo, Celia, care descrie gusturile culinare ale fiului său şi mai ales despre cum a ajuns fiul său să joace fotbal.

"Sper să ajungă să facă istorie, ca Maradona, ca Pele. Sper să ajungă departe, foarte, foarte departe. Dar, mai presus de orice, ca mamă, îmi doresc să fie fericit, să aibă o familie şi să-şi trăiască viaţa, pentru că mi se pare că nu a prea făcut-o. Îi doresc să aibă o viaţă minunată. Chiar merită", spune mama lui Leo în cartea lui Caioli. Şi chiar ştie perfect despre ce vorbeşte.

Apoi, de la familia de acasă povestea se mută înspre familia fotbalului. Şi surprinde cum la început, în Argentina natală, cel mai mic dintre copiii care învăţau acest sport încerca să împace, fără prea mare succes, şcoala cu fotbalul.

Cartea lui Caioli este presărată, pe lîngă capitolele clasice, cu interviuri-mărturie cu oamenii cheie din viaţa lui Messi. Cu prieteni din copilărie, cu jurnalişti, cu alţi fotbalişti. Sînt personaje de care lumea nu a prea auzit, dar ale căror poveşti sînt cu atît mai preţioase, pentru că sînt rare şi inedite.

Îşi dorea să joace la Newell's
Drumul prin viaţa şi cariera lui Messi continuă spunînd istoria venirii sale în Europa. Asta, evident, după ce visul lui cel mare era să joace la echipa argentiniană Newell's.

Un alt capitol interesant al cărţii tratează faptul că Leo Messi este un tip, cum să spunem, mic. Şi mai ales speculaţiile făcute despre tratamentele medicale cu hormoni de creştere prin care ar fi trecut fotbalistul, atît în Argentina, cît şi în Spania. Apoi trecerea înspre Vechiul Continent, unde uneori cuvintele, deşi tot în spaniolă, nu se potriveau deloc cu dialectul argentian în spiritul căruia crescuse el.

Caioli povesteşte chinurile adaptării adolescentului care ajungea la Barcelona în anul 2000. "La 13 ani, Leo era deja o figură cunoscută în lumea fotbalului. Ziarele îi dedicau deja pagini duble", scrie Caioli. De aici pleacă istoria sa la FC Barcelona, istorie pe care o croieşte şi o trăieşte chiar acum.

Cireaşa de pe tort
Ultimul capitol, intitulat Barcelona, este un interviu extins cu Lionel Messi însuşi, în care argentinianul vorbeşte deschis despre viaţa şi cariera sa. Şi în cadrul căruia fotbalistul recunoaşte: "Este greu să vorbeşti despre propria-ţi persoană, mai bine îi laşi pe alţii să o facă. Eu am picioarele bine înfipte în pămînt şi nu voi uita niciodată de unde am venit", spune Messi.

Titlu: "Messi - The Inside Story of the Boy Who Became a Legend"
Autor: Luca Caioli
Editura: Corinthian Books (Londra), 2012, 302 pagini
Preţ: 49 lei

"Îi spuneam Piqui pentru că era cel mai mic dintre noi. Nu-i îi plăceau matematica şi limbile străine. Dar era cel mai bun la educaţie fizică şi la arte" (Cintia Arellano, prietena lui Messi din copilărie)

"Este un tip modest, dispus să muncească mult. Este amuzant, spune multe glume. Este un jucător care ajută la crearea unei atmosfere pozitive în vestiar, de camaraderie şi de prietenie" (Gianluca Zambrotta, fost coechipier de-al lui Messi)

"Cînd cîştig sînt fericit, cînd pierd mă întristez şi mă gîndesc mult la ce am făcut greşit. De cînd eram mic uram să pierd" (Lionel Messi, FC Barcelona)

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (5)
vlad_10
vlad_10  •  04 Septembrie 2014, 14:13

Ai uitat sa scrii ca a fost campion mondial 4 ani consecutiv, din 2008-2012 .

xstream
xstream  •  17 Martie 2013, 17:50
Postat de sasquatchro pe 17 Martie 2013, 17:07

S-a cam grabit cu cartea asta, dar la cum joaca Leo si o va face inca ceva ani, va fi trilogie, cu siguranta. :))

trilogie? o sa fie ceva gen harry potter 7 carti :))

sasquatchro
sasquatchro  •  17 Martie 2013, 17:07

S-a cam grabit cu cartea asta, dar la cum joaca Leo si o va face inca ceva ani, va fi trilogie, cu siguranta. :))

Vezi toate comentariile (5)
Comentează