GSP SPECIAL  »  DIVERSE  »  OPERAŢIE PE CORD

Operaţia lui Emeric Ienei a fost un succes! » Recuperarea va dura o lună de zile

Ienei pe banca Stelei în 1999, încercînd să tempereze lîngă furiosul Lăcătuş +2   FOTO
Ienei pe banca Stelei în 1999, încercînd să tempereze lîngă furiosul Lăcătuş

Articol de - Publicat duminica, 23 septembrie 2012 00:00 / Actualizat duminica, 23 septembrie 2012 17:29

UPDATE „Operaţia lui Emeric Ienei s-a încheiat cu succes. Starea lui este stabilă, a fost dus la secţia de terapie intensivă. Intervenţia s-a desfăşurat fără complicaţii, nu au apărut situaţii neprevăzute. Primele 48 de ore sînt critice din întregul proces”, a declarat Adrian Molnar, medicul care l-a operat.

UPDATE Operaţia a fost un succes. Pentru Ienei urmează o perioadă de recuperare de o lună de zile

UPDATE Intervenţia chirurgicală s-a terminat în jurul orei 15:45

UPDATE Operaţia lui Emeric Ienei se prelungeşte. Deşi medicii estimaseră un timp aproximativ de 4 ore pentru intervenţie, fostul antrenor al Stelei se afla încă pe masa de operaţie.

UPDATE 09:00 Emeric Ienei va intra acum în operaţie, intervenţia va dura aproximativ 4 ore. Fostul antrenor al Stelei va fi operat pe cord deschis şi i se vor monta patru by-pass-uri

Antrenorul care a cucerit Cupa Campionilor cu Steaua în 1986 se află la Institutul Inimii din Cluj-Napoca, trimis vineri seara de la Spitalul Oradea, şi aici va suferi intervenţia chirurgicală care va dura, în mod normal, între 4 şi 8 ore.

Ceva ciudat se întîmplă parcă în jurul celor care cucereau acum 26 de ani singurul trofeu european al unei echipe de club româneşti. După ce Helmuth Duckadam, portarul de la Sevilla, a fost operat în urma unei insuficienţe arteriale şi apoi internat, marţi, la Clinica de Chirurgie Cardiovasculară din Bucureşti, acum tehnicianul Stelei din '86 trece prin clipe grele.

Emeric Ienei va fi operat pe cord deschis şi îi vor fi înlocuite, cel mai probabil, două artere înfundate. Acum se află la Institutul Inimii din Cluj, este stabil şi se simte bine, iar momentul intervenţiei depinde de finalizarea investigaţiilor şi de sosirea echipei de chirurgi care se afla ieri la un congres medical în Braşov.

Primele slăbiciuni la o sănătate de fier
Fostul tehnician s-a simţit slăbit în ultimele săptămîni, acuzînd oboseală şi dureri de piept la efort. Cu toate acestea, a participat sîmbăta trecută la o acţiune publică: i-a oferit trofeul Iuliu Bodola celui mai promiţător tînăr jucător maghiar din judeţul Bihor. Nu s-a plîns nimănui şi nimeni nu se gîndea la ceva rău, ştiută fiind condiţia fizică bună a lui Ienei şi faptul că în ultimii ani nu petrecuse nici măcar o zi în spital.

"O arteră înfundată 100%, a doua 80%"
Doar că joi a absentat de la expoziţia orădeană "110 ani de fotbal în Bihor, 40 de ani de FC Bihor", la care fusese invitat şi voia să ajungă neapărat. Iar vineri, Emeric Ienei s-a prezentat la Spitalul Oradea şi a fost trimis de urgenţă la Institutul Inimii din Cluj. Ieri, coronarografia a stabilit diagnosticul: "cardiomiopatie ischemică, 100% una din artere este înfundată, în procent de 80% şi o a doua", au precizat surse medicale.

A cerut presa sportivă!
La spitalul clujean au ajuns ieri încă de dimineaţă copiii lui Emeric Ienei, Călin şi Cristina. Fostul antrenor era în stare bună, ba chiar a şi cerut să citească presa sportivă. Un vînzător ambulant i-a dus cîteva ziare în rezervă şi a declarat apoi: "Nu părea un om suferind sau îngrijorat, acelaşi nea Imi, foarte calm şi surîzător".

De soarta lui nea Imi s-a interesat imediat şi preşedintele CFR Cluj, Iuliu Mureşan: "Am ajutat şi eu la demararea bună a lucrurilor, pentru că ne-a sunat fiica dînsului, Cristina, şi am dat şi eu nişte telefoane, nu puteam să fac mai mult, pentru că eram în drum spre Tîrgu Jiu. Am vorbit cu medicii de acolo, este stabil, nu este în pericol şi va suferi o operaţie de rutină"

"Operaţie de cîteva ore, se opreşte circulaţia în corp"
Specialistul cardiolog Viviana Cioringa a comentat pentru Gazeta Sporturilor situaţia în care se află Emeric Ienei: "E vorba despre o operaţie pe cord deschis care poate dura şi cîteva ore. În acest caz, se întrerupe toată circulaţia în corp şi se trece pe circulaţia sangvină extracorporală. Arterele înfundate sau stenozate vor fi înlocuite".

Deşi rezultatele unei astfel de intervenţii sînt pozitive în peste 85% din cazuri, reducîndu-se astfel şi riscul infarcturilor miocardice, există şi riscuri: "Vorbim de risc destul de crescut avînd în vedere faptul că domnul Ienei este o persoană septuagenară. Ar putea fi probleme şi dacă există o insuficienţă renală sau un diabet", completează dr. Cioringa.

Au trecut prin asta Borcea şi Dinu
În august 2011, dinamovistul Cornel Dinu a fost operat cu succes, timp de 8 ore, la Spitalul Floreasca din Bucureşti, de către medicul Şerban Brădişteanu. Intervenţia de bypass a fost repetată de Brădişteanu în martie anul acesta, de data aceasta pacientul fiind fostul conducător dinamovist Cristi Borcea.

La persoanele mai în vîrstă riscurile sînt mai ridicate: fost internaţional maghiar şi cîştigător al Balonului de Aur, maghiarul Florian Albert a decedat în octombrie 2011 în urma complicaţiilor apărute după o astfel de intervenţie, la vîrsta de 70 de ani.

6 mandate de antrenor principal a avut Ienei la Steaua de-a lungul a 25 de ani (1975-2000), record în istoria clubului. Pe locul doi este Victor Piţurcă (4 mandate)

5 titluri de campioană a cîştigat Steaua cu Ienei pe bancă, record pentru un tehnician stelist. Cîte patru titluri au adus în Ghencea Gheorghe Popescu I, Anghel Iordănescu şi Dumitru Dumitriu

"Sper ca lucrurile să evolueze bine şi nea Imi să îşi revină. Am vorbit cu fata dînsului, mîine sau poimîine va fi operat, îi vor pune bypass-uri. În curînd se va face bine şi ne vom vedea 100%" (Marius Lăcătuş, fotbalist Steaua '86)

"Am vorbit cu dînsul sîmbăta trecută, se simţea bine şi nu a dat nici un moment impresia că ar avea probleme. Îi doresc multă sănătate, fotbalul românesc are nevoie de sfaturile sale" (Zsolt Musznay, fotbalist Steaua 1989-'90)

"Am vorbit cu fiica domnului Ienei, m-am asigurat că este în afara oricărui pericol. E vorba de o operaţie care trebuie neapărat efectuată. Îi doresc sănătate celui care este unul din cele mai importante simboluri ale Stelei" (Valeriu Argăseală, preşedinte Steaua)

MESAJELE CITITORILOR PE GSP.RO
the_rite: Nea Imi, să-ţi dea Dumnezeu viaţă lungă lşi succes total în operaţie! Ţi-o doresc, din inima lor mare alb-roşie, toţi dinamoviştii!

teo_s: Cu siguranţă cel mai important antrenor român din istorie şi al doilea, ca performanţe, dupa Ştefan Covaci. Să iasă bine operaţia şi să vă sărbătorim cu drag la 80 de ani, domnule Ienei!

superstar20: Alături de eroii noştri! Legende care au creat o legendă numită Steaua

CV - Emeric Ienei
- născut pe 22 martie 1937 la Agriş, jud. Arad

Palmares ca jucător
- mijlocaş, a activat la Flacăra Roşie Arad (1955-'56), Steaua (1957-'69) şi Kayserispor (1969-'71)
- 254 de partide şi 7 goluri pentru Steaua, cu care a cucerit 3 titluri de campion şi 4 Cupe ale României
- 12 selecţii în echipa naţională a României

Palmares ca antrenor
- Steaua Bucureşti (1975-'78, 1983-'84, 1984-'86, 1991, 1993-'94, 1998-2000)
- 5 titluri de campion, 4 Cupe ale României şi Cupa Campionilor Europeni (1986) cu Steaua
- alte echipe de club pregătite: FC Bihor, FC Tîrgovişte, Fehervar, Panionios, Univ. Craiova
- selecţionerul Ungariei (1992-1993) şi al României (1986-1990, 2000)
- a calificat România la CM 1990 şi a pregătit-o la Euro 2000

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (39)
ndanio
ndanio  •  23 Septembrie 2012, 20:04

Multa sanatate!!!

gogucovasna9
gogucovasna9  •  23 Septembrie 2012, 17:58

MULTA-MULTA SANATATE NEA IMI !!!!

y_nelu
y_nelu  •  23 Septembrie 2012, 17:27

nea Imi , fa repede schimbarea aia si intram in prelungiri...TOT RESPECTUL...

Vezi toate comentariile (39)
Comentează