GSP SPECIAL  »  DIVERSE  »  PROGRESUL

Parfumul platanilor şi truda cavalerului » O carte-instituţie despre fotbal şi despre Progresul: poate cea mai solidă apariţie sportivă a ultimilor ani

În 2002, FC Național
cu Dan Petrescu
titular și căpitan era
eliminată din Cupa
UEFA de PSG-ul lui
Letizi, Heinze și Leroy Foto: Mediafax
În 2002, FC Național cu Dan Petrescu titular și căpitan era eliminată din Cupa UEFA de PSG-ul lui Letizi, Heinze și Leroy Foto: Mediafax

Articol de GSP - Publicat duminica, 12 mai 2013 00:00 / Actualizat sambata, 11 mai 2013 22:15

Două volume, 838 de pagini, cifre şi poveşti, peste un deceniu de activitate pentru autor în schimbul unui rezultat copleşitor

Valentin Căltuţ are 70 de ani. Aşadar, avem de-a face, întîi de toate, cu o poveste trăită. Autorul e un suporter al Progresului, adică un cavaler desuet pentru maşina de produs efemer pe care o populăm. Apoi, e o carte întocmită, sistematizată, parcă ulterior şi scrisă. E o cronică şi un fluviu cu accente hugoliene, sînt aproape o mie de pagini în două volume, o carte-instituţie, aş îndrăzni, pentru fotbalul nostru. Şi tot nu simt c-am spus totul.

O carte-scut
Nu ştiu dacă lipseşte ceva, dacă ar putea lipsi. Avem parcursul istoric al echipei, nuanţat şi ilustrat reconfortant. Sînt date documentare, statistici, ierarhii şi loturi, cronici inspirate şi, în partea secundă, episoadele de strălucire şi amărăciune prin care a trecut Progresul Bucureşti.

Ce a reuşit Valentin Căltuţ în mai bine de un deceniu de trudă are însemnătatea unui scut şi frumuseţea unei armuri, cînd mai toate apariţiile editoriale dedicate unor echipe de tradiţie care au dispărut se risipesc în nostalgie şi compun inconştient o litanie sterilă. Pentru că cele două volume apără viaţa fotbalului din Cotroceni şi conturează esenţial epoci de fotbal românesc, pentru că dincolo de acest demers admirabil rămîi cu unul din cele mai importante produse editoriale sportive din România ultimilor ani.

Fără preţ şi nepreţuită
Să trecem din sufletul echipei frumoase pentru care s-au scris paginile spre mintea lumii noastre de acum: nu a existat o editură care să se încumete la poemul-istorie-carte. Autorul a reuşit să tipărească un număr redus de exemplare, ce-i drept, în condiţii foarte bune. Vorbim de o lucrare ce nu poate lipsi, da, zicerea e "clasică", dar aici e rostul ei întreg, din nici o casă de suporter adevărat. Şi care nu are un preţ: asta ca să închege definitiv aerul don quijotesc din jurul acestei poveşti.

Nu o găsim "pe piaţă", e prea mult şi prea bun, îndrăznesc, pentru ce vor şi pot producătorii de carte. Jurnalistul Silviu Ghering l-a ajutat pe Valentin Căltuţ să-şi vadă visul în pagini şi tot prin el pot fi procurate volumele. Merită!

"Am fost arătat cu degetul pe stradă, nu spun de cine: «Uite, ăsta ţine cu Progresul!». Am fost jefuiţi de jucătorii cu care alţii s-au mîndrit, uitînd a mai spune de la cine i-au luat. Am învăţat uitarea, tăcerea, am devenit superstiţios din cauza Progresului, am încasat ironii foarte izbutite, am bolit, am cunoscut meschinăria, chiar invidia, şi nu mi-a fost uşor a mă lepăda de ele în momentele, cîte au fost, dar au fost, de glorie"
Radu Cosaşu în 1981

1960 e anul cînd Progresul a cîştigat Cupa României, de trei ori clasîndu-se pe locul secund în Liga 1, ultima oară în 2002

4 participări în cupele europene a reuşit Progresul, cele mai celebre nume eliminate fiind Partizan şi Heerenveen

8 e locul ocupat în prezent de Progresul Bucureşti în seria I din Liga 4 Bucureşti, echipă exclusă din Liga 2 în 2009

Titlu: "Fotbal în Parcul cu Platani"
Autor: Valentin Căltuş
838 de pagini, două volume

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (1)
razvand11
razvand11  •  12 Mai 2013, 09:49

Cum pot lua legatura cu dl Silviu Ghering? Multumesc

Vezi toate comentariile (1)
Comentează