GSP SPECIAL  »  DIVERSE  »  GSP SPECIAL

Părinte, dă-i pe GSP TV! » Fotbalul, plăcere curată dincolo de zidurile mînăstirii Căldăruşani

Cele trei antrene parabolice de la Mănăstirea Căldăruşani +1   FOTO
Cele trei antrene parabolice de la Mănăstirea Căldăruşani

Articol de GSP - Publicat luni, 22 august 2011 00:00 / Actualizat duminica, 21 august 2011 22:46

Chiliile au antene care recepţionează atît Dolce, cît şi Digi. Apariţia în ultimele luni a operatorului Romtelecom în viaţa mînăstirii lasă de crezut că monahii nu vor să rateze nici un meci din Liga 1 şi nici o emisiune a GSP TV!.

La 30 de kilometri de Bucureşti, în drumul spre Ploieşti, se află Mînăstirea Căldăruşani. Aşezămîntul n-a fost rupt de lumea sportului nici în trecut: pînă în 2009 era locul de rugăciune şi relaxare al echipei Dinamo, înaintea partidelor importante. Azi, privaţi de bucuria de a-i întîlni frecvent pe favoriţi, călugării şi vieţuitorii de la Căldăruşani se mulţumesc să fie la curent cu tot ce mişcă în sport prin intermediul televizorului: au montat antene parabolice ca să prindă şi Digi, şi Dolce, astfel că nu ratează nici un meci din Liga 1 şi nici o emisiune sportivă!

Liga 1, pachet complet
În ctitoria lui Matei Basarab din secolul XVII trăiesc aproape 40 de suflete, pe o mică peninsulă lîngă lacul Căldăruşani, într-un cadru de basm. La cîţiva metri de muzeul cu icoane şi obiecte bisericeşti din vremea cînd pictorul Nicolae Grigorescu locuia şi trăia aici (1854-1855), se întind chiliile monahilor.

Din incinta mînăstirii, nimic nu ar spune că printre rugăciuni şi ascultări fraţii şi vieţuitorii se destind cu analize tactice sau se înverşunează la deciziile arbitrilor. Cele cîteva antene parabolice presărate deasupra cerdacurilor nu par atît de nefireşti. Însă pe latura exterioară a chiliilor, înspre lac, patima microbistului e evidentă: două parabolice pe care lucesc în soarele amiezii siglele Dolce şi Digi.

Şi Dolce, de cîteva luni
Unul din vieţuitori se sfieşte iniţial să admită că fotbalul face parte din viaţa lor: "Avem antene, dar mai mult ca să prindem postul Trinitas!". Nu e nevoie să spunem că postul religios e difuzat în pachetele de bază ale ambilor operatori de cablu şi, în fond, nu-i nimic de acuzat.

Gazda zîmbeşte oricum de propriile-i cuvinte: "Ne mai uităm şi la meciuri, ce să facem. Am avut şi Boom, dar l-am scos şi ne-am tras Dolce de cîteva luni". Motivul e lesne de înţeles: GSP TV nu e transmis încă de Digi.

Iniţiativă pe cont propriu
Un alt vieţuitor povesteşte cum au apărut antenele: "Mînăstirea nu s-a implicat absolut deloc, fiecare s-a dus şi a făcut contract, cu una sau mai multe firme. Plătim separat! Acum, dacă o să ne spună mînăstirea să le dăm jos, fiecare cu treaba lui!".

Vizitînd mînăstirea în 1876, preşedintele rectorilor universitari din Germania a fost uimit de frumuseţea locului şi de faptul că aici se află singurul observator geodinamic din ţară, prin care se urmăreşte evoluţia seismelor. Neamţul a notat în cartea de oaspeţi la Căldăruşani: "Aici e locul unde Cerul se uneşte cu Pămîntul şi Credinţa cu Cercetarea". Şi cu Liga lui Mitică, am adăuga noi, smeriţi.

Salvarea rămîne Recursul :)
În cele mai multe mînăstiri ortodoxe româneşti, programul slujbelor este încărcat, astfel că duminica, spre exemplu, timpul liber al monahilor se întinde, de obicei, în intervalele 12:00-16:00 şi 17:00-18:30, asta dacă nu sînt scutiţi de participarea la slujbă sau nu au alte sarcini chiar şi în aceste perioade. Aşa stînd lucrurile, etapa viitoare din Liga 1, la Căldăruşani e probabil ca nici un meci să nu fie vizionat. Soluţia? "Recursul etapei", în reluare, cu toate fazele importante analizate, lunea de la 7.30 dimineaţa!

1 meci pe etapă transmite Dolce din Liga 1, astfel că la Mînăstirea Căldăruşani a putut fi urmărit ieri şi meciul Rapid- Chiajna

Mihai Neșu, adevărul despre divorț: „Vreau să știe lumea” » S-a spus că soția l-a părăsit în urma accidentului

L-a rugat să nu joace, fiindcă are o presimțire rea, dar el a marcat în poarta Romei! Așa că a schimbat abordarea: „Hai să mai facem copii”


Comentarii (11)
forrestgump
forrestgump  •  22 August 2011, 15:05

Ce bere beau la meci nu se stie? Hai berarii sariti ca-i loc. Inca un articol de-asta si o sa fie coada la biroul de HR de la manastire pt angajari.

botizan
botizan  •  22 August 2011, 10:49
Postat de williamfaulkner pe 22 August 2011, 03:09

Calugarul e lenea intruchipata, cu binecuvantare de sus. Cine se calugareste ori e dus cu pluta, ori il [puncte-puncte] o lene sfanta, de n-ar ridica un pai de jos. Trai neneaca pe banii fraierilor! Rebuturi ale societatii, ramase din vremuri medievale, asa cum e ne-a ramas si religia pe cap, si tare mi-e teama ca n-o sa scapam inca multa vreme de ea. Ba inca ne paste un nou Ev Intunecat, ma tem.

nu ti-e frica ca te bate Dumnezeu ? Cum poti sa zici ca , calugarii sunt niste rebuturi ? Dobitocule ... Traiesc pe banii tai sau ce ? Articolul se vrea a fii o concluzie ca fotbalul e mai mult decat un sport , e un fenomen , e prost scris , cu ironii idioate , ca si titlul , de ce sa dea pe GSP ? sa vada ce sport ? sunt abonat RDS si ma bucur ca nu mai am GSPtv , in afara de Naum , Ioanitoaia si Geambasu restu habar nu au ce inseamna sa comentezi un sport

florinetgl
florinetgl  •  22 August 2011, 10:21

AVETI UN CANAL DE TELEVIUNE RIDICOL SI MAI FACETI SI RECLAMA FARA SENS

Vezi toate comentariile (11)
Comentează