GSP SPECIAL  »  DIVERSE  »  ITALIA

Povestea impresionantă a fanului orb al lui Napoli care nu ratează nici un meci: "Întîlnirea cu Maradona m-a marcat pe viaţă"

Gaetano în peluză, cu amicii săi
Gaetano în peluză, cu amicii săi

Articol de - Publicat duminica, 09 martie 2014 00:00 / Actualizat duminica, 09 martie 2014 20:23

Gaetano, 39 de ani, un fan al lui Napoli originar din Barra, merge la stadion în fiecare duminică, alături de prietenii săi, în ciuda faptului că este nevăzător de cînd era copil. Are abonament în Curva B. A fost prezent şi la Cupa Italiei, cîştigată în 2012, la Roma. Nu a pierdut nici un minut din bucuria de pe străzile oraşului, la fel ca atunci cînd se bucura pentru promovarea în Serie B. Acasă, totul este albastru, un mic " San Paolo". Cînd joacă Napoli, mama sa, Carmela, se roagă mereu să nu-l vadă trist. Toţi în casă ţin cu Napoli, nici nu ar putea fi altfel. 

"Ţin minte culoarea albastră şi iarba de pe San Paolo"

Gaetano n-a fost mereu aşa: "Îmi amintesc anumite lucruri de cînd încă puteam vedea. Iarba de pe San Paolo. Albastrul... albastrul îl ţin minte bine. E o culoare care mi-a redat liniştea şi voinţa de a lupta în momentele dificile ale vieţii mele. Imaginile au avut în mod evident un impact puternic, vor rămîne mereu în mintea mea, dar mai ales în suflet. Cînd iubeşti cu adevărat, ochiul inimii păstrează amintirile într-un mod mult mai profund decît un ochi normal, oricît de bine antrenat ar fi. Aşa că eu şi radioul meu, mulţumită prietenilor din peluză, mergem mereu pe stadion la meciurile lui Napoli".

Momentul memorabil

La 8 ani a mers la stadion pentru prima dată cu tatăl său, apoi cu verii şi cu prietenii. La 30 de ani distanţă, chiar dacă nu mai vede, nimic nu s-a schimbat în acest domeniu, pasiunea pentru echipa sufletului său este în continuare mai puternică decît orice impediment.

"Pe 22 aprilie 1986 eram la şcoală, cu mulţi copii ca mine, cu probleme sau chiar fără vedere", povesteşte Gaetano. "Directorul m-a chemat şi mi-a zis să mă pregătesc, pentru că vor veni părinţii la mine. Era ceva neobişnuit, dar m-am gîndit că poate este legat de ziua mea de naştere. Mama încerca să-şi ascundă emoţiile şi îmi spunea să nu pun întrebări. Dar îi simţeam zîmbetul şi asta m-a făcut curios, aşa că a respirat adînc şi mi-a spus: "Unchiul Salvatore a reuşit un lucru pe care a dorit de mult timp să-l facă pentru tine, iar mîine, cu o zi întîrziere faţă de ziua ta, îţi va da un cadou. Te vei întîlni cu Maradona!". Nu-mi venea să cred ce aud! Cine, eu?! Maradona?! Un şoc! Îl văzusem doar într-un poster, în seara în care fusese anunţat transferul său la Napoli, înainte să-mi pierd complet vederea".

Întîlnirea cu Maradona

"Am mers pe San Paolo, unde se antrena echipa, mi s-a zis să iau loc pe banca de rezerve. Atunci cînd mi-au spus că Maradona e lîngă mine am izbucnit în lacrimi, nu mă mai puteam opri. Nu îmi amintesc să mai fi plîns vreodată ca în acea după-amiază!  M-a îmbrăţişat strîns, m-a mîngîiat pe cap cu o căldură asemănătoare unui tată, m-a calmat şi mi-a spus că totul va fi bine. Era el care îmi punea întrebări mie, voia să ştie totul. Mi-a făcut cadou o minge cu semnătura sa, dar eram atît de emoţionat încît am uitat-o la stadion. Întîlnirea cu el m-a marcat pe viaţă". A doua zi, Gaetano a revenit la şcoală, unde era tăcut şi parcă într-un alt univers. Profesorii erau îngrijoraţi, dar şi-au dat seama ulterior de impactul pe care l-a avut asupra sa întîlnirea cu Diego. La un an după, Napoli cîştiga primul titlu, iar "El Pibe de Oro" le dăruia emoţii puternice napoletanilor, trăia cu şi pentru oameni. Gaetano era unul dintre aceştia.

Revederea cu "El Pibe de Oro"

Maradona şi-a amintit povestea lui Gaetano, iar cînd a revenit la Napoli, la cîţiva ani după momentele incredibile trăite ca jucător, l-a contactat pe tînăr pentru a-l invita alături de el la o emisiune pe Tele A, unde au interpretat împreună un cîntec napoletan celebru, "O' surdato 'nnammurato" ('Soldatul îndrăgostit'), care se aude şi acum pe "San Paolo" la fiecare meci. Gaetano povesteşte: "Nu voi uita niciodată acel moment. Maradona are o inimă mai mare decît clasa pe care o arăta pe teren. Mi-a zis că va fi acolo ca invitat şi că vrea să merg cu el, pentru a petrece împreună la acea emisiune-spectacol. E un om care dăruieşte emoţii, sentimente, de fiecare dată într-un mod diferit". Iată un video cu acel moment:

Articol tradus şi adaptat de pe calcionapoli24.it.

La EURO GSP, Pițurcă a prevăzut finala Champions League și dă de pământ cu 3 „grei” ai vremurilor noastre: „Au fost PANARAME!”

„E foarte grav ce a spus Șucu!” » A „citit” ce se întâmplă la Rapid: „Vine președinte cu Șumudică antrenor!”


Comentarii (21)
radu.de.la.faru
radu.de.la.faru  •  10 Martie 2014, 11:12

FANTASTIC !!!...CE SUPORTERI ARE NAPOLI...aproape cea mai iubita echipa din italia si cei mai fanatici suporteri !!!, atmosfera fantastica fac pe stadion, sunt sigur ca acel baiat acum om in toata firea ISI IMAGINEAZA CUM JOACA NAPOLI fara sa-i spuna nimeni la ureche !!!

pedrogar
pedrogar  •  10 Martie 2014, 09:59

Emotionant articol. Astfel de articole trebuie scrise nu tot felul de baliverne. Acesti suporteri patimasi exista si la alte echipe. Tot respectul pentru ei. In galeria lui Poli Timisoara la Peluza Sud este prezent meci de meci un suporter in jur de 40 de ani nevazator inbracat corespunzator in culorile clubului care traieste la maxim meciurile. Chiar daca nu vede el simte mai mult ca altii care vad. Este emotionant sa-i vezi pe acesti oameni bucurandu-se de viata cu o asa pasiune.

koolshen
koolshen  •  10 Martie 2014, 09:09
Postat de koolshen pe 10 Martie 2014, 09:07

Gaetano, 39 de ani, un fan al lui Napoli originar din Barra, merge la stadion în fiecare duminică, alături de prietenii săi, în ciuda faptului că este nevăzător de cînd era copil SI DUPA .....Gaetano n-a fost mereu aşa: "Îmi amintesc anumite lucruri de cînd încă puteam vedea. Iarba de pe San Paolo DECI NU A FOST NEVAZATOR DE MIC

mda m-am grabit,imi cer scuze :)) frumos articol !

Vezi toate comentariile (21)
Comentează