GSP SPECIAL  »  DIVERSE  »  CAMPIONATUL MONDIAL AL AVOCAŢILOR

Robe de argint » România a devenit vicecampioana lumii la Mondialul avocaţilor

Ei formează +3   FOTO
Ei formează "Generaţia de Aur" a naţionalei avocaţilor

Articol de - Publicat duminica, 01 iulie 2012 00:00 / Actualizat sambata, 30 iunie 2012 19:06

”Naţionala” avocaţilor a strîns jucători proveniţi de la 7 barouri din ţară. Aproape jumătate din lotul de 19 oameni este format din foşti sau actuali fotbalişti. Am răpus Italia, Croaţia, Argentina, ne-a bătut numai Brazilia, în finală.

România nu are doar "naţionale" alternative de artişti, de oameni ai străzii sau de preoţi. Există şi o reprezentativă a avocaţilor, care, din 2004, participă constant, din doi în doi ani, la Campionatul Mondial de profil. Iar la Mundiavocat 2012, desfăşurat recent în Croaţia, la Rovinj, "tricolorii" cu robă au obţinut cea mai mare performanţă: locul 2 din 38 de formaţii, vicecampioni ai lumii, înfrîngere în finală contra Braziliei, 1-2!

"Fără alcool, fără petreceri"
Călin Budişan, fost portar la CFR Cluj în perioada '86 - '93, e antrenor principal şi căpitan de echipă. Plus doctor în drept, titlu obţinut chiar după întoarcerea de la CM!

"Am încercat să strîngem tot ce-i mai bun în ţară în barouri, ca fotbalişti. Mulţi dintre băieţi sînt foşti sau actuali jucători, iar la competiţie n-a mers nimeni în vacanţă. A fost un cantonament în toată regula, fără alcool, fără petreceri, fără ţigări! Un singur moment de relaxare ne-am permis, cînd, în ziua liberă, am făcut o vizită la Veneţia", spune Budişan, poreclit "Zeus" de colegi. El e fostul apărător al lui Sorin Corpodean în procesul "Mită pentru arbitri 1", aflat încă în stare de judecată la Tribunalul Prahova.

Au primit gol doar în finală!
Pînă la finală, românii n-au încasat nici un gol! Dar preţul apărării de fier a fost scump: 6 accidentaţi pe parcursul competiţiei! Virgil Georgescu, fost coechipier cu Rădoi şi cu Claudiu Răducanu la Extensiv Craiova, a suferit chiar o fractură de maleolă, fiind operat de urgenţă în Austria. "Dacă nu aveam necazurile astea, cred că băteam şi Brazilia în finală", consideră Budişan.

"Am repetat imnul toată dimineaţa"
"Argentinienii şi brazilienii, pe care i-am întîlnit în ultimele acte ale competiţiei, au arătat şi la nivel de avocaţi că au fotbalul în sînge. Erau vreo trei dintre ei care cred că puteau juca lejer la echipe mari din Europa", punctează tot "Zeus".

Premii? Doar medalii şi o cupă somptuoasă. "Şi mîndria că ni s-a intonat imnul la finală! Toată dimineaţa am stat să-l învăţăm ca să cîntăm fără să încurcăm nici un vers", conchide Cristian Puşcă, avocatul-fotbalist de la Buzău.

Cine sînt vicecampionii lumii
C. Budişan (41 ani), T. Bochiş (38 ani), R. Herţeg (41 ani), I. Pop (34 ani), Fl. Sâsâeac (34 ani), B. Popa (28 ani), C. Csalai (29 ani), T. Nuţ (27 ani), C. Roman (35 ani) - toţi avocaţi Cluj, E. Mândroc (35 ani) - avocat Alba, S. Nan (34 ani), Ad. Oancia (35 ani) - ambii avocaţi Braşov, Z. Peter (35 ani) - avocat Harghita, C. Puşcă (27 ani), M. Puşcă (27 ani) - ambii avocaţi Buzău, V. Georgescu (35 ani) - avocat Olt, P. Munteanu (28 ani), I. Fărcaş (29 ani) - ambii avocaţi Maramureş, Ad. Truşcă (42 ani) - antrenor/jucător

"Adversarii cei mai aroganţi au fost italienii. Dar după ce i-am executat cu 5-0, vorbeau singuri prin hotel, întrebînd cine naiba sînt românii ăştia care i-au făcut de ruşine!" ( Adrian Oancia, avocat Braşov, fost jucător la FC Braşov şi Petrolul)

20.000 de euro a costat participarea "naţionalei" avocaţilor la CM din Croaţia: banii i-a dat căpitanul Călin Budişan, plus sponsorizări de la Baroul Braşov şi de la patronul lui CFR Cluj, Arpad Paszkany

Rezultatele românilor

Grupa E
4-0 cu Algeria
5-0 cu Italia
8-0 cu Canada

"Optimi"
1-0 cu Iran

"Sferturi"
0-0, 5-4 la 11 m cu Croaţia

Semifinale
1-0 cu Argentina

Finala
1-2 cu Brazilia

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (2)
inima_de_caine
inima_de_caine  •  01 Iulie 2012, 11:02

E normal că nu au primit gol şi că au avut o defensivă puternică, înseamnă că sunt cu adevărat profesionişti de calitate din moment ce, în instanţă, sunt cu toţii apărători! :)

lupis
lupis  •  01 Iulie 2012, 05:50

Felicitari!

Vezi toate comentariile (2)
Comentează