GSP SPECIAL  »  DIVERSE  »  GÎNDURI DE DINAMOVIST

Un suporter dinamovist, cu durere şi admiraţie despre un simbol al Stelei: Marius Lăcătuş

Poveştile frumoase ale fotbalului, scrise de voi. Un dinamovist despre Lăcătuş
Poveştile frumoase ale fotbalului, scrise de voi. Un dinamovist despre Lăcătuş

Articol de GSP - Publicat marti, 22 mai 2012 00:00 / Actualizat marti, 22 mai 2012 15:35

Bogdan e suporter dinamovist înrăit, are 34 de ani, a asistat la peste 30 de derby-uri Dinamo - Steaua din peluza cîinilor şi scrie cu admiraţie, pe blogul personal, despre un rival care i-a marcat copilăria: Marius Lăcătuş.

Bogdan a comentat pe blogul lui Daniel Şendre, Daniel i-a răsfoit pagina personală, unde i-a atras atenţia acest text.

"După blestemata finală de la Sevilla, copilaria mea şi a micilor dinamovişti pe care i-am cunoscut n-a mai fost la fel. Am făcut faţă cu greu anii ce-au urmat la numerose atacuri steliste de genul: "Suntem finalişti, am cîştigat cupa". După ce veteranii Majearu şi Boloni rataseră, el închisese ochii şi pocnise tare mingea, sub bară. Nici n-a mirosit-o Urutia ala, parcă aşa îl chema.

Toată lumea vorbea de Lăcătuş. La miuţa dintre blocuri toţi steliştii erau "Lăcatuş". Mai rar cîte un Hagi, iar cu "Hai, mă, stai în poartă, tu esti Duckadam" erau prostiţi ăia mai mici.

Avea uitătura aia aprigă, care te săgeta cînd îşi mişca capul brusc, dintr-o parte în alta, de i se zburlea mereu coama aia cu breton, neagră şi bogata , un semn de rebeliune, cum ar fi creasta panchistă azi.

Mă scotea din sărite la fiecare derby, cînd îi provoca pe băieţii mei, cînd făcea tot feluri de trucuri urîte, de la scuipat, coate, pînă la simulări penibile. Mă omora cu astea, dar mi se părea doar un maimuţoi, cu o viteză de joc deosebită, şi nu înţelegeam de ce avea aşa priză la public.

Spuneam la toată lumea, cu o plăcere vecină cu cea mai impuţită bîrfă, ceea ce auzisem la prietenii lui unchi-miu, că taică-su vindea seminţe pe stadion în Braşov, iar cînd a fost la primul meci la Steaua, a fost dat afară de miliţie, necrezîndu-l nimeni că Lăcătuş e fi-su.

După Italia 90, eram convins că va ajunge fotbalist celebru. Las' să fie, zic,  bucurîndu-mă totuşi că n-o să-l mai văd la Steaua. A ajuns pe la Fiorentina, pe urmă prin Spania, nimic serios, iar cînd era treaba mai împuţită la Dinamo, prin 93-94 parcă, mă pomenesc cu el pe cap, înapoi în România. Şi le cîştigă la ăştia cîteva campionate consecutive, şi trage toată Steluţa după el, şi nu mai reuşim să-i batem deloc, şi devine idol şi deja antipatia mea se transformase într-o ură imensă de care eram tare mîndru.

De la nevinovatele "Lăcătuş de broaşte şi de uşi"  am trecut la scandări mai seriose, care ilustrau mult mai bine ura noastră faţă de el.

Aţi zice că m-am maturizat şi ca n-aş mai cînta aşa ceva. Aiurea, din tot sufletul strig şi acum astea despre el. Doar de morţi nu i-aş zice, în rest nu-l pot menaja! Îmi vin în cap toate golurile marcate de el împotriva noastră, bucuria şi fuga lui după gol, cu pumnul strîns, momentele cînd se apropia să bată corner din dreptul nostru şi ne făcea vechiul gest cu pumnul drept lovind braţul stîng, sau celebrarea titlului din 98, cînd era pe gard, neras şi transpirat. Am multe amintiri cu el, prea multe, mai multe decît cu oricare cîine ... şi asta mă omoară."

Haideţi cu noi pe Facebook, am declarat site-ul "Zonă LIBERĂ de Încrîncenare"!

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (67)
epishebe
epishebe  •  05 Aprilie 2013, 13:41
Postat de itza69 pe 22 Mai 2012, 15:06

Intr-adevar un articol traznet.Si adevarat.Eu pentru Lacatus am plans cand a murit mama lui.Dar am mai plans o data .Cand a murit O Sotie.A unui alt om adevarat.Pe care la un moment dat l-am urat probabil asa cum il urasti tu pe Lacatus.Poate mai rau.Pana in clipa cand soarta m-a asezat la o masa cu locuri libere si unde el m-a intrebat daca poate sa se aseze.Am acceptat cam incruntat si imbufnat ii raspundeam monosilabic.A inceput sa imi povesteasca despre fotbal.Eu credeam ca il stiu.De abia atunci l-am inteles.Si pe el ,si fotbalul.Dupa ore de lectii de viata am plecat dezorientat,inima mea ros-albastra nu mai batea la fel.Ne-am mai intalnit,am mai povestit..Acum te respect,MISTER.Mereu

Multumesc pentru comentariu. M-a impresionat. Respect.

victor33
victor33  •  23 Mai 2012, 11:49

Lacatus avea un "nas" la Dinamo, din pacate din alta generatie, deci nu s-au intersectat foarte mult, dar care l-a pus la respect: (Hristu2878, poti sa confirmi? :) ) Tete Moraru. Imi aduc aminte de o faza de pe Dinamo, de la un meci direct: Lacatus a plonjat artistic, in stilul lui, in careul nostru, nici vorba de fault si arbitrul a lasat meciul sa curga, dar el se tavalea in continuare. Tete s-a dus si l-a luat de picioare si l-a tarat in spatele portii. A iesit iures, dar cu Moraru nu te puneai in vremea aia. In rest, exceptand obsesia si ura (pozitiva) a lui Bogdan, confirm cam tot a scris Bogdan. Intr-adevar, el e simbolul Stelei, genial jucator, ne-a lipsit mult in SUA '94.

hristu2878
hristu2878  •  23 Mai 2012, 10:35

da, asa este, ura lui fata de Laca este incomensurabila, dar esto o ura pozitiva. Eram de nedespartit in liceu, discutam zilnic despre Steaua ( eu ) si despre Dinamo ( el ) - cu toate astea am fost cei mai buni prieteni. Dupa mai multi ani, la o " intalneala " la bere, mi-a facut o marturisire: " Frate de cate ori te vad, paraca il vad pe LACATUS!!!! " ( atat de mare este obsesia lui ). Asa e Bogdane???

Vezi toate comentariile (67)
Comentează
Close