GSP SPECIAL  »  EVENIMENT  »  DEMISIE

Culisele unei demisii » Ce se ascunde în spatele deciziei neaşteptate a lui Octavian Morariu de a se retrage de la şefia COSR?

Octavian Morariu, încadrat de ministrul Gabriela Szabo şi de Ioan Dobrescu, secretar general al COSR, şi-a susprins ieri chiar şi apropiaţii
Octavian Morariu, încadrat de ministrul Gabriela Szabo şi de Ioan Dobrescu, secretar general al COSR, şi-a susprins ieri chiar şi apropiaţii

Articol de - Publicat miercuri, 16 aprilie 2014 00:00 / Actualizat marti, 15 aprilie 2014 22:14

Varianta oficială e că Morariu s-a simţit împovărat de atîtea funcţii la CIO şi AER, cea neoficială ar fi evitarea unui scandal legat de cel de-al treilea mandat de preşedinte, care ar fi nestatutar.

Demisia lui Octavian Morariu din funcţia de preşedinte al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, anunţată ieri, la prînz, i-a luat pe mulţi prin surprindere. Nici măcar angajaţii forului olimpic nu au fost preveniţi. La auzul anunţului, unii chiar au izbucnit în plîns în sala de la Casa Olimpică, unde a avut loc Adunarea Generală anuală a COSR. Doar cîteva persoane, puţine la număr, au ştiut dinainte ce avea să anunţe Morariu. Apropiaţii.

O decizie de moralitate
Morariu şi-a explicat decizia de a demisiona prin faptul că activităţile avute în cadrul CIO şi la Asociaţia Europeană de Rugby nu-i mai permit să fie atent "sută la sută la ce se întîmplă la COSR".

"Sînt zece ani de cînd conduc acest for şi cred că în această perioadă am fost un preşedinte dedicat. Avînd în vedere însă şi celelalte activităţi ale mele din cadrul CIO şi al Asociaţiei Europene de Rugby, constat o supraîncărcare a programului meu. Nu sînt ahtiat după funcţii şi din respect pentru cei din jur şi pentru familia mea, am hotărît să mă retrag din funcţia de preşedinte al COSR. Decizia nu a fost uşoară, a fost una de moralitate şi normalitate, în acelaşi timp", a declarat Morariu după şedinţă.

Pînă şi membrii din conducerea COSR au fost luaţi pe nepregătite. "Dacă îl asculţi, mi se pare corect şi cinstit. Mi se părea mai grav dacă ar fi continuat şi nu avea timp să rezolve din problemele sportului românesc, să nu poţi vorbi cu el. Toţi sîntem şocaţi", a declarat Lipă.

Şi Adrian Stoica, membru în Comitetul Executiv, împărtăşeşte aceeaşi părere cu fosta canotoare. "Este foarte greu să le ducă pe toate. Nu este plăcut să fie întrerupt mandatul la jumătate, dar îl înţeleg şi, după părerea mea, a procedat corect", a declarat preşedintele FR Gimnastică.

Imoralitatea unui mandat
Mai mulţi membri ai COSR au vehiculat ieri o altă explicaţie a deciziei lui Morariu de a se retrage brusc, la mijlocul mandatului, de la şefia COSR. Toţi au spus că, de fapt, Morariu încearcă astfel să evite un mare scandal legat de cel de-al treilea mandat de preşedinte, care ar fi nestatutar.

Acest subiect a fost din ce în ce mai des pomenit în lumea sportului, dar nimeni nu a dorit să şi-l asume public. "Nici o persoană din această sală nu-şi aduce aminte cînd a fost modificat statutul forului olimpic şi a fost eliminată prevederea care limita şefia la doua mandate", a spus unul dintre membri.

"Cu toţii am înţeles că Morariu avea nevoie de un al treilea mandat pentru a nu rata candidatura la CIO. Era suficient să ne spună şi am fi aprobat pe loc, dar totul s-a făcut muteşte", a spus un alt membru. "Statutul COSR este poate cel mai rar document din România pentru că nimenu nu găseşte o copie a lui", a zis altă persoană prezentă la şedinţa de la Bucureşti. "Nu sîntem chiar atît de proşti", a adăugat aceasta.

Reacţia conducerii forului olimpic a fost imediată. "Totul este o prostie. Nu are nici o bază. Statutul a fost modificat în 2004, sub conducerea lui Ion Ţiriac, cînd Comitetul Olimpic Român a devenit Comitetul Olimpic şi Sportiv Român. Se poate vedea şi la Tribunal pentru că de atunci nu s-a mai făcut nici o schimbare. Cred că a început deja campania pentru alegeri", a explicat Ioan Dobrescu, secretarul general al COSR.

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (6)
marian0904
marian0904  •  16 Aprilie 2014, 19:02

Omul si-a pus sacii-n caruta cu numirea la CIO. Asta era fonctia ce-o urmarea. Este printre cele mai bune functii din lume. Calatorii la clasa business, hoteluri de hoteluri, chiolhanuri de chiolhanuri, trai pa vatrai, si totul fara nici o raspundere si fara sa-l deranjeze nimeni. Asta va face vreo 40 de ani. Totusi, in articol vad ca O.M. e si sef pe la Asociaţia Europeană de Rugby. Oare aceasta asociatie o fi trimis adresa prin care Cupa Europei FIRA e asimilata unor campionate europene, document prin care unii rugbysti iau celebra pensie speciala?

spivak
spivak  •  16 Aprilie 2014, 13:17
Postat de radu978 pe 16 Aprilie 2014, 09:11

Pai, daca peste tot este cu doua mandate, nenea de ce a avut trei? Doar el, Iliescu si Putin se pot mandri cu trei mandate cand legea este de doua mandate.

În Rusia legea permite mai mult de două mandate. Nu e o obligaţie universală. Roosevelt (v. cine e pe Wikipedia...) a avut patru şi America nu s-a prăbuşit.

spivak
spivak  •  16 Aprilie 2014, 11:30

Păi de ce nu verifică Găozeta ce spune Dobrescu şi cu asta basta? Nu-i mai simplu decât să scrii un articol fără rost?

Vezi toate comentariile (6)
Comentează