GSP SPECIAL  »  IDEILE GAZETEI  »  ISTORIA LA RAPORT

ISTORIA LA RAPORT Episodul 5: Steaua - AC Milan 0-4 » Marea surpriză a finalei Cupei Campionilor din '89: Daniel Minea, cel mai bun stelist de pe teren!

Articol de - Publicat marti, 24 mai 2022 16:27 / Actualizat marti, 24 mai 2022 17:29

Cel mai bun fotbalist al Stelei în finala Cupei Campionilor, 0-4 cu AC Milan, a fost Daniel Minea! Era cel mai puțin cunoscut și cel care bifase doar 30 de minute în acea campanie de Cupa Campionilor Europeni, până la confruntarea cu italienii.

  • CONTEXT: Gazeta Sporturilor a lansat luna trecută „Istoria la raport” - un proiect special prin intermediul căruia vom privi cu alți ochi faze celebre, vom înțelege diferit cum s-au obținut victorii memorabile și vom aprecia altfel jucători renumiți;
  • Redacția GSP a ales 10 meciuri faimoase din istoria fotbalului românesc și a finanțat analizarea lor din perspectivă modernă, cu ajutorul tehnologiei și al instrumentelor de ultimă generație;
  • Mai exact, toate aceste partide de neuitat pentru români vor fi disecate prin intermediul rapoartelor de performanță InStat, compania ce livrează statistici minuțioase din fotbalul actual către mii de cluburi și milioane de fani din întreaga lume;
  • Reinterpretarea istoriei prin filtrul acestor rapoarte este o adaptare la nevoile actuale ale fanilor, pentru care fotbalul devine mai spectaculos dacă e privit prin intermediul statisticilor detaliate;
  • Cele 10 meciuri analizate de Gazetă în proiectul „Istoria la raport” vor fi, în ordinea disputării lor: 
    » Brazilia - România 3-2 (1970)
    » România - Italia 1-0 (1983) 
    » Steaua - Anderlecht 3-0 (1986) 
    » Steaua - Barcelona 2-0 (1986)
     » Steaua - AC Milan 0-4 (1989) 
    » Steaua - Dinamo 0-3 (1989) 
    » România - Argentina 3-2 (1994) 
    » România - Suedia 2-2 (1994) 
    » România - Anglia 3-2 (2000) 
    » România - Slovenia 1-1 (2001)

Un fotbalist mai puțin cunoscut și cu o carieră care n-a însemnat ceva deosebit a fost împotriva lui AC Milan mai mult decât decent. E vorba despre Daniel Minea, care nu jucase aproape deloc în acea campanie de Cupa Campionilor, el fiind un fotbalist de lot, nu titular. 

Episodul 5: Steaua - AC Milan 0-4 » Marea surpriză a finalei Cupei Campionilor din '89: Daniel Minea, cel mai bun stelist de pe teren!
Minea (stânga) a avut 6 dueluri cu Maldini, scor 4-2 pentru italian

Însă a lipsit Ilie Dumitrescu, suspendat, cel care avea prezența asigurată în linia de mijloc, alături de Hagi, Stoica și Rotariu, iar Iordănescu a apelat la Minea, deși pe parcursul acelui sezon îi folosise mai degrabă pe Lucian Bălan sau Balint. Și a ales bine fiindcă Minea, care avea 27 de ani și jumătate, a avut o prestație excelentă.

Episodul 5: Finala Cupei Campionilor 1989 » Steaua a driblat mai mult la 0-4 cu AC Milan, dar a făcut doar 10 faulturi și a fost ucisă pe contraatac!
ISTORIA LA RAPORT
Episodul 5: Finala Cupei Campionilor 1989 » Steaua a driblat mai mult la 0-4 cu AC Milan, dar a făcut doar 10 faulturi și a fost ucisă pe contraatac!

A fost cel mai bun stelist, iar într-un raport cu Colombo, mijlocașul dreapta al milanezilor, a stat chiar foarte bine.

Parametru/JucătorD. MineaColombo
Dueluri căștigate137
Acțiuni de joc7949
Pase precise78%73%
Pase bune în față1712
Driblinguri81
Șuturi la poartă12
Intercepții32
Faulturi comise/suportate02.mai01.ian

Daniel Minea revenise în lotul Stelei chiar în 1989, după ce fusese împrumutat vreme de 5 ani la FC Olt. Când avea doar 19 ani, în vara lui 1980, fusese luat de Steaua, dar până în 1983 n-a reușit să se impună. 

După Revoluție a plecat să joace în Belgia, la Sint Niklase, unde a evoluat până în 1996, când s-a retras, la aproape 35 de ani. S-a stabilit în Belgia și a făcut afaceri cu pub-uri.

Al doilea implicat în cele mai multe dueluri

JucătorDueluriCâștigate
1. Donadoni3517
2. D. Minea3013
3. Lăcătuș2911
4. Van Basten2811
5. Rijkaard2613
6. T. Stoica2510

2-1pentru Minea a fost raportul duelurilor câștigate-pierdute în fața lui Rijkaard

Echipa câștiga Cupa Campionilor Europeni, iar Berlusconi mi-a zis că el n-a cheltuit 100 de miliarde ca să-l vadă jucând pe Colombo. I-am replicat că antrenor sunt eu, nu el!
- Arrigo Sacchi, în cartea sa The Immortals

Episodul 5: Steaua - AC Milan 0-4 » Hagi subordonat de Ancelotti, Pițurcă strivit de Van Basten, Bumbescu umilit de Costacurta!
ISTORIA LA RAPORT
Episodul 5: Steaua - AC Milan 0-4 » Hagi subordonat de Ancelotti, Pițurcă strivit de Van Basten, Bumbescu umilit de Costacurta!

„Rijkaard a venit personal în vestiar, ca să-mi ofere tricoul lui"

+10 FOTO

În urmă cu aproape 11 ani, GSP a găzduit un reportaj cu Daniel Minea, la una dintre vizitele pe care le-a făcut la București. Articolul a conținut câteva declarații memorabile ale lui Minea, inclusiv despre finala cu AC Milan:

  • „La chiar primul duel aerian, am sărit la cap cât de sus am putut împotriva lui Gullit, dar când am deschis ochii, eram abia la nivelul şortului său. Aceasta a fost diferenţa în acea finală" 
  • „Rijkaard mi-a adus tricoul lui în vestiar, nu am făcut schimb pe teren, a vent special să mi-l ofere mie. Tricoul lui cu numărul 8. Îl am şi acum, e singura mea amintire de la acea finală" 
  • „Am ajuns în acea finală de Cupa Campionilor, sponsorul Ford ne-a promis câte o maşină pentru fiecare fotbalist, am fost chemaţi chiar de directorul de la Ford să ne alegem culoarea, modelul, tot, dar nu am mai văzut nimic. A aflat Ceauşescu şi chiar dacă Valentin a vrut să ne ajute, tatăl său a dat ordin: «Toată lumea are aceeaşi maşină, nu sunt fotbaliştii mai speciali, să nu văd niciun Ford!»" 
  • „La o lună după finala cu Milan, am fost la un superturneu, alături de Real, PSV şi Bayern. În primul meci am învins Real, 2-1, cu două goluri fabuloase ale lui Hagi, apoi am pierdut finala cu Bayern. M-au remarcat cei de la Logrones, ne-au dorit şi pe mine, şi pe Bumbescu, dar nu ne-au dat drumul. Hagi, cu acele goluri, i-a înnebunit pe cei de la Real, care l-au cumpărat după un an. N-am înţeles de ce nu ne-au lăsat să plecăm, voiau mulţi bani pe noi, de parcă aveam 22-23 de ani" 
  • „Am fost şi eu de vină că n-am jucat la un nivel mai ridicat. Am avut calităţi, dar mi-a plăcut viaţa. Păi, imaginaţi-vă că Lăcătuş era un copil atunci când a venit la Steaua şi cât de departe a ajuns el!"

Episodul 5: Finala Cupei Campionilor 1989 » Steaua a driblat mai mult la 0-4 cu AC Milan, dar a făcut doar 10 faulturi și a fost ucisă pe contraatac!

Hagi subordonat de Ancelotti, Pițurcă strivit de Van Basten, Bumbescu umilit de Costacurta!

Citește toate episoadele din proiectul „Istoria la raport”

„Ori te laşi tu ca antrenor, ori îl dai afară pe Săpunaru!” » Reacție dură la vederea incidentului dintre Lobonț și căpitanul Rapidului

Campionul modest de la FCSB » Povestea unui fotbalist atipic din vestiarul roș-albastru: greu încercat în copilărie și salvat de soție + locuiește în zona blamată de bucureșteni


Comentarii (14)
tikitakabarceloona
tikitakabarceloona  •  25 Mai 2022, 00:05
Postat de flick2020 pe 24 Mai 2022, 20:35

Dar in constiinta colectiva, inclusiv a ta e Steaua.

Eu nu cu colectivul. Nici nu ard de nerabdare sa fiu. Pentru tine, ca sa stii .....colectivul s-a dus dupa 1989. Nu cred ca poti intrlege, dar nu am pretentii de la un "scaun".

pladimirvutin
pladimirvutin  •  24 Mai 2022, 20:36

Eu cred ca Dan Petrescu a fost atunci cel mai bun, cred ca la egalitate cu Hagi. Bumbescu a fost catastrofa, Ungureanu pierdut, Lung facea repetitii pentru Kosice... Desi cifrele instat arata bine pentru Steaua, Milan a dat 4 goluri. Cu alte cuvinte, Steaua s-a agitat mult dar degeaba. Daca Ilie nu ar fi luat galben cu Galata si ar fi jucat finala, poate am fi sperat si noi la un gol. Milanul era imbatabil oricum, dar as fi vrut sa pierdem cu 1-0 maxim 2-0.. Milan a continuat sa domine Europa, in anul urmator a castigat din nou trofeul, 1-0 cu Benfica, daca nu ma insel.

flick2020
flick2020  •  24 Mai 2022, 20:35
Postat de tikitakabarceloona pe 24 Mai 2022, 18:05

Legal, echipa despre care vorbesti este fcsb, nicidecum steaua

Dar in constiinta colectiva, inclusiv a ta e Steaua.

Vezi toate comentariile (14)
Comentează