GSP SPECIAL  »  IDEILE GAZETEI  »  CRONICĂ DE CARTE

Supereroii care se hrănesc cu plante » Cum pot merge mînă în mînă ultramaratonul şi veganismul

Articol de - Publicat duminica, 09 martie 2014 00:00 / Actualizat sambata, 08 martie 2014 23:07

Cartea "Mănîncă & aleargă" este dovada scrisă a faptului că ultramaratonul şi veganismul pot merge mînă în mînă.

Scott Jurek este unul dintre mulţii alergători de cursă lungă şi extrem de lungă care îşi pun experienţele în paginile unei cărţi, care să urmeze apoi drept model altor oameni care doresc să alerge şi să-şi creeze un anumit regim de antrenament şi de viaţă.

Jurek şi-a trăit copilăria într-o zonă unde oamenii vînau, pescuiau şi puneau pe masă cu mîndrie ceea ce prindeau. Atletul îşi spune povestea trecerii la cursele de ultramaraton şi demolează mitul necesităţii consumului de proteină animală în susţinerea efortului.

El este unul dintre primii oameni care au susţinut că se poate face performanţă şi consumînd numai mîncare făcută exclusiv din plante. Atît. Nu carne, nu ouă, nu lapte.

Totul ştiinţific, explicat într-un mod atrăgător şi condimentat cu reţetele inventate chiar de el. Unele care îţi înflăcărează imaginaţia şi pofta de mîncare, chiar dacă nu eşti alergător şi chiar dacă alegi să rămîi carnivor.

Şi asta mai ales pentru că tonul sfaturilor sale nu este poruncitor. Nu e "faceţi neapărat cum fac eu". Ci o alternativă care merită cîntărită, o propunere de schimbare a stilului de viaţă.

Efort enorm şi şerpi muşcători
Întreaga carieră a lui Jurek reprezintă o lecţie despre depăşirea durerii, dar şi un manual neconvenţional de nutriţie. Scott Jurek este o legendă a alergărilor extreme. A cîştigat de şapte ori cursa de 160 de mile Western States.

A concurat pe teren accidentat - căci asta înseamnă să fii atlet extrem - cu ligamentele genunchiului făcute praf şi, în altă ocazie, şi-a continuat traseul extenuant după ce a călcat pe un şarpe cu clopoţei care l-a muşcat de picior.

Această biografie este realizată cu ajutorul lui Steve Friedman, acesta fiind cel care i-a dat, cel mai probabil, aerul intens şi scriitura rapidă şi plăcută.

Concitadin cu Diţă şi Şimon
Scott Jurek trăieşte în oraşul Boulder, statul Colorado, alături de soţia sa, Jenny. Este vorba despre acelaşi oraş unde îşi duc viaţa şi fostele atlete române Constantina Diţă şi Lidia Şimon, una campioană olimpică la maraton la Beijing, cea de-a doua campioană mondială la Edmonton, în 2001. Jurek mai practică yoga, ciclismul, drumeţiile montane, schiul nordic. De asemenea, este un bucătar excelent, creator de reţete şi specializat în feluri de mîncare vegană, inspirate de călătoriile lui prin toată lumea.

Curente alimentare distincte
Veganismul înseamnă eliminarea din viaţă a oricărui produs de origine animală, mai ales la nivelul dietei. Totul se bazează pe legume, fructe, zarzavaturi, cereale. O ramură este raw veganismul, adepţii acesteia mîncînd totul aproape negătit, crud. Pe de altă parte, vegetarianii mănîncă ouă şi lactate, dar nu şi carne. Alţi sportivi vegani - Georges Laraque, fost jucător în NHL, Carl Lewis, fostul mare atlet, baschetbalistul Salim Stoudamire şi vegetarieni - Surya Bonaly, patinaj artistic şi Martina Navratilova, fostă jucătoare de tenis.

Reţetă de la Scott Jurek: Holy Molly Guacamole
Avocado este o sursă excelentă de grăsomi sănătoase, mononesaturate, iar jalapeno conferă un gust picant, plăcut (scoateţi seminţele înainte de tocare şi folosiţi jumătate de ardei dacă nu vă place iuţeala).

Alimente nobile individual, acestea se combină pentru a crea una dintre cele mai mari invenţii ale omenirii. Pentru o gustare rapidă şi sănătoasă, savuraţi-o pe tortilla caldă de porumb.

- 2 avocado copţi
- suc de la două lime mici
- o roşie medie tocată
- un căţel de usturoi tocat
- un ardei iute jalapeno, cu seminţe cu tot, tocat fin
- 10 crenguţe de coriandru proaspăt ticat fin
- o linguriţă de sare de mare

Tăiaţi fructele de avocado pe jumătate şi scoateţi pulpa într-un bol. Stoarceţi deasupra sucul şi adăugaţi celelalte ingrediente. Pasaţi cu o lingură pînă cînd capătă o textură seminetedă, după care lăsaţi la temperatura camerei timp de 10-20 de minute. Pentru 6-8 porţii".

Titlu: Mănîncă & aleargă - Incredibila mea călătorie spre glorie în ultramaraton
Autori: Scott Jurek şi Steve Friedman
Editura: Preda Publishing
Pagini: 285
Preţ: 44,90 lei

CV Scott Jurek
- născut pe 26 octombrie 1973, în Proctor, Minnesota
- locuieşte în Boulder, Colorado
- 1,88 metri, 75 de kilograme
- disciplină - ultramaraton
- printre performanţe: de trei ori cîştigător al Spartatlonului - cursă de 246 km, între Atena şi Sparta; de şapte ori la rînd cîştigător al Western States Endurance Run; de două ori cîştigător al Badwater Ultramarathon

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (1)
geo_graful
geo_graful  •  09 Martie 2014, 09:50

Interesant! Am sa o citesc!

Vezi toate comentariile (1)
Comentează