GSP SPECIAL  »  INVESTIGATIE  »  DOPAJ

Graziela Vâjială reacționează după dezvăluirile făcute de Diana Niculcea: ”Notificăm WADA”

Vâjială retrimite dopingul din kaiac la WADA
Vâjială retrimite dopingul din kaiac la WADA

Articol de - Publicat miercuri, 18 ianuarie 2017 00:00

Șefa ANAD, Graziela Vâjială, spune că informează deja Agenția Mondială despre noutățile din dosarul kaiacistei Diana Niculcea, care a dezvăluit că i s-a administrat meldonium după 1 ianuarie 2016, când substanța intrase pe lista interzisă. Cazul merge spre repunerea pe rol.

Se rostogolește dosarul junioarei Diana Niculcea, kaiacista de lot național detectată inițial cu meldonium, dar declarată nevinovată de ANAD în baza unei declarații false furnizate de sportivă în vara anului trecut în ideea de a ajuta la acoperirea cazului.

"Am vrut să-i fac un bine antrenoarei Agafia Constantin, care mi-a cerut să urmăm tratamentul respectiv, însă nu mai pot trăi acum în minciună", a punctat hunedoreanca retrasă acum din activitate la numai 18 ani.

"Se face notificarea către WADA vizavi de noutățile apărute în acest caz", a punctat ieri șefa Agenției de la București, Graziela Vâjială. Dezvăluirile Dianei Niculcea, potrivit căreia a suportat 27 de injecții cu meldonium în ianuarie-februarie 2016, perioadă interzisă, se îndreaptă către o repunere pe tapet a dosarului.

Acesta fusese soluționat inițial fără nicio sancțiune pentru că sportiva indicase eronat că a luat pastile în decembrie 2015, când meldoniumul era încă permis. "Urmăm o anumită procedură și vom sesiza probabil ulterior și Comisia de Audiere", a completat ieri Vâjială.

"Vreau să cântăresc argumentele pro și contra"

Președintele Comisiei este noul secretar general COSR, George Boroi: "Am discutat cazul de principiu cu directoarea Valentina Alexandrescu din ANAD, unde se analizează situația și a rămas să mai vorbim din nou într-o zi, două. E un subiect sensibil, vreau să cântăresc argumentele pro și contra, mă interesează și declarațiile date anterior în anchetă, pentru că sunt abia venit pe acest post și nu am experiență în acest domeniu. Cert este că vom face toate demersurile necesare dacă vor fi motive suficiente".

Principala acuzată și beneficiară a scenariului de mușamalizare prezentat de Niculcea, antrenoarea Agafia Constantin (fostă campioană olimpică la Los Angeles 1984), refuză în continuare să vorbească despre subiect. "E dezgustată și dezamăgită de faptul că e terfelită imaginea federației", a explicat ieri soțul său, Ionel Constantin, antrenorul federal al FRKC.

"M-au testat deliberat acasă ca să nu ies pozitivă la Europene"

El neagă orice implicare personală în regia cazului: "La vremea respectivă, ANAD a ales un set de kaiaciști pentru teste, iar federației i-a revenit misiunea de a indica alți șase, șapte sportivi spre a li se preleva probe în vederea controlului doping. Chiar eu am indicat-o și pe Diana Niculcea, aşa că aș fi încercat s-o ocolesc dacă știam că are probleme cu meldoniumul, nu?".

Dar fosta sportivă combate exact argumentul lui Constantin: "Păi, tocmai că știa foarte bine despre faptul că există pericolul de a ieși pozitivă pe meldonium a fost un argument important spre a mă trimite la antidopingul din luna mai. Era singura metodă de a mă opri să plec la Europenele și Mondialele din iunie/iulie, unde puteam fi prinsă la nivel internațional, ceea ce atrăgea sancțiuni importante către federație. Așa, le-a fost mai comod să fiu testată acasă, unde s-a ghidonat cazul de așa natură încât să devin la final nevinovată".

"E o situație aparent imposibilă. Din spusele lor, seniorii au făcut în februarie 2016 vreo 5 injecții cu meldonium și au rezultat concentrații mari, intrate sub incidența regulilor de suspendare. Iar Niculcea zice că a făcut 27 de administrări în ianuarie și februarie, deci de 5 ori mai mult, dar a ieșit o concentrație mică, sub limita de sancționare. Putem crede așa ceva?"
Ionel Constantin, antrenor federal FRKC

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (4)
1250383128387258
Petrus Gavrila  •  18 Ianuarie 2017, 19:34

Va spun eu ce gramaje au fost ,, toate au fost sub un microgram " wada a venit si a spus ca ce e sub un microgram, sunt declarati nevinovati . Doamna Vajiala *** 18 ani de munca a unora .... Asa sa ii ajute Dumnezeu in viata ...

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

0randunica
0randunica  •  18 Ianuarie 2017, 13:51

maxim , si acum daca ati intra pe paginile de Facebook al celor din lotul de tineret o sa fedeti ce fel de antrenamente fac iei ca isi fac selfiuri la ski in timpul antrenamentelor sau ca isi fac live-uri la alergare ei bine aveti in fata autodistrugearea Kaiacului . Revenind la doping as spune ca acei sportivi deja sau saturat sa tot fie mentionati si scuipati de toata lumea atotstiutoare , da sau comis greseli sau intamplat lucruri urate dar spunetimi mie care sport din tara asta sau din orice alta tara e curat , am fost la concursuri in alte tari culmea cu 7 8 minute inainte de start plecau nemti rusi ungurii si spanioli la start, oare ce li a intamplat de plecau agitai ca nu mai aveau timp as ajunga la start ei bine in corturi unde erau inchisi unde stateau cate 2 3 sportivi sau antrenori ce se intampla ? Si dupa aia cand se termina cursa surpriza cine castiaga ? ROMANIA !!! NU , era castigata de rusi nemti unguri , Romania unde veanea ? la coada ca de fiecare data , dupa toate antrenamentele epuizante. La intoarcerea in tara la aeroport presedintele treacea pe langa cei nemedaliati si nici manar nu le zicea nimic , sau daca le zicea era vreo insulta ceva . sportul inseamna munca si kaiacul in mod special e un sport complex care implica si alte sporturi [ atletism, haltere, inot, skii]. Si dupa toate acestea sa gasit un jurnalist sa scotoceasca *** , parearea mea ar fi ca sa lasi kaiacul si canoea in pace. e doar un sfat.

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

0randunica
0randunica  •  18 Ianuarie 2017, 13:26

atatea articole si atatea prostii , deja mam saturat sa vad cum se arunca cu noroi in federatie si in sportivi , am inteles sa gresit au fost pedepsiti , nu cred ca e durere mai mare cand te gandesti ce e in sufletul acelor oameni care au fost depistati pozitiv , sa iti fie interzis sa practici sportul pe care il iubesti si pe care lai practicat de la o varsta frageda , sportul in care tu tiai pus toata increderea ca la sfarsitul carierei o sa iesi pe poarta de la snagov cu masina inpacat si cu tine sufleteste ca dupa 10 15 20 de ani de sport teai ralizat. sau sa te uiti la ceas si sa te dindesti ca la ora asta trebuia sa fi la antrenament pe apa sau la odihna dar in schimb tu esti acasa si faci nustiu ce . cred ca aici sa uitat de fapt un lucru esential si anume sportivi care sau vazut goniti din camere si sa pleca ca sa nu ii mai gaseasca cineva pe acolo,durerea si respingerea simtita de iei cand toata lumea se uita la iei cu o anumita raceala in privire , am fost acolo iam opservat de la o masa laturalnica cand sa dat la televizor reportajul despre mitrea si despre dumitrescu, cum deodata din galagia care era in sala sa facut o liniste incat iti auzeai inima cum bate , si apoi deodata toate privirile sau intors cate sportivi de a kaiac si de la masa mea am auzit pe unii cum ziceau " AHA DECI DE ASTA NU II PUTEAM BATE LA CONCURSURI , SE DOPAU " dar ei voiau sa ii bata prin lene si figuri ? si la antrenament cand trecea lotu mare li se vedea pe fata ca trageau la

Vezi toate comentariile (4)
Comentează