GSP SPECIAL  »  INVESTIGATIE  »  EXCLUSIV

Iată lista oamenilor de fotbal denigrați de postacul Viitorului! Explicația oficialului campioanei: “Se scriu lucruri care nouă, clubului, nu ni se par ok”. Userul agresiv și ofițerul de presă al lui Hagi, același IP!

Articol de - Publicat miercuri, 12 iulie 2017 08:40

Marți. 1 februarie 2017. Ora 22:14

În Piața Victoriei, peste 100.000 de români rezistă în frig și cer abrogarea OUG13 publicată în noaptea precedentă în Monitorul Oficial. Peste câteva minute, urmau să înceapă incidentele produse de un grup asociat de media cu ultrașii cluburilor de fotbal din București.

La Roma, de pe un IP alocat hotelului Mancini Park, unde Viitorul este cazată, userul Ion2010 postează pe site-ul Gazetei:

“Bai da' pr.osti mai sunt romanii. Pai ies in strada aia care au avut 20% la alegeri si vor sa schimbe guvernul, iar aia care au votat si au castigat cu 60% alegerile stau la caldura in case? Pai sa iasa majoritatea in strada si sa-i nimiceasca pe minoritarii astia manevrati”

Mesajul angajatului Academiei Hagi este moderat din cauza limbajului care incită la violență.

Este singura dintre cele 359 de postări ale lui Ion2010 care nu are nicio legătură cu sportul.

În rest, userul agresiv are o agendă clară împotriva finanțatorilor, oficialilor de club, antrenorilor, jucătorilor, arbitrilor, ziariștilor și suporterilor.

DĂ CLICK PENTRU A MĂRI HARTA POSTĂRILOR LUI ION2010

Șumudică și Reghecampf, clienți pentru veninul lui Ion2010


Marius Șumudică este ținta lui preferată, cu 21 de comentarii negative.

“Ninel rozaliu”, “ruletistul” și “pariorul” sunt apelativele pe care Ion2010 i le lipește.

Apogeul comentariilor este atins în zilele în care antrenorul Astrei declara că negociază cu turcii de la Gaziantepspor.

Pe 9 decembrie 2016, Ion2010 postează:

“Ce limitat e Sumudica, doar un naiv si un diletant poate afirma dupa meciul cu Roma ca “A fost ultimul meci al meu la Astra” cand nimic nu e sigur 100%. Sa-l vad eu pe parior duminica pe ce banca sta. Daca sta pe banca la Astra e cel mai ieftin antrenor din lume. Circarul….”

A doua zi, negocierile cu turcii sunt sistate, cauza fiind, susține Șumudică, atentatele de la Istanbul, iar Ion2010 nu ratează ocazia de a-l discredita în două mesaje postate consecutiv imediat după miezul nopții.

“Tremura chilotii pe “viteazul” Sumudica. Sneider, van Persie, Podolski, Latovlevici, Rusescu si Szukala sunt oare mai curajosi decat Suleyman Sumudica?... Fi-mi-ar sila de giulesteanul asta care sare peste liniile de tramvai de frica sa nu-l curenteze…”

“Daca Niculae nu-l amendeaza drastic pe Sumudica pentru parasirea cantonamentului e cel mai slab si mai papagal patron din lume”

Campania continuă și pe 11 decembrie, ziua meciului Astra - Steaua 1-0:

“In locul lui Niculae nici nu l-as mai lasa pe parior sa stea pe banca diseara, i-as inchide toate usile de acces in club. Giulesteanul si-a batut joc de Niculae de parca patronul ar fi fost ultima scursura de om. In strada cu clovnul de Sumudica !!!!!!!!!! Clovnul merita amendat cu 150.000 de euro pentru parasirea cantonamentului”

NUMELE VIZATE DE ION2010

  • Marius Șumudică - 21 de comentarii negative
  • Răzvan Burleanu 15
  • FRF 10
  • Anamaria Prodan 9
  • Dinu Gheorghe 9
  • Narcis Răducan 9
  • Reghecampf 7
  • Mircea Rednic 5
  • Cătălin Anghel 4
  • Alin Petrache 4
  • Gabi Răduță 4
  • Mihai Stoica 3
  • Dorinel Munteanu 3
  • Gabi Bodescu 3
  • Robert Dumitru 3
  • Daniel Stanciu 3
  • Ciprian Marica 2
  • Cornel Dinu 2
  • Andrei Ivan 2
  • Gabi Enache 2
  • Edi Iordănescu 2
  • Dan Leasă 2
  • CCA 2
  • Gabi Iancu, Cristi Balaj, Lucian Rusandu, Costin Negraru, Adrian Ropotan, Ionuț Negoiță, Mirel Rădoi, Nicolae Dică, Radu Petrescu, Răzvan Raț, Iulian Apostol, Alin Stoica, Cristiano Ronaldo, Mircea Lucescu, Arpad Paszkany, Tiberiu Petriș, Eugen Neagoe, Ionel Dănciulescu, Marius Croitoru, Adrian Comănescu, Radu Vișan, Bogdan Mara, Florin Cernat, Florin Talpan , Alin Șania, Iulian Stamate, Dan Savenco - 1 

În aceeași zi, Laurențiu Reghecampf intră și el în vizorul lui Ion2010. Antrenorul Stelei declarase că nu a făcut glume pe seama lui Alexandru Tudorie:

“Ăsta în loc sa învețe decența de la Hagi, prinde toate ieftinăturile de la Șumudică... Cine se scuză se acuză. E penibil să vină acum să spună că n/a zis ceea ce a văzut o țară întreagă. Gigi, cât îl mai suporți pe Reghe? Chiar vrei să pierzi titlul?”

Curios, George Becali - omul care vrea să îi ia lui Hagi titlul la TAS - nu apare pe lista persoanelor din fotbal discreditate.

În schimb, pentru Ion2010, Reghecampf este “antrenor de body-building”, Șumudică e “sclavul lui Becali”, Rednic e “pervers”, Burleanu - “lighioană mică și chioampă”, Dorinel “un jaf de om” și lista continuă.

Cine e, însă, Ion2010, angajatul care postează din cantonamentele Viitorului?

Comunicatele Viitorului și mesajele lui Ion2010, același IP

Luni. 5 decembrie 2016. Ora 14:49.

De pe un IP din sediul clubului Viitorul pleacă pe emailul Gazetei un drept la replică oficial la primul articol din seria Football Leaks despre milionul de euro trimis de Hagi în secret în contul unei firme offshore din Malta.

screen shot 2017 07 12 at 09.09.06
Dreptul la replică al Viitorului. IP-ul este din Constanța

În încheierea comunicatului, autorul scrie: “Dorim să asigurăm întreaga opinie publică de faptul că întotdeauna clubul nostru a lucrat și va lucra numai oficial”.

Zece minute mai târziu, la secțiunea comentarii a articolului respectiv, intră un mesaj postat de userul Ion2010 care-l acuză pe autor că scrie “aberații”.

La 15:42 și 15:44, Ion2010 revine și scrie că jurnalistul “îl urăște de moarte pe Hagi” și că “probabil că Hagi nu i-a dat bani, așa că el acționează cu tabăra opusă care încă îl mai plătește. Până când oare îl vor mai plăti?”

screen shot 2017 07 12 at 09.11.23
Postarea lui Ion2010, același IP cu dreptul la replică trimis mai devreme de Viitorul

IP-ul folosit pentru cele trei mesaje este identic cu cel de pe care, cu câteva minute mai devreme, clubul Viitorul trimisese dreptul la replică!

Justificarea ofițerului de presă: “Noi, nouă, clubului”

Luni, 10 iulie, reporterul GSP vizat de mesaje l-a confruntat pe ofițerul de presă Ciprian Mihai, cel care a expediat dreptul la replică din 5 decembrie 2016 de pe IP-ul folosit imediat după și de userul Ion2010!

El este unul dintre cei patru angajați care, teoretic, puteau posta în momentele în care jucătorii și stafful tehnic se aflau pe teren, la antrenamente.

117mesaje expediate de Ion2010 conțin remarci negative la adresa jurnaliștilor. Multe dintre ele sunt semnalizări ironice sau jignitoare ale unor greșeli care țin de detaliile tehnice ale meseriei de jurnalist

- Jurnalist: Te-am sunat să-ți răspund la două întrebări pe care mi le-ai adresat pe 31 decembrie 2016, la ora 10:32, de pe un IP din Constanța, la un articol despre transferul lui Tevez în China și influența impresarului Pini Zahavi. (Jurnalistul îi citește întrebările lui Ion2010 și îi răspunde)
- Mihai: …Da (Râde)

Acum vorbind serios, cu ce te-am deranjat de ai toate postările astea? Sunt așa o țintă importantă?
Nu, dar ai făcut un atac asupra clubului nostru în ultima perioadă pe niște chestii care nu ni se par ok…sau susținute. Legat de meciuri trucate…

mihai ciprian 16 17
Ofițerul de presă Ciprian Mihai este cel care asigură comunicarea cu reprezentanții media. Sursă: fcviitorul.ro

La transferuri sunt documente publicate, iar un jurnalist poate să scrie dacă i se pare ceva suspect la un meci.
Ok, iar nouă nu ni se par…

Nouă, cui?
Nouă, clubului.

Dar clubul poate să reacționeze altfel, sunt o mulțime de căi de a reacționa oficial.
Acum, noi…dacă se scriu niște lucruri pe care noi le considerăm neadevărate, de ce ar trebui să ne justificăm de fiecare dată?!

Ți se pare atunci normală campania incognito din comentariile articolelor din Gazetă? Sunt peste 300 de comentarii în ultimii ani postate de userul Ion2010.
(Face o pauză lungă) Mda, în fine…

Ți se pare normală această modalitate de comunicare? Folosind userul acesta…
Dar nu știu despre ce user e vorba.

Există postări din interiorul Academiei și sunt aceleași IP-uri folosite de tine în comunicarea oficială cu presa.
(Tace) … Nu știu ce să-ți zic.

De ce faci chestia asta?
Ce chestie fac?

La început ai răspuns… Ion2010 postează de 4 ani la secțiunea comentarii, având reacții extrem de dure la adresa oamenilor de fotbal, la adresa jurnaliștilor.
(Face o nouă pauză) …Nu știu ce să zic.

Discuția s-a încheiat abrupt.

Până la această oră, Academia Hagi nu a răspuns întrebărilor trimise pe email și nu a avut nicio reacția oficială legată de angajatul care răspândește ură.

Între timp, Gazeta a descoperit alți doi useri care folosesc aceleași IP-uri utilizate de Ion2010 și un cont de Facebook fals folosit pentru postări pe site-urile altor publicații.

Despre asta, mâine.

 CITEȘTE ȘI

Postacul campion » De 4 ani, un angajat al clubului lui Hagi trimite incognito mesaje pline de ură oamenilor de fotbal cunoscuți, pe site-ul Gazetei!

 

 11 mesaje moderate pentru calomnie

În intervalul aprilie 2015 – aprilie 2017, redacția Gazetei Sporturilor a fost parte a unui proiect de cercetare academic, sociologic și jurnalistic, numit “Less hate, more speech”. Proiectul finanțat din fonduri norvegiene a fost coordonat de think tank-ul Median Research Centre, iar printre parteneri s-au numărat University of Bergen (Norvegia) și Central European University din Budapesta.

Obiectivul proiectului a fost să detecteze situațiile în care discursul online instigator la ură se poate diminua și ce anume ar putea determina eventualele modificări de comportament ale userilor.

În ultimii 4 ani, userul Ion2010 a postat 359 de comentarii, dintre care 88 au necesitat moderare din cauza limbajului care instiga la ură.

Conform categoriilor stabilite de cercetătorii MRC și jurnaliștii GSP, comentariile moderate ale lui Ion2010 conțin:

  • 36 - limbaj vulgar
  • 11 - calomnie
  • 20 - intoleranță față de persoane cu dizabilități
  • 3 - incitare la violență
  • 1 - xenofobie
  • 2 - intoleranță pe criterii socio-economice

Trei mesaje sunt considerate spam, fiind trimise de mai multe ori, iar 12 nu au putut fi încadrate în nicio categorie.

Regulile comunității GSP

De-a lungul proiectului “Less hate, mode speech”, cercetătorii MRC au dezvoltat, împreună cu jurnaliștii GSP, un set de reguli pentru comunitatea de pe site-urile Gazetei (integral aici http://www.gsp.ro/reguli_comentarii).

Unul dintre obiectivele noastre primordiale este acela de a păstra secțiunea de comentarii ca pe un spațiu unde puteți veni pentru a împărtăși opinii și informații și a dialoga între voi. Iar dialogul real și deschis nu poate fi decât unul civilizat, pentru că discursul urii, trolling-ul și alte comportamente agresive față de ceilalți comentatori sau alte persoane creează un mediu toxic, în care oamenii sunt descurajați de la a se exprima”, se scrie în setul de reguli de pe site-urile GSP.

Save

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (89)
adi_stelistul
adi_stelistul  •  12 Iulie 2017, 22:05

Imi place ca se tot discuta despre divulgarea unor date personale. Trec peste faptul ca inca nu s-a stabilit foarte clar daca IP-ul intra in categoria datelor personale insa ma mira ca nimeni nu observa un fapt evident: nu a fost dezvaluit niciun IP. S-a spus doar ca "de pe acelasi IP" a postat si ioan2010 si purtatorul de cuvant al Viitorului. Imi plac insa teoriile savante pe marginea legii protectiei datelor personale.

costin_stucan
costin_stucan  •  12 Iulie 2017, 21:59
Postat de godot pe 12 Iulie 2017, 21:40

Sunt sigur că nu ai proprietatea termenilor, fapt deloc îngrijorător pentru credibilitatea ta dusă la vale. Ion ăla nu a încălcat nicio „lege”, ci doar un „regulament”, când i-a luat la hatereală pe toți ăia care nu-i suportă. Legea nu e regulament, e diferența dintre vacă și păpădie. Regulamentul e o chestie unilaterală a entității, care stipulează ce chestii trebuie respectate și care sunt sancțiunile pentru nerespectarea lor. În cazul GSP, sancțiunile sunt enumerate la punctele 9-16 „Reguli comentarii” și sunt în număr de patru: 1.) MODERARE; 2) ȘTERGERE MESAJE; 3) ID BANAT TEMPORAR; 4) ID BANAT PERMANENT (precum și un sistem de suspendare graduală). A T Â T! Userul a încălcat regulamentul, trebuie să-i fie aplicate singurele sancțiuni PREVĂZUTE în acel regulament. Prin demascarea bolșevică de ieri și azi, GSP a încălcat art. 4, art. 8, alin. 1, lit. a-c din Legea nr.506/2004 privind prelucrarea datelor cu caracter personal şi protecţia vieţii private în sectorul comunicaţiilor electronice, săvârșind în mod absolut evident o FAPTĂ CONTRAVENȚIONALĂ sancționată conform dispozițiilor art. 13, alin 1, lit. i și m, coroborate cu art. 13, lin. (2) din actul normativ invocat, care prevede ca sancțiune o amendă de până la 2% din cifra de afaceri pentru gsp. Cei afectați (VIITORUL, HAGI, CIPRIAN MIHAI) nu au decât să depună o plângere la autoritatea de supraveghere - A.N.S.P.D.C.P. Dacă nu o depun, atunci merită cu adevărat ce le-ai făcut.

Acum, vă rog să-mi permiteți să mă retrag. Am de scris la episodul trei, despre clarviziunile lui Ion2010. Angajatul Academiei știe arbitrii meciurilor cu o săptămână înainte (arbitrii află cu 4 zile înainte) și scorurile unor meciuri cu 8-9 zile înainte de juca. O seară bună, Costin Ștucan

haxor
haxor  •  16 Iulie 2017, 14:09

Nu ca l-as scuza pe *** ala de la Viitorul, dar intr-o tara civilizata ce a facut GSP publicand date personale in linie fara o ancheta prealabila a unui organ de resort(politie), erau buni de plata rau. Dar in Romania lucrului extrem de prost facut, jurnalismul ascuns in spatele "libertatii presei" se cred peste lege si peste toti. :-)) Incerc sa-mi emaginez ziarele de sport renumite ale lumii ocupanduse cu asemenea chestii si publicand anchete proprii periclitand viata si familia unor oameni ca asa vor muschiul lor fara a sti ca de fapt doar justitia poate incrimina si stabili vinovatia cueva si ca de fapt orice om are o prezumtie de inocenta pana la o decizie intr-o instanta judecatoreasca. Au devenit "haceri" astia de la GSP si au inceput sa aibe apucaturi totalitare precum *** Badea de la Antena 3! Ati manelizat tara asta in toate formele ei. :-))))

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (89)
Comentează