GSP SPECIAL  »  PUBLICITATE  »  ADVERTORIAL

Cum ne pot ajuta jocurile virtuale în viața de zi cu zi?

Articol de GSP - Publicat miercuri, 21 decembrie 2022 21:55 / Actualizat miercuri, 21 decembrie 2022 21:55

Adulții se întreabă adesea când vine vorba de petrecerea timpului liber, al lor sau al copiilor: sunt jocurile online o opțiune bună? Are sens să petrecem timp jucând jocuri online? Sau este o pierdere de timp? Toată lumea, inclusiv cercetătorii continuă să se confrunte cu această întrebare. În ceea ce privește jocurile video sau online, există două tabere: cei care spun că este în regulă să le joci și cei care se tem că jocurile ar putea avea efecte negative.

Un hobby este o pierdere de timp?

În primul rând, desigur, jocurile video sau online pot fi considerate, de mulți părinți în special, o pierdere de timp. La fel și în concepția unor experți. Într-o lume capitalistă, orice activitate ce nu este productivă, adică nu generează venituri, este inutilă. Totuși, pășind pe tărâmurile filozofice, ajungem să ne punem întrebări cu caracter existențial: Este oare productivitatea singurul scop în viață? Suntem doar mașini de făcut bani? Au oare oamenii voie să se distreze cu ceva ce le place sau îi relaxează, chiar dacă activitatea respectivă este considerată o pierdere de timp? 

Dacă ar fi să face un top al hobby-urilor, am putea spune că jocurile online sunt undeva la același nivel sau chiar deasupra privitului la televizor. Da, chiar și a ne uită la TV este un hobby dacă petrecem mai mult timp decât o persoană normală. Totuși, jocurile pot fi considerate mai mult pentru că, dacă la TV creierul nostru este puțin solicitat, jocul online necesită o activitate mai intensă a creierului. Pentru oamenii care încă mai cred că a muncii nu este totul în viață, jocurile pot fi o escapadă benefică. În plus, chiar și pentru copii, atâta timp cât nu se petrec prea multe ore în fața unui ecran, jocurile pot fi necesare în scopul relaxării. Pentru jocuri de calitate, mulți părinți aleg siteul Jocuri online.

Sunt sau nu sănătoase jocurile?

Cu siguranță nu este recomandat să petrecem timp doar jucând jocuri. Știm că sunt persoane care au această problemă. A petrece ore întregi, în fiecare zi, jucând un joc, este o activitate nesănătoasă. Jocurile excesive promovează dependența de jocuri online. Ca și în cazul altor dependențe, există riscul de a neglija alte domenii ale vieții, de a deveni singur, de a lua chiar în greutate din lipsa mișcării și, dacă este vorba de un adult, de a suferi pierderi financiare. În ceea ce privește echilibrul dintre viața profesională și viața privată, sau școală, relaxare, este deci logic să echilibrăm și activitățile de a petrece timpul liber. La urma urmei, este vorba și de a aduce armonie în viața noastră sau a copiilor noștri, într-un mod semnificativ.

În plus, unele studii sugerează că a juca prea mult, poate aduce efecte negative asupra creierului. Așa că, pentru adulți, dar mai ales pentru copii, o oră pe zi ar fi suficientă pentru a nu produce daune pe termen lung.

Jocurile video pot fi educative

Sunt însă și cercetări care au demonstrat că jocurile video sunt educative. De exemplu, sunt anumite jocuri în care mințile creative, mai ales cele ale copiilor, își pot crea propriile lumi de la zero și pot dezvoltă conceptul jocului respectiv. Fie că vorbim de jocuri de strategie, sau jocuri cu prințese care trebuie să participe la activități zilnice, jocurile pot să îi învețe, mai ales pe copii, cum să reacționeze sau ce să aleagă în anumite situații. În plus, există jocuri care promovează cultură, fiind implicate anumite civilizații cum ar fi egiptenii din Antichitate, vechii greci sau românii. Astfel copiii și nu numai, au ocazia să învețe despre aceste civilizații din joc sau interesându-se din surse externe despre anumite aspecte.

Jocurile promovează coordonarea mână-ochi

Poate nu credeți, însă jocurile online și pe calculator sunt benefice pentru coordonarea mână-ochi. Fie că vorbim de un personaj care sare peste obstacole sau de a te feri de inamic, copilul sau adultul care joacă jocul trebuie să coordoneze foarte rapid mișcările mâinii cu imaginea pe care o are în fața ochilor. Toate acestea necesită abilități motorii fine pe care jucătorii le perfecționează în timp.

Jocurile pot stimula creativitatea

Probabil cel mai cunoscut joc creativ din ultimii ani este Minecraft. Lumea Minecraft este făcută din blocuri uniforme și poate fi complet desfăcută așa cum se întâmplă cu Lego. Și ce copil nu iubește micile blocuri din plastic? Însă, online, un astfel de joc este și mai creativ pentru că există o infinitate de posibilități de a crea ceva. Proiectele pot fi gargantuelice. Nu există limite pentru creativitatea jucătorului, iar copiii se pricep cel mai bine la asta.

Jocurile pot fi activități sociale

Sunt multe situații în viață când prietenii pierd legătura unii cu alții. Jocurile online sunt o alternativă la serile de jocuri de societate pentru a păstra legătura. Astfel copiii și adulții pot socializa cu prietenii de la distanță, într-un mod distractiv.

Pe de altă parte, jucătorii pot face noi cunoștințe prin intermediul jocurilor. Copiii și adulții pot face echipă cu alți jucători din țară și străinătate adesea, și se pot lega prietenii fantastice și dincolo de monitorul unui calculator.

Ne învață să gestionăm eșecurile 

Furia și frustrarea sunt adesea inevitabile în unele situații, mai ales când pierdem la un joc. Unii aruncă chiar cu tastatura în pereți. Majoritatea jucătorilor își dau însă seama cât de stupide sunt acțiunile lor și învață să-și gestioneze sentimentele mai inteligent. Poate fi o lecție bună pentru viitor.

În concluzie…

Jocurile online sunt o distracție cu mai multe valențe și depinde de perspectiva fiecăruia. Părinții ar trebui să se asigure că copiii lor urmează și alte activități de petrecere a timpului liber. Adulții, la rândul lor, trebuie să nu se îngroape în jocuri pentru a evada din cotidian. Jocurile cu siguranță nu sunt o pierdere de timp, ci un hobby fantastic, atâta timp cât există o limită de timp petrecută în fața ecranului.

Citește și:

„Am fost amenințată cu bătaia, ABUZATĂ și DOPATĂ fără să știu!” » O medaliată la Mondiale face acuzații ȘOCANTE pentru GSP: „Am fost idioată, sunt cel mai curat sportiv din România”
Altele
„Am fost amenințată cu bătaia, ABUZATĂ și DOPATĂ fără să știu!” » O medaliată la Mondiale face acuzații ȘOCANTE pentru GSP: „Am fost idioată, sunt cel mai curat sportiv din România”
Gică Hagi, mutări neașteptate la Farul! » Au retrogradat din Superliga, dar „Regele” vrea să-i aducă la echipă
Superliga
Gică Hagi, mutări neașteptate la Farul! » Au retrogradat din Superliga, dar „Regele” vrea să-i aducă la echipă
„Îmi vine să urlu” » Antrenorul român care s-a enervat pe Gigi Becali: „E o insultă, plătește o fată care să-i danseze”
Superliga
„Îmi vine să urlu” » Antrenorul român care s-a enervat pe Gigi Becali: „E o insultă, plătește o fată care să-i danseze”

Cine stă în poarta României la Euro 2024? Numărul 1 are o mare problemă: „Mă aștept ca Edi să meargă la sigur”

3 MARI întrebări despre selecția lui Edi Iordănescu în apărare: chiar nu exista o alternativă autentică?!


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează